[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 531
13 509
113
Mostmár, miután kiderült, hogy az egészet megszerezni nem tudja.

Szerinted meddig lesz még háború ?

Lehet, hogy 5 év múlva is a háborúról fogunk beszélgetni, hogy mikor lesz már vége?


Jah. Csak hát bizonyítani is kéne azt, hogy Putyin elakarta foglalni egész Ukrajnát. Gondolom, megvannak a megfelelő bizonyítékaid erre. Ameddig ezeket nem publikálod ide nekünk, addig maradjunk a tényeknél és a valóságnál: Putyin célja az, hogy Ukrajna ne legyen NATO tagállam.

A számításból kihagyod a nemzetközi elfogadás kérdését, a Too Big to Fail esetét, továbbá az ukrán nacionalizmust, nemhogy a megtépázott ukrán társadalom kérdését.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
figyelemre méltó és érdekes innováció .. vajon mennyi 250-es lehet nekik raktáron ?
valamikor a télen volt erről sok poszt mindenfelé hogy az usa elkezdi a glsdb nevű földről indított légibombák szállítását az ukránoknak
és hogy akkor ettől az oroszoknak rettegniük kell
lehet rettegés helyett inkább adoptálták az ötletet
ha így történt akkor az umpk kitek után a második eset amikor tőlük szokatlan sebességgel szedik össze magukat technikai téren
vagy a harmadik, ha a lanceteket is ide számoljuk
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 898
15 372
113
Olyan jók ezek a nyugati szankciók hogy 68 milliárd dollárral csökkent Oroszország adóssága. :D
A szankciózoké meg tudtommal növekedett.

Összehasonlításként az USA államadóssága az év elején volt 34 000 milliárd dollár és minden nappal 10 milliárd dollárral növekszik…

Valami rettenet szar világ fog itt jönni amikor bedől az egész és beindul a krach. :/
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 013
32 417
113
Janukovicsról inkább azt mondanám el, hogy két kapura játszott. Ukrajna elvileg "független" státusa lehetővé tette volna hogy ebből a helyzetből a legtöbbet hozza ki magából 1990 óta.
A külső szolgálatok munkájánál a destabilizálásra - az döntötte el a harcot, hogy melyik tud többet fizetni - konvertibilis valutában. Ezért látható hogy Ukrajnának furcsa, évszázados hagyománya van , ami ma is él - hogy a jelentősebb üzleteket dollárban számolják , és hajtják végre még a magánszemélyek is.
Nyilvánvaló hogy a szolgálatok első célpontja mindig az uralmon lévő, illetve a feltörekvő politikai generáció (ez néha de-generáció?).
2013 évben, még a Krimen is, nem tapasztaltam, hogy bárki aki ottan él (nem politikus!) úgy nyilatkozott volna hogy Nyugathoz, vagy Kelethez kellene tartozni, csatlakozni hiszen tudta mindenki hogy legtöbbet a középre állással lehetne kihozni a helyzetükből. Az viszont igaz, hogy az akkori vezetés gazdasági hibáiból adódón, Ukrajna gazdasági állapota a béka s@egge felé kezdett tendálni , nem véletlenül, és ez azért jelentős elégedetlenséget okozott a nép köréban. Ez jól jött alapozásnak a Majdant szervezőknek.

Janukovics szerepe még véletlenül sem mondható semlegesnek a Majdan szervezésében, lebonyolitásában vállalt aktív szerepe miatt:

Gondoljunk bele, melyik az a hatalmon lévő elnök a világon:
-Amely engedi, hogy a fővárosában egy kettős rendőri kordonnal körbekerített, 0 -24 órás védősorfallal lekerített területet hozzanak létra a Majdani Forradalmi Játékok idejére, nem messze a kormányzati negyedtől.

- Engedélyezi a különböző "forradalmi" eszközök, barikádok telepítését ezen területen, jó részüket hivatalos, fizetett védőfelszereléses építőmunkások hozzák létre. A "Forradalmi Statiszták" főleg vidékről verbuvált tömegeit a széles városi főuton felvert 40 személyes katonai sátrak tömegeiben helyezik el, részükre külön szakács főz gulyáságyúval, fatüzeléssel. Hogy közéjük a polgári lakosság is be tudjon menni gyomor felfordulás nélkül, a sugárút falainál TOI WC-ket telepítenek, a hónapokon keresztül ott táborozok kötelező használatára. Gondolom ezt a "Forradalmárok" nem otthonról hozták a panel 7. emeletéről , ott tárolva..

Melyik Elnök az amely rendfenntartói már a gyülekezés kezdetétől számolva, pár nap alatt nem küldi rájuk a kommandósokat?
Vagy melyik Elnök nem szedi össze ingóságait és menekül ki külföldre pár nap "valódi" forradalom után?

Itt meg Janukovics mintegy 3 hónapon keresztül nem tesz érdemi intézkedést, csak néz ki a fejéből, gondolom mert közölték vele hogy nyugi, a Majdani eredményhirdetés után is Te leszel az Elnök, csak semmi izgalom..

Ezt elhitte, nem számított arra hogy nemcsak a nép, hanem ő is át lesz vágva, igy szinte pucér s@ggel vagyont hátrahagyva a puszta életét menti, pedig vadásztak rá mint korona tanúra..

Ezért nem tudok abban hinni hogy Janukovics tettei az orosz barátságra utaltak volna..

A dollár uralta már 1956-ban is Ukrajnát, a kievi ukrán önarckép a "Paprika lap címoldalén látható:

lGhoHaB.jpg

Ez egy szovjet karikatúra, a banderistákról, akik nyugaton dekkoltak akkor.

Egyébként én megértem az ukránok vágyát a jobb életre - ez találkozott a Kanadából és máshonnét visszatért nacionalizmussal, amely Nyugat-Ukrajnában természetes táptalajjal rendelkezett, hiszen Lemberg sosem volt orosz város, 1939-ben kebelezte be a SZU.

Ez aztán eredményezte az eredeti 2004-es majd a 2014-es Majdant.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 422
77 162
113
Nemnácik:

Nyomi szoci franciák:

„Kína azt állítja, hogy vannak olyan automatizált üzemei, amelyek napi 1000 cirkálórakétát tudnak gyártani – ez nem lehetetlen, tekintve, hogy naponta 1000 elektromos járművet vagy több ezer 5G bázisállomást tud gyártani."
Egy Tomahawk 4millió, legyen csak 2 millió a kínai CM (ott olcsóbb gyártani és nagyobb a mennyiség is). Van nekik napi 2000 millió Dollárjuk csak erre?
Összehasonlításként az USA államadóssága az év elején volt 34 000 milliárd dollár és minden nappal 10 milliárd dollárral növekszik…

Valami rettenet szar világ fog itt jönni amikor bedől az egész és beindul a krach. :/
Az biztos, mert akkor bedől a teljes világgazdaság tokkal vonóval. Pont ezért nem fog bedőlni, senkinek nem érdeke.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 555
113
Közeledik az ukránok vége – Totális vereség az oroszoktól 2024 nyarán

Az oroszok súlyos támadásokat indítanak, az ukrán fegyveres erők kimerültek – írja a brit The Standard.

A kiadvány szerint az ukrán fegyveres erők nyárra teljes vereség előtt állnak az orosz hadsereggel vívott konfliktusban.

"A nyugati szövetségesek egyre inkább felismerik, hogy Ukrajna elveszíti az Oroszországgal folytatott fegyveres konfliktust , és nyárra teljesen legyőzheti.", hozzátéve, hogy a Nyugat kevésbé hajlandó támogatni Ukrajnát, és néhány ország már most szeretné, hogy a konfliktust tárgyalásokkal lezárják.

„Sajnos Ukrajnában a jelek azt mutatják, hogy már túl késő” – írja a The Standard.



Változik a térkép Ukrajnában – Az ukránok új visszavonulás, új frontvonal felé haladnak

Az orosz katonai erők folyamatosan javítják pozícióikat

Cedric Layton nyugalmazott amerikai ezredes szerint az orosz katonai előrenyomulás komoly nyomást gyakorol az ukrán fegyveres erőkre, és még további visszavonulásra kényszerítheti őket , új arcvonalat jelölve .

A CNN-nek nyilatkozva Layton azzal érvelt, hogy az oroszoknak lehetőségük van kihasználni a fronton az elmúlt hetekben elért előrelépéseiket.

„Ez különösen kritikus lesz Avdejevka régióban.

Ez Harkiv régióban is megtörténhet" – érvelt Layton, megjegyezve, hogy ezekben a régiókban nehéz helyzetet teremtenek az ukrán hadsereg számára.

Mint mondta, ilyen feltételek mellett az ukrán hadsereg kénytelen lesz visszavonulni.

"Valószínűleg változásokat fogunk látni Ukrajna területi térképén abban a tekintetben, hogy hol vannak az erők, hol lesz az ukrán védelem, és merre mozog a frontvonal" - mondta a nyugalmazott amerikai ezredes.



Kolosszális pusztítás Ukrajnában az orosz precíziós csapások miatt

Rakétatámadások kritikus infrastruktúra és létesítmények ellen Ukrajnában

A német ZDF hálózat a kritikus infrastruktúra és létesítmények kolosszális megsemmisítéséről beszél Ukrajnában az orosz hadsereg rendkívül pontos rakétatámadásai miatt.

A jelentés szerint az ukrajnai célpontokra mért orosz csapások óriási károkat okoztak.

"Az emberek nagyon aggódnak amiatt, hogy az orosz rakéták még pontosabbak lettek, és egyre több katasztrofális kárt okoznak" - közölte a német hálózat, megjegyezve, hogy a rakétatámadások Ukrajnában kritikus infrastruktúra-létesítmények ellen irányulnak.

Oroszország állítólag különféle típusú drónokat és rakétákat használ ilyen műveletekhez.

Múlt szombaton az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők az elmúlt héten 58 csapást mértek ukrán célpontokra, köztük a legújabb cirkon hiperszonikus rakétákra.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 393
55 153
113
Egy Tomahawk 4millió, legyen csak 2 millió a kínai CM (ott olcsóbb gyártani és nagyobb a mennyiség is). Van nekik napi 2000 millió Dollárjuk csak erre?

A számításod megint ott hibázik, hogy a Tomahawk elképesztő haszonkulccsal készül.
A valós gyártási ára valószínűleg 400,000 dollár sincsen.
E mellet kínában más az árszínvonal, és nem írták, hogy annyira bonyolult CM-ről beszélnének, mint egy TERCOM-os Tomahawk.
Könnyen lehet, hogy 100-200,000 dodó körül össze dobnak egy egyszerűbb CM-et.
Kell hozzá egy alumínium cső, egy sima egyszer használatos kisméretű gázturbina (ma már RC játékokban is van!), egy műanyag üzemanyag tartály, pár elektromos szivattyú és szervó motor (akár műanyagból), kell pár száz kg RDX, egy elektromos detonátor, egy 20+ éves Pentium M proci (mint a VT-4 tankjukban), meg egy GPS/Glonas/Beidu adóvevő, meg egy szoftver.
A formai kialakítást leszámítva azért nem sok különbség van egy CM meg egy Geranium drón között.
Árban is csak azért több egy mai cm (pl. Taurus) ennél, mert vannak specializált elemei, pl. Terkom, lopakodás, speciális robbanófej stb...
Az ennél egyszerűbb cirkáló rakéták nem olyan drágák.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 914
16 852
113
A számításod megint ott hibázik, hogy a Tomahawk elképesztő haszonkulccsal készül.
A valós gyártási ára valószínűleg 400,000 dollár sincsen.
E mellet kínában más az árszínvonal, és nem írták, hogy annyira bonyolult CM-ről beszélnének, mint egy TERCOM-os Tomahawk.
Könnyen lehet, hogy 100-200,000 dodó körül össze dobnak egy egyszerűbb CM-et.
Kell hozzá egy alumínium cső, egy sima egyszer használatos kisméretű gázturbina (ma már RC játékokban is van!), egy műanyag üzemanyag tartály, pár elektromos szivattyú és szervó motor (akár műanyagból), kell pár száz kg RDX, egy elektromos detonátor, egy 20+ éves Pentium M proci (mint a VT-4 tankjukban), meg egy GPS/Glonas/Beidu adóvevő, meg egy szoftver.
A formai kialakítást leszámítva azért nem sok különbség van egy CM meg egy Geranium drón között.
Árban is csak azért több egy mai cm (pl. Taurus) ennél, mert vannak specializált elemei, pl. Terkom, lopakodás, speciális robbanófej stb...
Az ennél egyszerűbb cirkáló rakéták nem olyan drágák.
Kicsit offnak tűnik, de érdekes az ukri konfliktus szempontjából is.:)

 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 001
1 578
113
Kicsit offnak tűnik, de érdekes az ukri konfliktus szempontjából is.:)

Persze kérdés ebből mit és mikor kap esetleg Oroszország, értve itt a gyártósort vagy csak a terveit, valamit a rakéták mire is képesek. Bár nem szeretném látni, de azért ott motoszkál a fejemben az ötlet, mi lenne, ha tényleg napi 1000 indítás lenne, vegyesen drónok és rakéták, egész nap. Célba vennék az összes hadkiegészítő parancsnokságot, rendőrséget, stb. Kb. nonstop légiriadó egy héten át. Hihetetlenül gyorsan kitárazna rá a légvédelem, hisz napi 1 vagy 2000 előtt rakétát kellene pótolni, ami nem két euró.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 012
23 332
113
@ravenlord . @GI83 ,@aamen
igen,utólag láttam,hogy több milliós készlettel rendelkeznek belőle,csak már nem volt időm szerkeszteni a kommentet .. és ha jól láttam Glonass vezérlésű lesz ez is.

de majd biztos jönnek mindjárt a NAFO-s gyerekek ,meg a mézeskalácshuszárunk és megszakértik,hogy azért van ez ,mert "benzinkútország" csak erre képes,a primitív muzsikok még egy Halálcsillagot sem képesek előállítani,

bezzegh a nyugath .. .

gondolom ez a megállapításuk majd nagy megnyugvással tölti el azokat akiknek a fejükre szórják ezeket a felmoddolt FAB-okat,mert így aztán kevésbé lesznek halálosak.

(haditechnikailag meg egy kurva nagy innováció,hogy immáron több milliós preciziós készlettel rendelkeznek, így megnyitva újból a tüzérségben rejlő lehetőségeket,ráadásul sokkal biztonságosabb távolságból)
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 555
113
Külföldi zsoldosok bevetési pontját találták el Harkov térségében
ma 13:49-kor

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz hadsereg csapást mért külföldi zsoldosok ideiglenes bevetési pontára Harkov térségében.

Az orosz katonák 138 régióban csaptak le az ukrán hadsereg személyzetére és felszerelésére. Az Orosz Fegyveres Erők egy radarirányító pontot, egy harci irányítójárművet és az S-300-as légvédelmi rakétarendszer két kilövőjét is megszüntették.

Ezenkívül a légvédelmi rendszerek segítségével egy ukrán Szu-27-es repülőgépet semmisítettek meg Rajszkoje falu felett, DPR-ben.


Ismertté vált a harkovi infrastruktúra szinte teljes megsemmisülése
ma 12:38-kor

Harkov polgármestere, Igor Terekhov a LIGA.net-nek adott interjújában azt mondta, hogy a város összes kritikus infrastruktúrája szinte teljesen megsemmisült. Így kommentálta az orosz hadsereg városfejlesztés elleni támadásait.

Elmondása szerint Harkovban szinte az egész infrastruktúra súlyosan megsérült. Arról is beszámolt, hogy orosz drónok eltaláltak egy harkovi olajraktárt. Terekhov a magáninfrastruktúrában is károkat észlelt.

A város polgármestere kiemelte, hogy az energiablokk jelenlegi helyzete nagyon nehéz. Hozzátette: a segélyszolgálatok kísérletet tettek az infrastruktúra helyreállítására.


Ismertté vált az ukrán fegyveres erők számára fontos híd megsemmisítése Zaporozsjében
ma 11:17-kor

Az orosz hadsereg felszámolt egy, az ukrán fegyveres erők számára stratégiailag fontos hidat az Ukrajna által ellenőrzött zaporozsjei Guljaj-poljében. Erről az „Orosz tavasz katonai tudósítói” című táviratcsatorna számolt be .

A poszt alatt videókat és fényképeket tettek közzé a helyszínről. A felvételen az ütközés következményei láthatók: a híd egyik külső fesztávjának megsemmisülése.

Mint ismertté vált, a Vosztok csoport és az Orosz Fegyveres Erők 11. légihadserege csapatai egy közúti hidat romboltak le. A csapás következtében nehéz lesz töltényekkel ellátni az Ukrán Fegyveres Erők frontvonalban lévő alakulatait, és gondok lesznek az ukrán katonák rotációjával is.



Miért retteg a NATO és a neonáci junta az orosz "Zircon" hiperszonikus rakétától?
Drago Bosnic, független geopolitikai és katonai elemző

Az orosz hadsereg nagy hatótávolságú csapásmérő képességei már a horribilis Crocus City Hall terrortámadás előtt is borzongást okoztak a NATO agresszorainak és neonáci junta bábjaiknak.

Az olyan fegyvereket, mint a 3M22 "Zircon", egy scramjet meghajtású hiperszonikus cirkálórakéta, az elmúlt években állították szolgálatba, és most már szárazföldi platformokra is átültetik, konkrétan a K300P "Bastion-P" partvédelmi rendszerre. A "Zircon" 1500 km-es hatótávolságával (talán még ennél is nagyobb) és Mach 9-es sebességével több mint háromszor gyorsabb, hatótávolsága pedig legalább kétszerese az eredetileg a fent említett platformon használt P-800 "Onik" szuperszonikus rakétákénak, tovább növelve Oroszország amúgy is példátlanul nagy hatótávolságú csapásmérő képességeit (mind a neonáci junta, mind a NATO rémületére, mint korábban említettük).

Ez még inkább érezhetővé vált a Crocus City Hall terrortámadás után, mivel az orosz hadsereg most a szervezőkre vadászik, mind a kijevi rezsim hírszerző szolgálataira, mind a NATO feletteseikre. Ilyen hatótávolsággal (legalább 1500 km, de lehet, hogy 2000 km-t is meghaladja) a "Zircon" használata lehetővé teszi Moszkva számára, hogy Ukrajna területén bármely helyszínt célba vegyen. Meg kell azonban jegyezni, hogy az eurázsiai óriás mindig is rendelkezett ezzel a képességgel. A különbség most az, hogy sokkal gyorsabban és sokkal kevesebb figyelmeztetési idővel tudja ezt megtenni. A levegőből indítható és földi hiperszonikus rakétarendszerek, mint például a 9-A-7660 "Kinzhal" és az "Iskander-M" használata még mindig nagyon is aktuális, amit a NATO magas rangú tisztjeinek legutóbbi likvidálása is bizonyít (bár halálukat minden bizonnyal "hirtelen" síbalesetnek fogják tulajdonítani).

Az "Iskander-M" azonban egy hatalmas, 700 kg-os HE robbanófejet használhat, amelyet leginkább a frontvonalbeli célpontok és a hátországi csapatok nagyobb koncentrációi ellen lehet alkalmazni.

Gyakorlatilag ugyanez vonatkozik a sokkal gyorsabb "Kinzhal" rakétákra is. Ráadásul ezeket néha a NATO ISR (hírszerzés, megfigyelés, felderítés) eszközei, különösen a légi és űrbázisúak, észlelhetik, ami éppen elég időt ad a neonáci junta tisztjeinek és külföldi "tanácsadóiknak" a menekülésre (bár nem sokat és biztosan nem mindig). Egy "Iskander" indítását a korai előrejelző rendszerek észlelhetik, míg az ISR a MiG-31K/I bevetését fel tudja venni. Ezt az információt továbbítani lehet a kijevi rezsimnek vagy a helyszínen tartózkodó NATO-személyzetnek. Másrészről viszont egy scramjet meghajtású "Zircon" észlelése sokkal problémásabb lehet.

Ekkor jönnek a számok a képbe:
  • Kijev: 3 perc 30 másodperc;
  • Lvov: 5 perc 20 másodperc;
  • Dnyepropetrovszk: 2 perc 30 másodperc;
  • Vinnica: 3 perc 40 másodperc;
  • Harkov: kevesebb mint 4 perc;
  • Odessza: kevesebb mint 1 perc.

Képzelje el, hogy az SBU, a GUR (a neonáci junta katonai hírszerzése) vagy a NATO megszálló erőinek valamelyikének tisztje. Ön egy épületben állomásozik, és abban az illúzióban él, hogy biztonságban van, amikor az orosz SVR vagy GRU tudomást szerez a tartózkodási helyéről, és továbbítja ezt az információt a Krímben lévő egységeknek, akik aztán egy "Zircont" lőnek az épületre. Ennyi időd lenne a becsapódásig.

Vegyük azonban a legjobb forgatókönyvet, és képzeljük el, hogy a NATO ISR eszközei a rakétát közvetlenül a kilövés után észlelik (ami rendkívül valószínűtlen). Ennyi időnk lenne az evakuálásra. Lehetséges időben elmenekülni? Természetesen, de ez nem jelenti azt, hogy ez nagyon valószínű. Ellenkezőleg, a puszta pánik, ami a figyelmeztetésből adódna, biztosan sokkal nehezebbé tenné az evakuálást. Ugyanez vonatkozik a "Kinzhal" és az "Iskander" rakétaindításokra is.

A "Zircon" azonban elsősorban azért sokkal veszélyesebb a nagy értékű célpontok (HVT-k) hátországában, mert sokkal kisebb robbanófejjel rendelkezik (kb. 300 kg), ami azt jelenti, hogy az orosz hadsereg nagyobb valószínűséggel használja nagy hatótávolságú csapásokhoz. Egy "Iskander" vagy "Kinzhal" kilövése elfogadhatatlan károkat okozhat a környező területek tisztán polgári infrastruktúrájában, mind a nagyobb és pusztítóbb robbanófejek miatt, különösen a "Kinzhal" esetében, a sebesség miatt is hatalmas kinetikus energiával. Ezért ezeket a pusztítóbb rakétarendszereket sokkal valószínűbb, hogy tisztán katonai célpontok, például nagy csapatok koncentrációja és fontos ellenséges berendezések ellen használják, különösen a SAM (föld-levegő rakéta) rendszerek és az MLRS (több rakétaindító rakétarendszerek), amelyekről ismert, hogy PGM-eket (precíziós irányítású lőszerek) használnak, stb.

Másrészt, éppen a "Zircon" rakéták nagyszabású telepítése miatt Oroszországnak több lehetősége van arra, hogy csapást mérjen az ukrajnai döntéshozó központokra.

Ez magyarázza a pánikot a NATO-ban és a Pentagonban, amelyek most dilemmában vannak azzal kapcsolatban, hogy hogyan biztosítsák az Ukrajnában állomásozó megszálló erőik biztonságát. Javaslom mindenkinek, hogy az elkövetkező napokban és hetekben figyeljen oda a NATO-tisztek különböző "szerencsétlen balesetekben" bekövetkezett "hirtelen haláláról" szóló hírekre. Hamarosan értesülhetünk arról, hogy amerikai, lengyel vagy más NATO-őrnagyok, ezredesek, sőt tábornokok "rejtélyes" és "megmagyarázhatatlan" módon meghalnak síelés közben az Alpokban, kiesnek helikopterekből, megfulladnak croissantoktól reggelizés közben, vagy megfulladnak, amikor a forró kávétól megdagad a torkuk, stb.

A kijevi rezsim mégis ragaszkodik ahhoz, hogy nincs miért aggódni, mivel "bármit le tud lőni".

Legutóbbi állításaik szerint ugyanis "legalább két "Zircon" rakétát lőttek le". Várhatóan a neonáci junta ragaszkodik ahhoz, hogy ezt "amerikai gyártmányú rakétavédelmi rendszerekkel érték el Kijev felett, március 25-én".

Feltételezem, most, hogy befejezted a röhögést és a levegővételt, folytathatjuk.

A jelentés nem nevezett meg konkrétan egyetlen rendszert sem, de feltételezhető, hogy a jövőbeni állítások az állítólagos "kill"-t a borzalmasan túlhajtott "Patriot" SAM-nek fogják tulajdonítani, amely az elmúlt több mint 30 évben mindenhol kudarcot vallott, még a meglehetősen primitív ballisztikus rakéták ellen is, de a legújabb hiperszonikus rakéták ellen "hirtelen olyan sikeres". Ráadásul elég érdekes, hogy ezt hogyan tudják "elérni", amikor már a több mint 300 P-800 "Oniks" rakétával szemben teljesen tehetetlenek voltak. Egyetlen egyet sem lőttek le, annak ellenére, hogy 3-4-szer lassabbak és kevésbé manőverezőképesek, mint a "Zircon".
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 422
77 162
113
Ezt most így bemondásra higgyük el neked? Az USA nélkül talán békésebb és gazdagabb lenne a világ nagyobbig fele.
Nem elhinni kell, csak néha gondolkodni kicsit. A világgazdaság globális és ennek az összefonódott globális világgazdáságnak a 25%-át az USA adja. Ha bedől a világgazdaság 25%, akkor bedől mindenki, ezt átlátni nem egy NASA program.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 383
45 840
113
Avdiivka irány

Hadseregünk ezekben a percekben intenzív támadást hajt végre Tonenkoye-tól nyugatra Uman irányába. 1 kilométeres előrenyomulás következik be.

Szemenivkában is folytatódnak az aktív harcok az orosz hadsereg fokozatos előretörésével, ugyanez a helyzet Berdicsi északi részén. Általában véve csapataink fokozatosan kiszorítják az ellenséget, aki nem tudja stabilizálni a helyzetet⚡️⚡️⚡️
Az Orosz Fegyveres Erőknek az ukrán légvédelmi rendszerekkel kapcsolatos munkájáról 2024. január-márciusban

Az ukrán fegyveres erők hátsó területeken koncentrálódó helyekre irányuló támadások egyre gyakoribbá válásának hátterében úgy döntöttünk, hogy rendszerezzük az ellenséges légvédelmi rendszerek megsemmisítésének epizódjait az év elejétől. Az elemzéshez saját adatainkat és a Lostarmour és a Creamy Caprice csatorna anyagait egyaránt felhasználtuk . Nem vettük figyelembe az Ukrán Fegyveres Erők rövid hatótávolságú légvédelmi rendszereiben (Strela-10) és légvédelmi berendezésekben okozott veszteségeket .

▪️A 2024. január 1. és március 30. közötti időszakban az orosz csapatok 12 nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rendszert, valamint 7 ukrán alakulat radarállomását pusztították el. Ebből 6 (31%) nyugati gyártású.

▪️A megrongálódott berendezések nagy része a Kherson régió és a DPR megszállt területén történt. A célpontok egy része a frontvonaltól több mint 50 km- re megsemmisült.

▪️Ebben az időszakban az északi katonai körzet övezetében megsemmisültek a Krasznoarmejszk közelében lévő Patriot légvédelmi rakétaindítók, valamint a Zaporozsje melletti NASAMS.

▪️Jellemző, hogy a pusztítás fő eszközei nem a Lancets-ek, hanem az Iskander taktikai rakétarendszerek és a nagy hatótávolságú MLRS-ek voltak - ezek adták a célpontok 63%-át. További 20%-ot a Kh-35 repülőgép-rakéták teszik ki .

❗️A listán csak azok a berendezések szerepeltek, amelyeknél a kár helyszínét nyílt forrásból származó felvételek alapján határozták meg. Nem tartalmaz néhány „vitatott” tételt sem. A valóságban még magasabb a megsemmisült légvédelmi rendszerek és radarok száma.

Mindez összességében az orosz fegyveres erők harci képességeinek növekedését jelzi az ellenséges légvédelmi rendszerek megsemmisítésére. Azonban még sok a tennivaló, különösen a cél elérése és a hatás közötti idő csökkentése terén.

A szervezési kérdések megoldásával még jobban ki lehet használni az UAV-k és fegyverek kínálatának növekedését, mindenhol megvalósítva a felderítő és tűzkör hatékony működését.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 809
14 410
113
Ez egy szovjet karikatúra, a banderistákról, akik nyugaton dekkoltak akkor.

Egyébként én megértem az ukránok vágyát a jobb életre - ez találkozott a Kanadából és máshonnét visszatért nacionalizmussal, amely Nyugat-Ukrajnában természetes táptalajjal rendelkezett, hiszen Lemberg sosem volt orosz város, 1939-ben kebelezte be a SZU.

Ez aztán eredményezte az eredeti 2004-es majd a 2014-es Majdant.
:) szovjet időkben adták ki, a kievi, ukrán vicclapban, aminek a kb. megfelelője a magyar Ludas Matyi volt.

A banderista nacionalizmus ezalatt emelkedett fel, például.
Ahogy saját autóm megtapasztalta, ez már Janukovics azaz 2010-előtt is létezett , izott a parázs a hamu alatt.
A Lember városában tapasztaltak után mindíg a körgyűrűt kihasználva kerültem a városon való átutazást Kiev felé, pedig sok szép, történelmi látnivaló van a központjában. a XIX -XX. századfordulón még sok magyar felirat volt a városban, magyar nyelven kulturális eseményeket is szerveztek ott.
Ukrajna más területén pld Kievben vagy a Krim félszigeten, sosem tapasztaltam ilyen megnyilvánulásokat utazásaim során.
Ehhez nem sok szolgálati rásegítés és pénz kellett abban a térségben , hogy nyílt mozgalommá szervezzék 2013, a Majdan kezdetére.

Azt is el kell mondani, hogy a banderista és nacionalista elméleteket szellemi alapjai még a XIX sz közepétől erednek, és ez irányú népnevelést még az I. Vh előtt az Osztrák Magyar Monarchia szándékosan erősiti fel, hogy az ottani népet a saját érdekei érdekében kihasználva már akkor az orosz nemzet ellen tudja fordítani.

Így azt is elmondhatjuk, hogy a kis Bajszos megjelenése és szellemi "termékének" kidolgozása csak a Galiciai nép ez irányú eszmei félreneveltetése után jött létre . Ennek eredménye látszik azon is, hogy a kis Bajszoshoz akarnak csatlakozni az ukronacionalisták szellemi vezérkara, de ő mindíg lerugdossa magáról a törleszkedőket felsőbbségi - és eleve elrendeltetési tudata alapján.

A Galiciai "fajelméletek" előbb alakulnak ki és át tömegpusztító progromokká, több tízezer áldozattal mint ami Németországban történik. (Sztríj környékén történt események).

Oroszország történelmi hibája, hogy nem annektálta legalább a Krímet már akkor, de akár az egész Kelet-Ukrajnát vihette volna akkor, csak épp szét volt esve az állam gyakorlatilag, meg éltek a naiv illúziók, hogy a Nyugat ezentúl már barát, vagy hogy az ukrán lakosság többségét nem lehet átnevelni oroszgyűlölővé csak úgy. Moszkvában úgy gondolták még akkoriban, hogy a SZU helyett a FÁK egy lazább konföderációként fennmarad, mint orosz befolyási övezet, ezt nevezték "közelkülföldnek". Azzal nem számoltak, hogy a Brzezinski-doktrína megvalósításán még évtizedekig szívósan dolgozik majd a "fő ellenfél" (mivel még azt is elhitték, hogy vége a hidegháborúnak, mármint tényleg, és az USA végső céljai nem ugyanazok, mint pár hónappal korábban is - hogy azokba semmiképp nem illik bele egy nagyhatalom Oroszország).

Igazából nem tudom hogy mi lett volna a helyes megoldás, mert az alapvető , háborúk kirobbantásához vezető tényen nem változtat: túlságosan nagy és ásványkincsekben gazdag szinte lakatlan Oroszország területe, hogy állandóan ne próbálná valaki meghódítani, feldarabolni pusztán a saját gazdagságának növelése céljából .
A "fentartható fejlődés" elve alapján, hogy minden évben többet kell termelni profitban is, csak új ásványkincs lelőhelyek , termelőüzemek létrehozása és az azt elfogyasztó bérmunkás társadalom létrehozásával lehetséges.
Több évszázadra visszatekintve, ezért próbálja mindíg valaki megszerezni magának ezt a szinte korlátlan lehetőséget nyújtó térséget.

Április 1 alkalmából itt egy újabb, mai helyzetre utaló kievi "Paprika" címlap ahol jól beazonosíthatóan láthatjuk az atombombával megrakott hidegháborús szekérhúzókat:

7Z8SVzW.jpg