Itt van egy érdekes kérdés, amin gondollkodóba estem.
Az ukránok már legalább egy hete megindították a kurszki ofenzívájukat (aug. 6). Hogy ez mennyiben lesz sikeres, vagy sikertelen, azt a következő napokban-hetekben majd meglátjuk.
Viszont Putyin, amit ebben az esetben megtehet volna és logikus lenne, de még nem tett, az, az, hogy hadat üzen Ukrajnának, hadiállapotot vezet be és elrendeli az általános mozgósítást.
Miért nem teszi?
Akkor ezt most lefordítom, hogy mindenki értse:
Már nagyon szeretnél az ukrajnai kényszersorozós videókhoz hasonlóakat látni Moszkvában, Szentpéterváron, Kazanyban, stb...
Értem én, hogy úgy tűnik egy ilyen kényszer sorozás lenne az egyetlen esélyetek, hogy Putyin megbukjon, de az a szomorú helyzet, hogy ez nem fog megtörténni.
Moszkva milyen jogon írja elő szuverén államoknak, hogy milyen katonai strúkturákba lépjenek be vagy ne?
Egyrészt nem írta elő senkinek, viszont 2008 óta folyamatosan figyelmeztetett minden érintettet, hogy nem kellene erőltetni ezt, mert rossz vége lehet. Az érintettek mindvégig figyelmen kívül hagyták az orosz jelzéseket. Na most (2024-ben) mindenki eldöntheti, hogy vajon nem lett volna mégis jobb döntés figyelembe venni Putyin véleményét is.
Ja, ő elképzelte magáról, hogy még mindíg katonai nagyhatalom.
Hát, mint kiderült, messze nem az.
Tudom, hogy nektek, tech geekeknek az számít, hogy kinek hányszoros optikája van az MBT-n, meg hogy hány 5x gen gépe van a hangárjaiban eldugva, de az én véleményem szerint nem ez (nem csak ez) dönti el, hogy melyik ország számít katonailag nagyhatalomnak és melyik nem.
Neked is felteszem a kérdést, ami elől már
@dudi is kifarolt jópárszor:
Melyik nyugati ország lenne képes ezt az Ukrajnát, ezekkel a támogatásokkal (Intel, fegyver, lőszer, kiképzés, emberanyag, pénz) legyőzni?
Sorold fel kérlek őket.
Továbbá... Szerinted rajtad, rajtam, meg úgy általában a haditechnika és geopolitika iránt érdeklődők szűk körén kívül ki a búbánatos lópikulát érdekli, hogy Oo. nagy- vagy csak középhatalom katonailag?
Sokkal fontosabb kérdés inkább az, hogy eléri-e célját Putyin, és megtudja-e akadályozni, hogy Ukrajna NATO tag legyen?
Szerintem igen. Szerinted?
Egyébként meg:
Sokat elmond az ukránok helyzetéről, hogy mióta tart ez a kis kurszki kalandjuk, máris tele van a topik a ruszofób/ukránpárt fórumozók videó megosztásaival.
Félre értés ne essék, én nem ellenzem hogy az ukránok sikerei is posztolva legyenek, de a mellékelt ábra azt mutatja, hogy ha van az ukránoknak sikerük akkor jönnek a videók is.
Az elmúlt egy évben viszont nem nagyon jöttek a videók... Mindenki eldöntheti magában, hogy ez mit mutat meg az ukránokról.