A Patriot PAC-3 vs. Kinzsal, Iszkander, Cirkon témához néhány szakmai gondolat.
1. A Patriot hatékonysága dedikált ballisztikus rakéták ellen van megadva.
2. A felsorolt orosz támadó rakéták alapvetően nem ebbe a kategóriába tartoznak.
3. A PAC-3 paramétereinek nagyon a határán vannak ezek a támadó eszközök.
4. A PAC-3 rakéta aktív radar irányítással rendelkezik, ebből az következik, hogy csak és kizárólag automatikus követésre képes. Miért fontos ez? Mert a fenti orosz rakéták képesek sebesség és irány változtatásra a végfázisban is és ez pontosan elég ahhoz, hogy a rakéta "eldobja" a célt, az újbóli befogáshoz már nincs elég ideje, mert a megsemmisítési zóna olyan kicsi.
A fentiek alapján, szerintem a Patriot-nak egyáltalán nincs garantált megsemmisítési zónája ezen rakéták ellen, a megsemmisítési valószínűség minimális és akkor még a harcászati alkalmazást nem is említettem!
Én eddig nem tudok arról, hogy konkrétan, bizonyíthatóan lett volna megsemmisítés, az ukrán/nyugati média kijelentésein kívül nincs más erről. Azok pedig ebben a témában csak vágyálmok.
Tárgyalások. Mondani mindent könnyű, tenni már sokkal nehezebb. A Trump eddig megjelent koncepcióját biztosan elvetik, nem csak az oroszok, ahhoz Trump-nak sokkal többet kell letennie. A tárgyalás és megállapodás pedig két teljesen más kávéház. Putyin soha nem mondta, hogy kész megállapodni, csak a tárgyalásokra nyitott. Innentől kezdve mindez csak szócséplés, a fing reszelése. Szerintem ezt az SzMO-t az oroszok már végig viszik, Trump ide, vagy oda. Sokkal többről van itt szó, mint csak az ukrán balhé. Viszont azt már érdemes átgondolni, hogy Trump és a "Dél" célja közös lehet abban, hogy a háttérhatalmat visszaszorítsa. Itt lehet még közös nevező közöttük.