[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 487
113
Joe Smith

Elnézést ha nyers voltam. Csak már napok óta szálljuk meg kárpátalját a hasunkra csapva című hozzászólásokat olvasok.
De bosszant az a mód is ahogy mi lerendeztük a sorsotokat Martonyi utazása során. Ugyanis itthon általában mindenkinek revízionista álmai vannak. Kicsit sem kétlem hogy eu-s nyomásra és részben félelemből alakultak ilyen csendesen a dolgok. Ahogy Viktorunk mondta csak semmi pánik. (választás lesz)
Csak hát a másik oldalon ott az orosz példa! Az ő kissebbségpolitikájuk nem a szép szavakban merül ki. Igaz ők nagyhatalom,katonailag és gazdaságilag. Nem kell igazodniuk Brüsszelhez. Viszont változatlanul úgy gondolom hogy Kijev most a legzsarolhatóbb.Nagyon nem hiányzik nekik az hogy más nemzetiségek is öntudatra ébredjenek mert az megboríthatja az uniós tárgyalásokat. (szvsz a köv 20-25 évben nemigen léptek be,de jobb ha nem jöttök remélem mi is kilépünk egyszer. Ne is álmodjatok ukrajnában 1000 eurós fizetésről. Mi is azt hittük hogy pár év és ennyit keresünk. De kb 10 éve gyakorlatilag ugyanannyik a bérek.) Ha valamit el akartok érni Kijevnél most tegyétek. Akkor a magyar kormány is lépéskényszerbe kerül. Egy idő után nem lapíthat már.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 851
4 134
113
ksspsta

Itt, ezen a fórumon, azért joga van véleményt nyilvánítani, nem?
Én megértem a keserűségét, tudod, hallottam olyan erdélyi magyarokról, akik sírva fakadtak a 2004-es népszavazás után...
 

Joe Smith

New Member
2010. október 16.
10
0
1
Antigonosz

Egyetértek, én is látok lehetőséget ebben a helyzetben, de nem léphetünk nagyokat, nagy butaság lenne. Elkezdünk hőbörögni elérünk kisebb célokat, aztán Ukrajna marad úgy ahogy van, esetleg Krím nélkül, de mi ott leszünk, aztán csattan az ostor és kevesen vagyunk. Ha megszűnne ebben a formában, mint állam, (aztán újra alakulna vmi nyugati rész) akkor jöhetne az autonómia kérdés, és az ottani magyarok, ruszinok reakciója. Még a ruszinokban látok lehetőséget, csak sajnos lassan elhiszik, hogy ők is ukránok, az a szvoboda mozgalom megfertőzi az elméjüket :D.
u.i ne haragudj a személyeskedésért!

ksspsta

Komolyan mondom, nem értem a reakcióidat. Mellesleg én az autonómiát pártolom, amire van is esélyünk. Magyarországhoz való csatlakozás sajnos csak gyerekes álom, minket leszámítva attól tartok csak keveseknek az érdeke.
Van katonai eskü, meg is kellett tanulnunk, bár én nem voltam katona, sorköteles vagyok, de biztosan nem esküdnék fel Ukrajnára.

A szavazati jog nagyon kényes kérdés. Sokáig nem értettem vele egyet én sem, hogy mi határontúliak megkapjuk. Aztán agyaltam rajta egy kicsit: dédnagyapám (és mások is) megjárta mind2 világháborút, don kanyar stb. két repesszel halt meg a hátában, harcolt a hazájáért, Magyarországért. MIÉRT? Hogy fia meg az unokái ukránul meg oroszul tanuljanak. Bár megértem a szavazati jog elleni érveket, abszolút megalapozottak, de akkor miért haltak meg az őseink?
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
Ne szóljon bele? Te sem szólsz bele? Gondolom ukrán nemzetiségű vagy, csak itt ragadtál,miután jogtalanul szétdobálták az akkora ukrajna részeit és kényszerítenek téged. Így jogosan várnád el,hogy foglalkozzanak veled.

Hazaszeretet, hűségeskü? Ilyenkor kötelesség ugye? Csak az a bibi,hogy ahhoz az országnak is teljesítenie kéne az általa vállaltakat, ami azóta sem megy, főleg most.
3 éve másodrendű állampolgár? Érdekes...
Nem érdekel a politikai beállítottsága senkinek, max annyira,hogy magamban megbélyegzem,hogy milyen buta ilyen téren(igen szavazás előtt nem ártana visszanézni miket ígértek és mi valósult meg (pozitív és negatív oldalakat, propaganda mentesen, józan ésszel)) és akkor próbálom kerülni, de ha folyamatosan bosszantanak úgy nehéz.

Közölte,hogy nem számít ránk :D Boccs de kicsit hülyén hangzana,hogy hé srácok, eddig cserben hagytatok,mindig pedig nem egy alkalom lett volna,hogy képviseljetek. Ha bármi sérelem ér engem , akkor az titeket nem érdekel. De én számítok rátok, mert... őő .. tudom,hogy számíthatok rátok!!!
Kicsit hülyén hangzik nem? Mellesleg joga van megválasztani,hogy ki képviselje, ezt a jogot a magyar (nép? vagy állampolgárok?! nem tudom melyik a helyes..) többsége adta nekik.

Viszont ne kezdjük el irkálni,hogy ki melyik pártban bízik, inkább azt,hogy ki mit várna és mit lát reális lehetőségnek.

Ha már ukrajna akkor : Egy jogilag igen csak megkérdőjelezhető államról beszélünk, amely nem képes az állampolgáraival szemben vállalt kötelezettségeit vállalni. Nincs közbiztonság, nincs közrend, az egészségügy haldoklik, az országban etnikai konfliktusok, amiket bőszítenek is. A katonaságot is bukták.
Szóval nincs karhatalom ,amivel a jogokat biztosítani és amivel a kötelességeket végrehajtattnák.

Akkor most milyen is ez az állam?

(1:22 körül akartam elküldeni csak nem sikerült)
 

Joe Smith

New Member
2010. október 16.
10
0
1
Pela

Köszönöm.Nyugi nem szívom mellre, nem is általánosítok egy ember után. Hozzátenném, azért nálunk is vannak egyszerű és buta emberek, akik ellenségesen állnak az anyaországi magyarokhoz, biztosan volt negatív tapasztaltuk.
Arra kérlek ha ilyennel találkoztok Ti se általánosítsatok.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
Joe:

Amúgy érdekelne, hogy milyen a kapcsolatotok a ruszinokkal?
Kárpátalja és az ország belső rendje változott? Mennyire szilárd? Hallani még a fegyveres csoportokról?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 537
55 932
113
pela3

Egyébként az 50 ezres szabad csapat tervedhez visszatérve, nagyon nem működne.
Ennek két oka van:
1. A honvédségnél ma már nincs 50 ezer hadra fogható gépkarabély raktáron.
2. A szabadcsapatok követték el a legtöbb vérengzést a délszláv háborúban. Nem véletlenül.
Szóval ez az ötlet sok sebből vérzik...

Viszont még mindig fenntartom ezen két ötletem helyességét:
1. Csapatösszevonás a hatát környékén. (lengyelek megtették)
2. Meg kellene vásárolnunk Kárpátalját. Vagy az egészet vagy a magyar lakta részeket. Lehet megér a csóró ukrán kormánynak némi eurót. Szerintem ezzel mindenki nyerne.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
fip7:

50 ezer az lengyel részről lenne ... :)
Mellesleg ukrajnában rengeteg fegyver van.
Azon szabadcsapatok nem voltak eléggé kontrollálva illetve nem a sajátjaik, illetve a helyi lakosság védelmében jártak el ,hanem a bosszú vezérelte őket. Itt pedig nem az én majdénmindenkitmegölök hülye gyerekekről van szó.


Viszont lehet én vagyok hülye így hajnalban,de már kezdek kételkedni,hogy egyáltalán a csapatösszevonás menne-e... Bár lehet a Kossuth téren jobban mutatnának...

2. Na ez az amiről nem hiszem,hogy szó lesz. A magyar vezetés tuti nem merné bevállalni. (Óriási kiadás, sok ukrán, lemaradott tájegység,agresszívek,pokol ..stb indokkal) főleg nem a választások előtt, mert erre van "pénz?" Az ukrán jobboldal tuti nem menne bele,mellesleg akkor az oroszok, lengyelek és románok is kopogtatnának náluk.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 851
4 134
113
fip7

"2. A szabadcsapatok követték el a legtöbb vérengzést a délszláv háborúban. Nem véletlenül. "

Hát igen, egy nem megfelelőlen kiképzett, de feltüzelt csürhe...

"2. Meg kellene vásárolnunk Kárpátalját. Vagy az egészet vagy a magyar lakta részeket. Lehet megér a csóró ukrán kormánynak némi eurót. Szerintem ezzel mindenki nyerne. "

A magyarok lakta részek bőven elég, nem kell ide még egy nemzetiségi probléma is, ha ruszinok épp nem akarnak egy követ fújni velünk...
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
Valahogy a nagy álmodozásban mindig kimarad az a trianoni szerződésecske... Ezen változtatni csak erővel lehetne másképp nem megy, de mivel és hogyan?....
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 851
4 134
113
Valahogy a nagy álmodozásban mindig kimarad az a trianoni szerződésecske... Ezen változtatni csak erővel lehetne másképp nem megy, de mivel és hogyan?....

Hát, végül is vehetünk példát a krímiekről, népszavazást a magyarlakta területeken. Jahh, hogy ahhoz kéne egy nyomatékosító hadsereg is...
 

Joe Smith

New Member
2010. október 16.
10
0
1
Pela

Nagyon jól megvoltunk nagyon sokáig, nagyszüleim elmondása után, saját tapasztalataim vegyesek. Az a gond, hogy felpiszkálják őket, Kárpáton túlról, sajnos már Kárpátaljára is elértek ezek a hőbörgő nacionalista ukránok, lemerem fogadni vannak vagy 200-an de szájuk az égig ér. Szóval kevesen vannak, és nem is kárpátaljaiak, állítólag Lemberg(Lviv) környékéről jönnek és fizetnek is nekik a tüntetésekért (pl : Jancsikovács mikor bevezette a nyelvtrövényt voltak vagy 100 an Ungávron).

Hivatalban, kórházba bunkóznak velünk ha nem tudunk agy nem akarunk ukránul beszélni: "mennyé Magyarba akko" szokták mondani. Ahol én élek ott kb. aki beköltözött elmagyarosodott, városokban sajnos fordítva van.
Összességében más magyar kisebbségekhez képeset mi nagyon jól megvagyunk a nem magyarokkal, békességben élünk, nagyon sok ruszin tud magyarul is.
De ez a nagy ukrán nemzeti öntudat generálás nem tudom hová fog vezetni, .
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Újabb ukrán katonai bázis oroszbarát kézen a Krím félszigeten
http://hu.euronews.com/2014/03/07/ujabb-ukran-katonai-bazis-oroszbarat-kezen-a-krim-felszigeten/

Zűrzavar a Krímben
http://hu.euronews.com/2014/03/08/zurzavar-a-krimben/
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Germany: Yulia Tymoshenko arrives in Berlin for medical treatment
http://www.youtube.com/watch?v=WY94ZJQc3Os

Orosz katonák és milicisták puskalövés nélkül behatoltak az ukrán hadsereg egyik légvédelmi laktanyájába péntek este a krími Szevasztopol közelében, de még az éjjel visszavonultak, miután nem sikerült hatalmukba keríteni az alakulat parancsnoki irányító központját.
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/03/08/ukran-laktanyat-ostromoltak-az-oroszok/
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Journalists can't get any interview from Russian occupiers in Crimea Ukraine
http://www.youtube.com/watch?v=NsRfMhxoFNs

Ukrainian military equipment moves from a military base in Saki Crimea
http://www.youtube.com/watch?v=2f5Br1Zb-LQ
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 203
11 014
113
Nem találom ki írta előbb, de nekem is az a véleményem, hogy meg kéne venni Kárpátalját kilóra, "oszt jóvan".
Ukrajnának még hozzánk képest is kilóg a segge a gatyából.

A ruszinokról pedig... szvsz. elférnének ott a sarokban.
Tudatosítani kéne bennük, hogy ők igenis ruszinok, nem ukránok. Ha rajtam múlna, kapnának kulturális autonómiát, anyanyelvi oktatás akár főiskoláig, egyetemig.
Igazából eddig is volt egy rakás kisebbség, akinek van anyanyelvi oktatása Magyarországon. Pont a tömbben élő ruszinok ne kapnának?