[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Szerintem is a mostani poltikai helyzetben lehetne legalább autonomiát "kiharcolni" az ott élo magyaroknak, mert ha megalakul az ukrán-nemzeti állam már késo lesz.....
http://hungarian.ruvr.ru/2014_04_23/A-magyaroke-es-a-ruszinoke-lesz-Karpatalja-5013/

Egy frászt. Adják vissz a magyarok lakta területet (ami elég kevés), a többit tartsák meg, és legyenek vele boldogok. Aztán felejtsük el egymást.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 910
22 404
113
Pár gyors hír felvidékről:

- miután összeült a krizis stáb szlovákiában ukrajna kapcsán a nyilatkozatok szerint kiadták az "utasitásokat", felkészitették a technikát, és meghatározták a bevethető csapatokat (nem tudom mire, de a zásah az bevetést jelent) és felkészületek a...nem tudom mire. Lehet olcsó politikai nyilatkozat -hogy mondjunk már valamit- vagy lehet már tudnak valamit.

- Megkezdődött a kárpátaljai "szlovákság" sorsának szörnyű szinekben történő tálalása a médiában , rettegnek és félnek...nincs ki megvédje őket. (ismerős?)

http://www.sme.sk/c/7180063/slovaci-zo-zakarpatskej-ukrajiny-mame-strach.html

- de ép oly szópárbaj van a szlovák politikában az oroszok megitéléséről mint itt a fórumon, mindenki elitéli,mert hát el kell itélni...de azért óvatosan, csurranjon cseppenjen ide is valami...

-Nem mellékesen lekapcsoltak a szlovák vezérkarban (!) egy helyettest,akiről kiderült hogy az oroszoknak kémkédett NATO titkokat :)))
(egyébként a látványos életszinvonal-növekedése buktatta le, két év megfigyelés után becsomagolták DE ki is engedték...gondolom megnézik hogyan próbálja visszalapátolni a kakit a lóba)

http://www.sme.sk/c/7179947/major-podozrivy-zo-spionaze-mal-pristup-aj-k-informaciam-nato.html

MO.-n mi a szitu ilyen téren? :D
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
<i>"Egy frászt. Adják vissz a magyarok lakta területet (ami elég kevés), a többit tartsák meg, és legyenek vele boldogok. Aztán felejtsük el egymást."</i>
+1
 

kolka

Member
2014. április 12.
82
2
8
<blockquote rel="boki">Szerintem is a mostani poltikai helyzetben lehetne legalább autonomiát "kiharcolni" az ott élo magyaroknak, mert ha megalakul az ukrán-nemzeti állam már késo lesz.....
http://hungarian.ruvr.ru/2014_04_23/A-magyaroke-es-a-ruszinoke-lesz-Karpatalja-5013/

Egy frászt. Adják vissz a magyarok lakta területet (ami elég kevés), a többit tartsák meg, és legyenek vele boldogok. Aztán felejtsük el egymást.</blockquote>

Jó lenne, de sajnos a két szép szemünkért nem hinném, hogy visszaadnák, sőt még autonómiát sem adnának...
Lehet, hogy csak én látom a magyar diplomáciát alkalmatlannak, de szerintem egyedül egyikre sem képes. Ebből adódóan vagy a ruszkik vagy a jueszéj "adná" nekünk vissza/segítené az autonómiát, őszintén szólva szerintem ilyen ajánlatot az oroszoktól hamarabb kapnánk...
(nem tudom, hogy mennyire igaz ez a cáfolat és a hír, valamint nem a legújabb: http://hvg.hu/vilag/20140324_Zsirinovszkij_partja_cafolja_az_elnok_elk?fb_action_ids=634931579889325&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22634931579889325%22%3A689842754411793%7D&action_type_map=%7B%22634931579889325%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D )
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
pela3: "Hülyékkel nem érdemes vitatkozni.. Csak lesüllyedsz a szintjükre és ott legyőznek a rutinjukkal."

Ez egy örök igazság!

Az évek során úgy alakult itt a fórumon, hogy én lettem a "videó felelős" a nagyobb nemzetközi konfliktusok kapcsán. Amit hol nagyobb, hol kisebb lelkesedéssel viszek is, amennyire a szabadidőm engedi. Korábban voltak itt elég nagy okfejtési vitáink pl. molni -val, sőt még olyan is volt, hogy azzal gyanúsították Monte -t, hogy ő vagyok második név alatt, stb.; de mára nagyjából letisztultak a régi motorosok szerepkörei, és önkéntes feladatai itt a fórumon, a saját magunk által kreált íratlan szabályok szerint. De van nekünk egy igazi mindent látó moderátorunk, aki sokszor pallósként csap le az arra érdemesekre! :)

A híreknél pedig kiegyensúlyozottnak kell tájékozódni, több forrásból informálódni, mert az "igazság" valahol félúton helyezkedik el. (Mert ma már inkább propagandát kapsz, legyen szó bármelyik hírforrásról is, mint sem kiegyensúlyozott tájékoztatást. De azért még akadnak úgymond nem annyira "agymosó" hírszolgáltatók a fősodorban is. Aztán boki, Monte, stb. akár magam is tudnák még egy csomó, nem annyira elfogadható hírforrást, de azokat mellőzzük az évek során

Orosz vs. nyugat téma. Nem vagyok orosz fan, meg amerikai sem. Mindkettő élet- és gazdasági felfogást tapasztaltam "élesben", és tisztában vagyok az előnyeivel, hátrányaival.

Akkor mivel nagyon ment a "ruszkik haza" életérzés a topikban, akkor ide is beteszem az alábbi írást, amit a Nagy sakktáblánál osztottam meg:

Az államcsínyek előidézésének gépezete: Avagy a demokrácia felszámolása
http://www.kontrollblog.com/2014/04/az-allamcsinyek-eloidezesenek-gepezete.html
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
<i>"Jó lenne, de sajnos a két szép szemünkért nem hinném, hogy visszaadnák, sőt még autonómiát sem adnának..."</i>
Na jó, de ilyen alapon minek nekik 150 ezer magyar? Nélkülük összeomlana a gazdaság vagy mi? :) Csak azért, hogy időnként előszedjék őket politkai célokhoz vagy néhány idióta őket csesztesse? :)
Azért meg lennék lepve, ha ilyen-olyan boltolással (pl. befektetések ukrajnában, stb.) ne lehetne azt a kis területet leszakítani, ahol többnyire magyarok vannak.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az oroszok az amerikaiakat hibáztatják az ukrán helyzet miatt
http://hu.euronews.com/2014/04/24/az-oroszok-az-amerikaiakat-hibaztatjak-az-ukran-helyzet-miatt/

Visszafoglalta az ukrán rendőrség a szakadároktól a városházát a Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban. Artemivszkben pedig visszaverték a szakadárok rohamát.
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/04/24/ropogtak-a-fegyverek-ukrajnaban/
 

besenyokenez

Member
2013. május 1.
32
0
6
Azt fontos látni, hogy az USA számára Közép-Kelet-Európában nem csak a győztes háború számít győzelemnek, hanem még az is, ha Közép-Kelet-Európa csak "lassan veszít" és közben az oroszoknak minél több kárt okoz!
És ha túlságosan rosszra fordulna a helyzet, akkor a "jueszéj" legfeljebb távozik Közép-Kelet-Európából, de Magyarország nem tud hova menni, mi itt maradunk, akármi lesz. És akkor rajtunk csattan az ostor.
Ezért nem fair az, amit az USA csinál, mert ha "győzünk", akkor ő győz, ha "veszítünk", akkor pedig ő odébbáll, mi meg szívunk. Azaz nem ugyanannyit kockáztatunk ebben a "játékban".

Ezt már Savoyai Jenő herceg meglátta a Magyar királyság viszonylatában:
"Ha győznek, az a mi győzelmünk-Európáé-, ha vesztenek az az ő szerencsétlenségük"
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
A magyar újkori külpolitika óriási tévedései közé tartozik az, hogy más (értsd. nagyobb, erősebb állam, szövetség) segítségével megoldódnak a határon túli magyarok problémái.
Nos nem így lett, egyáltalán. Sőt.
A fegyvereket amúgy nekünk most el kéne felejteni ebben a kontextusban.
Az első első legfontosabb a másoktól nem függő gazdaság megerősítése, csúcsra járatása. Aztán ezzel párhuzamosan a magyar oktatás, kultúra, népesség fölhozása.
A harc itt kezdődik, mert pl. a rómaiak is pontosan tudják mivel jár ez, éppen ezért nem engedik még a kulturális autonómiát (!) sem. Figyelem, európai jogok őrzői ! (megj. a MAT-ot, a magyar autonóm tartományt szovjet nyomásra hozták létre az ötvenes években)
Kultúra támogatása egyenlő a nyelv megőrzésével, a nemzeti identitástudat erősödésével és ez nem az utódállamok érdeke.
Az övéké az elűzés vagy beolvasztás.
Élő példa a szomszédból: az albánok a 70-es években Koszovóban még 50 %-os arányt képviseltek. A 90-es évekre elérte a 90 %-ot. Az most egyébként mindegy milyen úton érték el, meg hogy milyenek a hagyományaik, a tények a döntők.
A románok ugyanezt tették velünk Erdélyben a XV. század óta. Túlnépesedtek minket. Nekünk sztem most erre kéne koncentrálni, a populáció megőrzésére és gyarapítására.
Aztán majd meglátjuk, de több magyar, több erőt képvisel.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
http://www.youtube.com/watch?v=AdkxgqEJLUU

http://www.youtube.com/watch?v=Q7neE5MnKYk

http://www.youtube.com/watch?v=fr1s7GIkm64

Most épülő "intermáló tábor" (koncentrációs tábor) Zsdanovkában (Donyeck-régió)
http://www.youtube.com/watch?v=67XRUfCvbZM

http://www.youtube.com/watch?v=7Y28kdthBP8
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
A németek nem voltak fasiszták soha.
A fasizmus az ókori Rómából ered a jelképrendszerével együtt, amit 1919-ben az olasz katonák -mint nemzeti mozgalmat- indítottak meg és 1921-ben párttá alakultak.

Nem bizony, mert a német szélsőjobb ideológiáját a nemzetiszocializmus (nationalsozialismus)adta, (gyökerei már az első VH előtt láthatóak) így lett majd a "náci" megjelölés, ami lényeges pontokban megkülönböztetendő a korábbi és olasz eredetű fasizmus szótol (fascio de combattimento) és ideológiától.
 

kolka

Member
2014. április 12.
82
2
8
@Panzerfaust én ehhez egy kicsit türelmetlen vagyok, hogy az egészet megvárjuk, illetve, mire ezt elérjük lehet, hogy késő lesz, mert az idő jelenleg nem nekünk dolgozik, éppen ezért lenne könnyebb az egészet "belügy"-ként rendezni. Ezért hajlunk arra, hogy valamelyik nagy hatalom segítségével szerezzük meg.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
erről az egymenésről volt már szó?
http://defence.pk/threads/russian-su-24-scores-off-against-the-american-uss-donald-cook.310445/

Volt róla szó. És nem is annyira agymenés. Kérdezd dimát és Kuruc -ot.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ismerős mozzanatok, nem de?
Majd boki összefoglalja, ha van kedve és ideje hozzá.

http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201404241224-zc4w.htm

http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201404241141-mzcq.htm
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 953
18 445
113
Európai határok megváltoztatása, csak a következőképp képzelhető el megítélésem szerint.

1. A két fél, ország, együttes és közös akaratából, megegyezéssel, esetleg lakosságcserével. Népszavazással, megtámogatva a nemzetközi közvélemény beleegyezésével.

2. Olyan nagyméretű fegyveres konfliktus, háború végeredményeként, ami az első és második világháború volt. A győztes mindent visz, alapon. Tudjuk, ez lényegében megtörtént a történelmünkben. Veszítettünk.

3. Kis regionális konfliktusban, ahol egy erős, mondjuk ki nagyhatalom, fittyet hányva a nemzetközi tiltakozásra, egyszerűen elfoglalja a neki kellő területeket. Nem törődve a nemzetközi tiltakozással, valamint figyelembe véve, hogy a másik érintett fél nem tud kellőképp ellenállni ,mert nem egyenlő ellenfél. Tehát a pillanatnyi siker biztos. Ugyanakkor a támadó fél nagyhatalom, ezért beleférhet a kalapjába, hogy megengedi magának ezt a megoldást. Számolva a pozitív, negatív következményekkel egyaránt. Lásd Krím visszacsatolása, most. Esetleg a további ukrajnai fejlemények, ha úgy döntenek az Oroszok, hogy megszállják az ország keleti felét. Esetleg példa erre, bár lehet nem a legjobb, a Grúzia elleni 2008-as Orosz támadás.

A 3. verziót kis ország, mint hazánk nem tudja megvalósítani, a másik 2 verzióra meg semmi esélyünk jelenleg. A világháborúsra ne is legyen soha.
 

besenyokenez

Member
2013. május 1.
32
0
6
@ kolka : Az mindenképpen igaz, hogy nincs túl sok időnk, mert a nemzethalál réme kopogtat az ajtónkon, s valjuk be ősi nemzetünkért nagy kár lenne. A túlélés a tét és annak legideálisabb módja talán az Eurázsiai unióhoz való csatlakozásunk lehetne. Ennek feltételeként kérhetnénk Erdélyt és Kárpátalját, no meg az "északi szomszéd" déli sávját. Hja csak ehhez nemzeti vezetés kellene az országban. vagy esetleg végső megoldásként az hogy a nemzeti szervezetek (orosz támogatással) bevonulnának Kárpátaljára a ruszinok és magyar testvéreink védelmére. Aztán mikor megvan Kárpátalja, onnan kiindulva felszabadítani Erdély földjét az oláh megszállók uralma alól, majd végül a csonkahonra is sort lehetne keríteni.
 

bigacubensis

New Member
2013. február 3.
18
1
3
hát mindenesetre én utoljára a Csatahajó/Battleship műremekben láttam olyat, hogy elsötétült az AEGIS képernyő, szakcikk nem nagyon ír le ilyet.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
boki, hogy magyarul is fönt legyen.

Szergej Karaganov interjút adott az állami Rosszijszkaja Gazeta napilapnak az ukrajnai válságról és következményeiről.
Karaganov szerint az Egyesült Államok már régóta Oroszország feltartóztatásán gondolkodik, legalábbis tavaly nyár óta. Tavaly ősszel világossá vált, hogy az USA Oroszország-politikájában fordulat következett be. A szocsi olimpiát megelőzően oroszellenes propagandakampány kezdődött. A Nyugat folytatta az expanziót Oroszország befolyási övezetében.
http://www.karpatinfo.net/cikk/ukrajna/karaganov-mar-putyin-megdontese-cel