[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Valami nem áll nekem össze ezzel az egész Lenyo-PSZ akcióval kapcsolatban. A szektoros csapat vezetője állítólag komoly rendőrségi tapasztalattal rendelkezett. Plusz apuka és bátyuska az SZBU-nál dolgozott, tehát biztos volt valami lövése egy ilyen akció megszervezéséről. Ehhez képest begyalogolnak a csapdába, nem próbálják meg megszorongatni Lenyot (én ha több kettőnél simán "megkérem" hogy tartson velem, meg eleve semleges területre szervezem a találkát, nem sétálok be az oroszlán barlangjába). Nincs megtervezett visszavonulás. Az a minimum, hogy számítok a legrosszabbra és megtervezek két-három kivonási útvonalat. Az egérutakon rádióirányítású aknákat és fedezőegységeket telepítek és nem használok mobilt hanem urht. Ehhez képest ez az egész olyan volt mint egy pisztolypárbaj a vadnyugati ivóban. Mindenki lőtt mindenkire, totális káosz, irányvesztések, stb. A rendőrök hozzáállása is kérdéses: hol nem találják a menekülőket, hol tárgyalgatnak velük, hol tűzpárbajt vívnak velük teljesen random módon. No és a netre felkerült számtalan felvétel - az egész gyanúsan jól van dokumentálva. Ráadásul az elhagyott terepjárókhoz se a zsaruk érnek oda hanem "valaki" ( érdekes a nyelvhasználata, szerintem nem ukrán az anyanyelve, mert orosz szavakat is használ plusz egyszer hibásan ragoz).
Na így elsőre az akácmézes szilvapálinka ennyit juttatott az eszembe. Lehet, hogy nem kellett volna élnem vele?
 

lgabo

Well-Known Member
2015. március 18.
998
810
93
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/jaros-elmondta-jobb-szektornak-miert-van-szuksege-fegyverekre-karpataljan
 

ecso

Active Member
2014. szeptember 15.
1 201
0
36
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/biden-gyerunk-arszenyij-ukrajna-kezd-kifogyni-lehetosegekbol

Az alelnök kitért még az Ukrajnának nyújtott pénzbeli segítségre is. 2 milliárd dollár garantált kölcsönt nyújt majd Ukrajnának, és további 1 milliárdot ez évben, amennyiben előrelépések történnek reform terén, valamint említésre került 470 millió dollár azonnali gazdasági segély is.

**********
Úgy látszik az EU lényegesen bőkezűbb a görögökkel, mint az USA Ukrajnával. Az a félő, hogy Ukrajna mentését is az EU nyakába akarja nyomni.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 017
1 636
113
Munkácsi lövöldözés: elfogtak egy felderítőt?

A rendvédelmi szervek elfogtak egy motorost, aki a feltételezések szerint összefüggésbe hozható a szombati munkácsi lövöldözéssel, írja a pmg.ua hírportál.
A terepszínű ruhát viselő férfi egy rendszám nélküli narancssárga motorkerékpárral közlekedett Lemberg irányába a Csap-Kijev főútvonal munkácsi szakaszán, nem messze a szombati lövöldözés helyszínétől. A rendőrök közúti rutinellenőrzés során megállították a motorost, aki nem tudta igazolni magát. Állítása szerint elvesztette az okmányait, épp az új dokumentumok miatt lakóhelyére, Szolyvára tartott. Nem volt nála mobiltelefon sem, azt mondta magáról, hogy erdész ezért visel terepszínű öltözéket. A rendőrök nem hittek neki, ráadásul a motor benzintankján találtak egy a Jobb szektor lógóját ábrázoló levonót, amit korábban megpróbáltak befesteni. A gyanúsítottat jelenleg is kihallgatják.
Az unn.com.ua hírportál saját forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy a motoros, a közeli erdőkben bujkáló jobb szektorosok egyike, aki épp felderítést végzett. A Holosz Karpat azt írja Munkács közeli erdőkből ismét fegyverropogás hallatszik.
Korábban beszámoltunk már arról, hogy hétfőn a késő esti órákban az Ukrán Biztonsági Szolgálat különleges akció keretében elfogta a Jobb Szektor (PSZ) két fegyveresét. Ma délelőtt valóságos hajtóvadászat indult a többi bandita ellen a Munkács melletti Borhalmát (Boboviscse) szegélyező erdőben.

https://youtube.com/watch?v=4jpG_iuUsKk

http://karpathir.com/2015/07/14/munkacsi-lovoldozes-elfogtak-egy-felderitot/
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 017
1 636
113
Összeszólalkozás volt a közösségi aktivisták és a Jobb Szektor között Ungváron

A tüntetés ideje alatt, amit a Jobb Szektor (PSZ) szervezett a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció (ODA) épülete előtt, vita alakult ki a PSZ-esek és a közösségi aktivisták között - közli a Kárpátalja Hetilap internetes változata. A Jobb Szektor (PSZ) tüntetést szervezett tegnap, július 13-án a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció (ODA) épülete előtt. A követeléseik megegyeztek a nemrég Kárpátaljára érkezett Dmitrij Jaros igényeivel: a megyei védelmi szervek vezetőségének feloszlatása, Mihajlo Lanyo és Viktor Medvedcsuk letartóztatása, valamint Arszen Avakov belügyminiszter lemondatása – írja a Nove Zakarpattya hírportál.
Halina Kundik, a Jobb Szektor megyei sajtóreferense elmondta az újságíróknak, hogy az ODA előtti tüntetés meghatározatlan idejű, s csak akkor hagyják el a helyüket, ha teljesítik a követeléseiket.
Az akció közben vita alakult ki a közösségi aktivisták, a káplánszolgálat képviselője és a Jobb Szektor (PSZ) emberei között. A PSZ egyik képviselője volt a legjobban felháborodva, mert őt és kollégáit, akik tegnap egy katonai autón érkeztek megyénkbe, nem akarták átengedni a fegyveres katonák az ellenőrző pontokon. A közösségi aktivisták megmagyarázták a PSZ-eseknek, hogy ez helyzet érthető, hiszen jelenleg Kárpátalján rengeteg ellenőrző pont van, s felhívták a Jobb Szektor embereinek figyelmét arra, hogy ne teremtsenek kedves képet a megyéről az orosz médiának és az orosz hadseregnek.
„Nálunk nincs háború, s nem is szeretnénk, hogy az törtjénen a szülőföldünkön, mint keleten. Miért járkálnak a PSZ emberei fegyverrel Munkács békés utcáin? Maguk ugródeszkát akarnak csinálni Kárpátaljából az orosz csapatoknak. Gondolkozzanak, mit tesznek! – szólalt fel Jevhen Molnar, a „Kardinális változások civil szervezet képviselője.

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/osszeszolalkozas-volt-kozossegi-aktivistak-es-jobb-szektor-kozott-ungvaron
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
<blockquote rel="lgabo">http://hidfo.ru/2015/07/a-jobb-szektor-ellenorzese-ala-vonta-lvov-varosat/</blockquote
Ha ez igaz akkor kezdődik a tánc. Az minden esetre jelzés értékű, hogy a Jobb Szektor honlapját már nem tudom megnyitni.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 017
1 636
113
Ukrán politológus: Ha eldurvul a helyzet, a magyarság segítséget kér majd, hogy vegyék el őket Ukrajnától

Ha más városokban is a hét végi munkácsi fegyveres összetűzéshez hasonló konfliktusok kezdődnek, a kárpátaljai magyar kisebbség Európához fordulhat védelemért – nyilatkozta kedden Olekszandr Szolontaj politológus, a kijevi Politikaoktatási Intézet munkatársa, volt Kárpátaljai megyei és ungvári önkormányzati képviselő a Glavcom.ua ukrán hírportálnak.
A kárpátaljai helyzetet elemző terjedelmes interjújában Szolontaj a magyar közösséggel kapcsolatban kifejtette: „Elméletileg, ha Ukrajna a rendteremtés helyett más forgatókönyvet követ, és ha más városokban is (a munkácsihoz) hasonló összetűzések kezdődnek, akkor természetesen a magyar kisebbség felveti a kérdést Európa előtt, hogy, úgymond, vegyék el Ukrajnától. Az emberek azt mondják majd: annektáljatok bennünket, találjatok ki, és tegyetek valamit, mert nem akarunk ennek a részesei lenni”. A magyarok ugyanis etnikai csoportnak érzik magukat Kárpátalján, ahol nincs más hasonlóan nagy nemzetiségi csoport – tette hozzá, megjegyezve, hogy véleménye szerint a helyzet nem fog idáig fajulni.
A kérdésre, hogy a munkácsi konfliktusban részes felek melyikének az oldalára állt a kárpátaljai lakosság, a politológus elmondta: a helyzet tragikuma, hogy a Jobb Szektor (PSZ) nacionalista struktúraként van jelen, miközben a nacionalista elegy nagyon veszélyes Kárpátalján. „A kárpátaljai emberek akkor sem fogják soha elfogadni a PSZ-t, ha történetesen kiderül, hogy igaza van az adott helyzetben, mert elsőként nyitott tüzet” – mutatott rá. Úgy vélte, a kárpátaljaiak nem támogatják azokat sem, akik a hatalom védőszárnyai alatt foglalkoznak csempészéssel, üzleteléssel.
„Abszolút minimális az esélye annak, hogy Kárpátalján a munkácsi események miatt valamilyen köztársaságot hozzanak létre, szeparatista mozgalmat indítsanak, vagy fegyveres felkelésbe kezdjenek a hatalom ellen. Ez eleve lehetetlen” – szögezte le az ungvári származású ukrán politológus.
Forrás: MTI

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/ukran-politologus-ha-eldurvul-helyzet-magyarsag-segitseget-ker-majd-hogy-vegyek-el-oket-ukrajnatol
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 322
68 548
113
Ukrán politológus: Ha eldurvul a helyzet, a magyarság segítséget kér majd, hogy vegyék el őket Ukrajnától

Ha más városokban is a hét végi munkácsi fegyveres összetűzéshez hasonló konfliktusok kezdődnek, a kárpátaljai magyar kisebbség Európához fordulhat védelemért – nyilatkozta kedden Olekszandr Szolontaj politológus, a kijevi Politikaoktatási Intézet munkatársa, volt Kárpátaljai megyei és ungvári önkormányzati képviselő a Glavcom.ua ukrán hírportálnak.
A kárpátaljai helyzetet elemző terjedelmes interjújában Szolontaj a magyar közösséggel kapcsolatban kifejtette: „Elméletileg, ha Ukrajna a rendteremtés helyett más forgatókönyvet követ, és ha más városokban is (a munkácsihoz) hasonló összetűzések kezdődnek, akkor természetesen a magyar kisebbség felveti a kérdést Európa előtt, hogy, úgymond, vegyék el Ukrajnától. Az emberek azt mondják majd: annektáljatok bennünket, találjatok ki, és tegyetek valamit, mert nem akarunk ennek a részesei lenni”. A magyarok ugyanis etnikai csoportnak érzik magukat Kárpátalján, ahol nincs más hasonlóan nagy nemzetiségi csoport – tette hozzá, megjegyezve, hogy véleménye szerint a helyzet nem fog idáig fajulni.
A kérdésre, hogy a munkácsi konfliktusban részes felek melyikének az oldalára állt a kárpátaljai lakosság, a politológus elmondta: a helyzet tragikuma, hogy a Jobb Szektor (PSZ) nacionalista struktúraként van jelen, miközben a nacionalista elegy nagyon veszélyes Kárpátalján. „A kárpátaljai emberek akkor sem fogják soha elfogadni a PSZ-t, ha történetesen kiderül, hogy igaza van az adott helyzetben, mert elsőként nyitott tüzet” – mutatott rá. Úgy vélte, a kárpátaljaiak nem támogatják azokat sem, akik a hatalom védőszárnyai alatt foglalkoznak csempészéssel, üzleteléssel.
„Abszolút minimális az esélye annak, hogy Kárpátalján a munkácsi események miatt valamilyen köztársaságot hozzanak létre, szeparatista mozgalmat indítsanak, vagy fegyveres felkelésbe kezdjenek a hatalom ellen. Ez eleve lehetetlen” – szögezte le az ungvári származású ukrán politológus.
Forrás: MTI

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/ukran-politologus-ha-eldurvul-helyzet-magyarsag-segitseget-ker-majd-hogy-vegyek-el-oket-ukrajnatol

Na majd az EU, az cselekszik, gyorsan, úgy hogy kárpátaljának jó legyen. Mi meg milyen sereget küldhetnénk nekik védelem gyanánt? Még a Jobb Szektor és társai is ütőképesebb, tapasztaltabb, jobban felfegyverzett stb...

CJ5Hvb2WsAAV-WA.png
CJ47y7nWIAApxND.png
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 017
1 636
113
Kárpátaljára várják Porosenkót

A Munkácson történt, három halálos áldozatot követelő események miatt már ma este vagy holnap reggel Kárpátaljára érkezhet Petro Porosenko ukrán államfő, írja elnökhöz közeli forrásokra hivatkozva az ua-reporter.com hírportál.
A hírt egyelőre nem erősítették meg hivatalosan. A portál összeállításában azt boncolgatja, hogy Petro Porosenko az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács hétfői ülésén kijelentette, hogy a konfliktus Munkácson a csempészüzlet újrafelosztása miatt robbant ki. „A munkácsi események rávilágítottak több olyan idült problémára, amelyek azonnali megoldást igényelnek” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a klánosodásra, csempészetre, korrupcióra gondol. „Az, ami ott történik, nem fekete-fehér, hanem megdöbbentően fekete” – állapította meg.

http://karpathir.com/2015/07/14/karpataljara-varjak-porosenkot/
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 017
1 636
113
Megerősítették a Tatár-hágó védelmét

A hét végi munkácsi események folytán a hatóságok megerősített ellenőrző pontot létesítettek a Tatár-hágón – tájékoztatott Roman Pilipjak a jaremcsai járási közlekedésrendészet vezetője.

A helyileg illetékes parancsnok a karpatnews.in.ua hírportálnak elmondta, hogy a rendőrök mellett a nemzeti gárda különlegesen kiképzett katonái ellenőrzik a Kárpátalja felé tartó átmenő forgalmat. Roman Pilipjak hozzátette a hágón megerősített biztonsági intézkedések vannak érvényben. Még korábban megerősítették Kárpátalja hágóinak többek között a Vereckeinek a védelmét.

tatar_hago_vedelem.jpg


http://karpathir.com/2015/07/14/megerositettek-a-tatar-hago-vedelmet/
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 322
68 548
113
Lembergben levonták az Úniós zászlót és felhúzták helyére a Jobb szektorét.:)
CJwDpa8UYAE4qm5.jpg
CJwDph4UMAAIuZe.jpg
CJwDpslUkAAsEB6.jpg
CJuzlY5WEAAUshZ.jpg

Ezek is Lembergben repkednek:
CJeETfzUkAALO-q.jpg


BREAKING RightSector took full control over Lvov inc. mil. units & police stations after 2 explosions > 4 CPs on outer roads ukraine eu