[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
23-07.jpg
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 329
18 937
113
bogaras
július 23., 21:31

Hát úgy látom nem csak te kérdőjelezed meg az Ukrán hozzá értést hanem egy orosz katonai szakértő is.

http://vpk.name/news/136610_ukrainskaya_armiya_ne_smozhet_effektivno_ispolzovat_amerikanskie_stancii_kontrbatareinoi_borbyi_schitaet_rossiiskii_ekspert.html
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 462
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/ujabb-fronvonal-munkacsi-esemenyeknek-komoly-kovetkezmenyei-lehetnek
"A Korresopndent.net hosszabb cikket tett közzé a munkácsi helyzet értékeléséről. A tudósító Munkács környékére is ellátogatott, ahol beszámolója szerint katonai járművek cirkalnak, a helyiek pedig azt kiabálják utánuk: "Szégyen!"
Mindennek az oka a júlis 11-i munkácsi konfliktus, amelyet azóta már a "második front" megnyitásaként is emlegetnek.
Kárpátalja, csakúgy mint Donbássz, a saját törvényei szerint él, és csupán formális hűséggel adózik a központi kormányzatnak, írja a Korrespondent.
"Kárpátalja sok mindenben emlékeztet Donbásszra, többek között abban is, hogy minden egyetlen klánhoz tartozik - mondta az Udar képviselője, Jegor Firszov. - Kárpátalján a taxisok és az árusok is nagyon jól tudják, hogy ki az a (Mihail) Lanyo, hogy milyen kapcsolatban van Balogával, és hogy mivel foglalkozik".
Az évek során megváltozott az elnök személye, a miniszterelnöké, az egész kijevi vezetés kicserélődött, de Munkács urai változatlanok.
Oleg Pokalcsuk szociálpszichológus szerint a munkácsi események felszínre hozták a térség valódi problémáját, hogy nincs hatékony központi ellenőrzés Kárpátalján.
"Kijev úgy tett, mintha ellenőrizné a területet. Ők úgy tettek, mintha engedelmeskednének. Közösen pedig azt imitálták, hogy egy demokratikus országban élnek" - mondta a szakértő..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/porosenko-felmentette-mozgositas-alol-tudosokat-es-tanarokat
"A korábban mozgósított tudósokat le kell szerelni, hacsak nem kívánják folytatni a katonai szolgálatot – közölte a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata..."
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 047
1 786
113
Tüntetés Lembergben: "A zsidó testvériség eladja Ukrajnát!"

A tüntetők azt követelték a hatóságoktól, hogy távolítsák el a hatalomból a zsidókat. Kedden mintegy 100 ember jelent meg a Lemberg Megyei Állami Adminisztráció épületénél plakátokkal a kezükben és a zsidók eltávolítását követelték az ukrán kormányból - közli a Korrespondent.
A tüntetők a következő szöveggel tartottak transzparenseket: "Valtsman - Porosenko, Kogan - Turcsinov, Klicsko - Etinzon, Grojszman, Kapiteljman - Timosenko, Bakaj - Jacenyuk, Tyahnyibok - Frotzman" A zsidó testvériség eladja Ukrajnát!"
A helyi rendőrség arról számolt be, hogy a tüntetés engedélyezve volt és semmilyen közrendsértés nem történt.

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/tuntetes-lembergben-zsido-testveriseg-eladja-ukrajnat
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 047
1 786
113
Amerikai professzor: Ukrajna fejlődésének a Donbasz elengedése tenné a legjobbat

Tönkretenné Ukrajna gazdaságát és a megkezdett reformokat, ha Kijevnek kellene finanszíroznia a Donbasz régió újjáépítését. Alexander J. Motyl amerikai politológiaprofesszor szerint hagyni kellene, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok maguk, illetve orosz segítséggel oldják meg égető gazdasági-szociális problémáikat. Fájdalom, de semmi sem változott. Ahogy 2008 őszén publikált híres cikkében, Alexander J. Motyl ma is úgy látja, és ma újból azt írná, hogy a NATO orosz katonai agresszió esetén nem védené meg az észt–orosz határ mentén fekvő Narvát. Vagy bármilyen más balti, egykor szovjet érdekeltségű „célpontot”. – Az európaiak vonakodnak elismerni, hogy a hadseregek fontosak, és Oroszország stratégiai fenyegetést jelent. A NATO szerintem változatlanul attól szenved, hogy a híres ötödik cikkely igazából semmire nem kötelezi a tagállamokat. A különbség az, hogy az Egyesült Államok és Oroszország tisztában van a balti államok sérülékenységével, és Oroszország mély válságot okozhat a NATO-ban – hangoztatta a Népszabadságnak a newarki Rutgers Egyetem 61 éves, a posztszovjet térségre szakosodott politológiaprofesszora.
A New Yorkban született, ukrán bevándorló családból származó Motyl a 2008. augusztusi grúz–orosz háború után egy hónappal írta meg óriási vihart kavaró cikkét (Would NATO Defend Narva?), amelyben azt állította, hogy a NATO semmit sem tudna tenni, ha a Kreml – az észtországi orosz kisebbség védelmére hivatkozva – katonai egységekkel ragadná magához például Narvát. A politológus szerint a NATO hozzállásán nem változtatott sem a Krím megszállása, sem a kelet-ukrajnai háború. Bár az Európai Unió és az USA szankciókkal sújtotta Oroszországot, a Nyugat az Ukrajna elleni orosz háborút változatlanul az európai érdekeket és biztonságot közvetlenül nem veszélyeztető, távoli eseményként szemléli.
Az Egyesült Államok „más tészta”. Azzal, hogy az USA nehézfegyvereket, például tankokat fog állomásoztatni Kelet-Európában, és ezekkel rotációs alapon amerikai egységek gyakorlatoznak, azt üzenik Moszkvának, hogy orosz agresszió esetén Washington kész lenne beavatkozni.
Motyl szerint Oroszországot feltartóztatni és elrettenteni azzal lehet, ha a Nyugat feltétlenül elkötelezi magát Ukrajna túlélése, értsd függetlensége, biztonsága és európai integrációja mellett. Amint a Kreml látja, hogy a Nyugat komolyan veszi Ukrajnát, veszi az üzenetet, hogy a Nyugat komolyan veszi a balti államokat is.
A több hete Kijevben tartózkodó Motyl szerint a mai Ukrajna megértéséhez érdemes tanulmányozni Tarasz Sevcsenko életét. Az ukrán költő (1814–1861) fiatalon jobbágy volt, de a szabadságról sosem mondott le. A szabadság és a függetlenség iránti vágy a legerősebb társadalmi kötőelem, és ez magyarázza a nacionalisták növekvő népszerűségét is.
Az amerikai professzor nem tagadta, hogy Ukrajnában alig találkozott olyannal, aki elégedett lett volna az államfővel vagy a kormánnyal, és ne szidta volna a kormányt. A 2014. nyárihoz képest szerinte a helyzet javult, a kijevi hatalom elkötelezett a reformok iránt. A professzor az interjúban érzékeltette: a reformokat leginkább a Donbasz visszavétele fékezné le. A háborúban súlyos károkat szenvedett régió újjáépítése teljesen kivéreztetné az ukrán költségvetést, arról nem is szólva, hogy az ottani lakosság oroszpárti és Nyugat-ellenes, a szeparatisták komoly erőt jelentenek. Vagyis Ukrajna fejlődésének a Donbasz elengedése tenné a legjobbat. A trendek azt mutatják, hogy Kelet-Ukrajna valamiféle befagyott konfliktus felé tart. Ha Vlagyimir Putyin orosz elnök tartózkodik egy jelentős katonai offenzívától, válaszul Kijev fokozatosan csökkenti kapcsolatait a széles körű autonómiát elnyerő térséggel, amelynek orosz segítséggel, de alapvetően magának kellene megoldania égető gazdasági-szociális problémáit.
A Nyugat főleg jelentős pénzügyi támogatással, illetve fegyverszállításokkal segíthetné Ukrajnát. Opció lehet, hogy miközben lazítanak a Moszkvával szembeni gazdasági szankciókon, növelik a Kijevnek nyújtott pénzügyi segítséget. <b>Érdemes lenne fenntartani az EU-csatlakozás perspektíváját, persze csak a távolabbi jövőben. A NATO-tagságot sem kellene kizárni. Igazából azért, hogy Ukrajnának legyen miről lemondania, ha kap érte cserébe valamit az oroszoktól.</b>

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/amerikai-professzor-ukrajna-fejlodesenek-donbasz-elengedese-tenne-legjobbat
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Telefonos konferenciát tartottak a normandiai négyek, amellyel a következő párizsi találkozójukat készítették elő.
0,,18250498_303,00.jpg


Merkel, Hollande, Porosenko, és Putyin üdvözölte a megállapodást a 30 kilométeres pufferzóna kialakításáról.

Megerősítették, hogy a konfliktus csak politikai megoldással zárható le a minszki egyezmény alapján, amelynek lényeges pontja az őszi helyhatósági választások megtartása az Ebesz szabványainak megfelelően Ukrajna törvényei szerint.

A felek megállapodtak abban is, hogy felgyorsítják az ukrán-orosz gáztárgyalásokat, ami a következő téli időszak gázellátását rendezi.

http://www.dw.com/uk/%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%96%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%94-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%BE%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%94%D0%BD%D1%8C-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B1%D0%B0%D1%81%D1%96/a-18604894
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
Az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai "donyecki és luhanszki népköztársaságokkal" (DNR és LNR) való közvetlen párbeszédre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnök Kijevet a "normandiai négyek" másik három - Ukrajna, Franciaország és Németország - vezetőjével folyatott, a minszki megállapodás megvalósításának fejleményeit tárgyaló csütörtök esti telefonbeszélgetésen - közölte a Kreml sajtóosztálya.
http://kitekinto.hu/europa/2015/07/24/putyin_a_szakadarokkal_valo_kozvetlen_parbeszedre_szolitotta_fel_kijevet/
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai "donyecki és luhanszki népköztársaságokkal" (DNR és LNR) való közvetlen párbeszédre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnök Kijevet a "normandiai négyek" másik három - Ukrajna, Franciaország és Németország - vezetőjével folyatott, a minszki megállapodás megvalósításának fejleményeit tárgyaló csütörtök esti telefonbeszélgetésen - közölte a Kreml sajtóosztálya.
http://kitekinto.hu/europa/2015/07/24/putyin_a_szakadarokkal_valo_kozvetlen_parbeszedre_szolitotta_fel_kijevet/

Putyin nyitott kapukat dönget, hisz már régóta közvetlen párbeszéd folyik Kijev és az önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságok" között. A kontaktcsoportban az Ebesz közvetítésével közvetlenül egymással tárgyalnak, ukrán részről Kucsma, a DNR részéről Pusilin a főtárgyaló. A biztonsági, humanitárius, politikai és gazdasági alcsoportokban is közvetlen tárgyalások folynak a felek között. Putyin mintha le lenne maradva pár körrel.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 428
84 340
113
<blockquote rel="Python">Az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai "donyecki és luhanszki népköztársaságokkal" (DNR és LNR) való közvetlen párbeszédre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnök Kijevet a "normandiai négyek" másik három - Ukrajna, Franciaország és Németország - vezetőjével folyatott, a minszki megállapodás megvalósításának fejleményeit tárgyaló csütörtök esti telefonbeszélgetésen - közölte a Kreml sajtóosztálya.
http://kitekinto.hu/europa/2015/07/24/putyin_a_szakadarokkal_valo_kozvetlen_parbeszedre_szolitotta_fel_kijevet/

Putyin nyitott kapukat dönget, hisz már régóta közvetlen párbeszéd folyik Kijev és az önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságok" között. A kontaktcsoportban az Ebesz közvetítésével közvetlenül egymással tárgyalnak, ukrán részről Kucsma, a DNR részéről Pusilin a főtárgyaló. A biztonsági, humanitárius, politikai és gazdasági alcsoportokban is közvetlen tárgyalások folynak a felek között. Putyin mintha le lenne maradva pár körrel.</blockquote>

Kozvetlen tárgyalás azt jelenti, hogy az ukrán vezetok tárgyalnak a DNR,LNR vezetokkel, nem Kucsmák meg mások tárgyalnak kozvetítok által a DNR,LNR tárgyalókkal.
 

lgabo

Well-Known Member
2015. március 18.
998
810
93
A 7dniv.info hírportál értesülései szerint Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő a munkácsi lövöldözés egyik érintettje tegnap az Asztély–Beregsurány ukrán–magyar határátkelőnél elhagyta Ukrajnát.

http://karpathir.com/2015/07/23/lanyo-elhagyta-ukrajnat/
 

lgabo

Well-Known Member
2015. március 18.
998
810
93
A Kárpátaljával szomszédos Ivano-Frankivszk megye egyik járási központjában felgyújtották az ottani Jobb Szektor irodáját.

Az eset Gorodenka városában történt. Az Ivano-Frankivszk megyei ügyészség sajtószolgálata arról számolt be, hogy péntekre virradó éjjel ismeretlenek feltörték az említett szervezet irodájának ajtaját, s felgyújtották azt.

http://karpathir.com/2015/07/24/egett-a-jobb-szektor-irodaja/
 

meister

Active Member
2015. május 8.
798
31
28
<blockquote rel="Python">Az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai "donyecki és luhanszki népköztársaságokkal" (DNR és LNR) való közvetlen párbeszédre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnök Kijevet a "normandiai négyek" másik három - Ukrajna, Franciaország és Németország - vezetőjével folyatott, a minszki megállapodás megvalósításának fejleményeit tárgyaló csütörtök esti telefonbeszélgetésen - közölte a Kreml sajtóosztálya.
http://kitekinto.hu/europa/2015/07/24/putyin_a_szakadarokkal_valo_kozvetlen_parbeszedre_szolitotta_fel_kijevet/

Putyin nyitott kapukat dönget, hisz már régóta közvetlen párbeszéd folyik Kijev és az önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságok" között. A kontaktcsoportban az Ebesz közvetítésével közvetlenül egymással tárgyalnak, ukrán részről Kucsma, a DNR részéről Pusilin a főtárgyaló. A biztonsági, humanitárius, politikai és gazdasági alcsoportokban is közvetlen tárgyalások folynak a felek között. Putyin mintha le lenne maradva pár körrel.</blockquote>

bocs haver, de nem. Kijev nem akar közvetlenül tárgyalni, mert akkor elismerné önálló félként őket, nem pedig ruszickaja szputnyikként. tanulj még diplomacit. ;)
 
T

Törölt tag 1526

Guest
<blockquote rel="ulippo"><blockquote rel="Python">Az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai "donyecki és luhanszki népköztársaságokkal" (DNR és LNR) való közvetlen párbeszédre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnök Kijevet a "normandiai négyek" másik három - Ukrajna, Franciaország és Németország - vezetőjével folyatott, a minszki megállapodás megvalósításának fejleményeit tárgyaló csütörtök esti telefonbeszélgetésen - közölte a Kreml sajtóosztálya.
http://kitekinto.hu/europa/2015/07/24/putyin_a_szakadarokkal_valo_kozvetlen_parbeszedre_szolitotta_fel_kijevet/

Putyin nyitott kapukat dönget, hisz már régóta közvetlen párbeszéd folyik Kijev és az önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságok" között. A kontaktcsoportban az Ebesz közvetítésével közvetlenül egymással tárgyalnak, ukrán részről Kucsma, a DNR részéről Pusilin a főtárgyaló. A biztonsági, humanitárius, politikai és gazdasági alcsoportokban is közvetlen tárgyalások folynak a felek között. Putyin mintha le lenne maradva pár körrel.</blockquote>

bocs haver, de nem. Kijev nem akar közvetlenül tárgyalni, mert akkor elismerné önálló félként őket, nem pedig ruszickaja szputnyikként. tanulj még diplomacit. ;)</blockquote>

Pedig a kontaktcsoportban és az alcsoportokban közvetlenül tárgyalnak. Persze önálló államként nem ismerik el őket, hisz ezek a csoportok is a minszki egyezmény végrehajtásáról tárgyalnak, aminek a célja hogy a területek visszatérjenek Ukrajnába.
 

meister

Active Member
2015. május 8.
798
31
28
Pedig a kontaktcsoportban és az alcsoportokban közvetlenül tárgyalnak. Persze önálló államként nem ismerik el őket, hisz ezek a csoportok is a minszki egyezmény végrehajtásáról tárgyalnak, aminek a célja hogy a területek visszatérjenek Ukrajnába.

figy, éppen az, hogy közvetítők (lsd. Kucsma) tárgyalnak egymással, az közvetett. Ha Porosenko s Pusilin leül egymással, az közvetlen... a diplomáciában ez a közvetett-közvetlen közötti különbözőség.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 340
5 040
113
OFF

figy, éppen az, hogy közvetítők (lsd. Kucsma) tárgyalnak egymással, az közvetett. Ha Porosenko s Pusilin leül egymással, az közvetlen... a diplomáciában ez a közvetett-közvetlen közötti különbözőség.
Ne strapáld magad feleslegesen: <b>NEM TUDJA</b>, mi a különbség a közvetlen és közvetett között, ez tegnap egy másik témában már kiderült. :)
 

grigorij2

Member
2014. augusztus 20.
109
0
16
Vegyétek már észre, hogy ez a Julipók egy okoskodó kis amatőr. Pont addig él, amíg hivatkoznak rá vagy vitáznak vele. Ignorálva elfogy körülötte a levegő... Szakmai hozzáértését már számtalanszor "bizonyította"...