[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 334
13 696
113
Csak a szájkarate megy. Nem lesz ennél jobban megsegítve ukrajna, magukra maradnak.. az oroszok szétkaptak az utóbbi napokban kb. mindent amit suttyomban be próbáltak küldeni nyugatról.
Légierő nélkül tökmindegy mit küldtek.
Bár a drónok ilyen jellegű elterjedése felszototta a légteret további szegmensekre (eddig durván ökölszabályként MANPADS alatti és feletti felosztásban számolt mindenki embervezette gépekre), amíg a felső szinteken dolgozó embervezette légifölény, AEW&C és nehéz fegyverhurcoló kategóriában nincs fölény, úgy az összes többit a hajukra kenhetik. Főleg most, hogy az orosz kezd magára találni, apró lépésekben.

Ami itt fontos hír volt, hogy bejelentették az AWACS típusok újragyártását - na ez mindennél jobban annak a jele, hogy a háború egyik tapasztatala nekik is az lett, hogy a légierő innentől nagyobb szerepet fog kapni. A szárazföldi fejnehéz elrendezés után valszeg jobban fogják a repülőcsapatokat tolni - jó eséllyel Kínai segítséggel (elektronika/radarrendszerek).
Akár az Il-76 alapon maradnak, akár áttérnek az MC-21 platformra (ideálisabb lenne az elrendezése), mindenképpen gigantikus ugrás lenne nekik - főleg, ha ezzel egy E-8 jellegű földi csapatmozgásokat is követni képes AESA radarrendszer jönne.
Nem fog menni "Stealth" támadás se mert az F22//35 a ruszkik ellen szimplán nem működik.
Hogy a viharba ne működne? Ellenük csinálták őket...
Az oroszoknak mondjuk úgy: teljesen más jellegű szenzorhálózatuk lett kialakítva az ilyesfajta lopakodó eszközök távoltartására, más országok ellen működik de az oroszok kivétel, mivel a spéci alacsonyfrekvenciás radar + Q_földi & műholdas integrált szenzorhálózatán nem jutnak át HACSAK le nem szedik a műholdakat, de azt meg tudjuk hová vezet kb. még aznap.
Hát uh... azért ez ettől kicsit összetettebb. Mondjuk úgy, hogy a stealth gépeket alkalmazó nagyok (értsd USAF) rendelkeznek mindazon eszközökkel, amelyek az ilyen érzékelő hálózatokat meg tudják bontani Stealth embervezette gépek részvételen nélkül IS (és ide érts mindent, SF-től a kibertámadásokon át a raksikig mindent). Pont ez az LO gépek egyik nagy macerája - lehet ellenük többé-kevésbe védekezni, csak éppen baromi körülményesen, bonyolult kialakítással, amit könnyű megbontani.
Az USAF meg ennek igen nagy szakértője, a Red Flag gyakorlatok jelentős része erről szól...
Úgyhogy ez van, nézhetjük karosszékből az összeomlást.. csak nehogy a legvégén minket is megcsapkodjanak a bukó szomszédaink :-(
Nagyobb baj nem is az ukrán, hanem a többi, zavarosban halászni készülő "szövetségesünk" lesz... a lengyel és számunkra főleg a román lesz a nagyon problemás - akár sikerül nekik a moldáviai kaland, akár nem.
Sokan várják a káoszt.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 871
27 435
113
Remélem, nem túl off. Szóval érdekes egybeesésre hívták fel a figyelmemet, lehet, h puszta véletlen, de azért mégis érdekes:
https://en.wikipedia.org/wiki/Khatyn_massacre

1943 március 22én egy belarusz falut gyk teljesen kiírtott a 118as Schutzmannschaft Battalion, ami nagyrészt (bár nem kizárólag) ukránokból állt. Beterelték a falusiakat egy pajtába és rájuk gyújtották, aki megpróbált kimenekülni, lelőtték.

Lehet, h véletlen, h a Crocus City Hall terrortámadás pont az évfordulón történt, de mindenesetre érdekes.

És egy kis aktuális
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Lengyelország minden hadgyakorlatot felfüggesztett, miután öt katonájuk meghalt az elmúlt hónapban

„Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter döntését követően a lengyel hadsereg vezérkara és a fegyveres erők parancsnoksága haladéktalanul felülvizsgálja a lengyel katonák kiképzése során alkalmazott összes biztonsági eljárást. A felülvizsgálat befejezéséig felfüggesztik a lengyel katonák robbanóanyagokat és vegyi harcanyagokat használó kiképzését” – áll a közleményben.
A jelentések szerint a lengyel katonák részvételével zajló gyakorlatok az államon kívül folytatódnak, beleértve az ukrán katonák kiképzését is.

- Mossák a szennyest ők is.



A moszkvai terrortámadásról

Danny Davis alezredessel
John J. Mearsheimer - Mar 27, 2024

Danny Davis alezredes podcastjában - "The Deep Dive" - 2024. március 26-án szerepeltem. Elsősorban a közelmúltbeli moszkvai terrortámadásról beszélgettünk, bár kitértünk a gázai és az ukrajnai háborúk előrehaladására is.

„A Nyugatot meg kell tanítani félni!”


Interjú Dmitrij Trenyinnel. A közelmúltban jelent meg a Félelem hiánya halálos lehet (https://moszkvater.com/a-felelem-hianya-halalos-lehet/) címmel egy cikk portálunkon a neves orosz politológustól, Dmitrij Trenyintől. A biztonságpolitikai elemző írását olvasva számunkra, európaiakra nézve fájdalmas, és kínzó kérdések merültek fel. Hogyan látja egy orosz szakértő a Nyugat háborús uszítását Oroszország ellen? Hogyan jutottunk idáig? Mit jelent ez a konfrontáció Oroszországra nézve? Hogyan értékeli Magyarország pozícióját a kialakult konfliktusban? S miért gondolja, hogy Nyugatot meg kell tanítani félni?

„Oroszországnak tehát meg kell nyernie a háborút, amely immár szó szerint egzisztenciális jelentőséggel bír számára”
Ukrajna nemcsak stratégiailag központi jelentőségű Oroszország számára, hanem valójában egy polgárháború, amely ugyanabban a társadalomban zajlik.
„Az európai országokban, elsősorban Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban az Amerika-barát média olyan helyzetet teremtett, amelyben az Oroszországgal szembeni objektív megközelítésre tett bármilyen kísérletet a liberális ideológia megtagadásának, az eszmék és értékek de facto elárulásának tekintették”
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 803
35 996
113
Hoppáré karalábé!
Másnak (USA-n kívül) is leesett, hogy felesleges önteni Ukrajnára a pénzt, és a hadianyagot.


Ezt vajon hogyan óhajtják megmagyarázni a NATO elvakult Ukrajna szimpatizans országainak?
Lehet, hogy Dánia is kap majd egy "helytartót"?
@Aladeen @PavolR
Hogy van az, hogy egy nyugati NATO ország nem minden felesleges hadianyagát Ukrajnába tolja - kérdés nélkül?
így is kapnak 50-60 F-16-ost az ukránok - nem ezeken fog múlni.
Amúgy nem új hír igazából: tavaly augusztusban már tudható volt.

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 043
113
Az orosz tempónak egyetlen oka van. Gazdaságilag megroppantani az EU-t,meg azokat akik Ukrajnát segítik. Azt nézd majd meg,hogy amikor vége lesz a bulinak,akkor milyen vállvonogatás lesz. Egy olyan Ukrajnát ki a franc fog pénzelni,ahol az orosz diktálja a tempót. Hátat fordítanak,és közben Moszkvára mutogatnak,hogy ez már az ő dolga. Szerintem már most azon megy a vita,hogy a francba fogják leírni az ukrán adósságot,és hogy heverjék ki azt az irdatlan bukást,ami az ott befektetett,és felvásárolt javak elvesztése okoz. Azt ők is tudják,hogy onnan egy rohadt fillért nem látnak többet. Ezért egyre gátlástalanabbak az akcióik,lásd a koncerttermi mészárlás.
Ezt a hülyeséget te tényleg elhiszed? Láttad a tavalyi gazdasági adatokat? Nőtt az EU gazdasága (jó oké csak 1%-ot) és az idei prognózis is a növekedés, szóval ha igaz lenne az az orbitális hülyeség amit írtál, akkor jó lenne, ha stratégiát váltanának az oroszok, mert nem működik.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
595
2 536
93

A siklóbombák jelentik azt az ászt, amely Oroszország táskájában van, és gyorsan hatástalanítani kell. A FAB-3000 valóban pusztító lenne Ukrajna számára​


A legtöbb nyugati katonasággal ellentétben az orosz hadsereg egészen tavalyig nem fektetett sokat nagy hatótávolságú precíziós lőszerekbe. Ezt a fázist azonban az oroszok túllépték, és a dolgok elkezdtek megváltozni.
Az 500, 1000 és 1500 kilogrammos FAB -bombákhoz szárnyakat és műholdirányító készleteket csatlakoztatva az oroszoknak durvább módon sikerült az amerikai JDAM-hez és a francia Hammer siklóbombához hasonló lőszert előállítani .
Ezekkel a könnyű lőszerekkel, amelyeket gyakran 40 km-es távolságból használtak, az orosz Szuhoj Szu-34 vadászbombázók fel tudták fokozni akcióikat anélkül, hogy kitették volna magukat az ukrán légvédelemnek.
Az ilyen siklóbombák több tucat vagy akár száz napi bevetése megsemmisítette az Avdiivka megmaradt részét, és február közepén visszavonulásra kényszerítette az ukrán védelmet.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna hadserege azután kezdett elveszíteni a teret, hogy az orosz megszállók a légi indító bombák tömeges használatára tértek át. „Lehetetlen elmenekülni ezektől a fegyverektől, egyszerűen a fejedre esnek és mindent elpusztítanak... Területet veszítünk, és az egyetlen módja annak, hogy ezt megakadályozzuk, ha lelövik a gépeket. Légvédelmi rendszerekre van szükség a fronton” – foglalta össze a helyzetet nemrég az ukrán diplomata.

Az oroszok csak ebben az évben mintegy 3500 FAB-500, -1000 és -1500 bombát vetettek be, Ivan Gavrilyuk altábornagy szerint 16-szor több siklóbombát, mint 2023-ban.
A szabványos MIM 104 Patriot rakéták hatótávolsága 70 km, ami a drágább változatokkal 145 km-re is kiterjeszthető, és elvileg eltalálják az orosz bombázókat, mielőtt lőszereiket elindítanák. Ehhez azonban az szükséges, hogy a Patriot rendszert a lehető legközelebb a frontvonalhoz telepítsék.
Úgy tűnik, ez februárban is így volt, amikor az ukrán légvédelem azt állította, hogy 13 nap alatt 13 orosz Szuhojt lőtt le. Ám a rendszerek átcsoportosítása március 9-e körül katasztrófával végződött, amikor egy orosz drón a keleti frontvonaltól mintegy 30 km-re észlelte a Patriot rendszereket, majd nem sokkal azután, hogy egy Iskander ballisztikus rakéta lecsapott és teljesen megsemmisített legalább két Patriot kilövőt.

Az ukránok visszavonták fennmaradt légvédelmi védelmüket, az oroszok pedig folytatták könyörtelen bombázásukat.
Ugyanakkor egy új szárnykészletnek sikerült 40 km-ről körülbelül 70 km-re kiterjesztenie a szabványos orosz siklóbombák hatótávolságát, ami még nehezebbé teszi az olyan orosz bombázók eltalálását, amelyek már sokkal nagyobb távolságból is indíthatók.
A Conflict Intelligence Team ukrán elemzői szerint a "könnyebb" változatokkal elért sikeren felbuzdulva az oroszok egy még nagyobb siklóbombát gyárthatnak, amely kétszer akkora teljesítményű, mint a korábban gyártott legerősebb FAB.
Mérete szinte megdöbbentő volt, amikor Sojgu nyizsnyijnovgorodi fegyvergyári látogatásáról készült képek megjelentek, amelyeken az orosz propaganda a hatalmas, 3 tonnás bombát jóval nagyobbnak mutatta, mint az azt kezelő munkások.

A szárnyakkal és műholdvezetéssel felszerelt FAB-3000 rendkívül erős bomba lenne, amely óriási pusztítást okozhat, talán még annál is többet, mint amennyire az oroszoknak szüksége van Ukrajna ellen. Nyilvánvaló, hogy a bomba nagy mérete számos korlátozást vonz a használat során. Valószínűleg az FAB-3000 nem indítható el Szu-34-ről, és az orosz légierőnek fel kell szerelnie őket a Tupolev Tu-22M bombázókra.
Ugyanakkor, tekintettel egy ilyen nehéz bomba jelentősen csökkentett siklótávolságára, a bombázóknak nagyon közel kellene repülniük a frontvonalhoz, kitéve magukat az ukrán légvédelemnek.
Ez azonban nem valószínű. Az Orosz Légierőnél eddig megfigyelt modus operandi azt mutatja, hogy az értékes Tupolev bombázógépekkel csak több száz kilométeres távolságból indítanak cirkálórakéta támadásokat ukrán városok ellen, teljesen elkerülve az ukrán légtér megközelítését.
A FAB-3000 lehetséges siklóbombaként való bemutatása tehát nagy valószínűséggel jelentős propagandisztikus, megfélemlítő komponenssel bír, szinte értelmetlen, hiszen a kisebb siklóbombák már az ukrán fronton is bizonyították hasznosságukat.

 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
így is kapnak 50-60 F-16-ost az ukránok - nem ezeken fog múlni.
Amúgy nem új hír igazából: tavaly augusztusban már tudható volt.

De azt ugye érted, hogy nem mindegy, hogy 60-at kapnak, vagy majdnem 90-et!.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
158
1 773
93
Én úgy érzem, hogy pont ez történt. Ha bejön a papírforma és az orosz hadsereg pár hét alatt legyőzi az ukránokat, akkor az oroszok mai is egyenrangú félként beszélhetnének a kínaiakkal. Nem ez történt. Jelenleg teljesen kiszolgáltatottak.
Viszont az, hogy Kína a hónuk alá nyúlt, eléggé beárazza a konfliktus kimenetelét.
Miért gondolod, hogy nem egyenrangú felek? A PLA a 2. VH-óta nem vett részt összetett háborúban! A Vietnámmal vívott háborúban sem domborítottak a kínaiak! A változó intenzitással folyó háborúban és 8 év alatt nem tudtak győzni, pedig Vietnám egyedül harcolt és nem voltak korlátok nélküli támogatásaik! Egyedül a kínai haditengerészet ért el sikert a vietnámiak ellen, mikor lenyúlták a Spratly-Szigeteket. Azóta bő 30 éve hadműveletben sem vettek részt.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 290
13 725
113
Miért gondolod, hogy nem egyenrangú felek? A PLA a 2. VH-óta nem vett részt összetett háborúban! A Vietnámmal vívott háborúban sem domborítottak a kínaiak! A változó intenzitással folyó háborúban és 8 év alatt nem tudtak győzni, pedig Vietnám egyedül harcolt és nem voltak korlátok nélküli támogatásaik! Egyedül a kínai haditengerészet ért el sikert a vietnámiak ellen, mikor lenyúlták a Spratly-Szigeteket. Azóta bő 30 éve hadműveletben sem vettek részt.
Mert Kína jelenleg nem háborúzik senkivel, Oroszország meg igen. Jelen pillanatban Oroszországnak van szüksége lőszerre Észak-Kóreától (kínai ok nélkül kétlem, hogy adtak volna) és ahogy látom, lassan Kína is ad lőszert. Oroszországnak van szüksége dróntechnológiára Irántól (Irán a kínaiaktól kapta). Oroszoknak van szükségük szerszámgépekre, félvezetőkre a hadiiparukhoz. Kína nem áll függő viszonyban Oroszországgal szemben. Kína jelen pillanatban megengedhati magánal, hogy padlóig alkudja le az orosz nyersanyagokat, mivel többek közt ezeknek a megrendeléseknek köszönheti, hogy sikerül túlvészeljék az embargót.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 673
113
Mert Kína jelenleg nem háborúzik senkivel, Oroszország meg igen. Jelen pillanatban Oroszországnak van szüksége lőszerre Észak-Kóreától (kínai ok nélkül kétlem, hogy adtak volna) és ahogy látom, lassan Kína is ad lőszert. Oroszországnak van szüksége dróntechnológiára Irántól (Irán a kínaiaktól kapta). Oroszoknak van szükségük szerszámgépekre, félvezetőkre a hadiiparukhoz. Kína nem áll függő viszonyban Oroszországgal szemben. Kína jelen pillanatban megengedhati magánal, hogy padlóig alkudja le az orosz nyersanyagokat, mivel többek közt ezeknek a megrendeléseknek köszönheti, hogy sikerül túlvészeljék az embargót.

az usa, nato nyilvánosan úgy koldul fegyverekért hogy adhasson. A meglévő átadható készletek csak papíron léteznek, ahogy a gyártási volumen is. Ha valami létezik is, csak csepegtetni képes.
Eközben gazdaságilag európa, usa recesszióba van. Usa a művelet során 2x emelt adósságplafont és globálisan veszít befolyásolási erejéből.

miért ne adhatnák gazdasági együttműködés képpen a régi letárolt lövedékeket. Mindenki jól jár, nyersanyagért cserébe, ha ellövik a fronton. Mint sem a lejárt készletekkel nyűglődjenek.
Bármennyire is az ellenkezője a nyigati narratíva.. ez természetes dolog a szövetségeseknél.
NEM a zsaroláson és megfélemlítések alapuló usa módszerek a normálisak.

Aki nyiltan fegyvert koldul szerte a világban az pont a nyugat.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
az usa, nato nyilvánosan úgy koldul fegyverekért hogy adhasson. A meglévő átadható készletek csak papíron léteznek, ahogy a gyártási volumen is. Ha valami létezik is, csak csepegtetni képes.
Eközben gazdaságilag európa, usa recesszióba van. Usa a művelet során 2x emelt adósságplafont és globálisan veszít befolyásolási erejéből.

miért ne adhatnák gazdasági együttműködés képpen a régi letárolt lövedékeket. Mindenki jól jár, nyersanyagért cserébe, ha ellövik a fronton. Mint sem a lejárt készletekkel nyűglődjenek.
Bármennyire is az ellenkezője a nyigati narratíva.. ez természetes dolog a szövetségeseknél.
NEM a zsaroláson és megfélemlítések alapuló usa módszerek a normálisak.

Aki nyiltan fegyvert koldul szerte a világban az pont a nyugat.
az hogy europa az orosz alatt van katonai potenciálba egy elhúzódó nagyméretű konfliktus esetén egy dolok. @Mackensen ezt nem is tagadta.

ő kínát és oroszországot mérte össze.

és egyértelmű már a háború elött egyértelmű volt hogy kína a dominánsabb.

Kína az usának ellenfél (jelenleg még elmarad tőle)

Oroszország színtje az EU (jelenlegi helyzet az hogy ukrajnával az eu sem bírt volna ha az orosz támogatást kapott volna hamar kimerült volna ilyen emberveszteségeket meg nem viselt volna el)

az eu-n líbia kifogott és nem tanúlt belőlle.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
Hogy a viharba ne működne? Ellenük csinálták őket...
minden tisztelettel .. de erre miért is kellene mérget venni,hogy működne ? addig rendben van,hogy ellenük lettek legyártva,de mivel élesben még nem lett kipróbálva harci körülmények között Oroszország ellen, így azt sem tudjuk kijelenteni hogy működne ! (mint azt sem hogy ne működne) Elég sok nyugati fegyverrendszerről derült ki mostanaság,hogy nagyobb annak a füstje mint a lángja,hiszen ha tényleg olyan szép és jó lenne minden, mint azt a katalógusadatokban meg a bemutatókon prezentálják,már régen le lett volna gyalulva az orosz haderő .. ellenben a háború mint olya,n nem egy szűz terep,vagy egy színes brossúra .. és elég sokmindent felül írt az utóbbi időben az élet.

én remélem hogy nem kerül sor arra, hogy bebizonyosodjon melyikünknek van igaza,és müködik-e teljes hatásfokkal, 100%-os hatékonysággal bármelyik nyugati "stealth" repülőgép, és addig jó amígcsak elméleti síkon beszélünk róluk! :)
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 191
113
Mert Kína jelenleg nem háborúzik senkivel, Oroszország meg igen. Jelen pillanatban Oroszországnak van szüksége lőszerre Észak-Kóreától (kínai ok nélkül kétlem, hogy adtak volna) és ahogy látom, lassan Kína is ad lőszert. Oroszországnak van szüksége dróntechnológiára Irántól (Irán a kínaiaktól kapta). Oroszoknak van szükségük szerszámgépekre, félvezetőkre a hadiiparukhoz. Kína nem áll függő viszonyban Oroszországgal szemben. Kína jelen pillanatban megengedhati magánal, hogy padlóig alkudja le az orosz nyersanyagokat, mivel többek közt ezeknek a megrendeléseknek köszönheti, hogy sikerül túlvészeljék az embargót.
Akkor a teljes EU is alárendeltje kínának, mert olyan szintű birkózás megy minden kínai befektetésért, h komikus (félvezető honnan is jön ide?).
Ami az oroszokat illeti, le tudná gyártani a külföldről beszerzett eszközöket, csak kapacitást vonna el a csak általuk legyártott fegyverektől (hiperszónikus fegyverek, Szuhojok, stb.), így ez az ésszerű és nem is szorul arra, h 3 csarnokot rántsanak fel ezért.
Kína pedig mocskosul függ az oroszoktól, mert ha bezár az energiabazár, akkor szevasz észak korea 2. Nagyjából.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 803
35 996
113
De azt ugye érted, hogy nem mindegy, hogy 60-at kapnak, vagy majdnem 90-et!.
Csak hogy sosem ígértek nekik ennyi gépet! Úgy csinálsz mintha hű de átverték volna a dánok az ukránokat pedig nem!
Dániának 62 F-16AM és 16 F-16BM gépe volt eredetileg, ebből csak 19-et ígértek az ukránoknak - nem többet!
A többit meg eladják akiknek akarják!

On August 20, 2023, Zelenskyy stated that the Netherlands would be handing over up to 42 F-16s to Ukraine. In addition, Denmark announced its intention to hand over 19 aircraft to the Ukrainian Air Force, for a total of up to 61 aircraft.[170][171][172][173] Four days later, on Ukraine's independence day, Norwegian Prime Minister Jonas Gahr Støre confirmed that his country would also provide 5-10 aircraft, depending on how many could be made operational.[174][175]

Szóval nincs itt semmi látni való.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
339
1 491
93
Légierő nélkül tökmindegy mit küldtek.
Bár a drónok ilyen jellegű elterjedése felszototta a légteret további szegmensekre (eddig durván ökölszabályként MANPADS alatti és feletti felosztásban számolt mindenki embervezette gépekre), amíg a felső szinteken dolgozó embervezette légifölény, AEW&C és nehéz fegyverhurcoló kategóriában nincs fölény, úgy az összes többit a hajukra kenhetik. Főleg most, hogy az orosz kezd magára találni, apró lépésekben.

Ami itt fontos hír volt, hogy bejelentették az AWACS típusok újragyártását - na ez mindennél jobban annak a jele, hogy a háború egyik tapasztatala nekik is az lett, hogy a légierő innentől nagyobb szerepet fog kapni. A szárazföldi fejnehéz elrendezés után valszeg jobban fogják a repülőcsapatokat tolni - jó eséllyel Kínai segítséggel (elektronika/radarrendszerek).
Akár az Il-76 alapon maradnak, akár áttérnek az MC-21 platformra (ideálisabb lenne az elrendezése), mindenképpen gigantikus ugrás lenne nekik - főleg, ha ezzel egy E-8 jellegű földi csapatmozgásokat is követni képes AESA radarrendszer jönne.

Hogy a viharba ne működne? Ellenük csinálták őket...

Hát uh... azért ez ettől kicsit összetettebb. Mondjuk úgy, hogy a stealth gépeket alkalmazó nagyok (értsd USAF) rendelkeznek mindazon eszközökkel, amelyek az ilyen érzékelő hálózatokat meg tudják bontani Stealth embervezette gépek részvételen nélkül IS (és ide érts mindent, SF-től a kibertámadásokon át a raksikig mindent). Pont ez az LO gépek egyik nagy macerája - lehet ellenük többé-kevésbe védekezni, csak éppen baromi körülményesen, bonyolult kialakítással, amit könnyű megbontani.
Az USAF meg ennek igen nagy szakértője, a Red Flag gyakorlatok jelentős része erről szól...

Nagyobb baj nem is az ukrán, hanem a többi, zavarosban halászni készülő "szövetségesünk" lesz... a lengyel és számunkra főleg a román lesz a nagyon problemás - akár sikerül nekik a moldáviai kaland, akár nem.
Sokan várják a káoszt.
Az utóbbi két év történései számos fegyverrendszer és eljárás papírforma szerinti képeségeit gyakran egész más dimenzióba helyezik.
Szerintem a 'szakértők' is csak kapkodják gyakorta a fejüket látva a dolgok alakulását..

Amikor arra utaltam az oroszoknak vannak 'nem szokványos képességei' akkor a 1. hálózatintegrált hosszuhullámú radarrendszerekre (ami ellen nem publikus aktív interferencián alapuló elnyomást fejlesztettek a lopakodó tech., gépekhez) 2. optikai és optikai-kvantum eleven működő detektorokat valamint 3. spec. nuki és hozzá kapcsolódó fegyverek, neutronsugár-fókusz földalatti atomrobbantáshoz, stb.re gondoltam. Ez tudtommal még az USA-nak sem áll rendelkezésre.

Egyszer a kínaiak ~milliós sereggel megindultak az oroszok felé, amit már orosz területen egy különös villanás követett.. másnap orosz-kínai békegyezményt írtak alá ami azóta sértetlen. Mindezt úgy hogy kínának ordenáré fáj hogy szibériából nincs neki egy jókora szelete :)
 

mentuhotep

Well-Known Member
2016. december 20.
373
1 070
93
Egy kis légierő töri full civil szemmel:

Csak azért teszem be, mert érdekes hogy honnan hova jutottak.

ez a pandora nevezetű jútyúber eléggé felületes videókat gyárt, ebből is max a fele igaz, a "saját" meglátásai enyhén szólva is röhejesek és ukránpárti propaganda szöveg.
értekelhetőek az archív bevágások a szovjet technikákról.