[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 496
113
Folytatódik a demilitarizáció

Hogyan folythatódhat valami, amirol az orosz ENsZ nagykovet azt mondta, hogy már sikeresen véget ért? :D

----------------------------------------

Más!


Kazahsztán ukrajnai nagykövetsége figyelmeztetést tett közzé állampolgárai számára, és azt tanácsolta nekik, hogy hagyják el Odesa és Harkiv régióit:

„Az Odesa és Harkiv régiókban található kazah polgárok figyelmébe!

Az ukrajnai Odesa és Kharkiv régiókban tapasztalható növekvő feszültség és instabil biztonsági helyzet miatt a Kazah Köztársaság Ukrajnai Nagykövetsége azt javasolja, hogy Kazahsztán állampolgárai fontolják meg e területek elhagyását.

Megjegyezzük, hogy Ukrajnából Kazahsztánba utazva a Kazah Köztársaság állampolgárai szárazföldi útvonalakat használhatnak Lengyelországon vagy Moldován keresztül, majd kereskedelmi járatokat.

Lengyelországon keresztül történő távozás esetén Kazahsztán állampolgárainak schengeni vízummal kell rendelkezniük, Moldovába való belépéshez nem szükséges vízum.

A Nagykövetség egyúttal arra kér minden állampolgárt, hogy ne hagyja figyelmen kívül a légiriadót, és azonnal menjen a menhelyre.”


--------------------------------------------


Olekszandr Szirszkij főparancsnok interjút adott az Ukrinformnak, néhány tézist:

- Éppen ez év február-márciusában (március 26-án) az ellenség több mint 570 harckocsit, mintegy 1430 páncélozott harcjárművet, csaknem 1680 tüzérségi rendszert és 64 légvédelmi rendszert veszített. - Légvédelmi egységeink ügyességének köszönhetően a levegőben az ellenséges aktivitás is csökkent. Februárban mindössze 10 nap alatt 13 ellenséges repülőgépet lőttek le, köztük két stratégiai fontosságú A50-es megfigyelő és irányító repülőgépet. Reméljük, hogy további légvédelmi rendszereket és legfőképpen rakétákat kapunk partnereinktől.

- Valerij Fedorovics Zaluzsnyij és én egymás mellett dolgoztunk a legnehezebb időkben az orosz teljes körű invázió kezdete óta, és még azelőtt is. Egy csapatként dolgoztunk. Sok sikert kívánok neki új és nagyon felelősségteljes pozíciójában.

- Megerősíthetem, hogy a Vezérkar és más katonai parancsnoki és irányító szervek összetétele olyan harci tisztekkel egészül ki, akik nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek a harci műveletekben, amelyeket a háború területén szereztek.

- A mai napon már elindult a katonai egységek forgatási folyamata a fronton, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a felszerelések harci hatékonyságát teljes mértékben helyreállítsuk, hanem mindenekelőtt katonaállományunk pihenését, felépülését biztosítjuk. E folyamat biztosításához emberekre van szükségünk. Ezért szeretném, ha Ukrajnában minden katonai korú ember felismerné, hogy az ő akaratán és tettein múlik Ukrajna túlélése.

- Az ukránok továbbra is védik hazájukat, különösen külföldről hazatérve. Nagyon sok önkéntesünk van, és ez nem túlzás. Nem azt mondom, hogy nincsenek problémák, de hangsúlyozom, hogy mindent megteszünk a megoldásuk érdekében.


- Jelenleg a harci műveletekben részt nem vevő egységek erejét vizsgáljuk tevékenységük ellenőrzése alapján. Ez lehetővé tette, hogy több ezer katonát szabadítsunk fel és küldjünk harci egységekhez.

- Azért vontuk ki erőinket Avdiivkából, mert az ellenségnek jelentős előnye volt a rohamegységek erőiben és eszközeiben. Az irányított légi bombákkal való folyamatos bombázás következtében védelmünk épsége veszélybe került, ami lehetővé tette az ellenség fokozatos előrenyomulását. Negatív szerepet játszott az is, hogy tüzérségünk számára nem volt elegendő lőszer. Ez nem tette lehetővé az üteg elleni hatékony hadviselést ilyen körülmények között. Hogy elkerüljem a bekerítést és megmentsem az emberek életét, úgy döntöttem, elhagyom Avdiivkát.

- Nem hagyhatunk figyelmen kívül semmilyen információt az ellenség támadó akciókra való felkészülésével kapcsolatban, ezért minden intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy egy ilyen lehetőségre megfelelően reagáljunk. Ma nagy komplexumú munkákat végzünk a területek és pozíciók erődítményein. Már van tapasztalatunk a Harkiv régióban folytatott harci műveletekben, sikerült „kiszámolnunk” az ellenséget és felszabadítani a harkovi régió jelentős részét. Ekkor az orosz front nagyszabású összeomlása következett be. Ha az oroszok újra odamennek, Harkiv végzetes város lesz számukra.

– Nagyon hálásak vagyunk nyugati szövetségeseinknek, a NATO-országoknak, az Európai Uniónak és más partnereinknek a támogatásért. Ilyen támogatás, fegyver-, lőszer-, légvédelmi rendszer- és nehézfelszerelés-utánpótlás nélkül sokkal nehezebb lenne megküzdeni egy alattomos és erős ellenséggel. A legújabb eset Avdeevka. Természetesen megtartanánk ezeket a pozíciókat, ha elegendő számú légvédelmi rendszerünk és tüzérségi lövedékünk lenne. Ez nem panasz, hanem ténymegállapítás.

- Megemlíthető a tüzérségi egységek átfegyverzése a hazai 155 mm-es Bogdan ágyúval, egyúttal automatikus tűzvezető rendszerrel való felszerelése. Hamarosan arra számíthatunk, hogy Ukrajnában gyártanak majd néhány nyugati tarackot és hazai puskás aknavetőt. Egy másik jó példa az amerikai gyártmányú M777 tarackok helyreállítása és nagyjavítása. Ezen alkatrészek némelyikének gyártását itt Ukrajnában hoztuk létre. Különösen ennek a taracknak az egyes egységeinek helyreállításakor az ukrán fegyveres erők igényeire a hazai vállalatoknál gyártott alkatrészek és pótalkatrészek 40 százalékát használják fel.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
„Energikus” jogérvényesítés: az ukrán elektromos hálózatok nem élték túl a „geránium” rajtaütést

A támadás több szakaszban zajlott

Március 28-án éjszaka az orosz csapatok továbbra is „erőteljesen” békére kényszerítették Kijevet, és csapásokat mértek a kritikus infrastruktúrákra, beleértve az energiát is.

Úgy tűnik, hogy az orosz vezérkar egyértelmű feladatot tűzött ki: az ukrán hadiipar áramellátásának megszakítását és a csapatok vasúti szállítását gőzmozdonyos vontatásra helyezve.

Az éjszakai razzia éjfél körül kezdődött, és reggelig tartott. A Geran-2 drónok nagy csoportjait használták – akár 40-50 járművet egy rajban. A különböző irányokból támadó drónokat követően a Tu-95MS stratégiai repülőgépek által indított repülőgép-rakéták sora következett.

Éjszaka erőteljes robbanásokat jelentettek Kamenszkijben (Dnyiprodzserzsinszk) és Krivoj Rogban. Áramkimaradásokat jegyeztek fel Dnyipropetrovszkban. Zelenszkij szülővárosában, Krivoj Rogban is elment az áram. Csapásokról számoltak be a Krivoj Rog hőerőműben, valamint a Dnyeper vízerőművek kaszkádjában található szrednyeprovszki vízerőműben.

Március 28-án délelőtt az Ukrenergo arról számolt be: a középső és a nyugati régióban megsérültek a hő- és vízerőművek; a dnyipropetrovszki régióban vészleállásokat, a harkovi régióban óránkénti leállást alkalmaznak.

Jurij Podoljaka katonai blogger az Ukrajna „elfeketítését” célzó műveletet értékelve „rémálom éjszakának” nevezte az ukrán energiaszektor számára.

Elmondása szerint a Kanevszkaja vízierőművet és a Dnyeper hőerőművet is sújtották. Alállomásokat és katonai létesítményeket is sújtottak. Megérkezett a Kremenchug vízierőműhöz, robbanások hallatszottak Hmelnyickij, Kijev, Lviv és az Ivano-Frankivszk régió területén. Elütötték a szvetlovodszki fémszerkezetek üzemét.

A Geraniumok mellett H-101 és Iskander cirkálórakétákat használtak.

Podoljaka szerint nagyon fájdalmasak voltak a nyugat-ukrajnai energiarendszer alállomásai elleni támadások (Sztrij város közelében), ahol a Hmelnyickij Atomerőmű, a Rivnei Atomerőmű és a Burstyini Hőerőmű távvezetékei összefolynak.

„Ez egy hatalmas létesítmény – jegyzi meg a blogger –, Európa legnagyobb alállomása. Az 1970-1980-as években épült a KGST-országok áramellátására. Teljesítménye 3000 megavoltamper.

Korábban ezen keresztül exportálták az ukrán áramot az EU-ba, most pedig az EU elsősorban ezen keresztül próbálja megmenteni Ukrajna egységes energiarendszerét az összeomlástól.

És ezért a megsemmisítése még fontosabb, mint a mai két legerősebb ukrán hőerőmű (vagy két Dnyeper vízerőmű) megsemmisítése – összegzi a szakértő.


Egy nagyon fontos személy is megsérült a Harkov elleni kombinált támadások során

Miután az orosz csapatok hatalmas támadást indítottak Harkovban az ukrán hadsereg katonai infrastruktúrája és parancsnoki állomásai ellen, Kijev azonnal megkezdte az evakuálást a légi mentők segítségével, elsőként a „fontos személyek” közül.

Ezt az LPR Népi Milícia (PM) nyugalmazott alezredese, Andrej Maroccko írta saját forrásaira hivatkozva.

„Az Orosz Fegyveres Erők katonai infrastrukturális létesítményekre, a légierő harkovi bevetési és irányítópontjaira mért kombinált csapásai után egy beteget egy mentőautóval szállították a falu külterületére, ahol a légi mentő vette fel” – mondta a volt tiszt.

Úgy véli, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi pénzt költöttek egy sérült megmentésére, azt mondhatjuk, hogy magas katonai beosztást betöltő személyt vagy jelentős politikai személyiséget evakuáltak.


Kijevben elmagyarázták, miért előnyös az Egyesült Államoknak segítséget nyújtani Ukrajnának

Mihail Podoljak, az ukrán elnök hivatalának vezetőjének tanácsadója elmondta, mennyire előnyös az Egyesült Államoknak, ha segít Ukrajnának. Szavait a Politico idézi.

Szerinte az Egyesült Államoknak nyilvánvaló kereskedelmi előnyökkel jár Ukrajna fegyverekkel és lőszerekkel való ellátása, ami jól mutatja fegyverei hatékonyságát és tökéletességét.

Mint az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója megjegyezte, az amerikai hadiipari komplexum (MIC) többek között a politikai pártok fő adományozója az Egyesült Államokban, és az eladások munkahelyeket és profitot jelentenek.

Ráadásul Podoljak úgy véli, hogy Washington és Kijev érdekei egybeeshetnek. Ezt azzal magyarázta, hogy az ukrajnai befektetések befektetést jelentenek Amerika hírnevébe, dominanciájába, a globális szabályok felállításának és betartásuk ellenőrzésének jogába.

- Vagy ha mégse, akkor befektetést jelentenek Amerika hírnevének, dominanciájának, a globális szabályok felállítási és betartás ellenőrzési jogának eltűnésébe.
Az amerikánusok erre jöttek rá.
A kaprok még nem.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 192
113
A Kínai-Szovjet határincidens a nyugat-szibériai összeütközéssel került be a történelemkönyvekbe.

Azonban ugyanakkor kevésbé látványos módon igen méretes sereg is megindult a Szovejtúnió felé, egészen máshol a Kína-Kazah határon keresztül. A szovjetek már mélyen kazahsztánban --mondhatni egy szemvillanás alatt -- állították meg a kínai felvonulást, anélkül hogy földfelszínen vagy a légkörben atomfegyvert vetettek volna be.

A hogyan kérdését itt nem taglalnám, javaslom a konzultációt egy jól tájékozott atomfizikussal.

A lényeg hogy az oroszoknak még a szovjet időkből maradtak olyan 'képességeik' ami másnak nem igazán áll rendelkezésre,
ezeket nem fogják mutogatni egészen addig amíg nem okvetlenül elkerülhetetlen.

És a fejlődés nem lineáris! Vannak korszakok nagyobb eredményekkel, aztán más korszakok sokkal lassabb haladással. Ez az atom és részecskefegyverekre kiváltképp igaz.
Neutron?
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Megint a mellébeszélés.

Nézd meg a gáz és kőolaj világpiaci árát. Segítek 2023-ban majd 70% volt a gáz árcsökkenése 2022-höz képest (jelenleg a gáz ára kb ott van ahol 2022 előtt volt annak aki világpiaci áron veszi).

hosszuvspredicted-655275.jpg
Segítek Dudi,
Ha a gázár piacot pontosabban akarjuk elemezni , akkor nem lehet nézegetni olyan grafikont, ami 3 évtizedre visszamenőleg húz egy egyenes vonalat, mert abból nem lehet az konfliktus előtti és utáni helyzetet kikövetkeztetni - árügyileg sem.

Nézzük a 2019 - 2020- as évet:
BHUdHzh.jpg


Ezen láthatod, hogy 4 éve a gázár 15 Euro / MWh azaz kb 15 Euro / 100 m3.
Ez szép lassan lesüllyed 2020 júniusára 3,1 Euro / MWh azaz 3,1 Euro / 100m3

Innen kezdődik egy érdekes történet hiszen hogyan lehetséges, hogy változatlan kereskedés (kínálat és fogyasztás) mellett ezt a tőzsedi árat "valakik" még békeidőszakban felrúgják a 60 szorosára, 180 Euro / MWh környékére?

Biztos az volt a gond hogy a 3,1 Euro / MWh árba nem fért me a földgáz LNG formában történő fuvarozása a közel 10 000 km távolságról.. Ezt én egyszerűen mesterséges piaci ármanipulációnak hívom, amely az egész világon törvénybe ütközik.
Nézd meg, hogy 2021-végén kétszer is csúcsba lökik a gázárat, hol van ez időpontokhoz képest az első puskalövés??

OgYIw1B.jpg


Ezzel a mesterséges , piacmanipulálás annyira kiverte a biztosítékot a fogyasztóknál - is, hogy muszáj volt ez ügyben vizsgálatot indítani. Természetesen a kis lúzer strómanok vitték el a balhét, Magyarországon egy horvát kereskedőcég kapott 500 milliós büntetést. Az elkövetés módjáról is itt lehet olvasni :


Térjünk vissza a 2023-as fűtési szezonra, megállapíthatjuk, hogy a gázár 43 és 58 Euró között meszelt.. Látható az is, hogy december közepére derült ki, hogy a szezont már kihúzzuk, kezdődik egy árcsökkenés:

KuWuWSd.jpg


Most jelenleg 27,34 Euro / MWh azaz kb. 100 m3 belőle

Figyelembe véve a 40 Euró feletti, szezonbeli árakat, szerinted most a piac ugyanaz mint régebben?

Én azért a 3,1 Euro / MWh áraknak jobban örülnék... 2020 nyarán..
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 375
113
A Kínai-Szovjet határincidens a nyugat-szibériai összeütközéssel került be a történelemkönyvekbe.

Azonban ugyanakkor kevésbé látványos módon igen méretes sereg is megindult a Szovejtúnió felé, egészen máshol a Kína-Kazah határon keresztül. A szovjetek már mélyen kazahsztánban --mondhatni egy szemvillanás alatt -- állították meg a kínai felvonulást, anélkül hogy földfelszínen vagy a légkörben atomfegyvert vetettek volna be.

A hogyan kérdését itt nem taglalnám, javaslom a konzultációt egy jól tájékozott atomfizikussal.

A lényeg hogy az oroszoknak még a szovjet időkből maradtak olyan 'képességeik' ami másnak nem igazán áll rendelkezésre,
ezeket nem fogják mutogatni egészen addig amíg nem okvetlenül elkerülhetetlen.

És a fejlődés nem lineáris! Vannak korszakok nagyobb eredményekkel, aztán más korszakok sokkal lassabb haladással. Ez az atom és részecskefegyverekre kiváltképp igaz.

Volt ott is egy határvillongás, Hszincsiang és Kazahsztán határán, de semmi ilyesmi.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Tömeges bombázások Ukrajnában – az oroszok tönkreteszik az ország energetikai infrastruktúráját
Fontos fejlemény Chasiv Yarnál – Az oroszok elfoglalták az összes keleti erődítményt
2024.03.29. | 14:46

Az orosz erők először hajtottak végre hatalmas bombázást Ukrajna-szerte, szinte minden fegyverrendszerük felhasználásával.

Zúzó ütéseket H-101 ésH-555 cirkálórakétákkal, H-47M2 Kinzsal hiperszonikus rakétákkal, Iskander-M ballisztikus rakétákkal, H-59 cirkálórakétákkal, Kalibr cirkálórakétákkal és Geranium- 2 kamikaze drónokkal adtak le.
A fő hangsúly a Geranium-2 UAV-k használatán volt.
Teljes számuk jelentősen megnőtt, és elérte a 70 egységet.

Az orosz csapatok ezen stratégiája azzal magyarázható, hogy a kamikaze drónok két fő funkciót látnak el:
A légvédelem gyengítése és a célpontok felszámolása.
A támadás mindössze egy héttel az előző razzia után történt, amely helyrehozhatatlan károkat okozott Ukrajna teljes energetikai infrastruktúrájában.

A múlt heti csapások közé tartozott a DneproGES vízerőmű megsemmisítése, valamint az odeszai és harkovi régióban az energetikai létesítményekben keletkezett hatalmas károk, amelyek következményeit az ukrán energetikusok mindeddig nem tudták felszámolni.
Egyelőre vitatható, hogy a villamosenergia-termelő kapacitások megsemmisítése minden bizonnyal hatással lesz Ukrajna hadiipari komplexumára, és (ha a támadások folytatódnak) hatással lesz a fegyveres erők azon képességére, hogy a vasutat a készletek és felszereléseik szállítására használják.

Az orosz légicsapások "súlyos" károkat okoztak három hőerőműben Ukrajnában.

Összesen tíz ukrán tartományt célozták meg az orosz csapások.

Denis Smihal ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy bizonyos területeken áramszünetekre is szükség van – tette hozzá, de nem részletezte azok terjedelmét.
"Ukrajnának több légvédelmi rendszerre van szüksége, hogy garantálja alapvető infrastruktúrája biztonságát és megvédje lakosait " - hangsúlyozta Shmihal.

Ez a drónokkal és rakétákkal végrehajtott "tömeges támadás" Dnyipropetrovszk, Poltava és Cserkaszi tartomány erőműveket célozta meg - mondta German Galucsenko ukrán energiaügyi miniszter.

Eközben a lengyel fegyveres erők azt közölték, hogy két vadászgép szállt fel az ország légterének megfigyelésére, miután Oroszország rakétákat lőtt ki Nyugat-Ukrajnára.
"Ma este az Orosz Föderáció felfokozott nagy hatótávolságú légi tevékenységét figyelték meg, amely az ukrán területen lévő célpontok elleni rakétacsapásokhoz kapcsolódik" - áll a lengyel katonai parancsnokság közleményében.
"Minden szükséges intézkedést megtettünk a lengyel légtér védelme érdekében", és a lengyel erők " folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet " - tették hozzá a közlemény.

Eközben az oroszok jelenleg 48 különböző irányban támadnak, aminek következtében egyes frontokon az ukránok összeomlásának nyilvánvaló jelei mutatkoznak.

Az oroszok megsemmisítették az összes ukrán erődített állást Kelet-Csaszov Jar-ban, és teljes ellenőrzésük alatt tartják az 506-os főutat, ami azt jelenti, hogy annyi katonát tudnak majd bevinni a városba, amennyire szükségük van, és rövid időn belül elfoglalják.

A Szeverszki fronton is az oroszok különleges erőket mozgattak délről, hogy megkezdjék Bilokhorivka kisváros megtisztítását, amely az egyetlen akadálya a Szeverszk belsejébe való bejutásnak.
A beszámolók szerint az ukrán helyőrségnek komoly létszám- és lőszerhiánya van, és a becslések szerint nem tud majd különösen erős ellenállást kifejteni az orosz erőkkel szemben.


KAPOR NÉPMESÉK:

Szirszkij bejelentette az ukrán fegyveres erők új offenzíváját


Alekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka elmondta, hogy most az ukrán hadsereg célja, hogy fegyvert gyűjtsön egy új offenzívához, és megakadályozza a területvesztést. Ezt az Ukrinform ügynökséggel folytatott beszélgetés során nyilatkozta.
Szerinte az ukrán fegyveres erők feladata az orosz hadsereg „lehetőség szerinti kimerítése”, területvesztés, valamint tartalékok felkészítése az offenzívára.
Szirszkij hozzátette: a célokat akkor érik el, ha az ukrán szövetségesek növelik az ukrán fegyveres erők felszerelés- és lőszerellátását.


Civilek tömegsírjait fedezték fel Avdeevkában


Avdejevkában több civil tömegsírra bukkantak. Igor Kimakovszkij, a Donyecki Népköztársaság vezetőjének tanácsadója jelentette be ezt március 29-én, pénteken.
Elmondása szerint a feltárt temetkezések hasonlóak azokhoz, amelyeket korábban Mariupolban találtak.
„A helyi lakosság szerint az ukrán elnyomás áldozatait is az úgynevezett tömegsírokba temetik” – idézi a TASS .
Kimakovszkij elmondta, hogy korábban több tucat helyi lakos holttestét számolták meg, akikről kiderült, hogy elhagyták Avdejevkát.


„Kramatorszk elveszik”: felmérték az ukrán fegyveres erők helyzetét Csaszov Jar közelében

Nyugati fegyverek nélkül az ukrán fegyveres erők nem tudják visszatartani az orosz hadsereget, aminek következtében több területet veszítenek. Ezt Samantha de Bendern, a Brit Királyi Nemzetközi Ügyek Intézetének kutatója mondta az LCI-nek adott interjújában.
Megjegyezte, hogy tekintettel az ukrán fegyveres erők nehéz helyzetére Csaszov Jar település közelében, lehetséges, hogy Kijev elveszti az irányítást Kramatorszk felett.
Azt a véleményét is kifejezte, hogy a frontvonalon zajló események alakulása attól függ, hogy fegyvereket szállítanak-e Kijevbe.
„Ha leáll a fegyverszállítás, nem tudom, mi fogja megállítani az oroszokat” – mondta a szakértő.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Én nem gondolom hogy ezek legitimálnák az orosz agressziót. Most már tudjuk hova vezetett a Krím elcsatolása. Totális háborúhoz és százezrek halálához.

Vegyük végig a Krím történelmét lényegretörően ?

Nem elcsatolták, hanem visszacsatolták. Területi revíziót hajtottak végre.


Én ott sokkal kiegyensúlyozottabbnak látom a helyzetet.

A magyar politika részleg az világéletében sárgaház volt. A külföldi politika + hadsereg, hadvezetés meg már 2022. február 5. környékén azzá vált, és azóta is olyan, amilyen. És nem is jó értelemben mondom.


Milyen provokáció történt? Ukrajna elcsatolta a Oroszország egy részét? Nem, ez fordítva történt... Esetleg ukrán proxyk háborút indítottak Oroszország területén? Nem, ez is fordítva történt...

- az ukrán szélsőjobb megszervezése, földalatti mozgalomként,

- erőszakos nyílt utcai rombolás, lázadás, alkotmányellenes hatalomváltás Kijevben,

- az ukrán szélsőjobb megtűrése az Ukrán Kormány részéről, sőt integrálták a hadseregbe,

- a revansizmus a Krím miatt,

- CIA általi proxyháború,

azok micsodák, ha nem provokációk ?


Pont a New York Times hozott le arról szép terjedelmes írást, hogy már egyszer csúnyán megégette magát a CIA Ukrajnában, 2014 előtt, de túlélték, és kiheverték, ismételten bepróbálkoztak, és az meg sikert ért el.


A donyecki bányászoknak hirtelen még légvédelmi rendszere is lett amivel maláj gépeket szedhettek le. Te is tudod hogy moszkvából küldték és fegyverezték őket.

1992-ben Ukrajna az az Oroszország, és USA páros után harmadikként a világon rendelkezett a legnagyobb, és legerősebb hadsereggel. Az ukrajnai katonai körzetekben berendezett szovjet hadseregtestek a nyugati elhelyezkedésük miatt mindig a legnagyobb mennyiségben kapták meg a fegyvereket, és az egyéb harctámogató eszközöket. A hidegháború után mindez a nyakukon maradt, ellenségkép + feladat nélkül, az újonnan létrehozott Ukrajna az tele volt államadóssággal, a katonák fizetése is rossz volt, így mi lett szerinted a fegyóik sorsa ?

- amit lehetett, átpasszoltak az oroszoknak

- mást a harmadik világbelieknek, mint Pakisztánnak a komplett T-80U/UD flottájukat, 320 harckocsit, az akkoriban elsőosztályú vasnak számított

jV8wyOx.jpg


- volt, amit kivágtak a betonplaccra szétrohadni

- és volt, amit meg mindenféle rosszéletűek is odaadtak




Az itt mutogatott harckocsik, és egyéb páncélosok azok Ukrajna minden szegletéből valók: Zaporozsje, Ungvár, Krím, Bahmut-Artyemovszk, Krivoj Rog, Csernyigov, Zsitomir, Hmelnickij, Nyikolajev, Kijev, Lvov.

Nem csak a harckocsik, és egyéb páncélosok állapota volt olyan, amilyen, hanem még a katonáknak sem tellett egységes ruházatra.

Ez nem csak az Ukrán Hadsereg jellemző, hanem az Orosz Hadseregre is.

Az Ukrán Hadsereg ilyesfokú állapota számodra ismeretlen volt ? Nemhogy az Orosz Hadseregé ?

Egy harckocsit szórakozó fiatalgyerekek, és civilek is tudnak kezelni, nem kell hozzá külön katonai kiképzés.



A 9K37-es Buk légvédelmi rakétarendszer az más történet, az egy dolog, hogy ugyanúgy megtalálható természetesen az Ukrán Hadsereg eszközparkjában, mint az Orosz Hadseregében. Azonban egy ilyen légvédelmi rendszer kezeléséhez műszaki vénájú illető kell, akit 3 - 4 évig is képeztek, és a hadsereg aktív állományában kell lennie, hogy tudja kezelni a rendszert, gondolom a GRU, vagy a GUR rábólintása kellett egy ilyenhez, és kölcsönöztek valakit a seregtől. Mindkét féltől simán kitelik a gátlástalanság, nem különb egyik sem, mint a másik.





Te is tudod hogy moszkvából küldték és fegyverezték őket.

Szerinted a Szvoboda, a Jobb Szektor, a Fekete Sereg (Csornij Korpusz), és a nap végéig sorolhatnám a társaikat, összefoglaló néven az ukrán szélsőjobb az meg hogyan született ?



a) Önmagától sarjadt ki a földből

b) CIA / MI6 pénzelte

c) az is Putyin műve


20150226ukrajna.jpg



Lehet mutogatni hogy az ukránok is csináltak rosszat. Viszont ha az oroszok tiszteletben tartják a nemzetközi jogot, akkor rengeteg orosz is megmenekül az értelmetlen haláltól.

Hol, hogy sérült a nemzetközi jog ?

A probléma az az, hogy ezek a terület meg politikaváltozások nem csak nyílt katonai / háborús műveletekkel történnek, hanem ott van a befolyásszerzés, a politikusok lefizetése, a lázongások, és hasonlók gerjesztése, azok téged nem zavarnak ?

És az USA az nem szokott nemzetközi jogot sérteni ?
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 847
35 429
113
‼️ Burját ejtőernyősök megsemmisítették az AFU gyalogságát a DNR Krasznoje falutól nyugatra.

▪️ A Krasznojetól nyugatra lévő rohamcsoportok aktív akcióit támogatva az ejtőernyősök aktívan használják az SPG-9 "Kopjo" páncéltörő gránátvetőket.

▪️ A gránátvetők legénysége maximális távolságból indított tüzetes támadást az ellenség felderítő célpontjai ellen, megsemmisítve a rejtekhelyeket az ott tartózkodó fegyveresekkel együtt.


Tank expert

⚡️⚡️A harci szárnyak munkához látnak⚡️⚡️

https://t.me/i20028843
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 444
16 768
113
A földgáz árához viszonyítod az Uniós tagállamok költségvetési hiányát?Esetleg a GDP nullához közelítő növekedését,vagy minuszba fordulását? Ez egyre betyárabb. Gyorsan átfutottam Keynes,és Friedmann néhány témába vágó szösszenetét,de ilyen opciót nem találtam. Tehát,akkor nézzük még egyszer. Az Ukrajnának juttatott eddigi összeg,ami akár haditechnika,akár pénz formájában kikerült az európai támogatók zsebéből,olyan középtávú belső finanszírozási gondokat okoz,illetve fog majd okozni,amit az adott országok csak komoly megszorításokkal,vagy hitelekkel tudnak majd kezelni. Lásd a német költségvetésben a 60 milliárd eurós lukat,és a tagállamok a költségvetésük terhére Ukrajnának juttatott összegeket. Az Európai Központi Bank nem tud a FED mintájára pénzt nyomtatni,és szétosztani a tagállamoknak,illetve kölcsön formájában,amit viszont szigorúan vissza kell pengetni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 048
113
A földgáz árához viszonyítod az Uniós tagállamok költségvetési hiányát?Esetleg a GDP nullához közelítő növekedését,vagy minuszba fordulását? Ez egyre betyárabb. Gyorsan átfutottam Keynes,és Friedmann néhány témába vágó szösszenetét,de ilyen opciót nem találtam. Tehát,akkor nézzük még egyszer. Az Ukrajnának juttatott eddigi összeg,ami akár haditechnika,akár pénz formájában kikerült az európai támogatók zsebéből,olyan középtávú belső finanszírozási gondokat okoz,illetve fog majd okozni,amit az adott országok csak komoly megszorításokkal,vagy hitelekkel tudnak majd kezelni. Lásd a német költségvetésben a 60 milliárd eurós lukat,és a tagállamok a költségvetésük terhére Ukrajnának juttatott összegeket. Az Európai Központi Bank nem tud a FED mintájára pénzt nyomtatni,és szétosztani a tagállamoknak,illetve kölcsön formájában,amit viszont szigorúan vissza kell pengetni.
Az a fantazmagóriád, hogy majd Oroszország ezzel a háborúval tönkreteszik az EU gazdaságot. Ez konkrétan ordas nagy baromság. Nem létezik ilyen. oroszország egy csóró benzinkút az EU-hoz képst. Sőt már ott tartunk (amire Mack is utalt), hogy Oroszország már nem partnere Kínának, hanem az alkalmazottja...
 

Kurcsipistabácsi

Well-Known Member
2022. március 23.
17
270
48
Az a fantazmagóriád, hogy majd Oroszország ezzel a háborúval tönkreteszik az EU gazdaságot. Ez konkrétan ordas nagy baromság. Nem létezik ilyen. oroszország egy csóró benzinkút az EU-hoz képst. Sőt már ott tartunk (amire Mack is utalt), hogy Oroszország már nem partnere Kínának, hanem az alkalmazottja...
A csóró benzinkút 5. generációs vadászbombázókat gyárt (sorozatban),az EU mit tud felmutatni ?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 782
113
KUTATÁSOk folynak az ABCeX és a Beribit kriptotőzsdék moszkvai városi irodáiban.

❗️Ez utóbbi a Federation Tower 52. emeletén található – a biztonsági erők kinyitották az ajtókat és behatoltak a helyiségbe – írja a Mash .

❗️Előzetesen ez összefügg a Crocus elleni terrortámadással. Röviddel ezt megelőzően mindkét tőzsde webhelye hirtelen leállt.

❗️Korábban a nyomozóbizottság számolt be a terroristák által kriptográfiai eszközökön keresztül kapott pénz egy részéről.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
Az a fantazmagóriád, hogy majd Oroszország ezzel a háborúval tönkreteszik az EU gazdaságot. Ez konkrétan ordas nagy baromság. Nem létezik ilyen. oroszország egy csóró benzinkút az EU-hoz képst. Sőt már ott tartunk (amire Mack is utalt), hogy Oroszország már nem partnere Kínának, hanem az alkalmazottja...
azon nem vagyok meglepődve hogy oroszország kína markába csúszott ez a háború nélkül is benne volt a pakliba... Igazából ez csak idő kérdése volt.

De az eu sem más csak az usa szárnyai alatt.

hogy oroszország majd tönkreteszi az eu gazdaságát... MÁR TÖNKREVÁGTA. nem fogja már megtette.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Medvegyev a francia expedíciós haderőkhöz

Medvegyev a jól ismert ékesszóló sikamlós stílusában kommentálta az X-en (korábban Twitteren) megjelent bejegyzésében azt az információt, miszerint a franciák nagy létszámú katonai erőket készülnek küldeni Ukrajnába (több százan már ott vannak, akiknek a fele az Állami Duma elnökhelyettese szerint már koporsóban tért vissza

Szergej Naryshyn, az SVR vezetője szerint a franciák arra készülnek, hogy - első lépésben - egy 2000 fős hadtestet küldenek Ukrajnába.

"Valójában hasznos lenne a harc szempontjából, ha a nyugtalan franciák néhány ezredet küldenének Új-Zélandra. Nagyon problematikus lenne ilyen számú csapatot elrejteni, ezért a szisztematikus megsemmisítésük nem lenne a legnehezebb feladat, de mégis ez lenne a legfontosabb.
Másrészt viszont milyen jó dolog!
Ha ennyi koporsó érkezne Franciaországba idegen országból, lehetetlen lenne eltitkolni a hivatásos katonák tömeges halálát. Ráadásul nem lehetne többé azzal az ürüggyel takarózni, hogy például a zsoldosok maguk választják meg sorsukat és az élethez való jog gyakorlásának módját. Ezek a szerencsétlenek az intervenciós hadtest teljes jogú harcoló tagjaivá válnának. Megsemmisítésük elsődleges és dicsőséges feladat lenne fegyveres erőink számára.
A francia kormány baromfija számára azonban ez egyenlő lenne a guillotine-nal. Darabokra tépnék őket a dühös szülők és a ellenzék zajos tagjai, akik úgy tesznek, mintha Franciaország nem állna háborúban Oroszországgal. És ez jó lecke lenne Európa többi nyughatatlan idiótája számára."


Érdekesség, hogy a posztot követő kommentekben egy francia megkérdezi Medvegyevtől, igazak-e a pletykák, miszerint Jean-Louis Georgelin tábornokot Ukrajnában öltékmg. Jean-Louis Georgelin hivatalosan 2023 augusztusában halt meg egy hegymászóbalesetben.


A Csendes-óceáni Flotta orosz hadihajói ma belépnek a Vörös-tengerbe, miközben Moszkva megerősíti jelenlétét az izraeli-szíriai határ mentén.


Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy egy cirkáló és egy fregatt átkelt a Bab-el-Madeb-szoroson, és huti támadások közepette elérte a Vörös-tengert.
Küldetésük célja nem világos. A lépésre egy héttel azután került sor, hogy a Kreml tagadta, hogy Oroszország és Kína biztonsági biztosítékokat kapott a hutiktól, hogy hajóikat nem fogják megtámadni.

Lehetséges tengeri konfrontáció a NATO-val.
- Nem akarnak ők konfrontálódni, csak megtekinteni a kínaiakkal közösen a brit hajókat. A röhögés még nem sértés.

Eközben az orosz erők továbbra is új megfigyelőállomásokat állítanak fel az izraeli határ mentén, a szíriai Golán-fennsíkon.
A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja szerint az orosz erők ez év eleje óta 10 megfigyelőállomást állítottak fel a Szíriát és a Golán-fennsíkot elválasztó határ mentén, a 11. állást pedig várhatóan hamarosan avatják.

Mivel ma a csendes-óceáni flotta orosz hadihajói belépnek a rendkívül zsúfolt Vörös-tengerre, miközben Moszkva megerősíti jelenlétét az izraeli-szíriai határ mentén, felveti a kérdést – miért fokozza Oroszország a hőséget Izrael forrongó frontjain?

1. A Vörös-tenger rendkívül zsúfoltságát marha egyszerű lenne megszüntetni. LFG
2. Még nem sikerült megegyezni Kanadával meg a karibi államokkal, hogy Kínával közösen ott csináljanak egy kis Steadfast defenderre hajazó bulit.
Kanada teljes biztonsági garanciákat kér (és az ukrán fasik elszállítását), a karibiak meg, hogy az oroszok ne csak vodkát igyanak, hanem rumot is (A biztonságukat már a közös hajóhad megtenné).
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 113
31 076
113
azon nem vagyok meglepődve hogy oroszország kína markába csúszott ez a háború nélkül is benne volt a pakliba... Igazából ez csak idő kérdése volt.

De az eu sem más csak az usa szárnyai alatt.

hogy oroszország majd tönkreteszi az eu gazdaságát... MÁR TÖNKREVÁGTA. nem fogja már megtette.
Meg csak recesszio soncs,csa stagnálás.A 2010es evek konjukturajahoz kepest persze nem valami rozsas a helyzet,de a 2008 as gazdasagi valsag sokkal rosszabb volt.
Az EU valoban az USA vedoszarnyai alatt van,de erre ponthogy az USA fizet rá.Mig az USA forrasok mennek a haderő kiadasaira,addig az EU azt megsporolja,es másra költi ( szo se rola,gyakran hulyesegekre)
Nagyon nem olyan a valosag,ahogy a ruszkifan propi terjeszti.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 263
113
A csóró benzinkút 5. generációs vadászbombázókat gyárt (sorozatban),az EU mit tud felmutatni ?
Legmodernebb autókat a kínálat teljes vertikumában? Utasszállító repülők egyik legnagyobb gyártója? Számos fegyverrendszert? Műholdakat, rakétákat, emberes űrkabint? Félvezetőipar legfejlettebb extrém-ultraibolya levilágító készülékeit? Turbinákat, vonatokat, stb.? Légtérfigyelő gépeket, radarokat?

Csak pár dolog amiben élvonalbeli az EU ipara. Harci repülők körében is vannak azért képességek, ha 5. gen épp nincs is.
Ezek közül sok téren jóval az orosz képességek előtt jár az EU. Az oroszok nagy önellátó piaca/ipara sem semmi, de azért ennyi öngyűlölet amit itt pár orosszoponc tol, az szánalmas. Ugyanolyan undorítóak vagytok, mint a NAFO-sok.