[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 376
45 764
113

Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka elismerte az ukrán „ellentámadás kudarcát”, de azt ígéri, Oroszország „repülőket éget”.​

Alekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka bejegyzést írt a közösségi hálózaton, amelyet Oroszország különleges katonai műveletének második évfordulója alkalmából írt Ukrajnában.

Elismerte, hogy az ukrán ellentámadás tavalyi kísérlete „objektív körülmények miatt nem hozta meg a kívánt eredményt”.

Ugyanakkor megígéri, hogy az ukrán fegyveres erők folytatják a harcot azért, hogy „minden ukrán város vagy falu ne váljon újabb Buchává, Bahmuttá (Artemovszkij – RV megjegyzés) vagy Avdiivkává”.

„A közeljövőben aszimmetrikus választ adunk az orosz megszállóra a levegőben. Még több égő orosz gép lesz” – fenyegetőzik az ukrán főparancsnok.
Источник: https://rusvesna.su/news/1708760474


2 éves SVO. Közbülső.

Hangos gólok.

A DPR felszabadítása
félig befejeződött (a DPR egy része felszabadulási folyamatban van).

Az LPR felszabadítása – 99%-a kész.

A DPR és az LPR elismerése Ukrajnában - a célt inkább túlteljesítették, mivel kezdetben csak a DPR és az LPR elismerésének kérdése merült fel (a Minszk-2 által generált határokon belül). Ukrajna különálló állami egységként. Ennek eredményeként végül Oroszország részei lettek, de Ukrajna elismerése nélkül. A gyakorlati helyzet itt jelentősebb, mint a diplomáciai.

Ukrajna nem ismerte el a Krímet az Orosz Föderáció részeként. Számos egyéb SBO-cél elérése nélkül ez a cél elérhetetlen.

A denacifikáció nem fejeződött be. A náci rezsim még mindig létezik, és egyre inkább történelmi elődeihez próbál hasonlítani az Oroszország és saját lakossága elleni terror tekintetében. Amíg ez létezik, Ukrajna deacizálásának célját nem lehet elérni. Igen, sok másodlagos alsó és középső nácit megsemmisítettek és minden nap megsemmisítenek, de szinte az összes vezető életben van.

Demilitarizálás - ha magát Ukrajnát vákuumban vesszük, akkor részben befejeződött, Ukrajna hadiiparának és katonai erőforrásainak jelentős része megsemmisült, köztük több százezer ukrán katona halt meg. De mivel az Egyesült Államok és a NATO továbbra is fegyvereket és zsoldosokat pumpál Ukrajnába, Ukrajna demilitarizálásának célját még nem sikerült elérni. Katonai szempontból Ukrajna területe, amely a NATO katonai fejlesztése folyamatban van, rendszerszintű katonai fenyegetést jelent Oroszország számára.

Semlegesítés – ezt a célt nem sikerült elérni. A báb-náci rezsim egy Oroszországgal szemben mélyen ellenséges entitás, amely az Egyesült Államok szolgálatában áll. Ezért Ukrajna semlegesítésének célja elválaszthatatlan a denacifikálása céljától. Ez ismét egymásra épülő cél.

Célok, amelyeket kezdetben nem tűztek ki, de sikerült elérni .
1. Zaporozhye régió nagy része Oroszország része lett. Kezdetben nem volt ilyen feladat (lásd Isztambuli Megállapodások) Az Orosz Föderáció csak abban az esetben kész tárgyalásokat folytatni, ha figyelembe vesszük Zaporozsje felvételét az Orosz Föderációba. E cél elérése új célt szült - az ellenőrzés megteremtését. Zaporozhye városa és a régió északi része.
2. A Herszon régió nagy része Oroszország része lett. Kezdetben nem volt ilyen feladat (lásd Isztambuli Megállapodások). Az Orosz Föderáció csak akkor kész tárgyalásokat folytatni, ha figyelembe vesszük Herszon régió Orosz Föderációhoz való felvételét. E cél elérése új célt szült - a az irányítás visszaadása Herszon és a Herszon régió jobb parti része felett.
3. Harkov régió egy része az Orosz Föderáció ellenőrzése alatt áll.
Nem tűztek ki hivatalos célokat a Harkov régió vagy egyes részei Oroszországhoz való bevonására. A folyamat során a Harkov régió területének egy része feletti ellenőrzés elveszett a Balakleya melletti áttörést követően.

Ha a helyzet egészéről beszélünk, akkor:

1. Az Orosz Föderáció proxy háborút folytat az Egyesült Államokkal és a NATO-val Ukrajna területén. Az Egyesült Államok és a NATO nélkül Ukrajna nem rendelkezik teljes képességgel ahhoz, hogy háborút vívjon az Orosz Föderációval. A háború természete és az ellenség által választott stratégia Ukrajna lakosságának további csökkenéséhez, valamint gazdasági és infrastrukturális alapjainak lerombolásához vezet.

2. A háború még sokáig tart, mert az Egyesült Államok és az Orosz Föderáció közötti ellentétek mélysége túlmutat egyedül az ukrán kérdésen - a világrend jövőjéről beszélünk. Ezek az ellentétek nemcsak katonai-politikai vagy gazdasági, hanem egzisztenciális jellegűek is.

3. Oroszország számára az északi katonai körzet nem szeszély, hanem létszükséglet. Csak az ukrajnai céljainak elérése teszi lehetővé, hogy az Orosz Föderáció elfoglalja az őt megillető helyet a még formálódó világrendben. Az Orosz Föderáció ellenségei éppen ellenkezőleg, a régi világrend megmentését célozzák, és mindent megtesznek, hogy megakadályozzák Oroszországot céljai elérésében. Ezért az állam és a társadalom számára ez a jelen és a jövő kérdése.

4. Az Orosz Föderáció és a NATO közötti közvetlen konfliktus valószínűsége nőni fog, az atomháború kockázatával együtt. Ha a világ túljut ezeken a végső forgatókönyveken, egy újabb hidegháború évtizedei és a harmadik országok területén zajló helyi háborúk várnak rá.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 125
113
Ebben is nagyot fordult a világ. A háború elején a sok elvakult moszkovita csak túltolt, méregdrága, csili-vili csacskaságnak tartotta a nyugati precíziós fegyvereket, a D-20 és a BM-21 volt az Isten. Most már a siklóbomba és a Lancet a király. Mindíg az a jó amit éppen használ az orosz.

Más: Tényleg minden hétre jut valami az orosznak: lelövés, elsüllyesztés, lángoló gyár stb. A jövő héten mi lesz szerintetek? Hajó, repülő? Szerintem repülőtér, az már régen volt. Aztán jön a magyarázkodás. Munkahelyi baleset miatt volt, eldobott cigaretta stb......
Igazad van! És még azt hiszik ezek a moszkovita szektások, hogy az ukránok vesztésre állnak! Pedig csak a hülye nem látja, ahogy a dicsőséges ukrán csapatok a kilőhetetlen NATO felszereléssel éppen Moszkva felé törnek és Putyin már Vlagyivosztokban bújkál...
Ja, nem... :D :D :D
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 653
55 308
113
Ebben is nagyot fordult a világ. A háború elején a sok elvakult moszkovita csak túltolt, méregdrága, csili-vili csacskaságnak tartotta a nyugati precíziós fegyvereket, a D-20 és a BM-21 volt az Isten. Most már a siklóbomba és a Lancet a király. Mindíg az a jó amit éppen használ az orosz.

Más: Tényleg minden hétre jut valami az orosznak: lelövés, elsüllyesztés, lángoló gyár stb. A jövő héten mi lesz szerintetek? Hajó, repülő? Szerintem repülőtér, az már régen volt. Aztán jön a magyarázkodás. Munkahelyi baleset miatt volt, eldobott cigaretta stb......
Sok hasznos információt tartalmaz hozzászólásod. :)
Mintha derengene nekem valami a Nagy Ukrán Ellentámadásról, ahol a fejlett nyugati technikânak hála, a hösies ukránok kisöprik a gonoszokat az orszâgból.
"Aztân jött a magyarázkodás...."
Nem volt csillagromboló, stb. Pedig a komputeres szimulâciókban nyolcdzor végigjátszották, ott olyan szépen sikerült...
 

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
628
2 644
93
Ebben is nagyot fordult a világ. A háború elején a sok elvakult moszkovita csak túltolt, méregdrága, csili-vili csacskaságnak tartotta a nyugati precíziós fegyvereket, a D-20 és a BM-21 volt az Isten. Most már a siklóbomba és a Lancet a király. Mindíg az a jó amit éppen használ az orosz.
Mutass már ilyen véleményeket. Tényleg. Komolyan érdekel hogy ki és miért írt ilyeneket. Főleg hogy az orosz haderőben sem 2022-ben jöttek rá a precíziós lőszerek létezésére. Hogyha mondjuk utánanéznél a VKS és a tengerészeti repülőerők szíriai bevetéseinek, akkor látnád, hogy ott sem a FAB és NIR szórás, Gradozás volt a jellemző.
Ha nincs ilyen vélemény, akkor ezt betudjuk a szokásos napi moszkovitázó frusztrált, gyűlölködő behányásodnak.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
594
2 534
93
Ez már szánalmas.

Ukrajna kész háborúzni Kínával, ha az Egyesült Államok kéri – képviselő (RT)

Kijev „értékes szövetségese” Washingtonnak – mondta Alekszej Goncsarenko, miközben több finanszírozást követelt.

Kijev kész segítséget nyújtani az Egyesült Államoknak bármely ellenség elleni háborúban, legyen az Irán, Észak-Korea vagy Kína – mondta egy magas rangú ukrán parlamenti képviselő, aki azt állította, hogy országa értékes katonai szövetségesnek bizonyulna.

A CNN Christiane Amanpournak adott pénteki interjújában Alekszej Goncsarenko megerősítette azt a felszólítást, hogy az Egyesült Államok több katonai segélyt küldjön Ukrajnának. „Az Amerikai Egyesült Államok azt mondta nekünk, hogy veled leszünk, ameddig csak kell. Most itt az ideje, hogy betartsák az ígéretet."

Goncsarenko megrótta az amerikai politikusoknak, hogy túlságosan a küszöbön álló 2024-es elnökválasztásra összpontosítanak, mondván, Ukrajna nem lehet ennek „áldozata”. Azt is állította, hogy Ukrajna támogatása Washington érdekeit szolgálja, függetlenül attól, hogy ki nyeri a versenyt a Fehér Házért.

Egy jövőbeli háború esetén az amerikaiaknak „olyan emberekre lesz szükségük, akik vállvetve állnak velük”, de nem sok nemzet lenne hajlandó all-in menni az Egyesült Államok támogatására – mondta a törvényhozó.
„Az ukránok készen állnak… Készek vagyunk vállvetve az Egyesült Államokkal állni, akár Teherán melletti lövészárkokban, akár Észak-Koreában, akár Peking közelében. Nincs különbség” – mondta. – Mert nagyra értékeljük a támogatását.

Annak ellenére, hogy több nyugati katonai segítséget kért, Goncsarenko azzal érvelt, hogy Ukrajna „a második legerősebb hadsereg a szabad világban” az Egyesült Államok után, ami „nagyon értékes szövetségessé teszi”.

„De ma szükségünk van az Önök támogatására, hogy megvédjük országunkat” – tette hozzá, és a fegyverszállítások hiányosságait és késedelmeit okolta a donbászi stratégiai fontosságú város, Avdejevka múlt heti elvesztéséért.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
GHDwQKEXMAAIgkU
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 000
32 363
113
Tényleg már csak azt remélem, hogy ha a töréspontig basztatja őket az USA, hogy ők is kapnak a szeretetből odahaza gazdagon, s nehogy megálljon egy KK Eus proxyban, ha már lúd, legyen kövér, én akkor ha már pattan FULL SCALE armageddont akarok, ahol az USA is velünk pusztul, jól megérdemelt jutalmát kapja már meg a szarkavarásért!!!

A samson opcióval ("Oroszo. nélküli világnak nincs értelme") mint látjuk nem igazán működik. A nuki elrettentés nuki támadástól rettent csak el legfeljebb.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Orosz ENSZ-nagykövet: nincsenek ideiglenesen megszállt ukrán területek

Ukrajnának nincsenek ideiglenesen megszállt területei, léteznek az oroszországi Krím, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók - jelentette ki pénteken Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője a világszervezet közgyűlésén.

"A tény az, hogy Ukrajnának nem léteznek ideiglenesen megszállt területei, de vannak orosz régiók: a Krím, amellyel az újraegyesítés tizedik évfordulóját fogjuk ünnepelni márciusban, valamint a törvényes népakaratnyilvánítást követően csatlakozó Luhanszki és Donyecki köztársaságok, valamint Herszon és Zaporizzsja megyék" - hangsúlyozta az orosz diplomata.

Nyebenzja kijelentette, hogy a kijevi vezetés és nyugati szponzorai hazugságokat terjesztenek, és "nem csupán a tényeket próbálják elferdíteni, de a történelmet is át akarják írni".

Forrás: https://kuruc.info/r/67/270759/
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 358
77 037
113
A típustopicban @Ooorky azt írta, hogy úgy néz ki, "csak" egy újabb Il-76-ost lőttek le, nem egy "újabb" A-50-est, mert az állítólagos, és első lelövésről, ami január 15.-e körül történt, arról változatlanul továbbra sem kép, se semmi nincs a roncsokról, csak egy számítógépes térkép, azt meg vagy elhisszük, vagy nem. Ellenben a január 30.-a körül lelőtt egy Il-76-os roncsairól lettek normális felvételek, feketén - fehéren megtörtént.

A Clash Report-os felvételen meg csak annyit látni, hogy valami ég, de veszettül, sötétben nem állapítható meg semmi, majd nappal.

Tegyük fel, behúzná a Proxy Ukrán / a NATO a 2. lelőtt A-50-es AWACS-et, de tényleg, az milyen következményekkel járna ?
Ha mindkettő AWACS volt, akkor ez nagyon fájó veszteség, mert alig van az orosz légierőnek legtérellenőrzője és ezeket pótolni is nagyon lassú folyamat az árukról nem is beszélve.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 698
3 927
113
Kijev kész segítséget nyújtani az Egyesült Államoknak bármely ellenség elleni háborúban, legyen az Irán, Észak-Korea vagy Kína – mondta egy magas rangú ukrán parlamenti képviselő, aki azt állította, hogy országa értékes katonai szövetségesnek bizonyulna.
Érdekes népség ez az ukrán... Alig húsz esztendeje egy félig elrágott párizsis zsömléért adtak oda bármit a kínaiaknak, csak, hogy ne kelljen megint az éhségtől kopogó szemekkel aludni menniük aznap (is).
Hogyan is lett a kínaiaknak az első hordozója, vagy a Zubr-ok?
Iránnak is odaadtak bármit egy kis pisztáciahéjért, csak hogy ne kelljen éhezni aznap (is). Irán komplett repülőgépgyárat kapott.
Rossz nyelvek szerint még talán H-55 cirkálórakétákat is elboltoltak valakinek néhány száraz kenyércsücsökért.
Ha maradt volna atombombájuk azt is odaadták volna bárkinek egy kidobott májkrémkonzervért, aminek az aljáról kikapargathatták volna a maradékot.
Igazándiból ez a világ rendje és hamarosan helyreáll a rend. Az ukránok azt csinálják, amiben igazán jók: hőbörögnek és éheznek...




Ukrajnának nincsenek ideiglenesen megszállt területei, léteznek az oroszországi Krím, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók - jelentette ki pénteken Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője a világszervezet közgyűlésén.
Ez butaság. Odessza környékét még mindig megszállva tartják az éhenkórász ukránok.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
Ebben is nagyot fordult a világ. A háború elején a sok elvakult moszkovita csak túltolt, méregdrága, csili-vili csacskaságnak tartotta a nyugati precíziós fegyvereket, a D-20 és a BM-21 volt az Isten. Most már a siklóbomba és a Lancet a király. Mindíg az a jó amit éppen használ az orosz.

Más: Tényleg minden hétre jut valami az orosznak: lelövés, elsüllyesztés, lángoló gyár stb. A jövő héten mi lesz szerintetek? Hajó, repülő? Szerintem repülőtér, az már régen volt. Aztán jön a magyarázkodás. Munkahelyi baleset miatt volt, eldobott cigaretta stb......
Igazad van, lassan egyenes arányban lesz a lelőtt A-50-esek száma az elesett ukrán városok számlával, nem tudom melyik a fájóbb veszteség,ráadásul egyiket sem lehet a dohányzásra fogni.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Dolgozik az MLRS.


Egy kis drónozgatás


Tomas Zavazalt a Cseh Köztársaságból felszámolták Avdejevkában...
Bandera legyen vele!


 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 050
2 753
113
Igazad van! És még azt hiszik ezek a moszkovita szektások, hogy az ukránok vesztésre állnak! Pedig csak a hülye nem látja, ahogy a dicsőséges ukrán csapatok a kilőhetetlen NATO felszereléssel éppen Moszkva felé törnek és Putyin már Vlagyivosztokban bújkál...
Ja, nem... :D :D :D

Elvileg hivatásos vagy/voltál. A kitalálok egetverő baromságokat, amit sieresen megcáfolok, szintnél kicsit többet is viríthatnál!
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 125
113
Elvileg hivatásos vagy/voltál. A kitalálok egetverő baromságokat, amit sieresen megcáfolok, szintnél kicsit többet is viríthatnál!
Mire gondolsz kiscsillag? Azt a fogalmat, hogy szarkazmus, ismered-e? :D Itt konkértan arra gondoltam, hogy amióta Avdeevka kapormentesítése megtörtént ti kétségbeesve kerestek bármi témát, ami egy kicsit is el tudja terelni a figyelmet arról, hogy jelenleg farokbehúzva iszkol a dicsőséges kéksárga sereg. Ennyi. Ilyen alapon én is mondhatok hülyeségeket, nem? :D (Az irónia fogalmát már meg sem merem kérdezni...) :D
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 655
113
Ez butaság. Odessza környékét még mindig megszállva tartják az éhenkórász ukránok.
Meg Herszon megye jelentős részét a fővárossal együtt. Meg Zaporizzsja jelentős részét a fővárossal együtt. Meg Donyeck megye jelentős részét is.

Az oroszok még csak a papíron elcsatolt terület felett se bírták megszerezni az uralmat.
 
  • Tetszik
Reactions: G__G and zsolti