Kicsit nézegettem ezt a műholdképet:
letöltöttem az elérhető legnagyobb felbontásban és kinagyítva valóban önjáró tüzérség van rajta, méghozzá nem 2S19 MSTA, hanem 2S3 Akácia, ha jól nézem. A jobb oldali nagyításban 2 önjáró löveg, 2 BTR és 2 teherautó van, de az eredeti felbontású kép kiemelésében mintegy 30 jármű. Valószínűleg 3 komplett üteg. A bal oldali kiemelésben 8 önjáró löveg és 3 teherautó látható. Tehát egy teljes üteg és mögötte valószínűleg jön egy másik. Ennyi önjáró lövegük a szakiknak nincs, tehát csak ukrán, vagy orosz lehet.
Nézegettem, hogy lehet-e hamis a nagyítás, de a járművek alakja, árnyéka, a köztük lévő távolság alapján és a tereptárgyak alapján úgy tűnik tényleg azt a részt nagyították ki, amit bekereteztek és nem csak rávarázsolták a járműveket. Ettől még a felvétel lehet hamisított, de akkor jó munkát végeztek. Nézegettem például, hogy az árnyékok szöge a két kivágásban a járművek és a fék esetében, illetve az eredeti felbontású képen látható épületeknél ugyanannak a napállásnak felel-e meg és úgy tűnik, igen.
Kérdéses volt a hely, de a jellegzetes alakú, képbe belógó vízfelületek alapján meg tudtam találni:
https://www.google.hu/maps/@48.369284,39.7069769,1837m/data=!3m1!1e3
Valóban meg van fordítva a fénykép és lefelé van rajta észak.
Szuhodilszk észak-nyugati határa, az ukrán-orosz határtól 12 km-re Ukrajnában. Igaza van a NATO magyarázatnak hogy ilyen mélyen ukrán csapatok nem jártak azóta, hogy Izvarinot a szakik elfoglalták.
Kérdés, hogy mit kerestek ott az önjáró lövegek, hiszen a fronttól lőtávolon kívül voltak. Úgy tűnik, földutakon Luhanszk felé mentek.
Szuhodilsk egy kisváros. Azon keresztül menni nappal egy ekkora konvojjal, ami egyértelműen nem lehet szakadár, úgy hogy senki nem látja, több mint nehéz. Kerestem a neten és a NATO által közölt augusztus 21-i időpontról szuhodilszki híreket és találtam egy bejegyzést, 2 önjáró löveg észleléséről. Igaz viszont, hogy ez csak 2 és nem 30 és a haladási irány sem stimmel:
https://twitter.com/Liveuamap/status/502374049415430144
Minden esetre nem lehetetlen, hogy ez a bizonyíték, most kivételesen tényleg bizonyíték.