[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 053
10 148
113
Valószínűbb, hogy a belső légnyomás a legkönnyebb utat keresve feltépte őket.
Orosznál mivel könnyebb a torony ezért leemeli, Leopard-nál meg pár roncson a hegesztésnél szakadt szét.
Ebből nekem az jön le, tényleg egy jól megtervezett és megépített tank, de ebben a háborúban nem ér többet, mint egy csupasz s*ggű T-72.
Mert milyen nehéz egy T-72/80 torony és milyen nehéz egy Leopard2a4/a6 torony?
Mert én 16 tonnát találtam gyors kereséssel, a 20-21 ellen, ami azért nem nagyságrendi eltérés.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
És ha kapnak visszakézből egy szeretetcsomagot, akkor azt Franciaország kapja, vagy a NATO, és őket megtámadták és báncsák?

Ahogy a németek is csak úgy beszélgetnek a kercsi híd felrobbantásáról, nincs itt semmi látnivaló, de hogy lehallgatják őket, az Putyin végtelen gonoszságának bizonyítéka?

Mert ugye érezzük, hogy Franciaország, Németország stb nem elektron, hogy egyszerre kint is legyen meg bent is.
Ezért nagyon gáz a szitu.

Én őszinte leszek, mondjuk Latort konkrétan az itteni beszélgetéseink miatt mivel nagyon csípem, Őt sajnálnám. DE csak őt ha mennie kell, zusammen ha a franciák beküldenek 1-2 - akárhány - dandárt, aztán ott az ukránoknál lemorzsolódnak az oroszok csapásai alatt, én azért teljesen jól fogok aludni.

Amitől félelmem van, hogy elkezdik azt a faszságot, hogy NATO ország területéről szállnak fel repülők, lőnek ki rakétát az orosz csapatokra, és azok meg visszabasznak rájuk. Az onnantól 5. cikkely, és kb. kurva gyorsan III. világháború, sanszosan atom triáddal.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ezért nagyon gáz a szitu.

Én őszinte leszek, mondjuk Latort konkrétan az itteni beszélgetéseink miatt mivel nagyon csípem, Őt sajnálnám. DE csak őt ha mennie kell, zusammen ha a franciák beküldenek 1-2 - akárhány - dandárt, aztán ott az ukránoknál lemorzsolódnak az oroszok csapásai alatt, én azért teljesen jól fogok aludni.

Amitől félelmem van, hogy elkezdik azt a faszságot, hogy NATO ország területéről szállnak fel repülők, lőnek ki rakétát az orosz csapatokra, és azok meg visszabasznak rájuk. Az onnantól 5. cikkely, és kb. kurva gyorsan III. világháború, sanszosan atom triáddal.

Franciák, lengyelek stb. nem bemennek. Bent vannak. Tavaly nyáron már csepegtették, hogy a lengyel haderő 2%-a megsemmisült ukrajnában.
Utóbbiak már 2022-ben bementek leváltani az ukránokat a belarusz határnál, így tudtak hirtelen 20000 embert átdobni a harkovi offenzívára, később a fronton is megjelentek.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
XXI. századi Sz-60 SP gun.:D


GIXsJYCWgAEo6Bo
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
524
1 670
93
Jelenleg nincs fent a listán a pápa. Szóval ez vagy csak photoshop vagy valaki ha rövid időre fel is rakta, akkor hamar lekerült az oldalról.
Rá lehet keresni a mirotvorets oldalon:
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 660
113
Macron Szkizofréniája!

Harmadik világháború felé tartunk?

Franciaország olyan országok szövetségét hoz létre, amelyek készek katonai személyzetet küldeni Ukrajnába, ha szükséges – jelentette a Politico.

"Franciaország szövetséget hoz létre olyan országokból, amelyek készek nyugati csapatokat küldeni Ukrajnába, elmélyítve konfrontációját az óvatosabb Berlinnel" - áll a kiadványban.

A kiadvány felidézi Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatát a nyugati országok katonai személyzetének Ukrajnába küldésének lehetőségéről. Ezt követően a legtöbb EU-tag, köztük Németország, Csehország és Lengyelország azt mondta, nincs ilyen terve. Ahogy azonban a Politico írja, Észtország, Lettország és Litvánia „sokkal nyitottabbnak bizonyult az ötletre”.

Február végén Macron kijelentette, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy Oroszország "megnyerje ezt a háborút".

Elmondása szerint a nyugati országok vezetői tárgyaltak a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségéről, de konszenzus még nem született meg.

Valamennyi francia párt vezetője sem volt hajlandó támogatni az elnök álláspontját ebben a kérdésben. Azzal vádolták Macront, hogy konfliktusba sodorja az országot, és szidták, amiért nem konzultált a Nemzetgyűléssel.


A francia elnök szavait kommentálva a Kreml azt mondta, hogy az események ilyen fejleménye elkerülhetetlenül közvetlen katonai konfliktushoz vezet Oroszország és a NATO között. Dimitrij Peszkov elnöki sajtótitkár már önmagában az "bizonyos erők Ukrajnába küldésének" lehetőségének megvitatását is fontos új elemként jellemezte.

Ha a nyugati országok haderejüket esetlegesen Ukrajnába telepítik, megnő a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfliktus kockázata – mondta a RIA Novosztyinak Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz delegáció vezetője.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítások zavarják a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, és "játszanak a tűzzel".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint minden Ukrajnába irányuló fegyvert tartalmazó szállítmány legitim célpont lenne Oroszország részéről.

Elmondása szerint az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak fegyvereket szállít, hanem személyzetet képez ki Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és más országokban.

A Kreml közölte, hogy Ukrajnának nyugati fegyverekkel való ellátása nem járul hozzá a tárgyalásokhoz, és negatív hatással lesz.
Ezt nem Macron találta ki, másrészt meg nem hülye pontosan tudja milyen súlya van ennek. Nem ennek ellenére, hanem pont ezért mondta ezt.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 980
82 872
113

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
A CNN információi szerint Oroszország egymaga kb. 3x annyi lőszert gyárt, mint amennyit az USA+NATO együttvéve tud szállítani Ukrajnának.

Nem túl régen arról érkeztek hírek, hogy az oroszok havonta 120-150 db harckocsit tudnak átadni a hadseregnek, ennek a harmada új gyártású, a 2/3-ad része pedig felújított. Ha jól sejtem, akkor van esély arra is, hogy az oroszok jelentős mennyiségű bombát, légvédelmi rakétát, cirkálórakétát, ballisztikus támadó rakétát és drónt is képesek legyártani, ebbe most nem számolnám bele az iráni/észak-koreai/stb. "segélyeket".
Jó lenne, ha végre készülne valamilyen realista becslés arról, hogy a per pillanat hadra fogható/bevethető haditechnika valójában hogyan is aránylik egymáshoz. Tartok tőle, hogy az 5-6x-os fölény nemhogy a valóságban, de papíron sem állja meg a helyét.

Ugyanígy jó lenne egy realista becslés a valóban elvesztett/kilőtt haditechnikákkal kapcsolatban, az Oryx és társai igen nehezen hihetőek.

Végezetül még egyszer egy gondolat felfrissítve:

Az alábbi cikk információja szerint a Nyugat eddig 252 milliárd euro-t költött el "Ukrajna" címszó alatt. Azt most hagyjuk, hogy ez az összeg egészen pontosan mikor, hova és kinek a számláján landolt, de hogy arányaiban érzékelhető legyen a tétel nagysága, ez az összeg kb. az alábbiakat jelenti:
  • 19 db Gerald Ford osztályú amerikai atommeghajtású repülőgép hordozó ára
  • 200 db Borej-M osztályú stratégia rakétahordozó atomtengeralattjáró ára
  • 330 db B-21 Raider alacsony észlelhetőségű új amerikai startégiai bombázórepülőgép ára
  • 2.065 db F-35 5. generációs harci repülőgép ára
  • 10.080 db SZU-34 vadászbombázó repülőgép ára
  • Nagy-Britannia, Franciaország és Németország összesített éves katonai költségvetése
Tehát a 252 milliárd euro igen tetemes összeg, ha ennek a felét Keleten és Nyugaton simán lenyúlták (mert totál hülyék azért ne legyünk), még akkor is gigászi összeg. Ha Ukrajna havi állami működésére 2,5-3 milliárd euro kell (ez is a médiában megjelent adatok átlaga), akkor is ez 84 hónap, ami alsó hangon is 7 év. A háború alig múlt 2 éves, tehát 50%-os pénzügyi kisiklás mellett is még másfél évnyi összeg kellett volna, hogy jusson az 1200 km-nyi frontszakaszra az elmúlt két évben, ami 54 milliárd euro, azaz 45 millió euro/km (17,50 milliárd forint/km) fajlagos támogatást jelent.
Ehhez képest..., szóval kíváncsi vagyok, ki és mikor kezdi el komolyabban feltenni ezeket a kérdéseket Nyugaton, látva az orosz-ukrán front állapotát.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Az orosz hadsereg lebombázta a külföldi zsoldosok két állomáshelyét Ukrajnában

Az orosz védelmi minisztérium március 11-i jelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg a csapások következtében az ukrán fegyveres erők oldalán harcoló külföldi zsoldosok két ideiglenes bevetési pontját megsemmisítette.
Ezenkívül az orosz védelmi minisztérium egy üzemanyagraktár és az ukrán erők drónjainak hét irányítóközpontjának megsemmisüléséről számolt be.

Ezenkívül az Északi Védelmi Erők 142 körzetében ellenséges munkaerő és katonai felszerelések koncentrációját érte csapás.


Ellenséges pánik - Orosz Kamikaze drónok tucatnyi NATO harcjárművet semmisítenek meg Ukrajnában.



Egy amerikai szenátor javaslatot terjesztett elő a folyamatos segítségnyújtásra.


Az ismert amerikai republikánus politikus, dél-karolinai szenátor és a Szenátus Igazságügyi Bizottságának vezetője Lindsey Graham nyilatkozatot tett az Ukrajnának nyújtott amerikai segítség folytatásáról

"Úgy gondolom, hogy a legtöbb amerikai szeretne segíteni Ukrajnának" - mondta az NBC News-nak.

A szenátor ugyanakkor hangsúlyozta: amikor az USA adóssága 34 billió dollár, akkor az amerikaiakra kell gondolnia, nem a szövetségesekre. Ezzel kapcsolatban támogatta Donald Trump amerikai elnökjelölt javaslatát, miszerint Ukrajnát kölcsön formájában kell segíteni, „ahogyan tették Nagy-Britanniával a második világháború idején”.

Graham hozzátette, hogy "le kell venni az asztalról azt a gondolatot, hogy adjunk és ne kapjunk vissza".

Graham azt is elmondta, hogy Donald Trump hamarosan tárgyalni kíván Mike Johnsonnal, az amerikai képviselőház elnökével az Ukrajnának nyújtott segélyek kamatmentes hitelté minősítésének kérdését.

A szenátor úgy véli, hogy az Egyesült Államok Kongresszusának egyetlen tagja sem fog ellenezni egy ilyen javaslatot.

Graham hozzátette, hogy "le kell venni az asztalról azt a gondolatot, hogy adjunk és ne kapjunk vissza".
- Há, má mé, a kőcsönt visszakapnák? Zsenikém, ilyen elnök kéne a zusának, bidével pariban van.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 318
113

A CNN információi szerint Oroszország egymaga kb. 3x annyi lőszert gyárt, mint amennyit az USA+NATO együttvéve tud szállítani Ukrajnának.

Nem túl régen arról érkeztek hírek, hogy az oroszok havonta 120-150 db harckocsit tudnak átadni a hadseregnek, ennek a harmada új gyártású, a 2/3-ad része pedig felújított. Ha jól sejtem, akkor van esély arra is, hogy az oroszok jelentős mennyiségű bombát, légvédelmi rakétát, cirkálórakétát, ballisztikus támadó rakétát és drónt is képesek legyártani, ebbe most nem számolnám bele az iráni/észak-koreai/stb. "segélyeket".
Jó lenne, ha végre készülne valamilyen realista becslés arról, hogy a per pillanat hadra fogható/bevethető haditechnika valójában hogyan is aránylik egymáshoz. Tartok tőle, hogy az 5-6x-os fölény nemhogy a valóságban, de papíron sem állja meg a helyét.

Ugyanígy jó lenne egy realista becslés a valóban elvesztett/kilőtt haditechnikákkal kapcsolatban, az Oryx és társai igen nehezen hihetőek.

Végezetül még egyszer egy gondolat felfrissítve:

Az alábbi cikk információja szerint a Nyugat eddig 252 milliárd euro-t költött el "Ukrajna" címszó alatt. Azt most hagyjuk, hogy ez az összeg egészen pontosan mikor, hova és kinek a számláján landolt, de hogy arányaiban érzékelhető legyen a tétel nagysága, ez az összeg kb. az alábbiakat jelenti:
  • 19 db Gerald Ford osztályú amerikai atommeghajtású repülőgép hordozó ára
  • 200 db Borej-M osztályú stratégia rakétahordozó atomtengeralattjáró ára
  • 330 db B-21 Raider alacsony észlelhetőségű új amerikai startégiai bombázórepülőgép ára
  • 2.065 db F-35 5. generációs harci repülőgép ára
  • 10.080 db SZU-34 vadászbombázó repülőgép ára
  • Nagy-Britannia, Franciaország és Németország összesített éves katonai költségvetése
Tehát a 252 milliárd euro igen tetemes összeg, ha ennek a felét Keleten és Nyugaton simán lenyúlták (mert totál hülyék azért ne legyünk), még akkor is gigászi összeg. Ha Ukrajna havi állami működésére 2,5-3 milliárd euro kell (ez is a médiában megjelent adatok átlaga), akkor is ez 84 hónap, ami alsó hangon is 7 év. A háború alig múlt 2 éves, tehát 50%-os pénzügyi kisiklás mellett is még másfél évnyi összeg kellett volna, hogy jusson az 1200 km-nyi frontszakaszra az elmúlt két évben, ami 54 milliárd euro, azaz 45 millió euro/km (17,50 milliárd forint/km) fajlagos támogatást jelent.
Ehhez képest..., szóval kíváncsi vagyok, ki és mikor kezdi el komolyabban feltenni ezeket a kérdéseket Nyugaton, látva az orosz-ukrán front állapotát.
Minden idők legnagyobb pénzlenyúlásának vagyunk tanui. :(
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
749
7 532
93
Nekem azzal semmi bajom nincs, ha valaki az ukránoknak akar segíteni. Menjen Ukrajnában harcoljon, azzal sincs bajom ha ezt államok csinálják. De azzal már igenis, hogy ezt a többiek megkérdezése nélkül. Az hogy a közvéleménykutatásokban nem merik megkérdezni hogy ki vállalná a háborút oroszországgal, jól mutatja, hogy egyetlen európai állam lakossága sem akar háborút, nincs egyetlen országban háborúpárti többség. Szóval aki akar menjen, de csakis a saját nevében.

A másik dolog. Qrvagyorsan el kell zavarni a jelenlegi politikusgarnitúrát. Ha nem képesek felfogni hogy mi Európa érdeke, mi az európai polgárok érdeke akkor azért mert ennyire csekély értelműek, ha visztont tisztában vannak vele mégis ellene cselexenek, akkor meg azért mert árulók.

Harmadik dolog Európa nincs felkészülve egy elhúzódó, anyagháborúra. Se embere se készletei nincsenek hozzá. Oké tegyük fel le akarjuk győzni az oroszokat. Mi kell hozzá? Támogatottság. Van? Nincs. Lőszerkészlet. Van? Max egy hónapra elegendő. Kiképzett katonák. Van? Korlátozott számban. Mennyi idő alatt tudunk kiképezni eleget? Több év. Jelenleg egy sikeres háborúnak az oroszok ellen nem látom esélyét. A közeljövőben sem, mivel szerintem ennek az árát (pénzben) és politikai értelemben sem senki nem tudja megfizetni....
Ezen max egy provokáció, hamis zászlós művelet változtat, de akkor már úgyis mindegy lesz, mert a harmadik világháború nem megnyerhető...

Na de hogy ne csak off legyen
A kis (gall) kakas nem képes elviselni hogy kigolyózták.

 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 060
113
Mert milyen nehéz egy T-72/80 torony és milyen nehéz egy Leopard2a4/a6 torony?
Mert én 16 tonnát találtam gyors kereséssel, a 20-21 ellen, ami azért nem nagyságrendi eltérés.

A T-72A/B tornya kb. 18 tonna emlékeim szerint.
Az M1A1 tornya meg 23 tonna.
A Leopárd 2A5 tornya meg 21 tonna (üresen)
Ha pedig érted a nagyságrendi szó jelentését, akkor tudod, hogy nem lehet akkora eltérés. Mert nem 180 tonnás tornyaik vannak.
A fő különbség a lőszer elhelyezkedése és a robbanás nagysága.
Az oroszoknál a lőszer nagy része a torony gyűrű alatt van, így ha az felrobban szépen ledobja a tornyon.
Az M1 Abrams esetén ilyen nem fordulhat elő, maximum kicsit kimozdul a torony, ha hátul minden egyszerre felrobban a védett tárolóban.
A Leopárd 2 esetén pedig nagyon vékony lemezekről van szó, általában szétszakad a harckocsi a robbanástól, pl. így:
iu


Az ukrajnában használt Leopárdok lőszerei már LOVA-sak, ezért nem robbannak, csak dúrván égnek.
Így csak porrá égnek ezek a tankok:
c9c39bd4ca1ff93018af613155956fb5.jpg


Vesztesség szempontjából egyébként tök mindegy a dolog. Mind a keleti mind a nyugati tankokból száll ki személyzet találat után, ahogyan mindegyiknél előfordul olyan is, mindenki meg hall bennük. Sajnos ez egy ilyen szakma.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 940
21 596
113