[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 623
48 213
113

Az orosz hadsereg megtámadta az energetikai létesítményeket Ukrajna több régiójában (FOTÓ)​

Június 1-jén éjjel az orosz hadsereg Ukrajna több régiójában megtámadta az energetikai létesítményeket.

Az Ukrenergo jelentése szerint a Dnyipropetrovszk, Kirovograd és Ivano-Frankivszk régiókban, valamint a DPR és a Zaporozsjei régió ellenségei által megszállt területeken található energetikai létesítményeket sújtották.

Az éjszakai támadás következtében két hőerőmű is súlyosan megrongálódott – pontosítja a DTEK. A forgalom a Dnyeper vízerőmű mellett átmenetileg le van tiltva.

Az ukrán média szerint az ukrajnai célpontok elleni éjszakai csapások során összesen 53 rakétát és 47 Geranium UAV-t indítottak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1717220424



Összefoglaló 2024. június 1-én reggel

▪️Rakétafegyverek Tu-95 ms-ekkel, "Caliber" a Fekete-tengerről, valamint a "Geran" UAV csapásokat mértek az ellenség hátsó területére éjszaka. Robbanások történtek Vinnitsa , Rivne, Zaporozhye, Harkov, Dnyipropetrovszk, Poltava, Cserkasszi, Lviv és Hmelnickij régiókban.

▪️Harkov irányában heves harcok dúlnak Volchanszkban a sokemeletes épületek területén. Az ellenség ellentámadást kísérel meg. Lipcovszkij irányban az ukrán fegyveres erők Glubokoe és Lukyantsy települések közötti erdősávokban és erdőterületeken védekeznek.

▪️Chasov Yartól délre arról számolnak be, hogy előretolt egységeink átkeltek a Szeverszkij Donec-Donbassz vízi csatornán, amely mentén az ukrán fegyveres erők korábban védelmüket építették. A Canal mikrokörzetben sokemeletes épületekben dúlnak csaták.

▪️Avdejevkától nyugatra az orosz fegyveres erők továbbra is előrenyomulnak a front több szakaszán, és az Umanszkij és Netailovo ellenőrzési övezete bővül .

▪️A zaporozsjei frontot ejtőernyőseink támadó akciói jellemzik Verbovojtól északnyugatra, az ellenséges katonákat elfogták. Nyugaton csapataink több ellenséges erődöt is elfoglaltak Shcherbaki település irányában, több ellenséges katona is megadta magát. Korábban a Shcherbaki melletti csaták helyzeti jellegűek voltak.

▪️Kherson irányban az orosz hadsereg aktívan működik Frolov, Nestriga szigetein, valamint a kozák táborok szigeti övezetében. Az ukrán fegyveres erők civileket lőnek le. Kairó Gornosztajevszkij önkormányzati kerületi faluban és Dnyipro településen megöltek két civilt.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy


Sürgős
Éjszaka az ellenséges infrastruktúra elleni támadások mellett számos sikeres támadást hajtottak végre nyugati fegyvereket tároló raktárak ellen.

A támadásokat Lviv és Kárpátalja határvidékén hajtották végre.
Másodlagos tüzek és detonációk voltak a csapások helyén.


Szabó József

Eszkalálunk…
Eszkalációnak tekinthető-e az, hogy egyre több, Ukrajnának fegyvert szállító állam engedélyezte Kijevnek a támadó fegyverek oroszországi célpontok elleni használatát? Sok elemző épp azon van felháborodva, hogy micsoda aszimmetrikus helyzet az, hogy Ukrajna nem használhatja ATACAMS vagy Storm Shadow fegyvereit oroszországi célpontok ellen, ami tiszteségtelen előnyt biztosít Moszkva számára. Ezek a hangok nem törődnek azzal, hogy Ukrajna micsoda árat fizethet ezekért az akciókért, mint ahogy azzal sem, milyen ún. vörös vonalak kerülnek ezzel átlépésre. Egyes elemzők még azt is állítják (épp ma reggel hallgattam ezzel kapcsolatban B. Anton ostobaságait), hogy nem is kell foglalkozni ezekkel a vörös vonalakkal, mert Moszkvának valójában nincs eszköze a vörös vonalak átlépése esetén megtorlásra. Dehogy nincs! Oroszország is tud eszkalálni: térben, szövetségi rendszerben (ne feledkezzünk meg a Taskenti paktumról – az oroszok épp a napokban látogatták végig a paktum tagországait), eszközben, célpontokban, a pusztító erő nagyságának fokozásában, proxy erők fegyverekkel történő ellátásában, stb. – csak, hát a drukkereknek semmi sem drága.
Szerintem egy kicsit komplexebben kellene vizsgálni ezt a témakört. Egyrészt tekintetbe kell venni azt, hogy az elmúlt néhány napban támadás érte az orosz korai előrejelző radarrendszereket: a Konténert és a VoronyezsM-et. Az armaviri radar tájolása ráadásul olyan, hogy annak nincs rálátása az ukrajnai hadszíntérre, feladata kifejezetten a déli, dél-nyugati és dél-keleti irányokból indított és beérkező különböző pályákon mozgó légi célok felderítése. Mivel ez a radarállomás direkt összeköttetésben van az oroszok korai előrejelző műholdas rendszerével is, egyértelmű, hogy a stratégiai előrejelzés eszköze. Kiiktatása, a korai előrejelző rendszer integritásának megbontása az USA és Oroszország közötti nukleáris egyensúlyt borítja fel és gyakorlati lehetőséget teremt az Oroszország elleni első nukleáris csapásra.
Ebben a mesterségesen teremtett veszélyes helyzetben jött ma reggel az a hír, hogy Biden elnök titokban engedélyezte az USA által átadott eszközök oroszországi célpontok elleni korlátozott alkalmazását. Harcászati szinten Ukrajnának természetesen megvannak a tüzérségi és rakéta sorozatvető eszközei, sőt, a légi célok elleni légvédelmi rakéta eszközei (még ha ez utóbbi esetében korlátozott számban) oroszországi célpontok elleni támadásra – ezeket eddig is használta. A Patriot légvédelmi rakéta rendszerrel több repülőgépet is lelőttek orosz terület felett – mindenféle USA engedély nélkül. Az ukrán fél lőtte Belgorodot – többek között cseh gyártmányú fegyverekkel is. A kérdés: ha harcászati szinten van lehetősége Ukrajnának orosz területeket támadni, akkor milyen fegyverekre vonatkozik az engedély megadása? A válasz nyilvánvaló: harcászati-hadműveleti fegyverekre. Vagy egy másik feltételezés: a nyugatról kapott tüzérségi rendszereket eleve nyugati katonák kezelik – így tehát most ők kaptak szabad kezet orosz területek pusztítására.
A kirakósnak vannak további elemei is: például az, hogy most már tényleg küszöbön áll az F-16-os repülőgépek Ukrajnának történő átadása. Ezek az eszközök is felszerelhetők nagy hatótávolságú támadó fegyverzettel, sőt minden egyes F-16-os gépet alkalmassá tettek a B-61-es gravitációs atombomba hordozására és azzal csapás mérésére.
A fenti elemek – tehát a korai előrejelző rendszer integritásának megbontása, harcászati-hadműveleti eszközök orosz területek elleni alkalmazásának engedélyezése, atomfegyver hordozására alkalmas új fegyverrendszer megjelenése a hadszíntéren – akár paranoiássá teheti az oroszokat (ha már nem azok máris). Joggal tételezhetik fel, hogy meglepetésszerű első nukleáris csapásra készülhet a Nyugat Oroszország ellen. Van-e ennek történelmi előzménye? Nos, ha a hidegháború éveinek őserdejében kutatunk, bizony találhatunk olyan forgatókönyveket, amelyek arról szólnak, hogy egy meglepetésszerű megelőző csapás kikényszerítheti az amerikai feltételek szerinti békekötést. Lapozzuk fel pl. a TS NES 235 63 (The management and termination of war with the Soviet Union) számú US dokumentumot a G. Washington Egyetem archívumában. Ez a forgatókönyv a háború kitörésének három lehetséges módjával foglalkozik. A három eset közül kettőben az USA méri az első csapást. És, ha hozzávesszük, hogy a korabeli USA nézetek szerint egy atomháborút megnyerhetőnek tartottak, ha elsőként alkalmazzák az atomfegyvert, akkor már kész is van a recept. Nekünk meg nem kell gondolkodnunk a temetésünkről…
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 261
68 088
113
Baxki, ezek az állatok bevittek még Kárpátaljárol a krisnasokat is!
Na ez a való világ gyerekek! Ma ott, pár év múlva itt.

Elokerultek nyugat Ukrajnában a szlovén T-55-osok.

Sztrij, Ukrajna legnagyobb foldalatti gaztarozoja volt.
Eszembe jutott az a régi Putyin vicc hogy olaj stop, gáz stop, na itt most az van hogy áram stop, gáz stop.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 294
26 346
113
Nem tudom, hogy miért vagytok önsanyargatóak, amikor néhány egyértelmű trollnak válaszolgattok, akik lehet, hogy nem is emberek , csak mesterséges intelligenciák, azok is a rosszabb fajtából. Láthatóan nem fogja őket az értelmes beszéd.
Már eddig is az ukránoknak álcázott NATO/nyugat kezelő személyzetű fegyvereket bevetették az orosz területen lévő célpontok ellen, akkor most mégis mi fog változni? Hozzák csak az újabb fegyvereket, az oroszok legalább adaptálni fogják hozzájuk az ellen tevékenységet. Mire a NATO szembekerül az orosz/kínai erőkkel, már lesznek kidolgozott tevékenységek és eszközök ellenük. Láthatóan az oroszok rugalmasan tudják kezelni a háborút. Nagyon nagy bajban lehet az ukrán/NATO/EU társulat, mert egyre drasztikusabb lépéseket tesznek. Süllyed a hajó és egyre nehezebb megakadályozni, hogy elmerüljön. A német kancellár faszát is be tették a satuba és egyre jobban tekerik. Nem lesz ennek jó vége.
1948311795_0:98:3206:1901_1920x0_80_0_0_51381c964b58a9b2fa6c05e18017c74d.jpg

8fa3d44c4c_1703573444_photo1703329216.webp

TASS_70528428-pic_32ratio_1200x800-1200x800-44418.jpg

RIA_8690785-pic_32ratio_1200x800-1200x800-52566.jpg

3586c335bb_1685599483_photo1685445302.webp
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 486
113
PM-be várom név, cím telefonszam és személyesen is kifejtem neked bővebben a véleményemet erről szívesen...

Mert ki vagy te, a Szikla Szilárd?

Ezt nem hiszem el ! Ezt szándékosan csinálod. Ennyire kevés neuronnal nem születhet ember.

Csak akkor Miért csinálod azt, amit ?

Nem a Pro és Kontra vélemény a probléma, hanem hogy havonta vagy akár kéthetente ugyanazokat az ezerszeresen megcáfolt sületlenségeket újrakezded. És soha nem tanulsz semmit sem belőlük. Nem értem, miért...

A hozzászólásaid azok hazugság, butaság, trollkodás, és nonszensz vágyakozás egyvelege. Felesleges neked magyarázni, leállni vitázni, látszik csak unalomból írod ezeket.

Főleg, hogy néha beismered, hogy valóban szegényesek, vagy egyáltalán nincsenek politikai, történelmi, és katonai ismereteid.

Akkor hogyan találtál erre a topic-ra ?

És miért csak ebben a topicban vagy ilyen aktív ?

Te nem cáfolsz SEMMIT, hanem folyamatosan félre magyarázol, fél igazságokat dobálsz össze-vissza, amiknek általában nincs köze a témához, így nem igazolnak semmit.
Azért mert ezt oldalakon keresztül teszed, az még nem cáfolat, inkább a hitelességedet gyengíti.
Szóval, várhatóan ez lesz, amit hónapokkal ezelőtt írtam ...

De azt nem látják a nagyfejűek, hogy minél jobban eldurvul, annál nehezebb lesz leállni. Utána pedig marad a sugárzó sivár föld mindenhol. :(

Igazad van! Putyin birodalmi gőgje megér ennyit?
Pár donbasszi falut?
Ahelyett, hogy beismerné vereségét, aztán hagyná az oroszokat, ukránokat békén.

Ukrajnát már bukta, a többi meg nem ér háborút az orosz népnek.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 012
16 304
113
Persze. CIA, FSzB, SzVR, GRU. Ezen hárombetűsek eléggé aktívak voltak Ukrajnában az elmúlt 30 évben és ma is azok.
Nyugodtan visszamehetsz vagy 120 évet az időben, akkor a MI6 nagy fölényben volt az oroszoknál, mert a két uralkodó unokatestvér volt, és a "rokonság" jogán tele volt velük a cári udvar..
Az első Vh után ezek az emberek maradtak orosz földön, és melléjük becsatlakozott a hárombetűs amerikai is. Kettőjük ellen próbált dolgozni a KGB - de viszonylag kevés sikerrel, mert a dollár szava és "illata" erősebb volt mindíg mint a rubel, amivel ők a beszervezetteket fizetni tudták..
Ennek nyomát most is megtalálod Ukrajnában, ott a nép a jelentősebb üzletkötéseket (autó, ingatlan) még jórészt mindíg dollárban kötik.. a jó szokás hatalma..
A Szovjetúnióban , Ukrajnában én is belefutottam a KGB-be mint tájidegen magyar egy állami küldöttségben utazva - úgy 1988 táján.. Mehettem társaimmal a vörös szőnyeg szélére, kihallgatásra.

Egy nap alatt megbuktunk hogy nem odavalósiak vagyunk, pedig magyarul beszéltünk - mert bolond módra benzint kerestünk a benzinkúton és azt figyelő szemek jelentették... Az ottani benzinhelyzet még rosszabb volt - mint Csaunál..

És igen , ennek megfelelően 1990 óta is ott aktívan befolyásolták a helyi történéseket..
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 384
33 520
113
Viktor Janukovics ukrán elnök nem oszlatta fel a parlamentet (Verhovna Rada) 2014 februárjában. Ehelyett február 21-én Janukovics és az ellenzéki vezetők, európai közvetítők jelenlétében, megállapodást írtak alá a politikai válság megoldásáról. A megállapodás tartalmazta az alkotmány 2004-es változatának visszaállítását, amely korlátozta az elnöki hatalmat, valamint előrehozott elnökválasztásokat írt elő az év végéig.
Azonban a megállapodást követően a helyzet gyorsan változott. Február 22-én a Verhovna Rada, Ukrajna parlamentje, megszavazta Janukovics elnöki tisztségéből való eltávolítását és új elnökválasztások kiírását 2014. május 25-re. Janukovics ezt az intézkedést államcsínnyel vádolta, és elhagyta Kijevet, majd később Oroszországba menekült.
Tehát februárban nem Janukovics oszlatta fel a parlamentet, hanem a parlament intézkedett Janukovics elmozdításáról és az új választások kiírásáról.

Ha jól emlékszem a parlament már azután szavazott így, hogy jobb szektoros és egyéb fegyveresek bementek a Rada épületébe, a Janukovics-párti képviselőket pedig némi fizikai meggyőzésben részesítették (ahogy országszerte polgármesterek és más helyi vezetők egész sorát is erőszakkal győzték meg, hogy jobb ha távoznak), nem?

Akkor pedig ez a szavazás már csak egy fegyveres puccs törvényesítése volt.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 384
33 520
113
Szerintem pedig saját magát ültette fel. Azt hitte, hogy neki majd fog menni az egy seggel egyszerre két lovat megülés. Aztán beintettek neki az oroszok, amikor megmondták, hogy vagy nincs további EU-hoz közeledés, vagy Ukrajna búcsút mondhat azoknak a gazdasági-kereskedelmi kedvezményeknek, amiket Oroszországtól addig kaptak. Ezek után már nem írta alá azt a társulási megállapodást az EU-val, amit az ukrán parlament korábban megszavazott. Erre ugye elkezdődtek a tüntetések. Ekkor még lett volna lehetősége meglépni azt, hogy megfelelően kommunikálva kiír egy népszavazást arról, hogy mit akar valójában az istenadta nép, az EU-társulást, de akkor bukják azokat a kedvezményeket, amiket az addigi legnagyobb kereskedelmi partnerüktől, Oroszországtól kaptak, szóval rövidtávon biztosan elég nagy szívás lesz nekik, de később, pár évtized múlva talán "nyithatnak majd cukrászdát Bécsben is" (legalábbis a szerencsésebbek). Vagy pedig elengedik az EU-t és marad minden a régiben, és továbbra is kereskednek kedvezményesen Oroszországgal, meg a többi FÁK-országgal. Szóval Nyugat, vagy Kelet. Persze még a népszavazás sem garantálta volna, hogy ne legyen az, ami végül történt. Mivel, amennyire látom, az ukránok eléggé megosztottak voltak ebben. Egy jelentős részük a nyugathoz akart közeledni, viszont sokan inkább az oroszokhoz, vagy csak egyensúlyozni a kettő között. Szóval a szavazás eredményétől függetlenül a vesztes, de szintén jelentős létszámú fél (és a mögötte álló hatalmak, országok, akár az oroszok, akár a nyugat) esélyesen nem törődtek volna bele a bukásba, és ugyanígy elindult volna a lázítás, lázongás. Viszont így Janukovics tiszta maradhatott volna. De ő azt hitte, hogy "majd megunják és hazamennek". Hát nem mentek. És amikor csak nem akartak hazamenni, akkor elkezdett keménykedni. Félgőzzel, félszívvel. Hát, így járt...

Igazából a Nyugat mondta meg Ukrajnának, hogy el kell szakítani a szálakat Moszkvával, ha az EU-hoz és ezzel a "kollektív Nyugathoz" akarnak csatlakozni (nyilván a NATO-tagság is ennek velejárója, csak akkor taktikusan nem volt tematizálva). Megmondták nekik, hogy nem engedik meg, hogy az EU-piacra az oroszok vámmentesen bejussanak Ukrajnán, mint proxyn keresztül, nem lehetséges, hogy egyszerre benne legyenek az orosz-belarusz-kazah stb. vámmentes övezetben, "eurázsiai unióban", és társuljanak az EU-val is. Az is kimondatlan feltétel volt, hogy ki kell szorítaniuk az orosz gazdasági érdekeltségeket, az orosz-ukrán kettős kötődésű oligarchákkal le kell számolni, vagy közölni kell velük, hogy választhatnak oldalt. És persze Moszkvából is megüzenték, hogy nem engednék meg, hogy Ukrajna (rajta keresztül a nyugati cégek) vámmentesen férjen hozzá EU (társult) tagként az orosz piachoz, kedvezményes áron a gázhoz, olajhoz stb. Mindkét oldal választásra akarta kényszeríteni Ukrajnát, az EU belement volna nyilván valamilyen kompromisszumba, az USA semmiképp. Az USA egyáltalán nem titkolta, hogy a Brzezinski-doktrínának megfelelően Ukrajna végleges leválasztása Moszkváról a célja.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 012
16 304
113
Ha jól emlékszem a parlament már azután szavazott így, hogy jobb szektoros és egyéb fegyveresek bementek a Rada épületébe, a Janukovics-párti képviselőket pedig némi fizikai meggyőzésben részesítették (ahogy országszerte polgármesterek és más helyi vezetők egész sorát is erőszakkal győzték meg, hogy jobb ha távoznak), nem?

Akkor pedig ez a szavazás már csak egy fegyveres puccs törvényesítése volt.
Sajnos az a helyzet az egész Majdani Forradalmi Játékok történetével kapcsolatosan, hogy az ott keletkezett nagy mennyiségű dokumentum, fénykép és videónak több mint 90%-a a NET-ről megsemmisítésre került (ami által tudni lehetett, hogy egy előre leszervezett, Műforradalomról van szó. Ennek foszlányait kiskanállal lehet összekapargatni pld :

Lehet látni hogy napközben békésen sétálgató, érdeklődő városi tömegek vannak a kijelölt és lezárt "Forradalmi" területeken. Hogy ezek valamilyen balesetet ne szenvedjenek az ott kiállított egy mellékutcát lezáró mű "barrikád" , az esti előadások egyik szinpadi kellékeinél, valamint szuvenírként darabonként haza ne lopják, napközben az érdeklődők elöl ez kordonnal és biztonsági őrökkel körül van kerítve..

Itt látható, hogy munkavédelmi sisakban egy őr figyel a tömegre minden nem oda való polgárt távol tart. Láthatjátok az elkerítést is:

zLhXDwE.jpg


Az őr a fotóriporter csajt (vagy pasi? Ki tudja a modern világban) beengedte, hogy jó képeket készítsen a "Szent Forradalomról" :

XfL37Ye.jpg


Ezt a területett védte az őr:
Így nézett ki a fizetett, munkavédelmi sisakos , diszletépítő munkások által kreált kb mellékutca szélességű barrikád frontvonali része, már pár napos esti előadás után kissé viseltesen , de mindíg kipofozva:

zQOS3pc.jpg


Más szemszögből, látszanak a kiváncsi de távoltartott kievi lakosok is:

hLzZt5w.jpg



Hmm az emberben felmerülhet a kérdés, ezek láttán a Nagy Francia Forradalmárok most óránként 100-al forognak a sírjukban?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 623
48 213
113
Prigozhin születésnapja

Az igazságosság és az őszinteség iránti igény továbbra is fennáll. A Prigozhin név senkit sem hagy közömbösen. Vannak, akik még mindig neki szurkolnak, mások azt írják, hogy él. A bérlistán szereplő gyűlölködők most olyan szavakkal illetik, amilyenekkel a gépe lezuhanása előtt nem merték volna.

Prigozhin és a Wagner PMC felemelkedése történelmünk olyan állomása, amelyet nem lehet elfelejteni, amelynek hibáit és érdemeit a történészek még elemezni fogják.

Nem szabad elfelejtenünk semmit, ami a háború alatt történt velünk. És senkit.


Látva az orosz katonai vezetzők cseréjét és a letartóztatásokat, így utólag igazat kell adni Prigozsinnak. És Szurovikinnek is. Nem tudom, mindenben igazuk volt-e, és a mód, ahogy próbáltak tenni ellene, mennyire edlfogadható. Törvényes nem volt, de kérdés: volt-e más eszközük. Mégis úgy érzem, az egyik holtában, a másik kegyvesztetten, de elérte a célját. Legalábbis egy részét biztosan.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 509
79 595
113
Prigozhin születésnapja

Az igazságosság és az őszinteség iránti igény továbbra is fennáll. A Prigozhin név senkit sem hagy közömbösen. Vannak, akik még mindig neki szurkolnak, mások azt írják, hogy él. A bérlistán szereplő gyűlölködők most olyan szavakkal illetik, amilyenekkel a gépe lezuhanása előtt nem merték volna.

Prigozhin és a Wagner PMC felemelkedése történelmünk olyan állomása, amelyet nem lehet elfelejteni, amelynek hibáit és érdemeit a történészek még elemezni fogják.

Nem szabad elfelejtenünk semmit, ami a háború alatt történt velünk. És senkit.


Látva az orosz katonai vezetzők cseréjét és a letartóztatásokat, így utólag igazat kell adni Prigozsinnak. És Szurovikinnek is. Nem tudom, mindenben igazuk volt-e, és a mód, ahogy próbáltak tenni ellene, mennyire edlfogadható. Törvényes nem volt, de kérdés: volt-e más eszközük. Mégis úgy érzem, az egyik holtában, a másik kegyvesztetten, de elérte a célját. Legalábbis egy részét biztosan.
Prigozsin katonai vezetője egy gyakorló náci volt. Nem okoz ez kognitív disszonanciát? Esetleg vannak jó és rossz nácik?
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 012
16 304
113
Már 2010-ben az USA elnök asztalán volt az ukrán beavatkozás terve.
Erre volt ez a válasz:
Erről még nem hallottam. Milyen terv volt ez?
Ukrajna demokratizálása gazdasági és politikai megszerzése céljából, hiszen ennek javaival lehet csak a "fenntartható fejlődés" ábrándját még néhány évtizedig tán évszázadig - fenntartani.
Persze a fontos események anyagait szorgos kezek gyomlálják ki a NET-ről is ami nem illik bele a narratívába..
Igy Ukrajna bezsákolásával kapcsolatos szervezkedések már a tengerentúlon különböző projectekben kb 1992 93 -tól nyomonkövethetőek voltak kezdetben alacsony mintegy 100 000 USD össz költségvetéssel.
Obama háta mögött nem álltunk 2010-ben hogy ő milyen terveket látott (ezzel kapcsolatos doksik is mentek a levesbe) de azért közvetett bizonyítékok fennmaradtak ezzel kapcsolatban.

Obamának jóvá kellett hagynia az elképzeléseket, hiszen annak hatására az USA Haditengerészet azonnal nekifogott a tervezgetéseknek, hogy a Krim és Szevasztopol megszerzésével, ott hozzák létre a Fekete tengeri térség legnagyobb támaszpontját.
Oda még a közvetlen szövetséges Angliának sem engedték volna meg h betegye a lábát.

Az ífjú tengerészek, tisztek szakmai kiképzésére előre látóan gondolva , már 2011 - és 2012 -ben nekiálltak az ukrán kormányzat jóváhagyásával és közreműködéssel - az elavult Szevasztopoli iskolák felújítására. Mi ez, ha elő le nem tervezés és engedélyeztetés?

Itt egy emléktábla erről az eseményről, az egyik ottani iskola faláról, az USA és Ukrajna tervkivitelező együttműködésről: (Jó hogy táviratot nem küldtek Moszkvának hogy hamarosan kirugják őket)
Ez simán lehet az n-edik Ukrán szerződésszegés az oroszokkal szemben is..

ZpL67K9.jpg


A tábla szerint a helyszini kivitelezési munkák 2012 november elsején kezdődtek. Előtte volt terveztetés, és a kivitelező kiválasztása tendereztetéssel... Tehát jogos hogy a felső szinten engedélyeztetett, Ukrajna demokratizáló elfoglalási terve még kb 2010-es lehetett.

Én hiszek ennek a NAVFAC táblának hiszen ezt az USA saját kezűleg készítette el..
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
337
3 751
93
Prigozsin katonai vezetője egy gyakorló náci volt. Nem okoz ez kognitív disszonanciát? Esetleg vannak jó és rossz nácik?
Ez így van. Bár igen undorító dolog, mind a két fél a saját nácijait szereti jobban. Kutya nem eszi meg a kölykét. Náci meg náci között viszont bár ideológiában nem sok különbség van, de "munkásságban" annál inkább. Összességében véve Ukrajnában lett ez a söpredék államilag legitimálva, szervezetten felfegyverezve. Az orosz oldalon inkább elszórtan jelennek meg szerintem.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 708
14 460
113
Prigozsin katonai vezetője egy gyakorló náci volt. Nem okoz ez kognitív disszonanciát? Esetleg vannak jó és rossz nácik?

Dimitrij Utykin ő Szverdlovszkban született, kiskorában a családja az ukrajnai Kirovográdba költözött, ott élte az életét, és végül Wagneros lett.

Felőlem ki is irthatják egymást az ukrán és az orosz nackók. Mindössze egy kávét kérnék. Ott van erre Szibéria, menjenek oda, harcoljanak ott. Az égvilágon senkit sem érdekelne. Értelme is ugyanannyi lenne. Sőt jobb is lenne mindenkinek, ha félreeső helyen tennék.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 261
68 088
113
Ismét egy légiós hír.

A zongoristanak Gripen is kell. Teljes az osszevisszasag.

Róbert és a Nato 5%.

Minden 17 éves ukránnak kötelező hazatérnie.


Májusban 10 menekülő fulladt a Tiszaba.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 518
31 982
113
Kinek az ipara kaparja ki...ipari paritások...orosz iparipari, akarom mondani iparikagyló...
Aknaszedés....
Semlegesek...semlegesek....