[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 438
8 944
113

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 491
56 754
113
Ja persze, a marketing-brosurákban biztos.. aminek nem sok köze van a valósághoz.

Csendben megsúgnám, hogy jelenleg a russzki ballisztikus rakéta technológia világbajnok, ha tettszik ha nem.
Részemről inkább elkerülném a feszegetését hogy saját bőrünkön próbáljuk ki.


Ugyan,a Zrínyi 2026 ad nekünk erőt,és mindent lebíró akaratot!


102 kedvelés
gerillafranciaorszag profilképe
2019-ben Vagyim Kraszikov, az FSZB ezredese épp Berlinben biciklizett, amikor szembejött vele Zelimhan Hangosvili egykori csecsen iszlamista hadúr, akinek aktív évei alatt az volt az egyik hobbija, hogy orosz foglyai fején hajtott át teherautóval (persze csak azokén, akikért nem remélhetett váltságdíjat). És ha már arra járt, leszállt a bringáról, és egy hangtompítós pisztollyal háromszor fejbe lőtte a csecsent. Kraszikovot elfogták, mielőtt el tudta volna hagyni az országot, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték... ami most kiderült, mégsem tartott az élete végéig.

Ugyanis lebonyolították az újabb fogolycserét az USA és Oroszország között, ahol az oroszok (és belorusz kistesóik) 8 emberüket kapták vissza, és cserébe 16-ot engedtek ki nyugatra. A számok alapján ez akár jó üzletnek is tűnhet Bidenéknek, de átolvasva a névsort kiderül, hogy az oroszok a profi hírszerzőket (meg egy bérgyilkost) kaptak vissza, míg cserébe ellenzéki aktivitákat meg néhány bepalizott amerikai kishalat engedtek el. Ahogy egy ukrán forrás fogalmazott: "Minket ez sokként ért. Profikat engedtek el néhány gerinctelen liberálisért cserébe."

Moszkvában Putyin vörös szőnyeggel és díszőrséggel várta az embereit, és azt mondta nekik: „Az anyaország soha nem feledkezett meg rólatok.”

Washingtonban Biden majdnem ugyanilyen éles volt... na jó, ő nem. Nagyon fel sem fogta, hogy egy fogolycsere részese, csak bambult, majd felszállt a repülőgépre, és leült az egyik ülésre. A testőrei sem értették, hogy ez mi akar most lenni, majd némi várakozás után lekísérték az öreget. Ki tudja, ha nem lépnek közbe, lehet Joe bácsi Moszkvába repül, és átadta volna magát Putyinnak :)



Gondolom az ukrán főnackók sem fognak sokat ülni az smo után....
:rolleyes:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 595
70 262
113
Erről a Kurszki "betörésről" van valakinek hiteles infója?Állitólag egy Ka52-es is "leesett"
Állitólag komolyabb erőkkel támadnak.
Ez pár perces friss jelentés.

Annyi hogy beléptek a határon, aztán szettrancsirozta őket a tüzérség, vissza lettek nyomva. Foglyok is már vannak. Egy Ka-52 kenyszerleszallt, eléggé egyben és a talpán van tehát nem zuhant. Tankokat is felhasználtak az ukránok, lakott területet nem foglaltak el, de hármat támadtak.
Sorkatonak védik a határt, két fogolyot ejtettek a támadok. Kb 15 civil halott, drónokkal vadásztak rájuk a támadok. Szokásos betörés szerintem, pár századnyi erővel, felzabaljak őket, puhatolas, felderitesi, eltereles.
Bar az a háromszög jelzés egy nagyobb hadmozdulatot is jelezhet, kérdés össze tudtak-e gyűjteni hozzá titokban annyi embert és technikát?
Lancat pusztítja el a megállított ukran/Nato járműveket a mai Kurszk regiobeli betörésnel.
A foglyok.
Szu-25 is dolgozik ott párban.
Egy Strykert is vittek mégpedig aknamentesito eszközzel.
Ukran sebesult mentes.
Tüzes ukrán T-64.

.
.
 

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
229
1 038
93
Náluk (németek) ez talan zászlóalj szinten vagy magasabb szinten valósult csak meg.
No, előkaptam Tobak Tibi bácsi könyvét ( Pumák földön-égen ) Ő szerintem elég autentikus személy, hogy elfogadjuk a visszaemlékezését. A rádiózást tekintve a gépek tudtak egymással is kommunikálni , de jellemzően rádiócsend parancs volt érvényben, ezt megtörni veszélyhelyzet jelentésekor lehetett. Erdő ( a vadászirányítás fedőneve ) a kötelékparancsnokkal kommunikált, rejtjelezve. A rádiózást azonban a kötelék minden tagja hallotta.
A Messer G3-G4 gépekben FUG 16Z rádiókészülék üzemelt , mely a wiki leírása szerint :
FuG 16 Z, ZE és ZY: Ezek a készülékek együléses vadászrepülőgépeken R/T és W/T kommunikációra használt VHF adó-vevőkészülékek voltak, és a FuG 10P vagy FuG 10ZY készülékkel együtt földi helymeghatározásra és a földi állomásokon történő célmegjelölésre is használták őket. Bf 109G-3/G-4 és későbbi, Fw 190A-4 és későbbi altípusokba beépítve. A frekvenciatartomány 38,5 és 42,3 MHz között volt. A FuG 16ZY-t használták az Y-Verfahren (Y-Control) számára is, amelyben a repülőgépeket Leitjäger vagy Fighter Formation Leaderként szerelték fel, amelyeket a földről speciális R/T berendezésen keresztül lehetett követni és irányítani. A ZY-vel felszerelt repülőgépeket Morane-korbácsos antennarendszerrel szerelték fel. Főbb alkatrészek: Adó, vevő, modulátor egy esetben S 16 Z Tx, E 16 Z Rcvr, NG 16 Z Modulátor Dinamotor U 17 Antennaillesztő egység AAG 16 Z Modulátor egység MZ 16 Célkövető egység ZVG 16 Jelző AFN - 2
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 459
37 957
113
Ukrajna kevesebb mint 2 hónap alatt több mint 115 000 katonát veszített - Sojgu

Az ellenséges elektronikus hadviselés tehetetlenné tétele: Ismerje meg az új orosz AI drónt, Ruszakot
sputnikglobe.com/20240806/leaving-enemy-electronic-warfare-powerless-meet-the-new-russian-ai-drone-rusak-1119657664
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 148
15 922
113
Hogy a Szudzsa (kurszki régió) irányában végrehajtott csapás felderítő csata volt-e vagy egy ukrán offenzíva kezdete, az a következő 24 órában derül ki. Ha támadásról van szó, akkor az éjszaka, vagy a reggel folyamán az ellenség harcba vezet egy olyan ütőerőt (akár három dandár + két tartalékos) amellyel megpróbál mélyen orosz területre áttörni.
Ha az ellenség ezt a lépést választotta, akkor nagy valószínűséggel az ukrán katonai vezetés megkísérli majd elfoglalni Rilszk járási várost, amely komoly katonai PR-győzelmet jelentene. Ez lenne az első orosz terület, amelyet az AFU az egész háború alatt elfoglalna, ráadásul járási központtal. Az ellenség megpróbálhatja itt minél jobban megvetni a lábát, hogy az orosz parancsnokság a rendelkezésre álló tartalékokat ide vezényelje. A tárgyalások előestéjén győzelmi jelentésekre van szüksége.
Egyelőre a helyzet ellenőrzés alatt áll. A legtöbb irányból érkező támadásokat visszavertük, de az ellenség több határ menti erődítményt elfoglalt. Több katonánkat fogták el, vannak halottak és sebesültek. Ukrán blogokon képek jelentek meg a lelőtt helikopterünkről és több elégett felszerelésünkről.
Mi viszont videókat tettünk közzé ukrán páncélozott járművek és két Buk M1 SAM megsemmisítéséről.
Ahogy az elején mondtuk, a fő kérdés az, hogy az ellenség be meri-e vonni a tartalékokat a csatába, vagy inkább más gyenge pontot keres?
Természetesen szeretnénk hinni, hogy a parancsnokságunk felismeri a fenyegetést, és minden intézkedést megtesz annak elhárítására. Várjuk a reggelt!
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 034
5 555
113
Hogy a Szudzsa (kurszki régió) irányában végrehajtott csapás felderítő csata volt-e vagy egy ukrán offenzíva kezdete, az a következő 24 órában derül ki. Ha támadásról van szó, akkor az éjszaka, vagy a reggel folyamán az ellenség harcba vezet egy olyan ütőerőt (akár három dandár + két tartalékos) amellyel megpróbál mélyen orosz területre áttörni.
Ha az ellenség ezt a lépést választotta, akkor nagy valószínűséggel az ukrán katonai vezetés megkísérli majd elfoglalni Rilszk járási várost, amely komoly katonai PR-győzelmet jelentene. Ez lenne az első orosz terület, amelyet az AFU az egész háború alatt elfoglalna, ráadásul járási központtal. Az ellenség megpróbálhatja itt minél jobban megvetni a lábát, hogy az orosz parancsnokság a rendelkezésre álló tartalékokat ide vezényelje. A tárgyalások előestéjén győzelmi jelentésekre van szüksége.
Egyelőre a helyzet ellenőrzés alatt áll. A legtöbb irányból érkező támadásokat visszavertük, de az ellenség több határ menti erődítményt elfoglalt. Több katonánkat fogták el, vannak halottak és sebesültek. Ukrán blogokon képek jelentek meg a lelőtt helikopterünkről és több elégett felszerelésünkről.
Mi viszont videókat tettünk közzé ukrán páncélozott járművek és két Buk M1 SAM megsemmisítéséről.
Ahogy az elején mondtuk, a fő kérdés az, hogy az ellenség be meri-e vonni a tartalékokat a csatába, vagy inkább más gyenge pontot keres?
Természetesen szeretnénk hinni, hogy a parancsnokságunk felismeri a fenyegetést, és minden intézkedést megtesz annak elhárítására. Várjuk a reggelt!
Egyenlőre ennyi ha nem "kamu" a térkép.

Morozovsk elleni esti támadás állitólag egy su34 is megsemmisült.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
3 028
12 366
113
Oszt erre valami bizonyíték?
Mert te mondod?...

Kijevi földalatti rakéta szentelés és büfé kaja...
Fejesekkel, operátorokkal.


Harmadik éve megy a hazudozás a csodálatos, mindent is elpusztító orosz csapásokról, a nulla veszteséggel végrehajtott rohamokról.
Putyin meg nem jut semmire az ukránnal.

Ezen rihegsz, minden nap. Kínodban.
;)



Mert a zoroszok hazugsága ezt írta?
:D
Szívesen.

A 30 mp-et meg a rakéták mondták...


Ez mostani?

Gondolom nalad akkor a raketa becsapodasok sem tortentek meg, az is csak es csupan propaganda. OK, ez is egy hozzaallas.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 422
89 684
113
Simplicius elemzése a helyzetről:

Egyik megállapítás:
"Szerintük Ukrajna minden újoncot csupán az újonnan épített brigádokba küld, ahelyett, hogy a fronton lévő brigádokat pótolná, amelyek drasztikusan veszítenek munkaerőből."

A másik:
"Ez azonban a következő természetes kérdéshez vezet: miért indította ezt Zelenszkij mindenkor most? A legvalószínűbb ok – vagy legalábbis az egyetlen, ami jelenleg nyilvánvalónak tűnik – az, hogy Ukrajna Donbass összeomlása éppen olyan felgyorsul, hogy Zelenszkijnek kétségbeesett PR-győzelemre volt szüksége ahhoz, hogy eltántorítsa Oroszország megsemmisítő sikereit."

Alekszandr Hodakovszkij:
"Az ellenség Kurszk térségében tett lépései tökéletesen illeszkednek a háború e szakaszának logikájába: amikor leütnek, gyorsan fel kell emelnie a kezét, és meg kell mutatnia a játékvezetőnek, hogy képes harcolni, különben a harcot leállítják és vesztesnek fogsz számítani. Tegnap írtam, hogy ilyen vagy olyan formában látni fogunk kísérleteket a kezdeményezés megragadására."

A harmadik:
"Az is megfontolandó, hogy az utóbbi időben annyi minden történt a hírekben, hogy az izraeli-iráni eszkaláció és most a hatalmas pénzügyi összeomlás miatt Zelenszkij valószínűleg úgy érezte, hogy Ukrajna lassan kicsúszik a címlapokról, és meg kell ráznia, nehogy megtörténjen. teljesen kisöpörve a hírciklusból."
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 595
70 262
113
Ebben lehet valami, ezek ott Kurszknal a Kurcsatov atomeromure pályáznak, mi másért mint elcserélni Energodarra, mert szikra az sovanyan van Ukrajnaban.
Ezt Rogozin is mondja. Ráadásul Energodar fele is próbálkoznak.
Meg van mit bedobniuk, de majd szépen elfogy ez is.

Meg xarabb opció, ez nekünk xar, mert ott van egy gazeloszto is Szlovákia és Magyarország irányába.
A jelenlegi harcok a kurszki régióban felvetnek egy Szudzsához kapcsolódó kérdést. De nem a várossal, hanem a gázelosztó állomással. Véletlenül ez az egyetlen állomás, ahonnan Ukrajna az Európába irányuló tranzitgázt kapja. Ugyanoda Magyarországra és Szlovákiába, ahová Ukrajna már elzárta az orosz olaj tranzitját.

A kérdés az, hogy a gázszállítás a megszokott rendben folyik-e vagy sem? Az AFU támadások helyszínének megválasztása egyértelműen összefügg azzal a szándékkal, hogy az orosz gazdaság idegközpontját és az azt támogató országok gazdaságát találják el. A kurszki atomerőmű a közelben van. Közel az Orosz Fegyveres Erők stratégiai erőinek létesítményeihez.

Az inváziót nagyon komolyan kell venni. Ismétlem. Az Orosz Föderáció területére történő invázió automatikus hadüzenetet jelent.
Nincs itt az ideje a hadüzenetnek?



Kurszk régió
Összefoglaló 2024. augusztus 7-én reggelre

▪️ Estére végleg világossá vált, hogy az ellenséges erőket nem lehet kiszorítani az általuk elfoglalt területről. Az Orosz Fegyveres Erők légicsapásait, amelyek napközben rendkívül hatékonyak voltak, most az ellenséges légvédelem nagy sűrűsége akadályozta.

▪️ Szudzsa városát gyakorlatilag kiürítették. A közintézményeket és a lakosságot a regionális hatóságok segítségével evakuálták, közlekedési és mentőszemélyzetet irányítottak át. A kormányzó kapcsolatban áll a csapatokkal, és a helyzetet feszültnek, de ellenőrzöttnek jellemzi. A nap folyamán bejelentették, hogy az AFU 16 páncélozott járművét megsemmisítették (reggelre még többet) és két Buk SAM-et megsemmisítettek.

▪️ Egész nap és egész éjjel mindkét fél tartalékosokat vont be az irányba. Több forrás is beszámol az ellenség esetleges kísérleteiről, hogy a front más részein destabilizálják a helyzetet, többek között a parancsnokságunk félrevezetése céljából.

▪️ 22:00 órakor a nyílt adatok szerint az ukrán fegyveres erők Darjino, Szverdlikovo, Gogoljovka és Goncsarovka településeken voltak. Olesnya településen nehéz volt a helyzet, erődítményeinket elfoglalták, határőreink önzetlen cselekedeteiről számoltak be. Az ellenség távolról aknát vetett be a Szudzsa-Belica autópálya mentén.

▪️ Éjszakára a fent említett területeken 150-200 ukrán katonai személy és legfeljebb 15 egységnyi ellenséges felszerelés tartózkodott. UAV egységeink az éjszaka folyamán több egység ellenséges felszerelést semmisítettek meg.

▪️ Az éjszaka folyamán légvédelmünk a térségben működött. Lelőtt rakétákról és repülőgép típusú UAV-król számoltunk be. A sebesültekről és sérültekről hivatalos információk érkeztek a nap folyamán.

✨ Az elkövetkező huszonnégy óra nehéz lesz. Az ellenség a mi és a szomszédos területeken nem kevesebb, mint egy motorizált gyalogos zászlóaljjal rendelkezik, akár kétezer fővel, mint másodlagos kötelék, sok drónt használ, miközben ügyesen használja a légvédelem és a REB eszközeit.

Az összefoglalót összeállította: "Két őrnagy"


Sebekinoban civil lakásokat támadtak meg drónokkal az ukran/Nato fegyveresek.

Reggel nyolcra :
.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 210
81 522
113
No, előkaptam Tobak Tibi bácsi könyvét ( Pumák földön-égen ) Ő szerintem elég autentikus személy, hogy elfogadjuk a visszaemlékezését. A rádiózást tekintve a gépek tudtak egymással is kommunikálni , de jellemzően rádiócsend parancs volt érvényben, ezt megtörni veszélyhelyzet jelentésekor lehetett. Erdő ( a vadászirányítás fedőneve ) a kötelékparancsnokkal kommunikált, rejtjelezve. A rádiózást azonban a kötelék minden tagja hallotta.
A Messer G3-G4 gépekben FUG 16Z rádiókészülék üzemelt , mely a wiki leírása szerint :
FuG 16 Z, ZE és ZY: Ezek a készülékek együléses vadászrepülőgépeken R/T és W/T kommunikációra használt VHF adó-vevőkészülékek voltak, és a FuG 10P vagy FuG 10ZY készülékkel együtt földi helymeghatározásra és a földi állomásokon történő célmegjelölésre is használták őket. Bf 109G-3/G-4 és későbbi, Fw 190A-4 és későbbi altípusokba beépítve. A frekvenciatartomány 38,5 és 42,3 MHz között volt. A FuG 16ZY-t használták az Y-Verfahren (Y-Control) számára is, amelyben a repülőgépeket Leitjäger vagy Fighter Formation Leaderként szerelték fel, amelyeket a földről speciális R/T berendezésen keresztül lehetett követni és irányítani. A ZY-vel felszerelt repülőgépeket Morane-korbácsos antennarendszerrel szerelték fel. Főbb alkatrészek: Adó, vevő, modulátor egy esetben S 16 Z Tx, E 16 Z Rcvr, NG 16 Z Modulátor Dinamotor U 17 Antennaillesztő egység AAG 16 Z Modulátor egység MZ 16 Célkövető egység ZVG 16 Jelző AFN - 2
Nem mondtam, hogy a repülők voltak erre alkalmatlanok. A lövészszázadoknál nem volt olyan rádió, amivel tudtak volna kommunikálniba légierővel. Zászlóalj szinten voltak meg ezek az eszközök.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and endre

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 050
23 469
113
(Röviden: a hatósugara és a radar teljesítménye miatt elég kétséges, hogy az ukránok értelmesen be tudnák vetni az orosz UMPK hordozók ellen a gépeket, anélkül, hogy őket le ne szednék az oroszok)
Én ott látom kompenzálva a dolgot -már ha abból indulunk ki, hogy "a radar teljesitménye gyenge"- hogy Ukrajna felett bizonyos korlátok mellett ugyan, de az ukránok bármikor képesek a külföldi felderitő drónoktól és repülőkről teljes légihelyzet képhez jutni adatkapcsolat formájában. Gyanitom, hogy orosz légitevékenység esetén ezek a "szövetséges" felderitők fogják rávezetni az F-16-osokat az orosz gépekre, melyek a megfelelő pillanatban eldobálják az Amraam-jaikat és tűznek vissza. Ez a BVR taktika eredményes lehet, a "közelharcot" az ukránok kerülni fogják.
Ha ez igy lesz, izgalmas "csapdákat" állitanak majd egymásnak a felek, a taktikai érzék többet fog nyomni a latba, mint az ebben részt vevő harcigépek technikai jellemzői.