[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 537
8 831
113
Emmanuel Todd francia történész és statisztikus arról vált híressé, hogy az 1976-ban írt első könyvében megjósolta a Szovjetunió összeomlását. Kizárólag az ország hivatalos statisztikáit elemezve (amiről tudta, hogy hamisítják őket, ezért a csökkenések/növekedések trendjeire koncentrált, amit nehezebb), arra jutott, hogy az ekkor még látszólag ereje teljében lévő birodalomnál 10 éven belül beindul egy demokratizálódási folyamat, majd rá néhány évre szétesik. És így is lett. Szóval nem kispályás.

Most a "Journal du dimanche" nevű francia lapban arról beszélt, hogy szerinte az amerikaiak európai tervei kudarcot fognak vallani és a NATO ukrajnai veresége győzelem lesz Európa számára.

Szerinte az amerikaiak már 2004 óta azon dolgoznak, hogy Moszkvát eltávolítsák a kontinens másik nagyhatalmától, Berlintől, de Oroszország és Németország egymásra vannak utalva, és emiatt előbb-utóbb kénytelenek lesznek együttműködni.

"Az USA ukrajnai veresége fogja megnyitni az utat a közeledésük előtt. Akkor lesz béke, ha az amerikaiak elhagyják Európát."

A próféta szóljon belőle!



 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 129
113
Igen. Az ukrán válasz a Krím elvesztésére a saját városuk szétlövése volt. Véletlenül sem az történt hogy putyin biztosra menve háborút robbantott ki Kelet-Ukrajnában is hogy Ukrajna a Krím feladása esetén se tudjon a Nyugat felé orientálódni. Véletlenül se a Grúziában és Moldovában bevált receptet alkalmazta, az teljesen kizárt.
Oroszországnak szerencsére eszköze sincs a fronttól messze lévő városok elpusztítására. A frontvonalhoz közeli városokat meg az oroszok teljesen elpusztítják a tüzérségükkel. Összemérhető szerinted Donyeck és Bahmut állapota?
Hát igen. Putyin "háborút robbantott ki" kelet Kaporisztánban. Véletlenül sem az történt, hogy a Majdan után felerősödött szélsőjobbos nacionalista csoportok nekiálltak az oroszok gyérítésének, és ezt mondjuk a donyecki bányászok nem nézték tétlenül.... :D
Mondtam én, hogy jobban tennéd, ha a körleten levő szabad perceidben némi történelmi ismereteket szednél magadra. Az a mese, amit te itt előadsz még a nyugati történészek közt is derültséget keltene.
Ami pedig Donyeck és Artemovszk állapotának összemérhetőségét illeti: Mariupol is úgy nézett ki, mint Artemovszk, és nézd meg most. (hogy ne vádolhass orosz irányú elfogultsággal javaslom nézd meg a legutóbbi japán tudósítást Mariupolból... :D )
Egyébként Artemovszk is orosz város, mit szerettél volna ezzel mondani? :D
"Oroszországnak szerencsére eszköze sincs a fronttól messze lévő városok elpusztítására." Még szerencse, hogy soha semmit nem tudnak eltalálni a fronttól messze levő városokban. Mondjuk amit el akarnak találni, azt eltalálják, a civil infrastruktúrát leginkább a ti suta légvédelmetek veszélyezteti... :D
Na, de megfogadva többek tanácsát befejezem a trolletetést. Mész vissza ignorra kicsi smasszerom, vitatkozz ezentúl önmagaddal. Akkor kb. egy szinten lesztek... :D
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 290
13 725
113
az usa, nato nyilvánosan úgy koldul fegyverekért hogy adhasson. A meglévő átadható készletek csak papíron léteznek, ahogy a gyártási volumen is. Ha valami létezik is, csak csepegtetni képes.
Eközben gazdaságilag európa, usa recesszióba van. Usa a művelet során 2x emelt adósságplafont és globálisan veszít befolyásolási erejéből.

miért ne adhatnák gazdasági együttműködés képpen a régi letárolt lövedékeket. Mindenki jól jár, nyersanyagért cserébe, ha ellövik a fronton. Mint sem a lejárt készletekkel nyűglődjenek.
Bármennyire is az ellenkezője a nyigati narratíva.. ez természetes dolog a szövetségeseknél.
NEM a zsaroláson és megfélemlítések alapuló usa módszerek a normálisak.

Aki nyiltan fegyvert koldul szerte a világban az pont a nyugat.
Ez valamilyen munkahelyi kötelesség? Mármint, bárki-bármit ír. történetesen Kína-Orosz viszonyról. Arra valami olyasvalamit kell válaszolni, hogy a NATO, meg az USA globálisgonosz stb stb
De megértem. Sír a gyerek. Enni kell.
Szar meló. Ez van.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 444
16 772
113
Ezt a hülyeséget te tényleg elhiszed? Láttad a tavalyi gazdasági adatokat? Nőtt az EU gazdasága (jó oké csak 1%-ot) és az idei prognózis is a növekedés, szóval ha igaz lenne az az orbitális hülyeség amit írtál, akkor jó lenne, ha stratégiát váltanának az oroszok, mert nem működik.
Hamar átképezted magad közgazdának. Gratulálok. Mond valamit az a szó,hogy strukturális gondok? Neked nem. Már néhányszor ajánlottam a szakmai oldalakat,de ezek megugorják a szintedet,tehát marad a fikázás.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 317
4 686
113
az hogy europa az orosz alatt van katonai potenciálba egy elhúzódó nagyméretű konfliktus esetén egy dolok. @Mackensen ezt nem is tagadta.

ő kínát és oroszországot mérte össze.

és egyértelmű már a háború elött egyértelmű volt hogy kína a dominánsabb.

Kína az usának ellenfél (jelenleg még elmarad tőle)

Oroszország színtje az EU (jelenlegi helyzet az hogy ukrajnával az eu sem bírt volna ha az orosz támogatást kapott volna hamar kimerült volna ilyen emberveszteségeket meg nem viselt volna el)

az eu-n líbia kifogott és nem tanúlt belőlle.
Amikor ez a csávó még csak felmerült, mint moderátor, már akkor többen is jeleztük, hogy tökéletesen alkalmatlan rá - azóta ezt következetesen be is bizonyította, újra és újra a hülyeségeivel. (Félreértés ne essék: mivel nyíltan oroszpárti vagyok, így én is alkalmatlan vagyok a feladatra, csak én ezt felérem ésszel - vele ellentétben.)
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
Ez valamilyen munkahelyi kötelesség? Mármint, bárki-bármit ír. történetesen Kína-Orosz viszonyról. Arra valami olyasvalamit kell válaszolni, hogy a NATO, meg az USA globálisgonosz stb stb
De megértem. Sír a gyerek. Enni kell.
Szar meló. Ez van.


idéznék:

"az, hogy szerinted a másik fórumozó propagandista, az egyből min. 2 hét tiltás"

kíváncsi leszek a moderáció következetességére.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 940
21 617
113
Ez valamilyen munkahelyi kötelesség? Mármint, bárki-bármit ír. történetesen Kína-Orosz viszonyról. Arra valami olyasvalamit kell válaszolni, hogy a NATO, meg az USA globálisgonosz stb stb
De megértem. Sír a gyerek. Enni kell.
Szar meló. Ez van.
Mintha lenne egy olyan a játékban, hogy aki az egyik vagy másik fél jeles képviselőjét nyíltan vagy burkoltan bért(r)ollnokozza annak a pályafutását tekintve kellemetlen következményekkel kell számolnia. Vagy nem?
Gondoltam megemlítem, hogy nem először esel ki a szerepedből, de, hogy idézzelek “De megértem. Sír a gyerek. Enni kell.
Szar meló. Ez van.”
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 239
33 727
113
Ez amúgy miért egyértelmű? A nyugat provokálta az oroszokat Szevasztopollal. Ma orosz város.
A nyugat peovokálta Kínát Pelosi Taiwani látogatásával. Pelosi leszállt Tajpejben.
700.000 több aktív katona 300.000 el több tartalékos kína oldalán
többszöröse modern teknika
több száz 5 genes vadászgép sokkal több 4 genes vadász
jóval erősebb hadiflotta és modernebb
nagyobb erősebb gazdaság sokkal nagyobb lakosság...

nem egy liga
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
Az ENSZ elismerte az orosz ajkú kisebbség diszkriminációját Ukrajnában

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala kiadott egy jelentést, amely az ukrajnai orosz ajkú kisebbség életkörülményeit elemezte.
A dokumentum megjegyzi, hogy a nyelvi kisebbségekhez képest ezek az emberek sokkal több diszkriminációt szenvednek el.
Az OHCHR pozitívan nyilatkozik a nemzeti kisebbségek jogaival kapcsolatos ukrán jogszabályokról, de elismeri, hogy azok megkülönböztető, eltérő bánásmódot alkalmaznak az EU hivatalos nyelvét beszélő nemzeti kisebbségek és azok között, amelyek nyelve nem az EU hivatalos nyelve, beleértve az oroszt is.
"A nemzeti kisebbségek első kategóriájának jogai a fent leírtak szerint kibővültek; azok a nemzeti kisebbségek, amelyek nyelve nem uniós nyelv, nem élvezhetik majd ugyanazokat a jogokat" - áll a jelentésben.

Az ENSZ bejelentette az orosz hadifoglyok megkínzását Ukrajnában

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának sajtószolgálata közleményt adott ki, amelyben megerősítette az ukrán fegyveres erők által elfogott orosz katonák kínzásának tényét.

Az ENSZ tisztázta, hogy ezeket a tényeket megerősítik azoknak a katonáknak a vallomásai, akik tanúi voltak ezeknek a kínzásoknak, és maguk is átélték azokat.
„Az ukrajnai orosz hadifoglyokat kínzásnak vetették alá” – áll a közleményében.


Col. Jacques Baud: the TRUE Origins of the Russia/Ukraine War


Nocsak-nocsak, fordult a szélirány?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 026
113
Ez valamilyen munkahelyi kötelesség? Mármint, bárki-bármit ír. történetesen Kína-Orosz viszonyról. Arra valami olyasvalamit kell válaszolni, hogy a NATO, meg az USA globálisgonosz stb stb
De megértem. Sír a gyerek. Enni kell.
Szar meló. Ez van.
Mindig öröm egy elfogulatlan moderátor, aki amúgy betartja a szabályokat, és nem személyeskedik, bértollnokoz másokat :D !

Figyu, annyi köze van az orosz - kínai relációhoz amit írt, hogy épp az oroszokon keresztül gyengíti Kína az USA vezette nyugatot Ukrajnában, és sokunk szerint egyre inkább nyerésre állnak a keletiek.

Erre te jöttél moderátorként, és konkrétan semmi mas állításod nincs, csak az hogy az egyik tag orosz bértollnok.

Pompás :D !
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
356
2 095
93

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 413
113
Valójában tök mindegy. Se 60,se 90 nem game changer. Legfeljebb(optimális körülmények mellett...) elhúzza a balhé kimenelét pár héttel. És ez kit érdekel?
A gamechanger akkor lenne, ha valóban komolyan gondolnák a NATO tagállamok, hogy beállnak az ukránok mögé. Ha ez így lenne, akkor fel sem kellett volna merülnie annak, hogy az ukránok ne kapják meg az összes NATO tagtól a kivonásra került F-16-osokat. Az ÖSSZESET! Hozzájuk való fegyverzettel természetesen.
Persze szavak szintjén a támogatás meg is van, de persze mostanra az "egyszeri" nátótagnak is leesett a 2 fillér, hogy semmiért nem kellene teljesen felszámolni minden szuverén érdeküket. Miközben a németek már kitántorogtak a konfliktusból, az amerikaiak az angolokkal meg már régen a partvonalról hujjognak csak.

Volt aki irreális mértékben támogatta őket a saját készletei erejéig. Csakhát a legnagyobbak ezt megtagadták, holott folyamatosan csibészelték/ik az ukránokat.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 371
77 053
113
Hamar átképezted magad közgazdának. Gratulálok. Mond valamit az a szó,hogy strukturális gondok? Neked nem. Már néhányszor ajánlottam a szakmai oldalakat,de ezek megugorják a szintedet,tehát marad a fikázás.
Megint a mellébeszélés.
Mennyi is volt az infláció mindeközben 2022-2024 között?

De értem én, ma megveszed tökugyanazt a terméket amit 2021-ben csak 1,5x-es áron, mert a költségek is nőttek, TEHÁT az adott gazdasági szektor is 50%-ban növelte a teljesítményét.. hiszen drágább lett a gáz, az olaj, az energia, és drágább lett emiatt a késztermék is.
Nézd meg a gáz és kőolaj világpiaci árát. Segítek 2023-ban majd 70% volt a gáz árcsökkenése 2022-höz képest (jelenleg a gáz ára kb ott van ahol 2022 előtt volt annak aki világpiaci áron veszi).
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
540
4 893
93
Az utóbbi két év történései számos fegyverrendszer és eljárás papírforma szerinti képeségeit gyakran egész más dimenzióba helyezik.
Szerintem a 'szakértők' is csak kapkodják gyakorta a fejüket látva a dolgok alakulását..

Amikor arra utaltam az oroszoknak vannak 'nem szokványos képességei' akkor a 1. hálózatintegrált hosszuhullámú radarrendszerekre (ami ellen nem publikus aktív interferencián alapuló elnyomást fejlesztettek a lopakodó tech., gépekhez) 2. optikai és optikai-kvantum eleven működő detektorokat valamint 3. spec. nuki és hozzá kapcsolódó fegyverek, neutronsugár-fókusz földalatti atomrobbantáshoz, stb.re gondoltam. Ez tudtommal még az USA-nak sem áll rendelkezésre.

Egyszer a kínaiak ~milliós sereggel megindultak az oroszok felé, amit már orosz területen egy különös villanás követett.. másnap orosz-kínai békegyezményt írtak alá ami azóta sértetlen. Mindezt úgy hogy kínának ordenáré fáj hogy szibériából nincs neki egy jókora szelete :)
"Egyszer a kínaiak ~milliós sereggel megindultak az oroszok felé, amit már orosz területen egy különös villanás követett.. másnap orosz-kínai békegyezményt írtak alá ami azóta sértetlen. Mindezt úgy hogy kínának ordenáré fáj hogy szibériából nincs neki egy jókora szelete :)"

Tudna esetleg erre valaki pontosabb infót adni. Sokszor hallottam erről az "esetről" még tőlünk nyugatabbra eső országokban is.

Szerintem erősen legenda íze van, mert amikorra datálható ez a mese???, lehetetlen, hogy az oroszok ilyen technológiai színvonalon lettek volna. Nukleáris dolog nem lehetett, mert annak a hatását más országokból megfigyelték volna. A laser eléggé gyerekcipőben járt, tehát az is kizárható.

Ha igaz lenne, akkor mostanra az oroszok olyan fejlettségi szinten lennének, hogy senki még csak csúnyán rájuk nézni sem merne, nemhogy olyan ábrándokkal lennének országok, hogy az orosz területet gyarmatosítani lehetne. Igaz, kb. akkoriban terjed el az a vicc. Kínai katonák orvul rálőttek a határ közelében békésen szántó szovjet traktorra. A traktor viszonozta a tüzet, majd sértetlenül tovább repült.