[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 605
48 029
113

Már úton vagyunk. Az Egyesült Államok Kongresszusa nagyszabású háborúra figyelmeztetett​

Az Egyesült Államok nukleáris konfliktus felé halad Biden azon döntése miatt, hogy jóváhagyja Kijev oroszországi csapásait amerikai fegyverekkel – mondta James David Vance ohiói szenátor az X közösségi oldalon.

„Számomra úgy tűnik, hogy az atomháború kockázata most nagyobb, mint az emlékezetemben bármikor. Biden esztelenül a harmadik világháború felé tart” – írta.

A külügyminisztérium szóvivője korábban azt mondta a RIA Novosztynak, hogy Biden megengedte Ukrajnának, hogy amerikai fegyvereket használjon az ütegek elleni harcban a Harkov térséget fenyegető orosz területen lévő célpontok ellen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a NATO-országok képviselőinek tisztában kell lenniük azzal, „mivel játszanak”, amikor arról beszélnek, hogy Kijev „törvényes célpontokat” csaphat le mélyen Oroszország területén az ukrán fegyveres erőknek átadott rakétarendszerekkel.

Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára Moszkvának az orosz területet ért újabb támadásokra adott válaszát kommentálva kijelentette, hogy az államfő és a hadsereg tud erről, „akik megteszik a megfelelő ellenintézkedéseket és készülnek rájuk”.
Источник: https://rusvesna.su/news/1717423034


Nagy-Britannia bejelentette, hogy kész nukleáris fegyverek bevetésére​

A brit ellenzéki Munkáspárt vezetője, Keir Starmer a választási kampány során azt mondta, ha hatalomra kerül, kész lesz atomfegyver bevetésére, ha a körülmények úgy kívánják.

Az Egyesült Királyságban július 4-én tartják az általános parlamenti választásokat. A közvélemény-kutatások szerint a kormányzó konzervatív párt jelentősen alulmúlja a velük szemben álló Munkáspártot.

„Ami a nukleáris elrettentést illeti, alapvető fontosságú, védelmünk létfontosságú része. Természetesen ez azt jelenti, hogy fel kell készülnünk a használatára” – mondta a Munkáspárt védelmi programjáról tartott sajtótájékoztatón. Az adást a Sky News közvetítette.

Starmer hozzátette, hogy a miniszterelnök-jelölt nem fogja ismertetni, milyen körülmények között lehet nukleáris elrettentőt alkalmazni, mivel az felelőtlenség lenne.

Emellett a politikus bejelentette a párt „hármas” ígéretét a nukleáris elrettentésre, amely magában foglalja a tengeri elrettentő erő folyamatos fenntartását „a nap 24 órájában, az év 365 napján”, valamint az elrettentő képességek szükséges korszerűsítését és négy új atomtengeralattjáró elrettentő erőként való megépítését.
Источник: https://rusvesna.su/news/1717420021


Összefoglaló 2024. június 4-én reggel

▪️Harkov irányában az ellenség harmadik napja próbálja visszafoglalni az állásokat Volchanszkban és Liptsy település felé. Csapataink légi és tüzérségi csapásokat hajtanak végre, és megsemmisítik az ellenség által épített átkelőhelyeket. Az ukrán fegyveres erők csapásokat mérnek a HIMARS MLRS-ből csapataink hátuljára Tegnap találat érte a belgorodi régióban található légvédelmi rendszerünket. Fokozatosan kezdenek érkezni információk a szövetségi médiából az amerikai fegyverekkel az orosz térség ellen elkövetett támadásokról.

▪️A front Szeverszkij szektorában az ukrán csatornák bejelentik, hogy az ukrán fegyveres erők tartalékait összevonják egy csapásra Belogorovka irányába .

▪️Avdejevkától nyugatra Umanszkoje és Netailovo továbbra is az orosz fegyveres erők előrenyomulási területei maradnak , Sokol falu határában pedig csaták dúlnak.

▪️Juzsnodonyeck irányában az orosz fegyveres erők Krasznogorovkáért harcolnak, a harcok Paraszkojevkáért hetek óta folynak Konstantinovka elérése céljából .

▪️A Zaporozsjei Fronton az ellenség Rabotinótól északra tartja pozícióit. Beszámolnak csapataink előrenyomulásáról Nesteryankánál. Az ellenségnek nincs hiánya kazettás tüzérségi lőszerekből, tűzellenőrzés alatt tartja az utakat, és megnehezíti a forgatást és a többszöri dróncsapások leadását.

▪️Kherson irányában a légideszant erők és a tengerészgyalogság erői folytatják a Dnyeper folyó árterében lévő szigetek megtisztítását, amelyen kis ellenséges csoportok vannak jelen. Az ukrán fegyveres erők ugyanakkor újabb feszültségpontokat próbálnak teremteni a partunkon a Krynkiből történő kivonás után : tegnap ukrán tengerészgyalogosok meghiúsított partraszállási kísérletéről számoltak be Dnyipro település területén. Az ellenség FPV drónokkal támad, és MLRS-eket lő olyan helyekre, ahol állítólag a személyzetünk koncentrálódik.

▪️A belgorodi régiót az Ukrán Fegyveres Erők folyamatos tüze éri. A Shebekinsky kerületi Pervomajszkij falu közelében egy mezőn dolgozó KAMAZ teherautót és egy mozgó személygépkocsit támadtak meg ellenséges drónok, egy civil megsebesült. Muromban , a Shebekinsky városi kerületben az ellenség egy UAV-val talált el egy mozgó civil autót, a sofőr meghalt. Egy mezőgazdasági vállalkozást és egy gázvezetéket támadtak meg Gruzszkoje Boriszovszkijban. Megtámadták Mayskyt, Nyikolszkojet, Olhovatkát, Jasznye Zorit, a Cserkovnij tanyát, Petrovkát, Veszelaja Lopant a Belgorodi kerületben, Dolgoe falut a Valujszkij városi kerületben, Sebekinót .

▪️A Kurszki régióban a Korenyevszkij körzet Gordejevka , a Glushkovszkij körzetből Krasznooktyabrszkij, Kulbaki, Szergejevka és Elizavetovka, a Szudzsanszkij körzetből Gornal és Kurilovka támadás alatt áll. Dróntámadásokat jegyeztek fel Sudzha , Gordeevkm , Korenevsky kerület, Obukhovka , Glushkovsky kerület közelében. Az elektronikus hadviselés 20 ukrán drónt elnyomott.

▪️A DPR-ben a nácik támadásokat indítottak Donyeck , Gorlovka és Makeevka ellen. Egy civil meghalt, hat civil megsebesült.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 977
11 908
113
Orosz Védelmi Minisztérium:

Moszkvai idő szerint 21 óra 10 perc körül leállították a kijevi rezsim azon kísérletét, hogy az Alder többszörös kilövésű rakétarendszerrel terrortámadást hajtsanak végre az Orosz Föderáció területén lévő célpontok ellen.

A szolgálatot teljesítő légvédelmi rendszerek hat Olkha MLRS rakétát semmisítettek meg a belgorodi régió területe felett.



Rendkívül pozitív hírek érkeznek a Fekete - tenger irányából

A hírek szerint a térségben hirtelen állandó turbulencia támadt. Hamarosan súlyos hatással lesz az MQ-9 Reaper és a Global Hawk stratégiai felderítő UAV-k átrepüléseire.

Várjuk a monitoring erőforrások térképeinek tanulmányozását. Bár most már határozottan kikapcsolják a transzpondereket a földrajzi helymeghatározással.

Légy bátor, rossz idő.

Az engedély megérkezett.


Nem egészen értem. Hátha ti meg tudjátok fejteni!
En arra tippelek a rejtelmes szoveg alapjan, hogy ujra engedelyezik a MQ-9 es a tobbi dron "lepisileset" a legieronek.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 442
5 180
113
Az, hogy lesz e turbulencia, vagy nem és mit is jelent ez, az érdekes kérdés. Az oroszok már párszor elmondták, hogy amennyiben nyugati fegyverekkel támadja Ukrajna Oroszország területét, akkor feljogosítva érzik majd magukat, hogy ezen országok ellen is operáljanak. Hogy ebből mennyi az otthonra szánt propaganda azt nem tudom, de: Két olyan terület van, ahol szerintem valóban lesz változás. Az egyik a felderítő drónok. Ott szerintem is mostantól fel kell készülni némi veszteségre, ami persze a gyártók részéről plusz bevételt fog jelenteni, hiszen újra le kell gyártani. A másik ilyen terület, a műholdak kérdése. Egyrészt ott van a Starlink, másrészt az amerikai felderítő műholdak. Nem lennék nagyon meglepve, ha ezek is elkezdenének veszteséglistára kerülni. Az oroszoknak van technológiája hozzá, a kínaiaknak is. A Starlink egy kicsit nehezebb kérdés, de az sem lehetetlen. Közvetlen támadását a nyugati országoknak nem hiszem egyelőre, hacsak nem lép valami nagyon hülyét Zelenszkij, ami persze mindig elképzelhető.

Más.

Ukrajna nacionalizmusa megint csak egy érdekes probléma. Ez abszolút nem függ össze a függetlenedéssel, szerintem, egyszerűen mindig is jelenvolt, csak teljesen elfedte valami más. Ha visszagondolunk a második világháborúra, akkor láthatjuk, hogy már ott is megjelenik Bandera és bandája, abszolút idomulva a megszálló német náci ideológiához. Szóval ez nem egy új keletű dolog. Viszont amíg állt a Szovjetunió addig a másik rendszer, a kommunizmus kísérlete teljesen elfedte ezt. A függetlenedés után egyszerűen csak újra lekerült róla a lepel. Történt azonban még valami mindeközben. A Szovjetunió alatt a határok megváltoztak. A mai Ukrajna még csak távolról, hunyorítva sem hasonlít a valamikori „Ukrajna” nevű államra. Ami történt az nagyon hasonlít a mivelünk szomszédos „ősi” országokra, mint amilyen Szlovákia, Románia, de bizonyos értelemben Szerbia is. Kreálni kell(ett) egy „nemzeti” történelmet, egy ideológiai sorvezetőt. Ezért lett a szlovák ezeréves elnyomatás, meg a román hasonló dák román kontinuitás, az olyan teljesen légből kapott dolgokkal, mint, hogy a románok az összes európai ősei, sőt a világ összes nemzetének ősei. Persze mi mosolygunk ezen, de az ő oldalukon ez véresen komoly, mert a népnek kellenek a kapaszkodók. Na ide sorolható az ukrán nacionalizmus is. Ha megnézzük, akkor pl. a szlovákok időnként vérgőzös „Majd megtámadjuk Magyarországot és meg sem állunk Budapestig”, meg a románok „majd ismét román katonák fognak masírozni Budapesten”, vagy az ukrán „a dandár meg sem áll a Balatonig” című hergelései nem nekünk szólnak/szóltak, hanem a saját népüknek. Egy ilyen után az egyszeri ember álló farokkal alszik el egy hétig, mert mi aztán kurva erősek vagyunk. Megmondta a főnök. Én itt látom valahol a gyökerét annak is, hogy hogyan is lehetett belehergelni Ukrajnát a háborúba. Magyarország abban különbözik ezektől, hogy nekünk van a hátunk mögött egy ezer éves állam, ezer év tapasztalatával. Bármilyen hihetetlenül hangzik, bizony azok a dolgok, amik a történelmet jelentik, azok beépülnek a közös tudatba és tudat alattiba. Nekünk nem kell kitalálni a történelmet, nekünk van. Ami azért fontos, mert ha van történelmed, akkor ugyan Pistike a román/szlovák/ukrán stb. egység sugarú szavazópolgár mondhatja azt, hogy ez nem igaz, de a tények ugye makacs dolgok, míg, ha kitalálsz valamit, amit semmi nem támaszt alá, és én rámutatok erre, akkor semmi sem marad a kezedben, csak a külvárosi proli mentalitás a, „majd jól szájba verlek kisköcsög, ha nem hiszed el” szintű intellektuel érvelés. Kevesen gondolnak rá, és kevesen mondanák ezt az utódállamok, és most kicsit ide veszem Ukrajnát is, közül, de Magyarország bizony egy fajta stabilizáló szerepet töltött be itt Közép-Európában, még a megfogyatkozott területeivel is. Ha nem lettünk volna és sikerült volna teljesen felosztani Magyarországot Trianonban, akkor már rég egymás torkának estek volna fent említett „államok” mondjuk olyan kérdéseken, hogy akkor Debrecen az ősi szlovák, vagy román város, esetleg a keleti szlávok lakták mindig is. Bizony, a tapasztalat és lehiggadt öregség sokszor jó ha kéznél van a fiatal suhancoknak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 235
67 874
113
Tos-1 meg a bunker én ágyon fekvő ukran/Nato katonát is elégeti.


Karlovka viztarozo

Ez nem jött be, pedig még el is ütötték soros bringást.



Egész jól bevalik ez a helikopteres /drónos tengeri vadászat is.


Ocseretino, nem tudjak megallitani az orosz eloretorest.

Ritter és Napolitano nem hagyhatja el az USA-t.


.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
577
5 267
93

Már úton vagyunk. Az Egyesült Államok Kongresszusa nagyszabású háborúra figyelmeztetett​

Az Egyesült Államok nukleáris konfliktus felé halad Biden azon döntése miatt, hogy jóváhagyja Kijev oroszországi csapásait amerikai fegyverekkel – mondta James David Vance ohiói szenátor az X közösségi oldalon.

„Számomra úgy tűnik, hogy az atomháború kockázata most nagyobb, mint az emlékezetemben bármikor. Biden esztelenül a harmadik világháború felé tart” – írta.

A külügyminisztérium szóvivője korábban azt mondta a RIA Novosztynak, hogy Biden megengedte Ukrajnának, hogy amerikai fegyvereket használjon az ütegek elleni harcban a Harkov térséget fenyegető orosz területen lévő célpontok ellen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a NATO-országok képviselőinek tisztában kell lenniük azzal, „mivel játszanak”, amikor arról beszélnek, hogy Kijev „törvényes célpontokat” csaphat le mélyen Oroszország területén az ukrán fegyveres erőknek átadott rakétarendszerekkel.

Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára Moszkvának az orosz területet ért újabb támadásokra adott válaszát kommentálva kijelentette, hogy az államfő és a hadsereg tud erről, „akik megteszik a megfelelő ellenintézkedéseket és készülnek rájuk”.
Источник: https://rusvesna.su/news/1717423034


Nagy-Britannia bejelentette, hogy kész nukleáris fegyverek bevetésére​

A brit ellenzéki Munkáspárt vezetője, Keir Starmer a választási kampány során azt mondta, ha hatalomra kerül, kész lesz atomfegyver bevetésére, ha a körülmények úgy kívánják.

Az Egyesült Királyságban július 4-én tartják az általános parlamenti választásokat. A közvélemény-kutatások szerint a kormányzó konzervatív párt jelentősen alulmúlja a velük szemben álló Munkáspártot.

„Ami a nukleáris elrettentést illeti, alapvető fontosságú, védelmünk létfontosságú része. Természetesen ez azt jelenti, hogy fel kell készülnünk a használatára” – mondta a Munkáspárt védelmi programjáról tartott sajtótájékoztatón. Az adást a Sky News közvetítette.

Starmer hozzátette, hogy a miniszterelnök-jelölt nem fogja ismertetni, milyen körülmények között lehet nukleáris elrettentőt alkalmazni, mivel az felelőtlenség lenne.

Emellett a politikus bejelentette a párt „hármas” ígéretét a nukleáris elrettentésre, amely magában foglalja a tengeri elrettentő erő folyamatos fenntartását „a nap 24 órájában, az év 365 napján”, valamint az elrettentő képességek szükséges korszerűsítését és négy új atomtengeralattjáró elrettentő erőként való megépítését.
Источник: https://rusvesna.su/news/1717420021


Összefoglaló 2024. június 4-én reggel

▪️Harkov irányában az ellenség harmadik napja próbálja visszafoglalni az állásokat Volchanszkban és Liptsy település felé. Csapataink légi és tüzérségi csapásokat hajtanak végre, és megsemmisítik az ellenség által épített átkelőhelyeket. Az ukrán fegyveres erők csapásokat mérnek a HIMARS MLRS-ből csapataink hátuljára Tegnap találat érte a belgorodi régióban található légvédelmi rendszerünket. Fokozatosan kezdenek érkezni információk a szövetségi médiából az amerikai fegyverekkel az orosz térség ellen elkövetett támadásokról.

▪️A front Szeverszkij szektorában az ukrán csatornák bejelentik, hogy az ukrán fegyveres erők tartalékait összevonják egy csapásra Belogorovka irányába .

▪️Avdejevkától nyugatra Umanszkoje és Netailovo továbbra is az orosz fegyveres erők előrenyomulási területei maradnak , Sokol falu határában pedig csaták dúlnak.

▪️Juzsnodonyeck irányában az orosz fegyveres erők Krasznogorovkáért harcolnak, a harcok Paraszkojevkáért hetek óta folynak Konstantinovka elérése céljából .

▪️A Zaporozsjei Fronton az ellenség Rabotinótól északra tartja pozícióit. Beszámolnak csapataink előrenyomulásáról Nesteryankánál. Az ellenségnek nincs hiánya kazettás tüzérségi lőszerekből, tűzellenőrzés alatt tartja az utakat, és megnehezíti a forgatást és a többszöri dróncsapások leadását.

▪️Kherson irányában a légideszant erők és a tengerészgyalogság erői folytatják a Dnyeper folyó árterében lévő szigetek megtisztítását, amelyen kis ellenséges csoportok vannak jelen. Az ukrán fegyveres erők ugyanakkor újabb feszültségpontokat próbálnak teremteni a partunkon a Krynkiből történő kivonás után : tegnap ukrán tengerészgyalogosok meghiúsított partraszállási kísérletéről számoltak be Dnyipro település területén. Az ellenség FPV drónokkal támad, és MLRS-eket lő olyan helyekre, ahol állítólag a személyzetünk koncentrálódik.

▪️A belgorodi régiót az Ukrán Fegyveres Erők folyamatos tüze éri. A Shebekinsky kerületi Pervomajszkij falu közelében egy mezőn dolgozó KAMAZ teherautót és egy mozgó személygépkocsit támadtak meg ellenséges drónok, egy civil megsebesült. Muromban , a Shebekinsky városi kerületben az ellenség egy UAV-val talált el egy mozgó civil autót, a sofőr meghalt. Egy mezőgazdasági vállalkozást és egy gázvezetéket támadtak meg Gruzszkoje Boriszovszkijban. Megtámadták Mayskyt, Nyikolszkojet, Olhovatkát, Jasznye Zorit, a Cserkovnij tanyát, Petrovkát, Veszelaja Lopant a Belgorodi kerületben, Dolgoe falut a Valujszkij városi kerületben, Sebekinót .

▪️A Kurszki régióban a Korenyevszkij körzet Gordejevka , a Glushkovszkij körzetből Krasznooktyabrszkij, Kulbaki, Szergejevka és Elizavetovka, a Szudzsanszkij körzetből Gornal és Kurilovka támadás alatt áll. Dróntámadásokat jegyeztek fel Sudzha , Gordeevkm , Korenevsky kerület, Obukhovka , Glushkovsky kerület közelében. Az elektronikus hadviselés 20 ukrán drónt elnyomott.

▪️A DPR-ben a nácik támadásokat indítottak Donyeck , Gorlovka és Makeevka ellen. Egy civil meghalt, hat civil megsebesült.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
"A brit ellenzéki Munkáspárt vezetője, Keir Starmer a választási kampány során azt mondta, ha hatalomra kerül, kész lesz atomfegyver bevetésére, ha a körülmények úgy kívánják."

Ez vagy nagyon hülye vagy a közeljövőben csak a történelemkönyvek fogják megemlíteni, hogy volt olyan nép, mint az angolok.

Valamint élőben fog menni a STALKER játék. Válogatott kalandorok fogják az angol királyi család kincseit kutatni vastag védőruhában. Lehet, le kéne védettnem az ötletet.
 

mentuhotep

Well-Known Member
2016. december 20.
381
1 135
93
a sindex szerint:
"Harkiv energetikai infrastruktúrájában olyan súlyos károk keletkeztek az orosz támadások miatt, hogy már nem képes ellátni a várost – számolt be Igor Terekhov, Harkiv polgármestere.

Már nincs saját áramfejlesztője a városnak, ezért más településekről kell beszereznünk az áramot. Ez nagyon nehéz helyzet, mivel minden más közmű a vízellátástól a gáz- és a hőellátásig az áramellátástól függ
– fogalmazott az Unian szerint a polgármester, majd hozzátette, a városnak van néhány megállapodása a kormánnyal a fűtésszezonra való felkészüléshez nyújtott támogatásokról. Mint mondta, ezeket a pénzeket energiatermelő létesítményekre és áramot termelő generátorokra költik."

ha ezt így le meri írni a sindexes szakértő, akkor Harkovban már tényleg a végét járja az áramszolgáltatás, kíváncsi volnék a harkovi 1.5 millió orosz véleményére, hogy mennyire jó gyertyával világítani és spiritusszal melegíteni a borscsot és hogy ez miért is jó nekik???
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 820
48 410
113
a sindex szerint:
"Harkiv energetikai infrastruktúrájában olyan súlyos károk keletkeztek az orosz támadások miatt, hogy már nem képes ellátni a várost – számolt be Igor Terekhov, Harkiv polgármestere.


– fogalmazott az Unian szerint a polgármester, majd hozzátette, a városnak van néhány megállapodása a kormánnyal a fűtésszezonra való felkészüléshez nyújtott támogatásokról. Mint mondta, ezeket a pénzeket energiatermelő létesítményekre és áramot termelő generátorokra költik."

ha ezt így le meri írni a sindexes szakértő, akkor Harkovban már tényleg a végét járja az áramszolgáltatás, kíváncsi volnék a harkovi 1.5 millió orosz véleményére, hogy mennyire jó gyertyával világítani és spiritusszal melegíteni a borscsot és hogy ez miért is jó nekik???
Az ukrán hőerőmű (TPP) kapacitások gyakorlatilag eltűntek. Maradtak az atomerőműveik, a vízerőművek a plusz tározókkal (kiegyenlítésre), egy kevés naperőmű és az egyre több import.
Ukrajna a fennállása óta most először szorul áramimportra.
Folyamatosak a szakaszos, tervezett áramkimaradások (rolling blackout) több régióban is.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
649
2 245
93

Már úton vagyunk. Az Egyesült Államok Kongresszusa nagyszabású háborúra figyelmeztetett​

Az Egyesült Államok nukleáris konfliktus felé halad Biden azon döntése miatt, hogy jóváhagyja Kijev oroszországi csapásait amerikai fegyverekkel – mondta James David Vance ohiói szenátor az X közösségi oldalon.

„Számomra úgy tűnik, hogy az atomháború kockázata most nagyobb, mint az emlékezetemben bármikor. Biden esztelenül a harmadik világháború felé tart” – írta.

A külügyminisztérium szóvivője korábban azt mondta a RIA Novosztynak, hogy Biden megengedte Ukrajnának, hogy amerikai fegyvereket használjon az ütegek elleni harcban a Harkov térséget fenyegető orosz területen lévő célpontok ellen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a NATO-országok képviselőinek tisztában kell lenniük azzal, „mivel játszanak”, amikor arról beszélnek, hogy Kijev „törvényes célpontokat” csaphat le mélyen Oroszország területén az ukrán fegyveres erőknek átadott rakétarendszerekkel.

Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára Moszkvának az orosz területet ért újabb támadásokra adott válaszát kommentálva kijelentette, hogy az államfő és a hadsereg tud erről, „akik megteszik a megfelelő ellenintézkedéseket és készülnek rájuk”.
Источник: https://rusvesna.su/news/1717423034


Nagy-Britannia bejelentette, hogy kész nukleáris fegyverek bevetésére​

A brit ellenzéki Munkáspárt vezetője, Keir Starmer a választási kampány során azt mondta, ha hatalomra kerül, kész lesz atomfegyver bevetésére, ha a körülmények úgy kívánják.

Az Egyesült Királyságban július 4-én tartják az általános parlamenti választásokat. A közvélemény-kutatások szerint a kormányzó konzervatív párt jelentősen alulmúlja a velük szemben álló Munkáspártot.

„Ami a nukleáris elrettentést illeti, alapvető fontosságú, védelmünk létfontosságú része. Természetesen ez azt jelenti, hogy fel kell készülnünk a használatára” – mondta a Munkáspárt védelmi programjáról tartott sajtótájékoztatón. Az adást a Sky News közvetítette.

Starmer hozzátette, hogy a miniszterelnök-jelölt nem fogja ismertetni, milyen körülmények között lehet nukleáris elrettentőt alkalmazni, mivel az felelőtlenség lenne.

Emellett a politikus bejelentette a párt „hármas” ígéretét a nukleáris elrettentésre, amely magában foglalja a tengeri elrettentő erő folyamatos fenntartását „a nap 24 órájában, az év 365 napján”, valamint az elrettentő képességek szükséges korszerűsítését és négy új atomtengeralattjáró elrettentő erőként való megépítését.
Источник: https://rusvesna.su/news/1717420021


Összefoglaló 2024. június 4-én reggel

▪️Harkov irányában az ellenség harmadik napja próbálja visszafoglalni az állásokat Volchanszkban és Liptsy település felé. Csapataink légi és tüzérségi csapásokat hajtanak végre, és megsemmisítik az ellenség által épített átkelőhelyeket. Az ukrán fegyveres erők csapásokat mérnek a HIMARS MLRS-ből csapataink hátuljára Tegnap találat érte a belgorodi régióban található légvédelmi rendszerünket. Fokozatosan kezdenek érkezni információk a szövetségi médiából az amerikai fegyverekkel az orosz térség ellen elkövetett támadásokról.

▪️A front Szeverszkij szektorában az ukrán csatornák bejelentik, hogy az ukrán fegyveres erők tartalékait összevonják egy csapásra Belogorovka irányába .

▪️Avdejevkától nyugatra Umanszkoje és Netailovo továbbra is az orosz fegyveres erők előrenyomulási területei maradnak , Sokol falu határában pedig csaták dúlnak.

▪️Juzsnodonyeck irányában az orosz fegyveres erők Krasznogorovkáért harcolnak, a harcok Paraszkojevkáért hetek óta folynak Konstantinovka elérése céljából .

▪️A Zaporozsjei Fronton az ellenség Rabotinótól északra tartja pozícióit. Beszámolnak csapataink előrenyomulásáról Nesteryankánál. Az ellenségnek nincs hiánya kazettás tüzérségi lőszerekből, tűzellenőrzés alatt tartja az utakat, és megnehezíti a forgatást és a többszöri dróncsapások leadását.

▪️Kherson irányában a légideszant erők és a tengerészgyalogság erői folytatják a Dnyeper folyó árterében lévő szigetek megtisztítását, amelyen kis ellenséges csoportok vannak jelen. Az ukrán fegyveres erők ugyanakkor újabb feszültségpontokat próbálnak teremteni a partunkon a Krynkiből történő kivonás után : tegnap ukrán tengerészgyalogosok meghiúsított partraszállási kísérletéről számoltak be Dnyipro település területén. Az ellenség FPV drónokkal támad, és MLRS-eket lő olyan helyekre, ahol állítólag a személyzetünk koncentrálódik.

▪️A belgorodi régiót az Ukrán Fegyveres Erők folyamatos tüze éri. A Shebekinsky kerületi Pervomajszkij falu közelében egy mezőn dolgozó KAMAZ teherautót és egy mozgó személygépkocsit támadtak meg ellenséges drónok, egy civil megsebesült. Muromban , a Shebekinsky városi kerületben az ellenség egy UAV-val talált el egy mozgó civil autót, a sofőr meghalt. Egy mezőgazdasági vállalkozást és egy gázvezetéket támadtak meg Gruzszkoje Boriszovszkijban. Megtámadták Mayskyt, Nyikolszkojet, Olhovatkát, Jasznye Zorit, a Cserkovnij tanyát, Petrovkát, Veszelaja Lopant a Belgorodi kerületben, Dolgoe falut a Valujszkij városi kerületben, Sebekinót .

▪️A Kurszki régióban a Korenyevszkij körzet Gordejevka , a Glushkovszkij körzetből Krasznooktyabrszkij, Kulbaki, Szergejevka és Elizavetovka, a Szudzsanszkij körzetből Gornal és Kurilovka támadás alatt áll. Dróntámadásokat jegyeztek fel Sudzha , Gordeevkm , Korenevsky kerület, Obukhovka , Glushkovsky kerület közelében. Az elektronikus hadviselés 20 ukrán drónt elnyomott.

▪️A DPR-ben a nácik támadásokat indítottak Donyeck , Gorlovka és Makeevka ellen. Egy civil meghalt, hat civil megsebesült.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
Ez borzalmas, miért akarhatnak atomháborút? Én már nem vagyok fiatal, de ezt nem értem! Senki nem fog nyerni, és elpusztul több milliárd ember, az élő környezettel együtt! EHHEZ NINCS SEMMI JOGUK!
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
844
4 685
93
Ez borzalmas, miért akarhatnak atomháborút? Én már nem vagyok fiatal, de ezt nem értem! Senki nem fog nyerni, és elpusztul több milliárd ember, az élő környezettel együtt! EHHEZ NINCS SEMMI JOGUK!
a terv "korlátozott" atomháború lenne. persze csak a "legvégső" esetben, azaz, ha nem sikerül valamilyen hagyományos módszerrel megroggyasztani az Oroszokat, azután meg Kínát. azt azért sejthetjük, hogy ez nem igazán fog menni, ez inkább mindent vagy semmit játszma :(
természetesen a piac, és nyersanyag az ok.
az meg, hogy közben mondjuk európa is elhamvad, az a legkevésbé sem érdekli a kitervelőket. lehet még örülnek is neki.

azt azért el kell ismernünk, hogy alaposan kitervelték, és előkészítették a dolgokat. gyakorlatilag az eu vezetése "zsebben" van (vajon milyen ígéreteket kaphattak???), a média/tömegtájékoztatás is zsebükben van. ha csak eu szinten nézzük a dolgokat, akkor a eu parlament ma már úgy hoz kötelező jellegű döntéseket, hogy elvileg erre nincs joga, és persze nem a választópolgárokat, hanem zavaros eszméket, ad abszurdum külső hatalmakat szolgál ki. tedd fel a kérdést: mikor kérdeztek meg téged, mint eu állampolgárt, hogy mi a véleményed???? pedig ha valami, akkor ez tényleg mindenkit érint.

egyébként szvsz valami kis hiba azért becsúszott, szóvak van remény arra, hogy mégsem hamvadunk el. kérdés merre lehet majd terelni az összeurópai politikát ...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 144
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 441
79 445
113
Ez olyan lesz, mint amikor az Abrams harckocsikat (megpróbálták) visszavonatták a frontvonalból, nehogy még csúfosabban leszerepeljenek, mert akkor nehéz eladni őket csilliárdokért. Amikor lepotyog az első 4-5 F-16A gyorsan elfognak tűnni az égről.
Bár véleményem szerint végül az USA nem fogja engedélyezni az átadásukat (pont, hogy elkerülje a blamázst).
Az F-16A 40 éves repülő...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 605
48 029
113
Sürgős
Donyeck déli iránya.

Az aktív rohamműveleteket követően az orosz hadsereg ma reggel teljesen felszabadította Paraszkovevki falut.
További munkálatok folynak a falu nyugati külterületének megtisztítására.

Az ellenség visszavonta helyőrségét Konsztantyinovka faluba, amelyért a harc a következő héten kezdődik.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 999
16 222
113
De nem használják az oroszok.
Így van - jelenleg.
Az oroszok 1990 után bérleti díjat fizettek cserében az onnan kapott adatokért . Ezek az állomások eléggé lehasznált állapotba kerültek, lehet hogy ez az összeg kevés volt a műszaki karbantartásokra valamint a jól képzett kezelő személyzet alkalmazásához.
A munkácsi 2. új radarállomás építését az oroszok nem finanszírozták tovább mintha a jövőbe láttak volna , mi lenne a sorsa.. Ezért azt az ukránok szétkapták..

Ezért az munkácsi és krimi állomásokról egyre kevesebb használható adat érkezett az oroszokhoz a sok hulladék adat mellett.
Fel kellett volna őket újítani, erre az oroszok mintegy 20 millió dolláros költséget saccoltak.

Ezen vitatkozott össze a két fél hogy ezt kik fizessek ki és milyen formában (pld emelt bérleti díja, résztörlesztésekkel). Végül is nem lett köztük megegyezés, igy az oroszok 2088 - 2009 körül felmondták a szerződést . Mintha az oroszok előre tudták volna hogy kifizetett beruházás esetében is - pár évvel később úgysem fog onnan adat jönni..

Jelenleg a munkácsi állomás az Ukrán Ürügynökség kezelésében van, azt nem lehet tudni h egyáltalán működőképes e.

Elég jó angol Wiki leírás a munkácsi radarállomások történetéről, benne említve a krimi radart is:


Itt pedig a munkácsi radat jelenleg? üzemeltető Ukrán Űrügynökség :

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 472
31 832
113
Kis szivárgás...
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 263
113
Így van - jelenleg.
Az oroszok 1990 után bérleti díjat fizettek cserében az onnan kapott adatokért . Ezek az állomások eléggé lehasznált állapotba kerültek, lehet hogy ez az összeg kevés volt a műszaki karbantartásokra valamint a jól képzett kezelő személyzet alkalmazásához.
A munkácsi 2. új radarállomás építését az oroszok nem finanszírozták tovább mintha a jövőbe láttak volna , mi lenne a sorsa.. Ezért azt az ukránok szétkapták..

Ezért az munkácsi és krimi állomásokról egyre kevesebb használható adat érkezett az oroszokhoz a sok hulladék adat mellett.
Fel kellett volna őket újítani, erre az oroszok mintegy 20 millió dolláros költséget saccoltak.

Ezen vitatkozott össze a két fél hogy ezt kik fizessek ki és milyen formában (pld emelt bérleti díja, résztörlesztésekkel). Végül is nem lett köztük megegyezés, igy az oroszok 2088 - 2009 körül felmondták a szerződést . Mintha az oroszok előre tudták volna hogy kifizetett beruházás esetében is - pár évvel később úgysem fog onnan adat jönni..

Jelenleg a munkácsi állomás az Ukrán Ürügynökség kezelésében van, azt nem lehet tudni h egyáltalán működőképes e.

Elég jó angol Wiki leírás a munkácsi radarállomások történetéről, benne említve a krimi radart is:


Itt pedig a munkácsi radat jelenleg? üzemeltető Ukrán Űrügynökség :


Abban, hogy 2004-től az oroszok pocsék adatokkal, emelt bérleti díjjal és követelőzéssel szembesültek radar ügyileg, vastagon benne van a narancsos forradalomnak hívott első nyugati hatalomátvétel Ukrajnában. A Juscsenko - Timosenko tandem uralkodása. Ugyanebben a hatalmi ciklusban volt az orosz ukrán gázvita, ami megint csak az orosz stratégiai érdekek, az európai gázszállítás akadályozásáról szólt. Vagy például az ukrán fegyverzet átadása a grúzoknak és ukrán önkéntesek küldése, mivel a grúz színes forradalom után nyakkendő evő Szaakasvili hajlandó volt neki is ugrani az oroszoknak. Nem véletlen, hogy később a megmajdanozott Ukrajnában folytatta tevékenységét, miután Grúziában már elítélték. Ha nem szavazzák vissza 2010-ben Janukovicsot az elnöki posztra és nem lett volna újra Azarov a miniszterelnök, akkor a krími flottaszerződést is megfúrták volna a nyugatosok. Így is rendőrsorfal kellett, hogy a pár ezer oda küldött huligánt visszatartsák a parlamentbe való behatolástól és a parlamentben füstgránátot, tojásokat dobáltak és verkedtek az akkor már ismét ellenzéki nyugatosok, hogy megakadályozzák a flottaszerződés 2010-es ratifikálását.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 842
86 762
113

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 976
5 411
113
Legyünk precízek, az F-16A idén ünnepli az 50. évfordulóját, míg a most felajánlott gépek zöme 79-82-es leszállítások.
És pontosítva 2010 körül kaptak "upgradet".Lényegében ennek köszönhetően szinte az összes NATO "szabvány" precíziós fegyverzetet hordozható akár az 1000 km hatosugarú JASSSM-er CM-et(szinte kizárt megkapják de ki tudja).Ami hátránya hiába modernizált az APG66 csak mecha és nem aesa radar és a hatósugara is csak 100 km körül van.
Több orosz csatorna lehozta ezt; lehet hogy kamu fenyegetés, lehet hogy vilagos jelzés, hogy eddig tartott a lónak a vége, és ha valaki akar akkor lehet atomháborúzni pár szaros drónon.

Ha az utóbbi akkor szerintem valami olyasmi várható hogy odamegy egy Szu 27-es a Reaper elé és rányomja az orra előtt a forszást, Mach 2-vel elhúz mellette, mellérepülve véletlenül kibillenti a szárnyával stb. és más hasonló sajnálatos balesetek sora következik be, fegyverhasználat nélkül.

Fegyverendszerre szerintem nem utal szerintem mert az összes orosz kódbév ami eszembe jut turbulencia kapcsán az mind szárazföldi eszköz..
Még mindig repülnek felderítők.
Nyílván nem "egyedül" van vannak ott kísérő vadászok néha a Britt Eurofighterek kapcsolják be a "transporder".Egyenlőre még várat a Nato-Orosz "légiháború" Fekete tenger térségében.