[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 034
23 373
113
Nekem az még mindig furcsa, hogy amikor már bőven takarásban van a gép (alacsonyan, a becsapódás pillanatához közel), egyáltalán nem làtszik semmilyen packet lossra utaló jel.
960x0.jpg

@Busho3301 figyelmébe is: https://www.highcat.io/hcx
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 601
11 128
113
Ismerem, de most nem ezekről van szó, hanem az orosz FPV-s megoldásokról.
(Igyekeznek a németek mindig okosabbak lenni tapasztalat nélkül mint a két közvetlen résztvevő fél, nem is ők lennének ha nem...de amúgy biztos működik és csodálatos, innovatív.)


Nekem az még mindig furcsa, hogy amikor már bőven takarásban van a gép (alacsonyan, a becsapódás pillanatához közel), egyáltalán nem làtszik semmilyen packet lossra utaló jel.
Nem törvényszerű.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and cirqle

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 894
10 131
113
Itt van egy érdekes kérdés, amin gondollkodóba estem.
Az ukránok már legalább egy hete megindították a kurszki ofenzívájukat (aug. 6). Hogy ez mennyiben lesz sikeres, vagy sikertelen, azt a következő napokban-hetekben majd meglátjuk.
Viszont Putyin, amit ebben az esetben megtehet volna és logikus lenne, de még nem tett, az, az, hogy hadat üzen Ukrajnának, hadiállapotot vezet be és elrendeli az általános mozgósítást.
Miért nem teszi?
Akkor ezt most lefordítom, hogy mindenki értse:

Már nagyon szeretnél az ukrajnai kényszersorozós videókhoz hasonlóakat látni Moszkvában, Szentpéterváron, Kazanyban, stb...
Értem én, hogy úgy tűnik egy ilyen kényszer sorozás lenne az egyetlen esélyetek, hogy Putyin megbukjon, de az a szomorú helyzet, hogy ez nem fog megtörténni.
Moszkva milyen jogon írja elő szuverén államoknak, hogy milyen katonai strúkturákba lépjenek be vagy ne?
Egyrészt nem írta elő senkinek, viszont 2008 óta folyamatosan figyelmeztetett minden érintettet, hogy nem kellene erőltetni ezt, mert rossz vége lehet. Az érintettek mindvégig figyelmen kívül hagyták az orosz jelzéseket. Na most (2024-ben) mindenki eldöntheti, hogy vajon nem lett volna mégis jobb döntés figyelembe venni Putyin véleményét is.
Ja, ő elképzelte magáról, hogy még mindíg katonai nagyhatalom.
Hát, mint kiderült, messze nem az.
Tudom, hogy nektek, tech geekeknek az számít, hogy kinek hányszoros optikája van az MBT-n, meg hogy hány 5x gen gépe van a hangárjaiban eldugva, de az én véleményem szerint nem ez (nem csak ez) dönti el, hogy melyik ország számít katonailag nagyhatalomnak és melyik nem.
Neked is felteszem a kérdést, ami elől már @dudi is kifarolt jópárszor:
Melyik nyugati ország lenne képes ezt az Ukrajnát, ezekkel a támogatásokkal (Intel, fegyver, lőszer, kiképzés, emberanyag, pénz) legyőzni?
Sorold fel kérlek őket.
Továbbá... Szerinted rajtad, rajtam, meg úgy általában a haditechnika és geopolitika iránt érdeklődők szűk körén kívül ki a búbánatos lópikulát érdekli, hogy Oo. nagy- vagy csak középhatalom katonailag?
Sokkal fontosabb kérdés inkább az, hogy eléri-e célját Putyin, és megtudja-e akadályozni, hogy Ukrajna NATO tag legyen?
Szerintem igen. Szerinted?



Egyébként meg:

Sokat elmond az ukránok helyzetéről, hogy mióta tart ez a kis kurszki kalandjuk, máris tele van a topik a ruszofób/ukránpárt fórumozók videó megosztásaival.
Félre értés ne essék, én nem ellenzem hogy az ukránok sikerei is posztolva legyenek, de a mellékelt ábra azt mutatja, hogy ha van az ukránoknak sikerük akkor jönnek a videók is.
Az elmúlt egy évben viszont nem nagyon jöttek a videók... Mindenki eldöntheti magában, hogy ez mit mutat meg az ukránokról.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 074
9 759
113
Amig mi vitazunk az ukrajna letezeserol meg erdekeirol, addig behuztak par uj orosz telepulest.

Ahogy az oroszoknak ugy nekunk is el kell fogadni az uj realitast hogy Kurszk regio sorsa Ukrajnahoz kotodik ezentul nem Oroszorszaghoz.

Azert ez nem rossz egy nem letezo nemzettol akiket 3 nap alatt el lehet foglalni meg orossza atnevelni. Ha a magyar szabadsagharcok valaha ilyen szenvedelyesek es kitartoak lettek volna mi se itt tartanank ahol.

Oroszorszag vegzetes csapdaba esett ezzel az ukrajnai agresszioval. Koszonhetoen Putyinnak meg a sok igenembernek korulotte meg kulfoldi bazisaban.

Ti mit mondtatok volna Putyinnak 2022-ben amikor ezt a haborut tervezte?
Menjen vagy ne?
Én nem rakok röhögős szmájlit, de válaszolok.
Azt mondtam volna, hogy ne támadjon, ha viszont támadás mellett dönt, akkor az ne maszatolás legyen. Olyan ez, mint a foghúzás, jobb rajta gyorsan túlesni.
Kurszk régiót viszont korainak érzem elsiratni, persze lehet, hogy tévedek, de inkább szeptember elején nézzük meg, hogy akkor mi lesz a helyzet. Én is kíváncsian várom, ez is lassan egy több évados véres szappanoperának tűnik, legalábbis a média tálalásában.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
654
2 920
93
A volt amerikai nagykövet „pesszimista” Ukrajna jövőjét illetően (RT)

Nem valószínű, hogy a Nyugat és Oroszország viszonya javulni fog a belátható jövőben, és Washingtonnak nincs hatékony eszköze az ország akaratának „hajlítására”, különösen Ukrajna kérdésében – állította John Sullivan, Washington egykori moszkvai nagykövete.
A Foreign Policy magazinnak adott, kedden megjelent interjúban Sullivan azt állította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánya „rendkívül nehezen kezelhető kormány” tárgyalási stílusa miatt, amely állítása szerint „maximalista” követeléseken alapult.

„Ha bármit tehetünk, hogy nyomást gyakoroljunk Oroszországra, hogy hajoljon meg végre a mi akaratunknak, akkor már megtettük volna Ukrajnával. Most mivel fenyegetjük őket? Sok bottal ütöttük [Putyint] Ukrajna miatt. Ha tudnék jobb botokat kitalálni, már most használnánk” – jelentette ki Sullivan, nyilvánvalóan azokra a szankciókra utalva, amelyeket az Egyesült Államok és szövetségesei sújtottak Oroszország ellen a Moszkva és Kijev közötti ellenségeskedés kitörése óta.

Azt mondta, arra számít, hogy „Putyin nem fog kompromisszumot kötni Ukrajnával kapcsolatban”, függetlenül attól, hogy a NATO-tagországok mit tesznek, amikor megpróbálják őt meggyőzni, mert „nem az ő természete, hogy olyan kérdésekben kompromisszumot kössön, amelyek annyira alapvetőek számára, mint személye és Oroszország felfogása."
A volt diplomata több lehetséges forgatókönyvet is felkínált a konfliktusok megoldására, mint például a „fegyverszünet bármely terület Oroszországként való elismerése nélkül”, vagy „Ukrajna hatalmas támogatási programja egy új kölcsön-bérlet típusú programon keresztül”. Megjegyezte azonban, hogy „minden a Kremltől függ, de Putyin nem fog tárgyalni.

„Pesszimista vagyok az ukrajnai jövőt illetően, mert jelenleg egyik fél sem kíván tárgyalni. Az ukránok eddig nem tudják kiszorítani az oroszokat az általuk ellenőrzött ukrán területről. De a másik oldalon az oroszok nem tudtak komolyabb offenzívát indítani Ukrajna több részének elfoglalására. A patthelyzet tehát a legjobb, amit a belátható jövőben remélhetünk” – zárta gondolatait.

Sullivan 2019-től Moszkvából való 2022. szeptemberi távozásáig oroszországi nagykövetként szolgált. Az Egyesült Államokba való visszatérése előtt, amely mindössze hat hónappal az ukrajnai konfliktus után következett, Sullivan elismerte, hogy Moszkva és Washington kapcsolata a valaha volt legrosszabb.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
327
2 091
93
A csatolmányaitól is leválasztott orosz állam is messze a világ leghatalmasabb területű országa maradt, a világ második (vagy első?) legnagyobb szárazföldi haderejével, legtöbb atomfegyverével, és ugyanazokkal a történelmi régiós ambíciókkal mint előtte. A magyar miniszterelnököt még 1991 tavaszán is nyíltan fenyegette Jazov és Kvicinszkij, hogy nem vonulnak ki, nem is akarnak kivonulni. Minden épeszű régiós politikus tudta, hogy amint összeszedik magukat, "kezdik előről". Mert ők ilyenek.

Végül két ország nem lépett be a NATO-ba a térségből, Fehéroroszország és Ukrajna. Az ő sorsuk jól ismert. Az egyik egy moszkvai proxy állam megint, a másikat egyszerűen lerohanta Moszkva.

A történelmi tény az, hogy vérengzés nélkül elengedték az egész térséget, és szintúgy rettenet vérengzés nélkül feloszlatták a birodalmat. Azért lehetett volna ez másképpen is... Ezen nem változtat az, hogy x y mit fenyegetőzött.

Az, hogy eldöntik, hogy "ezek ilyenek" és az egyetlen út a kiszorítósdi, predesztinálja a jövőbeli konfliktust.

Azért érdemes lenne elgondolkodni, mi lett volna, ha más irányból közelítjük meg a problémát. Vajon akkor is agresszívvá válik Oroszo., ha nem kezdik el tolni felé a NATO-t? Mi volt előbb?

Azért az is érdekes, hogy a 2000.-es évek elején, ahogy szépen megindult német-orosz (és ezáltal gyakorlatilag EU-orosz) gazdasági összefonódás, sikerült megcsiklandozni őket egy grúz NATO bővítéssel. Az eredmény ismert...

Tényleg el kéne gondolkozni azon, hogy csak ez az egy út létezett, amin most vagyunk?
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 481
10 677
113
Ez mi ez az OFZAB? Errol meg nem hallottam..
Irányított földi pokol, gyújtóbomba puha célok ellen, ez fröcsög ez megsüt, ez ellen nem elég behúzódni az árok mélyére.

Gyorsan átfutottam a híreket, a tegnapi összefoglalót Hrodivka környékéről elég szépen lehet kiegészíteni. Az oroszok valóban bent vannak a településen, és a tegnapi kelet felőle nyugati irányba az előrehaladásuk egy 3 km mély és 8 km széles területet érintett. Novotoretske el lett érve északon de nem tudom hogy elfoglalták e, igazából egy tanya szinte, de ott van egy rés az ukrán védelmi vonalon, ha az megvan akkor Hrodivka mögé kerülhetnek és északkelet felé és kiürítésre kényszeríthetnek egy ukrán védelmi vonalat.

Ami pedig tegnap óta teljesen új, az a déli részen történt előrehaladás. Orlivka azóta talán már megvan, de ezt csak 1 helyen láttam.

Ez pedig még hozzátesz egy 2 km mély és 5 km széles szakaszt a tegnapi előrehaladáshoz. Novohrodivka a nagyobb település egyébként 15 ezren lakták, sok a többszintes épület. Nem lepne meg ha bekerítenék, Hrodivka és aközött nincs más csak 3 kis falu, és nem jeleztek a térképek jelentős ukrán erődítést.

Viszont ez még csak az előétel, ha ezzel megvannak akkor még pár km és elérik Myrnohrad és Krasznoarmejszk településeket amiknek régi lakossága együtt kb 100 ezer fő volt. Krasznoarmejszk körül pedig körkörös védelem van kiépítve ha jól emlékszek egy régi térképre. Észak déli irányú gyorsabb haladást várok a két kisebb és a másik két településnél is.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 577
5 362
113
Mondjuk az iráni LOS páncéltörő rakétája 8 km rakétája is kamerán keresztüli célzásu, az pedig izraeli koppintás, a kínaiaknak, észak koreaiak nak is van, valamiért az oroszok eddig nem kultiválták. Drónra eddig nem gondoltak. Nem is kéne a lenne elég rakétájuk. Az irániaknak 3 fajta ilyen rakétája van 3 hatótávval,a legnagyobb 20 km helikopterre. Fogadni mernék hogy izraeli koppintás.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 508
64 437
113
Ez mi ez az OFZAB? Errol meg nem hallottam.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 598
15 750
113
Mit mondtam volna Putyinnak? Azt, hogy egyelőre ne! Előbb Nyugat-Európában dolgozzon azon, hogy a bevándorlás megtegye hatását és Amerikában például Kubát megerősíteni katonailag és a BRICS-be vinni, majd Panamában és Mexikóban felizzítani az USA-ellenességet, párhuzamosan néhány nagy USA-balesettel és véletlen gyárrobbanással, háttérben pedig a woke erőltetésével. Mikor beérett a gyümölcs, Ukrajna magától beáll a sorba.
 
  • Tetszik
Reactions: vontod and laci74

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 107
17 022
113
A vízhűtó aljában egy vízmedence van. Mi a fene tud ott égni? Csak kérdezem! Ha a vizet elvezetik és a betonmedencében bármit meggyújtanak az kurva jól néz ki de semmi köze a valósághoz... Mi folyik ott? Mi ez a hasbaakasztás?

A hűtőrendszerbe beépített műanyag elemek égnek ilyen látványosan. Ez a kép is azért kell, hogy a polgárokat atomellenesre hisztisztesség az egész világon.. Amúgy az utóbbi 2 évben nincs sok hűtésre szüksége az erőműnek mert a 6 blokk áll már vagy 2 éve. így a másik hűtőtorony is bőven sok ehhez a feladathoz..
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 129
2 102
113
Melyik nyugati ország lenne képes ezt az Ukrajnát, ezekkel a támogatásokkal (Intel, fegyver, lőszer, kiképzés, emberanyag, pénz) legyőzni?
Sorold fel kérlek őket.
Értelmetlen a kérdés, hogy jön ide ez, semmi összefüggés a jelenlegi helyzettel.
Legyen a válasz: egyik sem.
Ebből mi következik számodra? Az, hogy az orosz hadsereg jól teljesít? Vagy mit akarsz ezzel mondani.

Egyrészt nem írta elő senkinek, viszont 2008 óta folyamatosan figyelmeztetett minden érintettet, hogy nem kellene erőltetni ezt, mert rossz vége lehet. Az érintettek mindvégig figyelmen kívül hagyták az orosz jelzéseket. Na most (2024-ben) mindenki eldöntheti, hogy vajon nem lett volna mégis jobb döntés figyelembe venni Putyin véleményét is.
Mi az, hogy figyelmeztet. A Nyugati közösség tagjai akartak lenni, ÖNSZÁNTUKBÓL ezek az országok.
A kérdés továbbra is aktuális: Moszkva milyen jogon írja elő szuverén államoknak, hogy milyen katonai strúkturákba lépjenek be vagy ne?
Sajnálom, hogy a Kádár-rendszerben szocializálódtál.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 357
9 185
113
Amig mi vitazunk az ukrajna letezeserol meg erdekeirol, addig behuztak par uj orosz telepulest.

Ahogy az oroszoknak ugy nekunk is el kell fogadni az uj realitast hogy Kurszk regio sorsa Ukrajnahoz kotodik ezentul nem Oroszorszaghoz.

Azert ez nem rossz egy nem letezo nemzettol akiket 3 nap alatt el lehet foglalni meg orossza atnevelni. Ha a magyar szabadsagharcok valaha ilyen szenvedelyesek es kitartoak lettek volna mi se itt tartanank ahol.

Oroszorszag vegzetes csapdaba esett ezzel az ukrajnai agresszioval. Koszonhetoen Putyinnak meg a sok igenembernek korulotte meg kulfoldi bazisaban.

Ti mit mondtatok volna Putyinnak 2022-ben amikor ezt a haborut tervezte?
Menjen vagy ne?
Az, hogy milyen szarkasztikusan nyomod a propagandaszöveget orosz-ukrán relációban, hidegen hagy.
De amikor idekevered a magyar szabadságharcokat és megpróbálod párhuzamba állítani a komplett nyugat által, pénzzel, paripával, fegyverrel szarrá támogatott ukrajna "eredményeit" felmagasztalva a mi eredményeinket becsmérelni, akkor úgy gondolom, túlmentél minden határon.
Részemről min. 50 picsánrúgás neked. Pfejj.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 234
4 806
113
@Mark1993

Mivel jobb az ukrajnainak a szétlőtt országban élni, meg meghalni, mintsem az 1992 - 2014 közötti állapotokat visszahozni ? Mivel volt rosszabb 2014 előtt az élet Ukrajnában ?

1992 óta Ukrajna azt érte el, hogy még Bulgáriánál is csóróbb ország lett, világéletében bóvlira minősítették a nemzetközi szervek, intézetek, és még a befektetők is, és a lakosság negyede eltűnt.

Lehet h szeretnének változtatni ?
Most sokkal jobb pozícióban vannak tényleg!! Okos politikával lehettek volna EU tagok, semlegesek, és össze kothettek volna az EUt az Oroszokkal és dölt volna a lóvé.... de ez most így sokkal jobb tényleg, valakik odaát megmondták hogy nincs europa oroszokkal együtt, hát látjuk mi lett. Egy rom, soha nem lesz már olyan hogy Ukrajna, végüg lett mint a twinpiksznek.... romokban az ország, lassan 1,5m fiatal férfi kiesett, aki tudott lelépett, a nőiket Hans meg John dugja soha nem lesznek ukránok többé.... innen nincs visszaút.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
819
8 093
93

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 894
10 131
113
Értelmetlen a kérdés, hogy jön ide ez, semmi összefüggés a jelenlegi helyzettel.
Legyen a válasz: egyik sem.
Ebből mi következik számodra? Az, hogy az orosz hadsereg jól teljesít? Vagy mit akarsz ezzel mondani.
Nos igen, az orosz hadsereg jól teljesít. Hogy miért? Azért mert te sem tudsz mondani olyat, aki ezt utánuk tudná csinálni. (Én azért azt mondom, hogy az USA és Kína tudná)
Példa: Van egy hegy. Odaáll 137 ember, hogy megmásszák azt a hegyet, de csak egy tudja megmászni. Igaz, közben szerez több sérülést is, de ő feljut a hegy csúcsára. A másik 136 még a hegy negyedéig se jut el.
Akkor ki lehet-e jelenteni, hogy az az egy, aki felért, az jól teljesített? Szerintem igen.
Sajnálom, hogy a Kádár-rendszerben szocializálódtál.
Valóban életem egy részét a Kádár rendszerben éltem (egészen pontosan 13 évet) , de ennek ehhez semmi köze, és ne is sajnáld. Nagyon kellemes gyerekkorom volt Kőbányán, ahol éltünk. ;)
Moszkva milyen jogon írja elő szuverén államoknak, hogy milyen katonai strúkturákba lépjenek be vagy ne?
Az erő jogán! Ahogyan az USA is az erő jogán nem tűrte, hogy Kubába rakétákat telepítsenek a szovjetek! Lehet ezzel jogilag vitatkozni, de ha valaki képes távolabb látni az orránál, akkor sejthette, hogy a paragrafusok nem fogják visszahozni a halott ukrán férfiakat, ha kitör a balhé. Kitört....