A NAVFAC teljes egyéves "Commercial and Institutional Building Construction (23622)"
https://govtribe.com/category/naics/236220-commercial-and-institutional-building-construction kerete volt 33500000 (harminchárom millió és ötszázezer) dollár. Ebből mentek az iskolafelújítások is.
Pl. ez is:
https://www.fbodaily.com/archive/2013/08-August/22-Aug-2013/FBO-03156067.htm
Ebből elég nehezen jön össze az egymilliárd dollár. Hány év is lenne az, úgy 30? Már persze, ha a teljes éves keretet valami rejtélyes szevasztopoli haditengerész iskolára akarták volna költeni, de tudható, hogy ez nem így van-volt, hiszen a kijevi fogyatékkal élők iskolája is ebből a keretből kapott. Mint ezt láthatja mindenki az általam korábban linkelt oldalon.
De ha megadod annak a "szakreferensnek" az elérhetőségét, akkor majd valamikor dobok neki egy e-mail-t.
És mégis mit használt volna a CIA Munkácson egy nyugat felé néző, a NATO interkontinentális ballisztikus rakétáinak indításának érzékelése céljából létrehozott óriási korai előrejelző radar érzékelési adataiból? Saját magukat, a saját rakétáik indítását nézték volna?
Parancsolj, itt van az elhíresült beszéde:
https://2009-2017.state.gov/p/eur/rls/rm/2013/dec/218804.htm
És ez azért van így, azért maradt szerinted 4 milliárd, vagy akármennyi dollár, mert? Mert te így gondolod? Oké.
Hát, ha az amcsik fizetnek, akkor utána nyilván nem Sztálin, meg a Szovjetunió hőstetteinek dicsőítését fogják erőltetni.
Nem fogok hazudozni, vagy valótlant állítani, sem ideológiai alapon, sem más okból, mint ahogy eddig sem tettem. Nem jártam még Ukrajnában. Ukránnal is csak vagy 2-vel váltottam pár szót, azt is 2016 és 2020 között. Ők Ukrajnában élők ukránok voltak amúgy és akkor már nagyon utálták Putyint. Talán furcsa, de jóval több oroszt ismerek, mint ukránt. Még egy orosz barátom is van (ő Moszkvában él). Meg legalább 10-15 orosszal beszéltem többet-kevesebbet az elmúlt 6-7 évben. Ismerek olyan oroszt is, aki Kupjanszkból költözött egy Moszkva melletti városba , de nem mostanában, hanem évtizedekkel ezelőtt.
És ismerek egy Kárpátaljáról származó magyart, akinek a családja jelenleg is ott él.
Szóval valóban nincs sok közvetlen tapasztalatom arról, hogy az ukránok úgy általában mit akartak 2014 előtt, leginkább csak azt tudom, amit az interneten láttam akkoriban, ukrán oldalakon is, stb.
Olyan nincs, hogy semlegesek maradnak, de emellett megkapják mind Moszkvától, mind Brüsszeltől azokat a kedvezményeket, amik mindkét fél részéről csak a feléjük eléggé elkötelezett országoknak járnak. Pláne nem egy olyan lepusztult állapotban és geopolitikailag is kényes helyen lévő ország, mint Ukrajna. Vannak, akik szeretnek álomvilágban élni és csodákban bízni, de az ilyenekre a valóság előbb-utóbb rárúgja az ajtót. Én elhiszem neked, hogy sokan ebben reménykedtek akkoriban, de ennek nem volt semmilyen realitása.
Ennek rengeteg oka lehet, pl. akár az, hogy azért néha kell új ruhát kapniuk még nekik is, mert a régi leszakad róluk egy idő után. Vagy csak új parancsnokot- beszerzésért felelőst neveztek ki ott, aki kevesebbet lopott, mint az elődje, ezért maradt ruhára is pénz.
Mert talán nincs így? Csak innnen, ebből a topikból, mióta elkezdődött ez az eszmecsere. Ugye egy Berkutot említő posztra reagálás miatt jöttem ebbe a topikba. Betettem két videót. Az egyiken tisztán láthatóak voltak a fekete ruhás, sisakos, karjukon sárga jelzést viselő berkutosok, közelről. Az egyiknek még egy cseszett nagy fehér Беркут felirat is van a hátán, miközben lövi a tüntetőket.
Ugye ez volt az:
Te betettél egy képet, amin ugyanezen alakulathoz tartozó emberek láthatóak egy másik helyszínen. Boki jött és azt állította, hogy azok nem berkutosok. Ezt hat ember lájkolta, köztük te is. Tehát, vagy ez hat ember nem nézte meg a videót, amit betettem (de ha ezt nem tették meg, akkor miért formálnak véleményt a lájkjaikkal ebben a témában?), vagy pedig számukra egy valótlanság az "igazság".
Na de mindegy, ez már amúgy is kezd elmenni anekdotázásba, kevés a valódi tény, és azok sem nagyon számítanak, inkább a vélemények, "meg a valahol valamikor valakitől hallottam, aki hallotta valakitől" szintű dolgok vannak tényként beállítva. Szóval részemről ennyi, amúgy is csak a berkutos dolog miatt akartam írni.
De ha esetleg megtalálod a doksikat az 1 milliárd feletti összeggel megtámogatandó haditengerészeti sulis témában, vagy van bármi újabb érdekes dokumentum, videó, akármi, azt természetesen megnézem.