[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 912
81 831
113
Ukrán oldalon vannak.Mutatják, hogy a BTR-4E túlélte az RPG-s találatokat .....A gárdisták megsebesultek , de a BTR-4E túlélte.
 

kovikopasz

Member
2011. június 2.
347
0
16
Szlavjanszkban ágyútűz miatt szünetel a vízellátás
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_06_04/273148098/

Oroszország nem fogja kezdeményezni az ENSZ BT-ben a légtérzárlatot Ukrajna felett
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_06_04/273146589/
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Nincs vmi vizualis anyag a tegnap lelott repuloeszkozokrol ? Vagy ukran ellenorzes alatt allo teruleten zuhantak le ?
Ez a tegnapi varsoi kardcsortetes eleg visszatetszo volt. Hogyaszongya megvedik rom maniat es a balti allamokat.
Egyebkent ne zavarjon meg senkit, hogy nem is fenyegette meg oket komolyan Oo. Ertelme se lenne.
De vmivel meg kell indokolni a jenkik katonai jelenletenek novekedeset. Plusz egymilliard dollar. Bezzeg erre aztan van penz, Europa meg beszopja a cumit, de tenylegesen mi szivunk mert a kereskedelmi kapcsolatok leredukalasa ezt a regiot fogja sulytani leginkabb.
Nagyon remelem, hogy Mo. kimarad ebbol a jelenletnovelesbol, de ahogy nezem a bilderberges osszeroffenes utan nem erre haladnak majd a dolgok.
 

silversisko

Active Member
2011. december 15.
159
161
43
Várható volt......

http://stockportal.hu/index.php/ukran-valsag-rendkivuli-helyzetet-hirdettek-a-menekultaradat-miatt-a-delorosz-rosztovi-teruleten/
 

Eltorro

Active Member
2010. szeptember 27.
1 394
2
38
Europa meg beszopja a cumit, de tenylegesen mi szivunk mert a kereskedelmi kapcsolatok leredukalasa ezt a regiot fogja sulytani leginkabb.

Nálunk (szükebb hazámban Kelet-Mo-n) akartak építeni egy hatalmas gázerömüvet ukrán "üzletemberek". é is azért választottam mérnöki pályát mert biztosítva lett volna a jövöm... Kiemelném, hogy az egész uniós és magánpénzböl lett volna. Elkészültek a tervek, környezeti tanulmányok, megvették a telkeket, lerakták az alapkövet, majd jött a hidegzuhany: az erömü nem épülhet fel, mert inkább Paksot bövitik... Biztos visszajönnek majd ide befektetni azok akik ebbe beleölték a rengeteg pénzt.
Másik az iráni csirkeüzlet. Ez is le volt már zsírozva, már nálunk is megkezdödtek egy keltetö munkálatai amikor az Európai Néppárt (benne a kétharmadossal) megszavazta az embargót. Alsó hangon 1500 ember megélhetését biztosította volna...
Szóval gazdasági kapcsolataink (és ezzel önmagunk) tönkretételében elsö osztályuak vagyunk.
(bocsi telón kissé hiányos az ékezetkészlet)
 

besenyokenez

Member
2013. május 1.
32
0
6
Szent István Légió körüli helyzet kissé zavaros. Egyes információk arra utalnak, hogy egy a Novorosszija mellett harcoló magyar különítmény. Egy másik forrás szerint:A ,,Szent Istvan Legiot" jelenleg csak Eduard Limonov partja tette koze. Hogy kikkel targyaltak es kik mondtak, hogy megalakul a legio - ismeretlen szamomra. Jelenleg egy magyar-ruszin vegyes SZAKASZ van a Donbasszon, de annak nem ,<Szent Istvan legio" a neve, hanem a felvarro miatt ,,Fekete Huszaroknak" vagy egyszeruen ,,Huszaroknak" nevezik. Mas magyarajku nepfelkelo csoportrol nincs hir.
photo.php
 

besenyokenez

Member
2013. május 1.
32
0
6
Jelenleg egy magyar-ruszin vegyes SZAKASZ van a Donbasszon, de annak nem ,<Szent Istvan legio" a neve, hanem a felvarro miatt ,,Fekete Huszaroknak" vagy egyszeruen ,,Huszaroknak" nevezik. Mas magyarajku nepfelkelo csoportrol nincs hir.

Nekem is jöhet a díjból :)))
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 796
30 615
113
Másik az iráni csirkeüzlet. Ez is le volt már zsírozva, már nálunk is megkezdödtek egy keltetö munkálatai amikor az Európai Néppárt (benne a kétharmadossal) megszavazta az embargót. Alsó hangon 1500 ember megélhetését biztosította volna...
Szóval gazdasági kapcsolataink (és ezzel önmagunk) tönkretételében elsö osztályuak vagyunk.
Az embargó nem értem miért érint egy csirkeüzletet, elvégre abból elég nehéz (atom)fegyvert készíteni. Most előjött az Ukrán export helyettesítése Irán fele, remélem azt nem b*sszák el. Amúgy meg aki megszavazta az Irán elleni embargót az mind elárulta az országát idegen / önös érdekekért cserébe, mert lehetett volna nyugodtan forintért vagy euróért iráni gázt, olajat, akármit venni, ha ezen az oldalon biztosított, hogy Irán cserébe elköltheti Magyarországon a forintját (bizonyos korlátozásokkal) arra amire akarja.
 

besenyokenez

Member
2013. május 1.
32
0
6
Ukrán erők diszlokációja Délkeleten
Katonai temakkal foglalkozo baratim es ismeroseim kerdeztek, hogy milyen most a csapatok elhelyezkedese a Donyecki es Luganszki teruleteken.
Ertheto okok miatt csupan az ukran ,,kormany" csapatainak es szabadcsapatainak elhelyezkedeset, letszamat adom meg (ugyanis Kijev meg ezeket az adatokat sem nagyon adja meg az Eu fele, nehogy kideruljon, hogy gyakorlatilag nem is a hadsereg akciozik Delkelet Ukrajnaban (Novorossziaban).
A csapatok letszama kerekitett szamokat tartalmaz, a + azt jelenti, hogy ,,tobb, mint...".
,,Regularis" erok (a nemzeti garda, jobb-szektor, teruletvedelmi zaszloaljak)
- Harkov varosa, Romaskin utca, 1 (Nemzetkozi repuloter kozeleben) a ,,Jobb-szektor" teruleti parancsnoksaga talalhato.
- Balakleja tepelules (Harkovi megye) - az ,,Olimpia" gyermektabor teruleten kikepzo bazis uzemel (1500+ fo). Az oktatok magan katonai cegektol jottek (USA, Nemetorszag es Lengyelorszag allampolgarai).
- Kocsetok telepules (Harkovi megye, Csugujevi jaras) - az ,,Orlenok" gyermektabor teruleten a nemzeti garda egysegei (400+ fo).
- az Eszhar telepules kornyeken talalhato volt legvedelmi tamaszpont (HArkovi megye, Zmijevszki jaras) - a Jpobb-szektor kikepzo bazisa (megkozelitoleg 750 fo).
- Melovoje telepules (Harkovi megye, Velikoburlucki jarasa) - nemzeti garda egysegei (500+ fo).
- Baskirovka telepules (Harkovi megye) - a katonai laktanya teruleten a nemzeti garda egysegei (550 fo).
- Szvatovo es Sztarobelszk telepulesek (Luganszki koztarsasag terulete) A Harkovi megye 22. teruletvedelmi zaszloalja (450+ fo) A szemelyi allomany ujoncokbol all, katonailag nincs kikepezve, szemelyes vedelmi felszerelessel (sisakok, golyoallo mellenyek) rosszul van ellatva, a teruletet totalisan nem ismerik.
- Belovodszk telepules (Luganszki koztarsasag terulete) - ,,Szputnyik" gyermektabor terulete - a nemzeti garda egysege (250+ fo).
Regularis csapatok (hadsereg, hatarorseg, a BM es NBH specialis egysegei):
- A nemzeti garda es hadsereg egysegei tartjak ellenorzesuk alatt Troickoje (66 km Luganszktol eszaknyugatra), Nyizsnyaja Duvanka (137 km Luganszktol eszaknyugatra), Szvatovo (130 km Luganszktol eszanyugatra) telepuleseket. Az adott allasokbol eddig tobb alkalommal probaltak elorejutni, Luganszk iranyaban, egyelore sikertelenul.
Reszletesebben:
- Szvatovo telepules (Luganszki koztarsasag) - az ukran hadsereg megerositett szazada, BTR-ekkel, amit ket T-64BV harckocsi tamogat.
- Csugujevo repuloter (Harkovi megye) - L-39 ,,Albatros", An-26, Mig-29 repulogepek; Mi-8, Mi-17 es Mi-24 helikopterek.
- Az ukran BM operativ dandara (3005 katonai laktanya, Harkov). Atdobas stadiumaban a Luganszki koztarsasag teruletere (a nemzeti garda megerositesere kuldik).
- Ket mozgo radarallomas atkoltozott Grunovka telepulesrol a Szumszki megye Krasznopolje telepulesenek kornyekere.
- Az 1. onallo harckocsizo dandar, teljes letszamban mozgositva a Csernyigovi megyebol es Izjum varos kornyekere erkeznek egysegei.
- 93. onallo gepesitett loveszdandar (szallashelye Dnyepropetrovszki megye, Cserkasszkoje telepules, 1302 katonai laktanya). 2000+ fo. Vele tart egy jobb-szektoros zaro-kulonitmeny, amit az alakulathoz vezenyeltek a majus kozepen veghezment zendulest kovetoen. Atdobas stadiumaban a Donyecki koztarsasag teruletere.
- 30. onallo gepesitett loveszdandar (feltetelezesek szerint csak keretallomany, durvan egy zaszloalj). 0409 katonai laktanya, Novograd-Volinszkij varosa.
- 26. tuzersegi dandar (3091 katonai laktanya, Berdicsev varosa). Mozgositasi es feltoltesi stadiumban.
- Zaharovka telepules (Donyecki koztarsasag, MAriupol kornyeke). Konzervalas alol kivont haditechnikai, pancelozott es tuzersegi eszkozok (150 db).
- Lenyinszkoje telepules (Donyecki koztarsasag) a 25. onallo legiszallitasu dandar megerositesere megerkezett egy megerositett szazad (150+) es egy szazad nemzeti gardista (megkozelitoleg 150 fo).
- Novoivanovka telepules. - Megerkezett egy harckocsizo zaszloalj, T-64BV harckocsikkal.
- A nemzeti garda 51. legi dandara fo tamaszpontja Izjum varosa + a Donyecki koztarsasagban kialakitott szuksegrepterek. Mi-8, Mi-17 es Mi-24 helikopterek. Jellegzetes sajatossag - a Mi-24 helikopterek fekete szine es a farok-reszen meglevo feher csikok.
Az ukran hatarorseg manoverezo csoportjai jelenleg a kovetkezo helyszineken talalhatok:
- Makarovka telepules (Herszoni megye, Kalancsakszki jara) 100+ fo, BTR-ek, kezifegyverek.
- Bergyanszk varosa (Zaporozsjei megye) 300+ fo, BTR-ek.
- Nyikolajevka telepules, (Harkovi megye) 300+ fo

Az információk Zicherman Istvántól származnak
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 920
22 501
113
<blockquote>Másik az iráni csirkeüzlet. ....

Az embargó nem értem miért érint egy csirkeüzletet, elvégre abból elég nehéz (atom)fegyvert készíteni. ....</blockquote>

A csirke jó kezekeben halálos fegyver...én megértem,hogy tiltólistára került :DDD
600full-hot-shots!-part-deux-screenshot.jpg
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 796
30 615
113
<blockquote rel="joker"><blockquote>Másik az iráni csirkeüzlet. ....

Az embargó nem értem miért érint egy csirkeüzletet, elvégre abból elég nehéz (atom)fegyvert készíteni. ....</blockquote>

A csirke jó kezekeben halálos fegyver...én megértem,hogy tiltólistára került :DDD
</blockquote>
Sajnos ebben igazad van, ennyire komolyan képviselik az ország / lakosság érdekeit a politikusok, mint amennyire komoly a fenti kép.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Elözönlötték a menekültek Dél-Oroszországot. Rendkívüli helyzetet hirdettek ki a délnyugat-oroszországi Rosztovi területen az elmúlt napokban Ukrajnából érkező menekültáradat miatt.
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/06/05/elozonlottek-a-menekultek-del-oroszorszagot/

Obama Porosenko mögött, de mit lép most Putyin?
http://hu.euronews.com/2014/06/04/obama-porosenko-mogott-de-mit-lep-most-putyin/

Ukrajna: az orosz elnök bizonyítékokat vár a Nyugattól
http://hu.euronews.com/2014/06/05/ukrajna-az-orosz-elnok-bizonyitekokat-var-a-nyugattol/
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Szlovjanszk
http://www.youtube.com/watch?v=u-ucmd16g38


http://www.youtube.com/watch?v=jrCgrX_wgU8

http://www.youtube.com/watch?v=ozSuwtOhQ98
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Semmilyen légkondi nem volt azon az ablakon, ahova, ukránok szerint, maguk a fegyveresek találtak egy rakétával....erről ennyi...
411xNx13bdc26ff6fd89d5dfbcd42aff09b1b4.jpg.pagespeed.ic.VetnBN2bCz.webp
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 374
13 998
113
De ballról a harmadik ablakon, a második emeleten van. Valószínüleg azt célozták, csak mellément
:)
 

mista

New Member
2014. június 5.
4
0
1
Egy "erdekes" riport Magyarorszagrol a trianoni evfordulo es az ottani helyzet apropojan az ukran TV-ben, az Inter csatornan.
http://podrobnosti.ua/podrobnosti/2014/06/04/979056.html

Roviden osszefoglalva:
Karpataljan feszult a helyzet es termeszetes ujra egy szomszedos orszag ennek az oka: mi
Az evfordulo kapcsan megszolaltattak egy par random embert az utcarol, akik szerint a bekeszerzodes traumat jelentett az orszagnak. Ertheto es varhato valasz.
Megszolaltattak meg Szavay Istvant a Jobbiktol, aki szerint autonomiat kell kapnunk Karpataljan, de Ukrajna felosztasarol szo sem lehet. Nemeth Zsolttol is kaptak par mondatot, o meg visszafogottabb volt (gondoskodnunk kell a hataron tuliakrol, de csakis demokratikus autonomia keretein belul).
Mindezt meglehetosen gunyosan kommentaljak (hanghordozas, stb.), felemlegetik a javulo orosz kapcsolatainkat. Ja es megszolal meg egy helyi magyar is, aki nem akar autonomiat es nem tetszik neki sem Mo, sem Ukrajna.

Meg a hangulatkeltes kemenyen...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 920
22 501
113
Csak egy kiemelés a HTKA-s cikkből:

"Egy felvetésre reagálva Hende Csaba rámutatott: a katonai titkosszolgálatok összevonása jelentős megtakarítást eredményezett, az újonnan létrejött Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak pedig komoly érdemei vannak.

Ezt egyébként Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke is megerősítette, és méltatta a szolgálat tevékenységét az Ukrajnában történő események vonatkozásában."

...lehet mi találtuk meg operativ ezközökkel az igla maradványait ami szétcseszte a fél belvárost, vagy hasonló :)