[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 861
13 239
113

Dél-donyeck irány, Marinkától délre

A novomihajlovkai ellenségeskedés következményei.

Az Orosz Fegyveres Erők katonai személyzete az Orosz Föderáció zászlaját helyezi el Novomikhailovka déli külvárosának ipari övezetének területén, megerősítve a település ezen részének orosz erők általi ellenőrzését.

47.85023, 37.48961

Ez NEM jelenti a település teljes elfoglalását, a harcok folytatódnak
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
+ egy német Marder

GHiLG1ZWIAAxBEr
Lassan nem lesz hely a kubinkai múzeumban
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 944
41 172
113

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Amiről beszélsz az már háború az oroszok és azon országok között, akik méltóztattak menni oroszt ölni Ukrajnába (ennek drukkolsz?).
És nem az orosz kezdte, hanem az önként oda betolakodó országok! Ami rossz lesz az önkénteskedő NATO államoknak, hogy nem fog rájuk vonatkozni a NATO kollektív védelem. Ettől függetlenül nagyon gyorsan fog eszkalálódni a helyzet. Mivel a NATO országok lakosságának többsége nem akart háborút és nem is nagyon lehet meggyőzni őket, ez a bemenetel azért lett kitalálva, hogy kész tények elé állítsák őket. Lásd, mi békésen mentünk békét fenntartani, az orosz elkezdett ölni szegény békefenntartókat. Minél több zsák megy haza nyugatra, annál inkább fel lehet tüzelni a népet.
Most kell megállítani ezeket a gonosz politikusokat, mert fél vagy egy év múlva késő lesz.
Mi magyarok pedig bármi áron ki kell maradjunk ebből. Akár a megszállást is bevállalva. Tudni kell, hogy ha az orosz felszívja magát, minimum a Visztuálig és Bécsig fog menni, vagy minden el fog hamvadni. Legyőzni a nyugat nem tudja, legfeljebb vele együtt elpusztulni. Nem nagy eredmény.
Sajnos van egy olyan érzésem is, hogy e mögött a háború mögött egy sokkal nagyobb terv megvalósítása folyik, ez csak álcázó füst.
Megosztottam egyszerűen egy hírt amin most megy az "elemzés".Nyílvan ha "blöffölt" Macron semmi nem változik.Ha meg bemennek úgymond "biztosítani" a Belarusz-Ukrán határt az egy újabb "szintlépés" még akkor is ha "aktívan" nem támogatják a fronton harcolókat.Azt meg senki se gondolhatja komolyan ha visznek oda légvédelmet nem fognak tüzelni az Orosz gépekre ha azok őket támadnák,és adott esetben nem mérnek "válaszcsapást"Valószínűleg csak tisztában vannak vele ha bemennek közvetlen harcba is kerülhetnek az Orosz csapatokkal.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 317
4 682
113

Ukrán fenyegetés: Ha elveszítjük az oroszokkal szemben a háborút, megszálljuk Magyarországot!​

Van a híres talján zeneszerzőnek, bizonyos Giuseppe Verdinek egy operája (több is van, de most csak egyről van szó), az Aida: na, ha azt rendesen megcsinálják, akkor ott a háttérben felvonuló statiszták komolyabb haderőt jelentenek, mint a komplett MH - mégsem f*stam le a bokámat ettől a kis pufók tréfamestertől: ő ugyanis még egy jármű utasaként is végelgyengülésben térne meg banderához 2 km után (a jármű is alatta, de az most mindegy). Arról nem beszélve, hogy a cimborái előbb adnák le a menekültkérelmet nekünk, mint az első lövést ránk - pláne az oroszokkal a nyomukban. Szóval semmi más dolgunk nem lenne, mint előzékenyen utánuk engedni az oroszokat: aztán, hogy Ivánék Berlinnél, Párizsnál vagy Londonnál lassítanak-e először, az nekünk 8. (Értem, hogy ez egy baromi komoly csávó, aki puszta kézzel ölte meg Chuck Norrist, de ehhez képest hogyan is halad Moszkva ostroma? 2 év alatt még Moszkva Alsóig sem jutottak el ezek a k*vakemény fószerek, az azért ugye megvan? Az tiszta sor, hogy veszélyesek, mert annyi eszük sincs, mint egy marék lepkének, de a "keménységüket" fitogtatni leginkább magukat megadó hadifoglyokkal és fegyvertelenekkel szemben sikerült nekik idáig - legutóbb úgy húztak el Avgyejevka alól a parancs ellenére, mint a szél.)

Ennél kicsivel aggasztóbb a francia * és az amcsi * megnyilvánulása: az addig oké, hogy az oroszok nem győzhetnek, de legyen világos mindenkinek, hogy veszíteni meg semmiképpen sem fognak. A legrosszabb esetben is kihozzák a meccset döntetlenre, ami (gyengébbek kedvéért) egyetlen dolgot jelent: #mindmeghalunk
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
341
2 274
93
Ettől még lehet alkoholista, ez független a kapcsolatrendszerétöl... De komolyra fordítva, valóban tartani lehet az ukrán szélsőjobb által vezetett támadástól ellenünk. Ezek az azoviták máshoz nem értenek és mást nem is akarnak csinálni, mint pusztítani. Beleharaptak a medvébe, majd miután az kizavarta őket a barlangból belekóstolnak a pulikutyába is. Valaki itt nagyon helyesen elemezte, hogy hány hágón is juthatnak át és azt talán védeni tudjuk. A kérdés csak az, hogy meddig? Mert NATO ide vagy oda, a nyugat nem nagyon fog kapkodni a segítséggel. Esküszöm előbb jönnek szerbek, mint britek... Szóval ébresztő, mert a sztyeppe felől jöhet még veszedelem!
Őszintén szólva én nem azt várnám hivatásos katonáinktól ,hogy minden haramiavezér előtt egyből letérdeljenek.Ilyen alapon tényleg tök felesleges a haderőnk.Ez csupán egy foglalkozás egyenruhában.Katonasághoz köze nincs.Merjünk beszarni.Fikázás az megy itt csak profi szinten.Tisztelet néhány kivételnek.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 020
113
Ettől még lehet alkoholista, ez független a kapcsolatrendszerétöl... De komolyra fordítva, valóban tartani lehet az ukrán szélsőjobb által vezetett támadástól ellenünk. Ezek az azoviták máshoz nem értenek és mást nem is akarnak csinálni, mint pusztítani. Beleharaptak a medvébe, majd miután az kizavarta őket a barlangból belekóstolnak a pulikutyába is. Valaki itt nagyon helyesen elemezte, hogy hány hágón is juthatnak át és azt talán védeni tudjuk. A kérdés csak az, hogy meddig? Mert NATO ide vagy oda, a nyugat nem nagyon fog kapkodni a segítséggel. Esküszöm előbb jönnek szerbek, mint britek... Szóval ébresztő, mert a sztyeppe felől jöhet még veszedelem!
Simán jöhetnek a britek, csak az ő oldalukon, ahogy eddig is!
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
A NATONAK KI KELL VONNI UKRAJNÁBÓL A KATONÁIT
Stephen Bryen - Weapons and Strategy - 2024. febr. 29.

Hétfőn, február 26-án Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy Németország nem adja át a Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakétáit Ukrajnának, mert akkor német csapatokat kellene odaküldeni a működtetésükhöz, ahogyan a britek működtetik a Storm Shadow légi indítású cirkálórakétákat.

A britek felháborodtak, és Scholzot "a hírszerzéssel való nyilvánvaló visszaéléssel" vádolták, ami azt jelenti, hogy Scholz megerősítette azt, amit már mindenki tud, hogy a NATO tisztjei és kiképzett személyzete Ukrajnában olyan fegyvereket működtet, mint a Patriot és a NASAM légvédelmi rendszer, a HIMARS többutas rakétarendszer, a brit-francia Storm Shadow cirkálórakéta (Franciaországban SCALP-EG) és sok más, Ukrajnának szállított komplex fegyver.

A NATO-országokból Ukrajnában szolgáló személyzet tényleges létszáma nem ismert, de kétségtelen, hogy nagy számban vannak ott, és az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Lengyelországból és másokból érkeznek. Amikor ezek az "önkéntesek" megsebesülnek vagy megölik őket, elfedik, hogy mi történt velük, és szerepük gyakran orvosi vagy szociális szerepként szerepel. Újabban a harcos státuszt is el ismerik, legalábbis az Egyesült Államokban.

Február 29-én Putyin megtartotta éves, kétórás nemzetállami beszédét. Beszédében arra figyelmeztetett, hogy a NATO csapatok Ukrajnába küldése atomháborút kockáztathat. Putyin részben Macron francia elnök nyilatkozatára reagált, miszerint a NATO csapatokat küld Ukrajnába, hogy megakadályozza az orosz győzelmet. Bár Macron kijelentése nem nyert teret az uniós vezetők körében, az a tény, hogy a csapatok küldéséről nyíltan szó esett egy uniós fórumon, nyilvánvalóan fokozta a NATO-orosz feszültséget.

A NATO egy ideje fokozza az ukrajnai konfliktust, állítólag azért, hogy segítsen Ukrajnának kiszorítani az oroszokat ukrán területről. A legtöbb bizonyíték azonban arra utal, hogy a NATO bázisokat keres a NATO-erők és az Oroszország ellen irányuló fegyverek számára. A New York Times szerint az Egyesült Államoknak már 12 CIA-bázisa van Ukrajnában, Oroszország határán.

Ugyanakkor a NATO energikusan támogatja a moszkvai rendszerváltást. A Wired magazin most felfedte, hogy az USA speciális technológiát fejlesztett ki Putyin munkatársainak és munkatársainak mobiltelefonjainak követésére, hogy Putyin tartózkodási helyét pontosan meghatározzák. Ez az információ minimális értékkel bírna, hacsak nem Putyin meggyilkolása lenne a cél. Az a tény, hogy az USA és a NATO az ukránok segítségével mélyen benne volt az orosz vezetők (valamint a katonai parancsnokok) likvidálásában, kétségtelenül azt jelzi, hogy a rendszerváltás még fontosabb volt, mint Oroszország harctéri legyőzése. Victoria Nuland a héten azt mondta, hogy Putyin Oroszországa "nem az az Oroszország, amit mi akartunk".

Aligha kétséges, hogy Putyin tisztában van azzal, hogy ő a NATO vezette operátorok célpontja. Számos kísérlet történt Putyin megölésére. Az egyik ilyen kísérlet egy kamikaze dróntámadás volt a Kremlben lévő irodája ellen. A Putyin tartózkodási helyének pontos meghatározásával kapcsolatos leleplezések alapján valószínű, hogy a támadás célja az volt, hogy megöljék őt (Ukrajnának tulajdonítva, nem a NATO-nak). Egy másik incidens során, hat évvel az ukrajnai különleges katonai művelet előtt, Putyin limuzinja a moszkvai körgyűrűn volt, ahol frontálisan eltalálták. Putyin sofőrje meghalt, de maga Putyin nem ült az autóban. Nem minden hírszerzési információ megbízható.

Míg Oroszország belpolitikája gyakran brutális és gyilkosságokkal jár, Putyin óvatos volt, hogy ne menjen a NATO vezetői vagy éppen az ukrán vezetők ellen. Amikor tárgyalásokat folytatott, hogy megpróbálja rendezni az ukrajnai zűrzavart, Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök beszélt Zelenszkijjel, aki attól tartott, hogy Putyin megöleti őt. Ezután beszélt Putyinnal, és Putyin ígéretet tett arra, hogy Zelenszkij biztonságban van, és Oroszország nem fog hozzáérni. Bennett alkuja Zelenszkij védelméről úgy tűnik, eddig működött.

A nyugati hírszerző ügynökségek, agytrösztök és maga Ukrajna is arról számol be, hogy az ukrán helyzet nagyon rossz, és Ukrajna a következő három hónapban vereséggel nézhet szembe. Ez riasztotta az európaiakat, és ez a valódi oka annak, hogy Macron segített megszervezni az EU rendkívüli ülését Párizsban. Ezen a találkozón látszólag az európaiak ígéretet tettek arra, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket szállítanak Kijevnek, de a németek nem értettek egyet, amikor a Taurus rakétáról volt szó. Joggal gondolhatjuk, hogy a németek féltek Oroszország reakciójától, sőt, az oroszok kifejezetten figyelmeztették a német kormányt, hogy átlépnek egy veszélyes zónába, minden jó kiút nélkül.

A NATO politikáját sürgősen át kellene értékelni. Ha a NATO ennyire ellenzi, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, miért nem követeli a NATO, hogy a már ott lévő katonákat is küldjék haza?

A briteknek igazuk van abban, hogy Scholz kiengedte a macskát a zsákból azzal a kijelentésével, hogy a brit csapatok Storm Shadow rakétákat működtetnek Ukrajnában. Ami a hírszerzési csatornákon belül rejtve volt, az most nyíltan kiderült.

Az orosz aggodalom e telepítések és az Ukrajnába küldött fegyverek miatt - amelyek közül néhányat csak orosz városok ellen irányítanak - egyre nő. Putyin emlékeztetése arra, hogy Oroszország rendelkezik nukleáris fegyverekkel, figyelmeztetése, hogy a NATO Oroszország megtámadására készül, és kijelentése, hogy Oroszország hajlandó nukleáris fegyvereket használni, azt jelzi, hogy a NATO Oroszországgal szembeni fenyegetéseinek politikai elfogadhatósága átlépett egy kritikus vörös vonalat.

A 2008 és 2014 közötti titkos orosz tervezési dokumentumokból kiderül, hogy az orosz tervezésben alacsony küszöbérték szerepel a taktikai nukleáris fegyverek bevetésére. A Kína támadásával foglalkozó dokumentumok arra utalnak, hogy egy ilyen konfliktusban az oroszok hajlandóak lennének korán nukleáris fegyverekhez nyúlni. Hogy ez hogyan vonatkozhat Ukrajnára, az pusztán spekuláció, de minél inkább növeli a NATO az orosz területre irányuló fenyegetést, vagy akár provokációkat és inváziót tervez, ez a téma egyértelműen az orosz vezetők fejében van.

Maga a NATO semmiképpen sincs felkészülve az Oroszország elleni háborúra. Ma sokkal rosszabb állapotban van, mint az ukrajnai háború előtt volt, mert a NATO létfontosságú fegyvereket szállított Ukrajnába, megfosztva magát a kulcsfontosságú védelmi eszközök, például lőszerek, páncélok és rakéták nélkül. Ami még rosszabb, a NATO vezetői és korábbi vezetői (mint például Boris Johnson) továbbra is csalogatják az oroszokat, feszültséget feszültségre építve. A NATO nem tudja megvédeni magát egy hagyományos támadás ellen, és főleg nem az úgynevezett taktikai nukleáris fegyverek ellen.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 838
35 413
113

Ukrajna látja annak a kockázatát, hogy Oroszország nyárra áttöri a védelmét – írja a Bloomberg.

Az ukrán tisztviselők attól tartanak, hogy az orosz csapatok jelentős lendületet kaphatnak nyárra, ha szövetségeseik nem növelik a lőszerellátást - mondta egy, az elemzésüket ismerő személy.

Elmondása szerint Ukrajna és a Nyugat értékelése a fronton kialakult helyzetről már hetek óta "egyre borúsabbá válik", mivel Oroszország magához ragadja a kezdeményezést a frontvonalon és késlelteti az amerikai segítségnyújtást.

Avdiivka és több közeli falu eleste fokozta a félelmeket, hogy Kijev védelme "nem biztos, hogy megállja a helyét".

"Ukrajna már idén elkezdheti elveszíteni a háborút" - mondta Michael Kofman, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért Oroszország-Ukrajna szakértője.

A jelenlegi hadjárat eredményétől függően Oroszország eldönti, hogy folytatja-e a lassú, célzott offenzívát, vagy erőforrásokat gyűjt egy nagyobb csapáshoz, hogy áttörje az ukrán vonalakat

Su-34 frontvonalú bombázók gyártása a Novoszibirszki Repülési Üzemben

Az ukrán fegyveres erők egy másik német gyalogsági harcjárművét, a Mardert az orosz hadsereg katonái ütötték ki a tél utolsó napján Orlovka térségében

A Plesetsk állami teszt kozmodromban a legénység harci képzést indított egy mobil alapú, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakéta PGRK "Yars" -val, amely több harci fejjel van felszerelve.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 718
113
Túl sok az egybeesés. A ciril betükön kívül természetesen:)
A zöld műanyagláda egy az egyben megegyezik a kínaival, a lövedék kialakítása, sőt még a szinezése is.
A másik dolog ami elgondollkodtat, hogy az orosz hadiipar réz hüvelyt gyártott a 122 mm lőszerhez. A kínai meg zöldre lefestett acélt.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 355
9 943
113
Бердичі, Авдіївський напрям



Itt megint nem értem mi történik. Beküldenek egy rajt tűztámogatás, füst, páncéltörő fegyverek a BTR-en pedig zavaróberendezés nélkül... majd jön a Bradley.

/ha böngészőből nem nyílik meg akkor regisztrálni kell Telegramra, vagy megvárni amíg találok feltöltős megoldást/
 
Last edited:
  • Tetszik
  • Hűha
Reactions: endre and nani1980

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 466
46 369
113
Túl sok az egybeesés. A ciril betükön kívül természetesen:)
A zöld műanyagláda egy az egyben megegyezik a kínaival, a lövedék kialakítása, sőt még a szinezése is.
A másik dolog ami elgondollkodtat, hogy az orosz hadiipar réz hüvelyt gyártott a 122 mm lőszerhez. A kínai meg zöldre lefestett acélt.
Szerintem az oroszok világ életükben faládába csomagolták a lőszert. Van nekik bőven. Mármint fa.
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
616
2 108
93
Бердичі, Авдіївський напрям



Itt megint nem értem mi történik. Beküldenek egy rajt tűztámogatás, füst, páncéltörő fegyverek a BTR-en pedig zavaróberendezés nélkül... majd jön a Bradley.
Amikor a "Media is too big - VIEW IN TELEGRAM" üzenet jön be t.me-s linkeknél, az azért van, mert csak regisztrációval nézhetem meg? Vagy ez böngésző(beállítás) kérdése lenne?
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 324
8 099
113
A Plesetsk állami teszt kozmodromban a legénység harci képzést indított egy mobil alapú, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakéta PGRK "Yars" -val, amely több harci fejjel van felszerelve.
Valaki nem is olyan régen itt a fórumon arról értekezett, hogyha eszkalálódik a helyzet azt majd onnan is láthatjuk, hogy az oroszok valamilyen atomfegyveres demonstrációt fog tartani. Ez a hír azt hiszem teljesen egybe esik ezzel a gondolatmenettel. :(