[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 235
67 883
113
CJTE99dWUAA8lWh.png
CJTE9-XWUAEMXdL.png
 

csokibacsi

Member
2015. június 19.
201
0
16
Héjjj Julipók!:) Lehet baxtatni engem, de a tények beszélnek....tudtommal eddig nem a szakik bombáztak halálra gyermekeket....vagy Te kolléga másképp tudod??? Ne értse félre az admin...elnézést, nem személyeskedés, de valahogy válaszolni kell az engem ért vádakra....ez van...emberek vagyunk....Ulippo...erről miért nem beszélsz soha??? A több száz videóról???(persze mind orosz kamu) a több száz leszakadt kezű-lábú fényképekről???? erről miért neeeem??????????????? Peeeersze tudom...saját magukat lövik minden egyes áldott nap a szakik...igazad van...."szemetek...kapják is be"...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Ha már DNR tengerészgyalogság.
Korábban NATO parancsnokok(!!) is írtak arról, hogy nagy esély van rá hogy a Mariupolból elôretolt Ukrán erôket gyakorlatilag bármikor katlanba tudnák zárni a szakik. Tudjuk ugye hogy ezt nem tették meg, sôt harc nélkül visszavonultak ( mert Ukrán szempontból is ez simán az).
De azt a katlant a DNR tengerészgyalogos erôi segítségével még most is bármikor meg tudnák tenni. ( függetlenül attól hogy január 18 környékén érdekes parancsokkal lehetôvé tették gyakorlatilag hogy az Ukránok Mariupoltól késôbb eljussanak Sirokinoig, és elfoglalják azt a magaslatot, melyre hivatkozni tudnak azért hogy Pusilin mit és miért tett. Ez a visszavonulás egyébként vélhetôen az egyik oka annak is hogy pár napja Telmanovo környékén értékes búzamezôik égtek el. ) Nehezebben ugyan mint korábban, de sikerülhetne. Abban az esetben pedig Mariupol elég védtelen lenne..
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Natalia örült egy sort az orosz sajtóban, hogy a szankciók miatt mennyire felfutott a turizmus. Nem, ez nem a Balaton. És nem is Ukrajna.
CJeXfggXAAE9mg_.jpg
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
844
4 688
93
<blockquote rel="tomsinner">Szeretne a székelyföldi többség is olyan magyar "megszállást", mint ami kijutott "szegény" krímieknek az oroszoktól. Ilyen logikával (miszerint ha a saját néped serege szavatolja a biztonságodat az megszállás) fogadjunk hogy te április negyedikén ünnepelsz, hiszen minket is fel kellett szabadítani '45-ben saját magunktól.

Tegnap út közben olvastam, hogy hivatalosan Ukrajnában 400.000 krími menekült van, úgyhogy a félsziget népességének 20%-a elmenekült a (most már) hatszoros nyugdíj és négyszeres átlagbér elől.
</blockquote>

mint tudjuk: csak olyan statisztikának higgyünk, melyet magunk hamisítottunk ...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/kulfold/felfegyverezne-ukrajnat-egy-amerikai-vezerkarielnok-jelolt
"Joseph Dunford tábornok azt mondta, Oroszország a legnagyobb fenyegetés, ezért érdemes lenne fegyvereket szállítani Ukrajnának.
Oroszországot jelölte meg az Egyesült Államok biztonságát fenyegető legfőbb veszélyként, egyúttal pedig katonai szempontból indokoltnak nevezte, hogy halált okozó fegyvereket szállítsanak az ukrán biztonsági erőknek az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöki posztjára jelölt Joseph Dunford tábornok szenátusi bizottsági meghallgatásán csütörtökön.
Az amerikai tengerészgyalogosok vezetője a fegyveres erők bizottsága előtt azt mondta: Oroszország atomfegyvereivel egzisztenciális veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra nézve, Moszkva magatartása pedig nyugtalanító.
Dunford az Ukrajnának való fegyverszállításokkal kapcsolatban kijelentette, hogy ezen támogatás nélkül az ukrán erők nem tudják megvédeni magukat "az orosz agressziótól".
Napokkal korábban Ashton Carter védelmi miniszter ugyanezen szenátusi bizottságban szintén azt mondta, támogatja, hogy az amerikai hadsereg halált okozó fegyvereket szállítson Ukrajnának, de azt is aláhúzta, hogy erről még nem született kormányzati döntés..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/kulfold/oroszorszag-nyomozo-bizottsaga-szerint-az-ukranok-tiltott-haborus-modszereket-alkalmaznak
"Oroszország Nyomozó Bizottsága több mint 50 eljárást kezdeményezett, amelyben a délkelet-ukrajnai tiltott háborús módszerekre próbálnak fényt deríteni – írja a RapidPress Hírszolgálat.
„Oroszország Nyomozó Bizottsága jelenleg 54 különböző ügyben nyomoz ilyen tényekkel kapcsolatban. A nyomozás keretén belül több mint 100 ezer embert hallgattak ki. Közülük 20 ezren áldozatokként vannak nyilvántartva” – mondta a hivatal képviselője, Vlagyimir Markin. A DNR és az LNR vezetősége az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordultak azt ajánlva, hogy hívjanak össze nemzetközi törvényszéket az ukránok által vezetett büntetőhadjárat háborús bűnei miatt..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/europa-tanacs-donbassz-kulonleges-statuszat-az-alkotmanyban-kell-biztositani
"Az Európai Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland azt mondta, hogy az Ukrán Alkotmányban kellene rögzíteni Donbássz különleges státuszát.
Az európai politikus erről a Deutsche Welle újságnak nyilatkozott.
Egy kérdésre válaszolva, hogy vajon az LNR és DNR nyilatkozatai, melyekben saját helyi választásokat hirdettek idén őszre, nem sértik-e a minszki megállapodást, Jagland megjegyezte, hogy az Európai Tanács nem részese a minszki tárgyalási folyamatnak, ezért hát nem feladata, hogy értékelje az ott zajló eseményeket. Mindenesetre a minszki megállapodás korábban leszögezte, hogy a helyi választásokat az ukrán jogszabályokkal összhangban kell megtartani..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/ukrajnaban-romlik-az-oktatas-minosege-falusi-iskolakban
"Ihor Likarcsuk, az Ukrán Oktatásminőség-ellenőrzési Központ (UCOJaO) igazgatója a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változatának adott interjújában beszélt arról, hogy folyamatosan nő a különbség a falusi és a városi oktatás minősége között. A vidéki iskolák tanulóinak eredményei idén jelentősen romlottak 2007-hez képest - írja a Kárpátalja Hetilap internetes változata...
...Likarcsuk a portálnak nyilatkozva a külső független teszteléssel kapcsolatban jövőre várható újdonságokról is szólt. Elmondása szerint az Oktatási és Tudományos Minisztérium Kollégiuma úgy döntött, jövőre három tárgyból – ukrán és angol nyelvből, illetve matematikából vagy történelemből (választható) – vonják össze a ZNO-t az iskolai kibocsátó vizsgával (DPA)."



Tehát Ukrán és Angol nyelvből kötelező lesz majd mindenkinek, akkor is ha ő orosz , ruszin... vagy magyar ajkú.. (ez mennyi lehet reálisan? az ország 70-75-80 %-a ? ) Így is lehet egy kis hű elitet kinevelni- mindenki más adminisztratív eszközökkel ugyan, de mindenképpen jogszerűen korlátozva lesz.
Az Orosz nyelvtől eltekintve is az angol nyelv gondolom inkább pár nyugati régióban gyakoribb. Tehát a Dél - Keleti régiók gyerekei kettő kritérium hátrányából, de még a közép régiók gyerekei is legalább egy kritérium hátrányából indulnak majd. Ehhez még hozzá veszem újból az adminisztratív eszközöket, de ezúttal a szubjektivitást.
Abban a valószínű esetben , ha azt vesszük hogy az uralkodó elitté az Ukránokat teszik központi segítséggel, akkor az oktatás erőszakos elukránosítása várható. Az Ukrán ajkúakon kívül mindenki mást (finoman szólva) szigorúbban fognak elbírálni. Ez pedig szándék szintjén (is) erősíteni akarja a nem Ukrán ajkú többség elukránosítását.
És a kezdet már most körvonalazódik...
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 317
20 700
113
Erről már esett szó a 3-al ezelőtti bejegyzésben, most egy kicsit más oldalról.
---------------------------------

Oroszország az első számú fenyegetés Amerikára

Oroszország jelenti a legnagyobb <b>nemzetbiztonsági kockázatot</b> az Egyesült Államokra, Amerikának növelnie kell a katonai jelenlétét egész Európában, még akkor is, ha NATO-szövetségeseik csökkentik is a katonai kiadásaikat – mondta az amerikai kormányban légvédelemért felelős Deborah James.
A szokatlanul egyértelműen fogalmazó nyilatkozatot James azután adta, hogy hazatért a többek között Lengyelországot magában foglaló európai körútjáról. James elégedetlenségének adott hangot, amiért a NATO 28 tagállama közül csak négy teljesíti a katonai szerződésben vállalt hadi kiadásokat, mely elvileg <b>az egyes országok GDP-jének legalább két százaléka lenne</b>.
Júniusban jelentették be, hogy az Egyesült Államok tovább növeli a katonai erejét a térségben. Komolyabb szárazföldi erők helyett a logisztikát és a fegyverzetét fejleszti, többek között újabb bombázókat és tengerről indítható rakétákat telepít a térségbe, de különleges alakulatokat is ígértek, melyekkel többek között az orosz fenyegetéseket akarják ellensúlyozni.

http://index.hu/kulfold/2015/07/09/oroszorszag_az_elsoszamu_fenyegetes_amerikara/
----------------------------------------

- Oroszország nem az USA nemzetbiztonságát veszélyezteti, hanem a világuralmi terveit. Kíváncsi vagyok mikor fogják néven nevezni Kínát is.
- A GDP 2%-ának hadi célra fordítása nem kötelező, hanem ajánlás.
Jellemző az USA kétszínűségére, hogy ezt folyton emlegeti, de nem sokat tesz az ügyben. Hisz neki nem érdeke, hogy az EU erős, saját haderővel rendelkezzen. Még felmerülne a gondolat: akkor az USA már nem is olyan fontos az EU-nak.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 317
20 700
113
UKRÁN LAKOSOKAT FOSZTHATNAK MEG ÁLLAMPOLGÁRSÁGUKTÓL, HA “NEM ELÉG LOJÁLISAK”

Kijev új törvénytervezetet készít elő, amelyben a Donbássz és a Krím lakói „nem ukrán állampolgár” státuszt kapnának –írja a Lifenews TV-csatorna honlapja.

A LifeNews TV-csatorna birtokába került egy törvénytervezet, amely az „Ukrajna állampolgára” státuszt határozza meg. A tervezetet az ukrán Kulturális Minisztérium és az Információs Minisztérium munkatársai dolgozták ki, és rögzítik benne az állampolgárságtól történő megfosztás procedúráját. A törvénytervezet az EU-ban 2004 óta érvényes szabályok és törvények alapján készült.

A törvény elfogadása után jóval körülményesebb lesz az ukrán állampolgárság megszerzése, szigorú előkészítési procedúra előzi meg, többek között górcső alá kerülnek a kérvényező politikai nézetei is, habár konkrét utalások nincsenek arra vonatkozóan, hogy melyek a kívánatos paraméterek. Különös figyelemmel kezelik a Krímből és a Donbásszból érkező igényeket.

Az ukrán állampolgárság elvesztése azonban jóval egyszerűbb folyamat lesz. Ez ügyben elégséges ha az Igazságügyi Minisztérium által előkészített program szerint lesz az igénylő értékelve, és amennyiben nem támogatja a jelenlegi politikai vonalat, úgy sorsa megpecsételődött. A kidolgozott tervezet célja, hogy az állami szervek lehetőséget kapjanak kiértékelni az illető patriotizmusának hőfokát és a jelenlegi hatalom iránti lojalitásának mértékét. Ezen mutatók negatív megítélése és a tervezet 5. pontja alapján „hontalan” státuszt kap az igénylő. A megítélés alapjául szolgálhat akár egy nem megfelelő bejegyzés a honlapokon is.

Más országok gyakorlata ez ügyben
.....

http://rapidpress.info/ukran-lakosokat-foszthatnak-meg-allampolgarsaguktol-ha-nem-eleg-lojalisak/
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 317
20 700
113
SZÉLSŐSÉGES ISZLAMISTÁK HARCOLNAK AZ UKRÁNOK OLDALÁN

Az Inopress információi szerint szélsőséges iszlamisták harcolnak Donbásszon az ukránok oldalán – írja Novorosszia hírügynöksége. Nagyjából harminc bűnöző csoportosulás segít Novorosszia háborúja ellen az ukránoknak. Őket a legforróbb pontokon vetik be az ukránok.

A New York Times tudósítója, Andrew Kramer kikérdezte az egyik ilyen bűnbandának, a Manszúr sejkről elnevezett zászlóaljnak a vezetőjét.

A találkozóra egy steak house-ban került sor, ahol a Jobb Szektor harcosai szívesen időznek. Az amerikai újság szerint a Jobb Szektor irányítja ezt a bűnbandát. Kramer riportalanya nem árulta el a nevét, csak annyit árult el magáról, hogy nagyjából 45 éves, és részt vett mind a két csecsen háborúban, illetve hogy eddig Franciaországban élt. „Szeretünk harcolni az oroszokkal. Mindig is harcoltunk az oroszokkal. Nagyjából 24 éve léptem erre az ösvényre. Számunkra sosem ért véget a háború. Sosem tértünk ki az Oroszország elleni háborúból, és nem is fogunk soha sem” – mondta a parancsnok.

Kramer megjegyzése szerint néhány ukrán zászlóalj nyíltan használ nacionalista szimbólumokat, mint például az Azov zászlóalj. A csecsen harcos elárulta, hogy jól kijönnek a nacionalistákkal, mert ők is ugyanúgy, mint ő, utálják az oroszokat, és szeretik a hazájukat. A csecsen harcos társaival együtt nem hord nehézpáncél mellényeket. „Nekünk ilyen nézetünk van ezzel kapcsolatban. Hiszünk Istenben, ezért nincs szükségünk páncélmellényekre” – mondta a csecsen harcos. A februárban megölt Isze Muszajev parancsnokról elárulta, hogy az ukrán katonai vezetőség jóváhagyta annak tevékenységét, de ezekről nem történt semmilyen hivatalos feljegyzés.

A csecsen harcos arról is beszélt, hogy a francia hatóságok ebben az évben letartóztatták csoportjának két tagját is, akiket az Iszlám Állammal való együttműködéssel vádolnak. „Egész Európa retteg az oroszoktól. Európának érdeke, hogy mi önkéntesekként harcoljunk itt, de ezt nem mindenki érti” – mondta a csecsen harcos.

„A Manszúr sejk és a Dzsohar Dudajev zászlóalj főleg csecsenekből áll, de vannak közöttük más poszt szovjet köztársasságokból származó muzulmánok is, például üzbégek és balkárok is. A harmadik, Krím zászlóaljban főleg krími tatárok vannak” – olvasható Kramer cikkében.

Forrás: Novorosinform

http://rapidpress.info/szelsoseges-iszlamistak-harcolnak-az-ukranok-oldalan/
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusnext.ru/news/1436469977
A jobb szektor fegyveresei nem fogják elhagyni Sirokinot.

http://rusnext.ru/news/1436464652
Klicsko "szeparatista" lett. Úgy véli, Kijev túl sokat fizet az Ukrán költségvetésnek.

http://rusnext.ru/news/1436464590
Tegnap este két csoport Ukrán katona (felforgató csoportok) próbált betörni a Donyecki reptérre harci járművek páncélozott szállítók és légvédelmi létesítmények fedezetében - jelentette be ma Vlagyimir Kononov a DNR honvédelmi minisztere.

http://rusnext.ru/news/1436436643
A hazafiatlan Ukránok meg lesznek fosztva az állampolgárságuktól- egy törvénytervezet szerint.
Az Ukrán állampolgárságot sokkal nehezebb lesz megszerezni, elveszíteni viszont sokkal könnyebben lehet majd. Kijevnek lehetősége lesz megszabadulni azoktól az emberektől, akik nem támogatják a jelenlegi kormány politikáját.
A hatóságoknak joga lesz hogy ellenőrizze a hűségét és hazafias nézeteit azoknak akik Ukrán útlevelet akarnak szerezni, illetve Ukrán állampolgárok. Ha a hatóságok úgy döntenek hogy nem felelnek meg az adott követelményeknek
Ha a hatóságok úgy döntenek, hogy az egyén nem felel meg a megadott követelményeknek, akkor hontalan - állampolgárság nélküli- státuszt kap.
A részletek még kidolgozás alatt állnak.
 

matyiii

Member
2015. február 9.
66
0
6
<blockquote>Elso dolog amit csináltak , hogy eltorolték a kisebbségi nyelvek használatát

Ezt már rengetegszer megbeszéltük, hogy ez nem történt meg. Mégis rendületlenül megy tovább, hogy megtörtént esetként hivatkoznak rá. Hazugság.

Az orosz-ukrán kapcsolatoknak semmi sem tett be annyira mint a háború. Ha Oroszország nem támadja meg a Krímet és nem szít háborút Kelet-Ukrajnában most nem lennének ilyen rosszak az orosz-ukrán kapcsolatok. Még az EU-csatlakozás sem rontotta volna úgy el a kapcsolatukat mint egy orosz-ukrán etnikai háború.

Az meg elég ócska casus belli, hogy ha Oroszország nem szállja meg a Krímet akkor ott NATO bázis épül. Semmi ilyenről nem volt szó, a bázis évtizedekig ki volt bérelve Oroszországnak, ha nem kezdenek háborúba fel sem merült volna ilyesmi. Ez egy tipikus "mi lett volna ha" spekuláció amit persze már sohasem tudunk meg, ilyen a jó casus belli, egy soha meg nem történt esemény, amit így persze már cáfolni sem lehet, igazán remek háborús indok.</blockquote>
Ulippo ez a hozzászólás nem más vélemény hanem hazugság. Ilyeneket ne mondj senkinek mert csak magad égeted. Tudod azzal indult a háború hogy Ukrajna EU és NATO tag akart lenni és ez el is indult a puccsal. Krim az már csak egy vonzatos történés volt. A kapcsolatokat az Ukrán vezetés rontotta el. Ez nem orosz-ukrán etnikai háború hanem ukrán-szakadár a szakik között is vannak ukránok. Ha már bele keverted az oroszokat akkor inkább
NATO-Orosz háború,Az ukik csak asszisztálnak. Ha nem tudnád a NATO már körbe vette az oroszokat azt hitte neki mindent szabad mint a mesében
" és akkor a kis nyúl elszemtelenedett erre a medve" stb. Tudod ukrajna az orosznak kell ütköző zónának úgy egészben ahogy van és ezt a szerepét már több mint egy éve sikeresen be is tölti. Nézd meg a NATO-t ezt a védelmi szervezetet ami fennállása óta egyszer sem védekezett de vagy 8 országot megtámadott most megfostak s nem történik semmi részükről kitáncolni égő lenne ezért van ez az ujj harcmodor ez a -szankciosdi- ez igen.
A múltkor kérdezted Kárpátaljától "honnét tudod az oroszok adtak nekik fegyvert"? Válasz "te tudod". Na hát persze hogy adtak nekik, miért az ukik kaphatnak az uniótól, amerikától az nem bün. Itt mennek át országunkon a szerelvények. Mondhatod nekem hogy gyakorlatra mennek ha mesélni akarsz. Ja hogy védelmi fegyverek, egy tank is védelmi fegyver ha mögötte vagy.
Nem volt szó a krimi NATO bázisról? Ez igaz mert azt az amcsik maguknak akarták US-NAVY benyomok egy linket a honlapjukról s ne mond azt hogy
Oo hamisítvány olvast el a pdf-eket is nézd a dátumokat.
https://fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&id=2bb691b61c59be3a68180bd8c614a0cb&tab=core&_cview=1

Azt mondod negyven évig még oroszoké a kikötő? Érdekes lett volna reggelenként egyes dokkban US-NAVY kettesben meg Orosz s mind a kettő saját himnuszra parádézik.
Az MH17 -ről ne linkelj, amit másfél év alatt nem tudnak kivizsgálni azt nem is akarják.