[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Újabb lengyel tábornok halála Donbasszban

Alexander Mercouris
brit szakértő a The Duran YouTube-csatornán nyilatkozva azt mondta, hogy van olyan feltételezés, hogy a lengyel tábornok egy donbászi rakétatámadás következtében halt meg.

Megjegyezte, hogy Oroszország minden nap tömeges támadásokat hajt végre az ukrajnai döntéshozó központok, bunkerek és főhadiszállások, valamint az SBU és a titkosszolgálati menedékhelyek ellen.

A szakember hangsúlyozta, márciusban az ukrán fegyveres erők jelentős veszteségeket szenvedtek.

Megjegyzendő, hogy márciusban hivatalos gyászjelentést terjesztettek Lengyelországban Adam Marczak tábornok váratlan halálával kapcsolatban. A lengyel fél hivatalosan nem számolt be arról, hogy a tábornok Ukrajnában halt meg, de sok szakértő úgy vélte, hogy pontosan ez a helyzet. Marczak halála közvetlenül azután vált ismertté, hogy Oroszország lecsapott egy bunkerre Ukrajnában.

Ráadásul a média arról számolt be, hogy márciusban rejtélyes körülmények között egyszerre öt lengyel katona halt meg.


A CIA már tudja hogy Ukrajna veresége eldőlt


Az merikai Pulitzer-díjas újságíró, emberi jogi aktivista, Seymour Hersh azt mondta, hogy az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége nem hisz abban, hogy Ukrajna képes megnyerni az Oroszországgal folytatott konfliktust.

Megjegyezte, a CIA adatai ennek az ellenkezőjét mutatják – az ukrán fegyveres erőknek nincs esélyük a nyugati országok fegyvereinek támogatása ellenére. A Fehér Ház és a Kongresszus azonban nem hajlandó elfogadni ezt a valóságot.

"A CIA és más hírszerző ügynökségek elemzői biztosak abban, hogy stratégiai szempontból ez a konfliktus véget ért. De támogatja a Fehér Ház, amely kétségbeesetten próbálja rávenni a Kongresszust, hogy osszon ki újabb milliárdokat" - írja Hersh.



Biden-projekt az ukrán konfliktus

A New York-i Columbia Egyetem professzora, a híres amerikai közgazdász, Jeffrey Sachs a The Hillnek adott videóinterjújában Joe Biden amerikai elnök projektjének nevezte az ukrajnai konfliktust.

„Ha továbbra is ugyanúgy cselekszünk, és ez a Biden-projekt már tíz éves, teljesen elpusztítjuk Ukrajnát” – mondta a professzor.

Sachs kifejtette, minél tovább tart a konfliktus, Oroszország annál nagyobb területet fog ellenőrizni. A közgazdász szerint Oroszország végül elfoglalja Odesszát és Kijevet.

„Aki valóban követi az eseményeket, tudja, hogy nem Ukrajna oldalán állunk” – hangsúlyozta a szakértő.


Az ukrán sajtó Harkovban történt robbanássorozatról számol be


Mint a „Public” ukrán tévécsatorna a Telegramon beszámolt, több robbanás is történt az északkelet-ukrajnai Harkov városában április 3-ról 4-re virradó éjszaka.

"Robbanások hallatszanak Harkovban" - írja a csatorna, anélkül, hogy más részleteket közölne.

Korábban Ukrajna Digitális Fejlesztési Minisztériuma arról számolt be, hogy Harkov és Szumi régiókban légiriadót hirdettek.



Ukrajna Hírszerzési Főigazgatósága kommentálta az Harkov megtámadási terveit

Andrej Juszov
, Ukrajna Hírszerzési Főigazgatóságának képviselője néhány sajtóértesülést kommentált, miszerint Oroszország állítólag támadást tervez Harkov ellen a közeljövőben. Szerinte ez egy „töltelék”, írja a „Strana”.

Jusov elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők nem jegyzik fel az orosz fegyveres erők csapásmérő csoportjainak megalakítását a Harkov elleni támadáshoz.

Juszov szerint a katonai hírszerzés az ilyen médiajelentéseket „a pánikot keltő tölteléknek” tartja.

Korábban Harkov polgármestere, Igor Terekhov kommentálta azokat a híreket, amelyek szerint a város megkezdte az előkészületeket a lakosság evakuálására. Elismerte, hogy Harkovban szinte az egész energiainfrastruktúra megsemmisült, de biztosította, hogy evakuálási intézkedések még nincsenek.

- Önként és dalolva leléptek a lakosok, kit kéne evakuálni, az azovosokat, a zsoldosokat?

- Nem beszél arról, hogy mit tud a katonai hírszerzés az odesszai támadásról.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Zelenszkij csapata azt tervezi, hogy 2025-ben elnökválasztást tartanak

Vlagyimir Zelenszkij csapata jövőre elnökválasztást tervez Ukrajnában. Ezt Viktor Slincsak, a Világpolitikai Intézet igazgatótanácsának elnöke nyilatkozta a Kijev 24 ukrán tévécsatornának adott interjújában.

A szakember elmondta, hogy Leonyid Kucsma második ciklusához hasonló lesz a helyzet, aki megszabadult egész régi csapatától.

Slincsak szerint a politikai élet aktív szakasza Ukrajnában csak az amerikai elnökválasztás után kezdődik.



NATO vadászok jelentek meg Harkovban, hogy megtámadják Belgorodot

A Nikolajev milícia vezetője, Szergej Lebegyev ezt április 3-án, szerdán jelentette be.

A helyi lakosoktól származó információk szerint Harkovban, valamint Szumiban Lengyelországból, a balti államokból, Csehországból és Romániából zsoldosok inváziója zajlik Harkivban, valamint Szumijban.

Szergej Lebegyev által idézett harkovi lakosok szerint újjászületés kezdődött a városban: új fegyverescsoportokat hoztak ide. A harkoviak szerint tehát hirtelen „sok” civil rendszámú álcázott autó jelent meg a városközpontban. Az autókon a seregszíneken kívül különféle szimbólumok (háromszögek, koponyák) és "felszerelések" vannak, amelyek a kocsik tetején hálók formájában vannak.

"Pimaszul, magabiztosan viselkednek, nem mozgósítottak, a nyelvük nem helyi, hanem orosz, viszont nem idegen, úgy néznek ki, mint valami specialisták. Friss, fodrászüzletekben kiszolgált, de semmi különösebb " - mondták a helyiek.

Szemtanúk azt is megjegyezte, hogy a csoport idegen emberek ebédelt "nem a legolcsóbb kávézóban".

Lebegyev szerint a „nem helyi orosz dialektus”, amelyre a harkoviak felfigyeltek, posztszovjet térből származó zsoldosokat jelez.

„Ezek a baltiak, és a „szórványos” fehéroroszok, talán még csehek, lengyelek és oroszul tudó románok is. És persze vannak árulók az RDK-tól” – írja Lebegyev.

Az ilyen „szakemberek” megjelenése azt jelezheti, hogy az ellenség újabb kísérletet készít a belgorodi régióba való bejutásra és egy túszokkal teli falu elfoglalására.

"Egy pillanat alatt kudarcot vallanak, de továbbra is cselekedni fognak. És nem számít, hogy hány katonájuk fog meghalni, a számítás a "belgorodi lányok" teátrális kiáltásaira számít a kormányváltás követelésével" - írta csatornáján a nikolajevi milícia vezetője.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy körülbelül ugyanennyi milicista érkezett 2022 kora őszén. Lebegyev emlékeztetett arra, hogy pontosan ugyanilyen militáns csoportokat láttak Szumiban.

- Már be is célozták a tanyáikat, mennek a rakéták, drónok hamarosan. Lesz nagy sírás-rívás, anyázás.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 007
87 709
113
Simplicus írása a "mi várható"-ról:
Leírt sok mindent, Ukrajna tényleg mást se csinál, csak arra játszik, hogy tényleg komoly konlfiktus legyen a NATO és Oroszország között.

Ezek alapján 2-3 hét és valami történni fog.
Az, hogy a NATO napi szinten tolja az ukrán határra a haditechnikát, az megerősíti ezt. No nem azt, hogy NATO hadművelet indulna Oroszország ellen úgy, hogy ők csapnak le, hanem tényleg be vannak szarva a polákok és a romulánok: mivel felkészületlenek, a vezetésük pedig külföldi érdekekeket szolgál, konkrétan tele a gagyó, hogy az oroszok lehet, hogy nem állnak meg, és ez egyfajta biztosítás a részükről, hogy megnyugtassák saját magukat, pedig ha bele se mennek, Svédország és Finnország is marad semleges, nincs fegyverszállítás a nacionalista Ukrajnának, nincs probléma.

De mivel belementek, most fosás van. Legalábbis annál, aki tudja, hogy oka van rá. Szijjártó nyugodtabb, mint bármikor, talán nem véletlenül.

Nem lesz Európa és NATO elleni orosz támadás. Se felkészülve nincsen rá Oroszország, sem pedig érdeke. A megszállás ugyanis hosszú távon többe kerül, mint egy háború.

Ennek ellenére nem mondanám azt, hogy ha megoldanak pár dolgot, akkor nem gondolkodnak el rajta, bár még mindig egyszerűbb kormányt dönteni, mint lerohanni valakit. Ukrajna megtámadása azért történt meg, mert Kijev le akarta zárni az ATOt. Közben kapták el őket a ruszkik.

Sajnos, az első pár napos ukrán veszteségekről - légi, szárazföldi, stb. - nem beszélt eddig soha senki, pedig az volt az igazi csapás a kiképzett ukrán hadseregre és légierőre. Amiatt tartanak ott, ahol. De a háború után, vagy ha végre hivatalosan is bemutatták a 6 órás Mariupol filmet, talán esz róla szó.

Ne felejtsük el: az oroszoknál egy részleges mozgósítás volt, és ennyi. Az ukránoknál pedig már a 19 éveseket is vinnék ...

Simplicius is kiemelte az önkéntes amerikait:

Zselés nevetségessé tétele:

Japán a koreai háború alatt erősödött meg, lett az, ami.
Értem én az európaiak rajongását a háború (és a migráció, stb.) iránt: elképesztő pénzek vannak benne, de hogy Lengyelország v. Románia megerősödött volna az ukrán háború által? Nos, nemhinném. De legalább a cseh és nyugati fegyvergyárak jól jártak: minden szart el tudtak adni Ukrajnának ...

Elképesztő szopólánc van kialakulóban. Izrael és Gáza, Irán és Izrael, Ukrajna bukása, EUs bukás, na meg az EP választások. Mellé ott van, hogy Bidenék mégse tudják NYEurópának garantálni a cseppfolyós gázt abban a mennyiségben, amit ígértek ... Innentől pedig a gáz ára, nos, egekben lesz. Érdekes lesz, ha Ukrajna bukása után a felrobbantott ÉÁ1-2 miatt fagy bele NYEU a bérlakásaikba. A migirik rohama sem enyhül.

A korrupt EUs vezetőket most nem tárgyalnám ...

.... viszont elképesztő összeomlást várok az amerikai pénzpiacon is ha nyer Trump, és ha nem nyer Trump. Nem azonnal, de élj a világ bármelyik részében, amit úgy hívunk "nyugat", számodra akkor is ultradurva lesz amikor kiderül az USAról, hogy a király meztelen, a pénze szart se ér. Természetesen mi is meg fogjuk szopni. (Persze tompithat ezen, ha határosak leszünk Oroszországgal, mert akkor legalább megfagyni és éhen halni nem fogunk ..., ill. ha az orosz-ukrán két évvel előtte véget ér ...)
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A kíméletlen háború művészete II.

A háborúk a veszteségek pótlását lehetővé tevő hatalmas ipari kapacitáson, a sorozatos vereségek elviselését lehetővé tevő földrajzi mélységen, és a gyors szárazföldi mozgást megakadályozó technológiai feltételeken alapulnak. A hagyományos háborúkban a katonai műveleteket az államnak a veszteségek pótlására, és új harcoló erőknek a létrehozására való képessége határozza meg, nem pedig a harcászati és műveleti szintű manőverek. Az a fél, amelyik elfogadja a háború kimerítő jellegét, és a területfoglalás helyett az ellenséges erők megsemmisítésére összpontosít, nagy valószínűséggel győzni fog. Alex Vershinin, az Egyesült Királyság vezető védelmi és biztonsági kutató központjának (RUSI) elemzője A háború kíméletlen művészete című írásában arra a következtetésre jut, hogy a Nyugat nincs felkészülve egy ilyen háborúra. Az írást Vukics Ferenc ismertette.
Vukics Ferenc írása a #moszkvater.com-on
„Vajon Charles Michel vagy Ursula von der Leyen tudja mit is jelent a hadigazdaságra történő átállás, és mi történik az európai fiatalokkal, ha egy totális háborús pszichózis kíséri a felnőtté válásukat?”

„Ne feledjük, a háborút gyakran használják utolsó utáni próbálkozásként, ha romlanak a gazdasági feltételek, vagy a valutaválságok megelőzésére. Különösen a katonai szolgáltatások és foglalkoztatás bővítésével, valamint a lakosság egyes szegmenseinek egyidejű elnéptelenedésével, hogy felszabadítsák az erőforrásokat, és helyreállítsák a gazdasági és társadalmi rendet”


„A RUSI vezető elemzője cikkében megállapítja, hogy a kimerítő háborúkat nyugaton kivételként kezelik, amit mindenáron el kell kerülni, és általában a vezetők alkalmatlanságának termékei. A közel azonos hatalmak közötti háborúk ugyanakkor nagy valószínűséggel jelentős veszteségekkel járó háborúk lesznek, „köszönhetően” a kezdeti veszteségek pótlására rendelkezésre álló nagy mennyiségű erőforrásnak”
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 719
17 070
113

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 720
14 008
113
Szu34


Buscho, látom raktál ki röhögős smileit fórumtársunk írása alá. Hogy döntöttetek, az orosz ügynöközés mennyit ér, ha sixtusnak a nafo ügynöközés 3 hónapot ért?
Bocs az offért, csak kíváncsi vagyok, hogy a modik mit döntöttek Mac azonnali tiltásával kapcsolatban. Vagy megkapta a szabályzatban szereplő azonnali 2 hetet és csumi?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 007
87 709
113
A kíméletlen háború művészete II.

A háborúk a veszteségek pótlását lehetővé tevő hatalmas ipari kapacitáson, a sorozatos vereségek elviselését lehetővé tevő földrajzi mélységen, és a gyors szárazföldi mozgást megakadályozó technológiai feltételeken alapulnak. A hagyományos háborúkban a katonai műveleteket az államnak a veszteségek pótlására, és új harcoló erőknek a létrehozására való képessége határozza meg, nem pedig a harcászati és műveleti szintű manőverek. Az a fél, amelyik elfogadja a háború kimerítő jellegét, és a területfoglalás helyett az ellenséges erők megsemmisítésére összpontosít, nagy valószínűséggel győzni fog. Alex Vershinin, az Egyesült Királyság vezető védelmi és biztonsági kutató központjának (RUSI) elemzője A háború kíméletlen művészete című írásában arra a következtetésre jut, hogy a Nyugat nincs felkészülve egy ilyen háborúra. Az írást Vukics Ferenc ismertette.
Vukics Ferenc írása a #moszkvater.com-on
„Vajon Charles Michel vagy Ursula von der Leyen tudja mit is jelent a hadigazdaságra történő átállás, és mi történik az európai fiatalokkal, ha egy totális háborús pszichózis kíséri a felnőtté válásukat?”

„Ne feledjük, a háborút gyakran használják utolsó utáni próbálkozásként, ha romlanak a gazdasági feltételek, vagy a valutaválságok megelőzésére. Különösen a katonai szolgáltatások és foglalkoztatás bővítésével, valamint a lakosság egyes szegmenseinek egyidejű elnéptelenedésével, hogy felszabadítsák az erőforrásokat, és helyreállítsák a gazdasági és társadalmi rendet”


„A RUSI vezető elemzője cikkében megállapítja, hogy a kimerítő háborúkat nyugaton kivételként kezelik, amit mindenáron el kell kerülni, és általában a vezetők alkalmatlanságának termékei. A közel azonos hatalmak közötti háborúk ugyanakkor nagy valószínűséggel jelentős veszteségekkel járó háborúk lesznek, „köszönhetően” a kezdeti veszteségek pótlására rendelkezésre álló nagy mennyiségű erőforrásnak”
"Az a fél, amelyik elfogadja a háború kimerítő jellegét, és a területfoglalás helyett az ellenséges erők megsemmisítésére összpontosít, nagy valószínűséggel győzni fog."

Ennyike.
 

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
1 750
5 365
113
A kíméletlen háború művészete II.

A háborúk a veszteségek pótlását lehetővé tevő hatalmas ipari kapacitáson, a sorozatos vereségek elviselését lehetővé tevő földrajzi mélységen, és a gyors szárazföldi mozgást megakadályozó technológiai feltételeken alapulnak. A hagyományos háborúkban a katonai műveleteket az államnak a veszteségek pótlására, és új harcoló erőknek a létrehozására való képessége határozza meg, nem pedig a harcászati és műveleti szintű manőverek. Az a fél, amelyik elfogadja a háború kimerítő jellegét, és a területfoglalás helyett az ellenséges erők megsemmisítésére összpontosít, nagy valószínűséggel győzni fog. Alex Vershinin, az Egyesült Királyság vezető védelmi és biztonsági kutató központjának (RUSI) elemzője A háború kíméletlen művészete című írásában arra a következtetésre jut, hogy a Nyugat nincs felkészülve egy ilyen háborúra. Az írást Vukics Ferenc ismertette.
Vukics Ferenc írása a #moszkvater.com-on
„Vajon Charles Michel vagy Ursula von der Leyen tudja mit is jelent a hadigazdaságra történő átállás, és mi történik az európai fiatalokkal, ha egy totális háborús pszichózis kíséri a felnőtté válásukat?”

„Ne feledjük, a háborút gyakran használják utolsó utáni próbálkozásként, ha romlanak a gazdasági feltételek, vagy a valutaválságok megelőzésére. Különösen a katonai szolgáltatások és foglalkoztatás bővítésével, valamint a lakosság egyes szegmenseinek egyidejű elnéptelenedésével, hogy felszabadítsák az erőforrásokat, és helyreállítsák a gazdasági és társadalmi rendet”


„A RUSI vezető elemzője cikkében megállapítja, hogy a kimerítő háborúkat nyugaton kivételként kezelik, amit mindenáron el kell kerülni, és általában a vezetők alkalmatlanságának termékei. A közel azonos hatalmak közötti háborúk ugyanakkor nagy valószínűséggel jelentős veszteségekkel járó háborúk lesznek, „köszönhetően” a kezdeti veszteségek pótlására rendelkezésre álló nagy mennyiségű erőforrásnak”
Aranyat ér ez a cikk. Más topic-ban is elférne.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 364
14 257
113
Románia új védelmi törvényt készít elő, amelynek értelmében a „hibrid fenyegetésekre” válaszul „román állampolgárok védelmére” lehet majd csapatokat küldeni más országok területére.

A beavatkozás magában foglalja: a rendőrség mozgósítását és egy "Nemzeti Katonai Parancsnokság Központ" létrehozását, amely egyesíti majd az összes biztonsági erőt - írja a Szputnyik közeli külföldön.

Úgy tűnik, valaki Bukarestben komolyan gondolja Moldova és Csernyivci annektálását. Látjuk. De ne is gondoljon Transznisztriára.
Az egy dolog, de hány román is él a Tiszántúlon?
Mert hát aztán alkalomadtán nehogy elkezdjenek nagyhirtelen rettegni a vérgőzős náci magyaroktól...
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
Amit nem kapott meg Irakban az m109 majd ukránba megkapja




Palidan%20Tank1.jpg
 

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
251
1 378
93
És ez kinek rossz?
Elsősorban nekünk rossz. Az eddigi párszáz km NATO-Orosz határ helyett pár ezer km-es határ kell védenünk úgy, hogy az egyetlen igazán jelentős és potens szövetségesünket sok ezer km és az Atlanti-óceán választja el ettől a határtól. Az orosznak pedig ez saját határa, ezért a logisztikai vonalai összehasonlíthatatlanul rövidebbek és biztonságosabbak. Javaslom ebben a témában Tom Clancy: Red Storm Rising című könyvét (magyarul Vörös Vihar néven jelent meg). Nagyon részletesen leírja, miért végzetes ez a kombináció egy full scale NATO vs Oroszország háborúban, még akkor is ha a NATO gazdasági és egyéb erőforrásai számszerűleg talán nagyobbak. (Kérlek, hogy erre most ne úgy reagálj, mint egy NAFO-s.)
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 014
1 619
113
Elsősorban nekünk rossz. Az eddigi párszáz km NATO-Orosz határ helyett pár ezer km-es határ kell védenünk úgy, hogy az egyetlen igazán jelentős és potens szövetségesünket sok ezer km és az Atlanti-óceán választja el ettől a határtól. Az orosznak pedig ez saját határa, ezért a logisztikai vonalai összehasonlíthatatlanul rövidebbek és biztonságosabbak. Javaslom ebben a témában Tom Clancy: Red Storm Rising című könyvét (magyarul Vörös Vihar néven jelent meg). Nagyon részletesen leírja, miért végzetes ez a kombináció egy full scale NATO vs Oroszország háborúban, még akkor is ha a NATO gazdasági és egyéb erőforrásai számszerűleg talán nagyobbak. (Kérlek, hogy erre most ne úgy reagálj, mint egy NAFO-s.)
Igen itt van a kutya elásva, amiről nem szeret senki sem beszélni. Hatalmas logisztikai tartalékokat kellene áttelepíteni, csakúgy mint a hidegháború idején, hogy ne legyen gond, az esetleg megnyúló tengeri szállítási útvonalak kérdése. Ez azonban azt jelenti, hogy rengeteg pénz kellene beleteni lőszer. tank és stb. formájában európai lerakatokba, mozgósításra készen, hogy csak a katonákat kellegyen gyorsan áthozni. Ez rengeteg pénz. Kérdés, hogy mennyi idő alatt és mennyit hajlandók beletenni ebbe. Ha netalántán a NATO benyomul ukrajnában egy közvetlen csörtére az oroszokkal, meg tudja védeni a haditengerészet pl. az LNG hajókat? Van egyáltalán akkora kapacitás, hogy több tucat konvojt létrehozzanak és fedezzenek?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 648
48 424
113
Emlékszem, milyen ádáz szócsaták folytak a kőolaj, gáz áráról.

A 100 dolláros olaj egyre közelebb kerül: a termelők elzárták a csapot​

Az olajtermelők nem növelik a kitermelést, ami áremelkedést vált ki, ami hordónként akár 100 dollárt is elérhet, és magasabb is lehet – írja a Bloomberg.

Az árak már hathavi csúcsot értek el, az OPEC+ tagok pedig nem utalnak a korlátozások jövőbeli enyhítésére. A termelők az elmúlt évben mintegy napi 3,8 millió hordóval csökkentették a teljes kitermelési célokat.

A megszorítások ebben a negyedévben felerősödnek, mivel Oroszország az exportkorlátozásokról a termelési korlátozások szigorítására tér át.

A piaci előrejelzések kínálathiányt mutatnak 2024 hátralévő részében. A benzin ára Európában és Észak-Amerikában idén 5-10%-kal emelkedett.

A Brent kőolaj hordónkénti ára megközelíti a 90 dollárt, és valószínűleg tovább fog emelkedni.

Az OPEC+ júniusban teljes körű miniszteri találkozót tart. Elképzelhető, hogy döntés születik a jelenlegi ellátási kvóta második félévi meghosszabbításáról. Ekkor 2022 augusztusa óta először újra valósággá válhat a 100 dolláros és afeletti olajár.
Источник: https://rusvesna.su/news/1712241922


A NATO-tagországoknak csapatokat kell küldeniük Ukrajnába, hogy elkerüljék a „katasztrofális vereséget” – mondta az amerikai külügyminisztérium tanácsadója​


Nagy-Britannia, Franciaország és az északi országok már csendben készülnek arra, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába. Ezt április 4-én jelentette be az amerikai külügyminisztérium tanácsadója, Edward Luttwak.

„A NATO-országoknak hamarosan katonákat kell küldeniük Ukrajnába, különben katasztrofális vereséget fognak szenvedni.

A britek és a franciák a skandináv országokkal együtt már csendben készülnek arra, hogy csapatokat küldjenek – mind a kis elit egységeket, mind a logisztikai és támogató személyzetet –, akik távol maradhatnak a frontvonaltól” – áll az UnHerd portálnak szánt anyagában.

Luttwak megjegyezte, hogy a NATO-tagországoknak hamarosan Ukrajna területére kell küldeniük csapataikat, mivel létszámhiány van az ukrán fegyveres erők soraiban.

Ellenkező esetben az észak-atlanti szövetséget „katasztrofális vereség” fenyegeti – tette hozzá.
Az amerikai külügyminisztérium tanácsadója szerint a NATO-csapatoknak nem kell részt venniük az ellenségeskedésben, elég az újoncok kiképzése és a felszerelés javítása. Luttwak szerint ez lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők számára, hogy tehermentesítsék a hátországot, és több ukrán katonát küldjenek a frontra.
Источник: https://rusvesna.su/news/1712225978