[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusnext.ru/news/1456149379
Zaharcsenko tájékoztatása szerint február végén- március elején DNR-ben elkezdik kiadni az új (DNR-es) útleveleket.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2016/02/22/the-new-york-times-a-donbaszi-beke-kezd-osszeomlani/
"Most az egész világ Szíriára figyel, de az utóbbi hetekben az ukrajnai harcok is felerősödtek.
Erről Andrew Kramer, a The New York Times tudósítója írt, melyet az Unian is közölt. A frontvonal teljes hosszán olyan tiltott fegyvereket vetnek be, melyet tavaly nyár óta nem használtak.
A tudósító szerint ez arra utalhat, hogy Oroszország egyszerre akár két fronton is hajlandó háborút folytatni. Bár egészében csillapodtak a harcok, azonban kisebb gócpontok voltak/vannak, ahol a harcok időről időre fellángoltak.
„Egy héttel ezelőtt két-három naponta nyitottak tüzet legfőképp éjszaka, most pedig már nincs olyan nap, hogy ne harcoljunk” – nyilatkozta Mihail Prokopiv, az ukrán hadsereg egyik alezredese. A felkelők állítólag egyre közelebb lopóznak, és a mesterlövészük az elmúlt szombaton megölt egy katonát is."

http://karpathir.com/2016/02/22/a-dnr-deportal-egy-kemkedessel-vadolt-not/
"A Donyecki Népköztársaság Állambiztonsági Minisztériuma Ukrajnába deportálja Marina Csernikovát, az Otvetsztvennie grazsdani (kötelességtudatos állampolgárok – a szerk.) társadalmi szervezet vezetőjét, akit nyugati titkosszolgálatokkal való együttműködéssel vádolnak – tudta meg a tass.ru..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2016/02/22/dnr-es-magyar-allampolgart-fogtak-el-az-ukranok/
"Az ukrán hatóságok előállítottak egy magyar állampolgárt, aki a feltételezések szerint a Donyecki Népköztársaság (DNR) oldalán harcolhatott a kijevi kormányerők katonái ellen.
A magyar útlevéllel rendelkező férfit a zajcevói átkelőponton tartóztatták fel az ukrán határőrök. Adatbázisukban nem szerepelt, hogy belépett volna Ukrajna területére, ezért azt feltételezik, hogy
Oroszországról, a felkelők által kontrollált vidéken át juthatott be Donyeck megye harcok sújtotta övezetébe..."

http://karpathir.com/2016/02/22/az-szbu-letartoztatott-egy-musorvezetot/
"Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) letartóztatott egy rádiós műsorvezetőt, aki meglátásuk szerint ukránellenes tevékenységet folytatott.
A titkosszolgálat azzal gyanúsítja a pavlográdi (Dnyipropetrovszk megye) rádióst, hogy a közösségi oldalakon államellenes tevékenységet folytatott. A nyomozásuk megállapította, hogy
közvetlen kapcsolatba került a Kijev által terrorszervezeteknek minősített Donyecki és Luganszki Népköztársaságokkal, s azokat népszerűsítette a világhálón.
Aktívan kampányolt a mobilizáció ellen, s Novorosszija megalakítására ösztönzött – írta a tsn.ua..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2016/02/22/kaukazusiakat-toboroznak-a-hadseregbe/
"Újabban kaukázusiakból álló önkéntes egység létrehozásán fáradozik Mikola Zsuravljov, az Ungvári Egyesített Hadkiegészítő parancsnokság vezetője, aki korábban azzal szerzett magának országos ismertséget, hogy helyi romákat toborzott felderítőnek..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/uj-mozgaltam-szerveznek-ukrajnaban-melynek-celja-jelenlegi-kormany-es-az-allamfo-tavozasa/ukrajna-majdan-2016-politikai-valsag-ukrajnaban-ukran-valsag-ukrajnai-hirek
"Egy magát Forradalmi Jobboldali Erőknek nevező csoportosulás - amely a hétvégén a Majdanon, azaz a Függetlenség terén lévő Kazackij szállodába vette be magát - bejelentette, hogy új hazafias mozgalmat szerveznek a két évvel korábbi hatalomváltó tüntetések és a kelet-ukrajnai hadművelet résztvevőiből.
Állításuk szerint békés úton akarják megvalósítani a Majdan-tüntetések eszméit. Azt akarják, hogy távozzon hivatalából a jelenlegi kormány és az államfő is. Hétfőn a szállodából "átköltöztek" az Azov alakulat egy belvárosi laktanyájába..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/kijevben-fuggetlenseg-teren-megkezdodott-satortabor-lebontasa/kijev-zavargasok-majdan-2016-tuntetesek-ukrajna-politikai-helyzet-evfordulo
"A köztisztasági hivatal alkalmazottai megkezdték a szemetes urnák, sátrak eltávolítását, a szemetet gépkocsikra rakják.
Az aktivisták Kijevben a Függetlenség téren hétfőn megkezdték a sátorváros szétbontását – jelentette a RIA Novosti.
A sátorok szétbontásáról akkor született döntés, amikor a térre megérkezett egy ATO-t megjárt katona küldöttség. Arra kérték a tüntetőket, hogy ne provokáljanak belső konfliktust.
A kérdés megvitatását követően úgy döntöttek, hogy szétbontják a tábort..."
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 818
113
Ismét egy áttörési kísérlet (?) két irányból:
donyeck_20160222b_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 316
55 691
113
Hány csóri bakának kell még meghalnia a semmiért?Mire gondoltak az Orosz hadsereggel szemben?Nemrég még a Krímet is vissza akarták foglalni,ennyire hülyék lennének?
Valahol volt/van egy videó,amiben az ukrán katona a tank tetjéről osztja az észt,hogy fognak ők még Orosz nőket venni,a vörös téren pár kopejkáért,mert szétcsapják hamar az a nyomorult orosz hadseregnek nevezett gyülevész hordát.
Szólni kéne nekik innen közép európából,hogy milyen is a nyugati segítség,ha a mackóval kell szembeszállni.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 316
55 691
113
Jobbak, mint ket eve, de a regularis orosszal meg nincsenek partiban nagy szamokban. Evek multanmar lehetnek.


Inkább ne legyenek,fejezzék be a háborúsdit.
Vagy menjenek a politikusok,felső vezetők a frontvonalra.
Jó,tudom,de olyan jó elképzelni.....
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Jobbak, mint ket eve, de a regularis orosszal meg nincsenek partiban nagy szamokban. Evek multanmar lehetnek.

Nem hiszem.
Lehetséges hogy ki tudnak állítani majd néhány jól kiképzett és kellően ellátott alakulatot (bár, ha az Amerikai kiképzés hatékonyságát nézzük, az nem túl biztató számukra) viszont hadsereg szinten amilyen emberanyagból, forrásokból és lehetőségekből kell dolgozniuk, kizárt dolog.

1.) Oroszország lélekszáma ma nagyjából ötszöröse a jelenlegi Ukrán fennhatóságú területeknek. Tehát a meríthető embertömeg maximum ötöde az Oroszokénak.
2.) Az Oroszok egy nép, méghozzá majdnem teljesen egy népcsoport (az Oroszországi mongolok is orosznak mondják magukat) Az Ukránoknál, nagy jóindulattal az ország egy harmada Ukrán, több mint 50 %-uk Orosz ajkú, és legalább 20%-uk más nemzetiségű. És még az Ukrán Ukránoknak egy része is tekinthető inkább Lengyelnek. Tehát nem egységes nép. Éppen azért mert többségük orosz ajkú, semmiképpen nem várható tőlük, (bármilyen pszichológiai elszigetelés és agymosás után sem) hogy teljes szívvel harcoljanak az Oroszok ellen. És mert a meríthető emberanyag 20-maximum 30- %-a tekinthető megbízhatónak, így elméletileg a nemzeti szempontból (jelenleg még, talán ) megbízható Ukrán embertömeg mindössze kb 4-5 %-a az Orosznak!!
3.) Össze sem hasonlítható az Orosz hadsereg jelenlegi és jövőbeli felszereltsége technikájának fejlettségét és számát tekintve.
Illetve papíron egyes technikák elérhetik az Orosz technika számának akár 20 %-át is, de gyakorlatilag inkább csak töredékük bevethető ( egy rozsdás roncstemető nem igazán számít M zárolt technikának)
4.) Az Orosz gazdaság és az Ukrán gazdaság, ipar, erőforrások meg sem közelítik egymást. Sőt meg merném kockáztatni, hogy jelenleg Magyarország működő termelési kapacitása is nagyobb Ukrajnáénál, két év múlva meg akár a sokszorosa lesz. Oroszország viszont jelenleg kezd teljesen önellátó lenni. Hadiipara potenciálja a külföldi megrendelések meredek emelkedése miatt nagy mértékben nőni fog. Ukrajna hadiipara viszont kilátástalan. Pl Az Ukránok nemrég bejelentették, hogy az Antonov hadi UAV-ket fog gyártani. Csakhogy nagyjából ugyanakkor azt is bejelentették hogy az Antonov csődbe ment, és gyakorlatilag megszűnik. Ki is fogja akkor azokat az UAV-ket gyártani? Haditengerészet terén Ukrajna mini tengeralattjárókat akar gyártani, meg kis ágyús páncélozott hajókat (Porosenko osztály :) ) Repülőképes repülőjük, melyet akár a szakik légvédelme mellett is be mernének vetni , most sincs... Az Orosz hadiipar nem olyan szapora ugyan mint a Kínai, de kitartóan növekszik. És a Szíriai "bemutatók" alapján csak ámul a világ. Jelenleg olyan mélyen tagolt légvédelemmel rendelkezik Oroszország, hogy a NATO teljes hadereje sem tudná áttörni (és ez még csak a légvédelem ) nem hogy az Ukránoké...
4.) Oroszországban az elmúlt évtizedekben folyamatosan volt sorkatonaság. Ukrajnában csak most állítják vissza. A sorkatonák kiképzésének a minősége pedig osztályokkal magasabb mint az Ukránoké. Az Ukránok amikor elkezdték behívni a Donbass ellen az embereket, gyakran két hét alatt zavarták le a kiképzést, az emberek ez alatt leginkább csak önveszélyesek lettek a rájuk bízott technikákkal. Ellenben az Oroszoknál csak tavaly több százezres nagyságú, vagy a közeli hadgyakorlat volt. Elkezdték behívni az önkénteseiket továbbképzésre. Az összes régió adminisztrációjának a vezetőjét beiskolázták hadi ismeretek és a hadi logisztika tanulására.. hogy egy háború esetén a katonai körzetek parancsnokaival a legmagasabb szinten tudjanak együtt működni.
Ukránoknál viszont még az oktatás is leépül, nem hogy a civil adminisztráció katonai továbbképzése.
Mivel a gazdaság helyzete Ukrajnában nagyon rossz már most is, ezért eltekintve a hadsereg jelenlegi és jövőbeli technikai színvonalától és nagyságától, a katonai nevelés, oktatás, képzés, továbbképzés anyagi feltételei már most sem biztosítottak. Figyelembe véve, hogy mi történik az ország teljes rendőrségének cseréje folyamán jelenleg, ez előrevetíti azt hogy mennyire kilátástalan az Ukrán hadsereg képzésének a jövője. -Az új rendőrség kiképzése mindössze néhány hétig tart, ennek is a következménye az, hogy még a járműveiket sem tudják biztonságosan kezelni, igaz, politikailag megbízhatóak. De ettől függetlenül, legalább pénzt költenek az Oktatásukra. Jelenleg viszont hadsereg esetén nem láthatóak a megfelelő és fenntartható finanszírozási csatornák. Már pedig az oktatás képzés az bizony pénzbe kerül De még ha lenne is pénz, megfelelő oktatók is kellenek. Akik jelenleg leginkább külföldiek. És olyan eljárási-taktikai módokat tanítanak, melyeket pl Irakban is. És az az ott kiképzett helyiek estén látványosan nem vált. be. Ha már most ilyen negatív előjelek vannak a kiképzés elméleti hatékonyságát illetően, a jövőben jobb lesz?
Ellenben az Orosz képzés hatékonysága Ukrajnában napról napra bizonyít. Ahogyan a Debalcevói katlant felszámolták az Orosz metodika alapján kiképzett (és vélhetően legalább részben orosz szabadságon lévő hivatásosok által vezetett) csapatok, ahogyan nyílt terepen páncélosok fedezékében haladtak előre... És ezek még csak nem is Orosz csapatok voltak. Csak az ő metodikájuk alapján, amilyen gyorsan csak lehetett kiképzett, javarészt helyi civilek. Akkor milyen egy hivatásos Orosz deszantos, akit mondjuk négy év kiképzés után bevetnének a csatamezőn? Mondjuk Szíriából már lehet elképzelésünk..
5.) Ukrajnában kezd kiépülni a besúgó rendszer, mert annyira nem bíznak a saját országuk lakosságában. Ha a vezetés nem bízik már most a "népében" akkor a vezetettjeivel szemben bizalmatlan lesz, így a legszorosabban próbálja azt ellenőrizni. Éppen ezért a politikai megbízhatóság számára a legfontosabb kinevezési szempont, és nem a szakmai tudás, kompetencia. Ha egy katona azt látja, hogy a tudás nem számít előmenetel szempontjából, akkor a motivációja már alapesetben is csökken. Az Ukránoknál meg már most ennél sokkal rosszabb az általános morál.

És még lehetne folytatni. De már csak ez alapján sem hiszem, hogy az Ukrán hadseregnek két nemzedéken belül, akár egy összeomló (nem valószínű) Oroszországgal szemben is lenne bármilyen esélye.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2016/02/22/autonomiat-kovetelnek-dnyipropetrovszkban-is/
"Kárpátalja után Dnyipropetrovszk megyében is önálló gazdasági zónát kívánnak létrehozni. A helyi szintű képviselőtestület azt szeretné, ha a régióban autonóm gazdasági övezet jöhetne létre, s aminek a működését nem Kijevből szabályoznák – írja a korrespondent.net..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/kelet-ukrajnai-konfliktusrol-targyalt-nemet-es-francia-kulugyminiszter-jacenyukkal/arszenyij-jacenyuk-frank-walter-steinmeier-kelet-ukrajna-ukran-valsag-ukrajna-nemetorszag-franciaorszag-diplomacia-ukrajnai-hirek
"Elsősorban a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezéséről volt szó azon a megbeszélésen, amelyet Frank-Walter Steinmeier német és Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter folytatott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel Kijevben.
Ukrán sajtóforrások szerint a német diplomácia vezetője a találkozón bejelentette, hogy március 3-án Párizsban megbeszélést tartanak a "normandiai négyek", azaz Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország külügyminiszterei. Reményét fejezte ki, hogy a párizsi találkozón konkrét döntések születnek majd a konfliktus rendezésére.
A francia külügyminiszter szerint a párizsi találkozó előtti kijevi látogatásuk célja, hogy kifejezzék, továbbra is ragaszkodnak a tavaly februárban született minszki megállapodásban foglaltak maradéktalan végrehajtásához..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://mno.hu/kulfold/dobbenten-tekint-teremtmenyere-europa-1329920
"Két évvel Viktor Janukovics elkergetése után egyre döbbentebben tekint Európa az ukrajnai fejleményekre. Míg az Egyesült Államok Oroszország „feltartóztatását” szem előtt tartva még csak-csak elnézi az állam felháborítóan gyenge működését, a korrupció, az oligarchikus berendezkedés virágzását, addig az EU erősen megosztott a csőd szélén tántorgó Ukrajna támogatásának kérdésében. Kijev ugyanakkor „forradalmi tetteiért”, Moszkva bosszantásáért cserébe elvárja a Nyugattól, hogy anyagilag segítse, de közben ne avatkozzon be a belső ügyeibe, azaz folytatódhasson a szabad rablás.
Furcsa, egyben a részt vevő európai szakértők, politikusok számára kijózanító jelenetekkel kezdődött Lódzban az immár 9. alkalommal megrendezett Európa–Ukrajna fórum. A konferencia arra próbált választ keresni, történt-e áttörés Ukrajnában a reformok és a modernizáció terén..."
 

meister

Active Member
2015. május 8.
798
31
28
<blockquote rel="meister">Jobbak, mint ket eve, de a regularis orosszal meg nincsenek partiban nagy szamokban. Evek multanmar lehetnek.

Nem hiszem. (...)


1.) Oroszország lélekszáma ma nagyjából ötszöröse a jelenlegi Ukrán fennhatóságú területeknek. Tehát a meríthető embertömeg maximum ötöde az Oroszokénak.
2.) Az Oroszok egy nép, méghozzá majdnem teljesen egy népcsoport (az Oroszországi mongolok is orosznak mondják magukat) Az Ukránoknál, nagy jóindulattal az ország egy harmada Ukrán, több mint 50 %-uk Orosz ajkú, és legalább 20%-uk más nemzetiségű. És még az Ukrán Ukránoknak egy része is tekinthető inkább Lengyelnek. (...)
3.) Össze sem hasonlítható az Orosz hadsereg jelenlegi és jövőbeli felszereltsége technikájának fejlettségét és számát tekintve.
Illetve papíron egyes technikák elérhetik az Orosz technika számának akár 20 %-át is, de gyakorlatilag inkább csak töredékük bevethető ( egy rozsdás roncstemető nem igazán számít M zárolt technikának)
4.) Az Orosz gazdaság és az Ukrán gazdaság, ipar, erőforrások meg sem közelítik egymást. (...) Ukrajna hadiipara viszont kilátástalan. Pl Az Ukránok nemrég bejelentették, hogy az Antonov hadi UAV-ket fog gyártani. Csakhogy nagyjából ugyanakkor azt is bejelentették hogy az Antonov csődbe ment, és gyakorlatilag megszűnik. Ki is fogja akkor azokat az UAV-ket gyártani? Haditengerészet terén Ukrajna mini tengeralattjárókat akar gyártani, meg kis ágyús páncélozott hajókat (Porosenko osztály :) ) Repülőképes repülőjük, melyet akár a szakik légvédelme mellett is be mernének vetni , most sincs... (...)
4.) Oroszországban az elmúlt évtizedekben folyamatosan volt sorkatonaság. Ukrajnában csak most állítják vissza. A sorkatonák kiképzésének a minősége pedig osztályokkal magasabb mint az Ukránoké. (...)Ellenben az Oroszoknál csak tavaly több százezres nagyságú, vagy a közeli hadgyakorlat volt. Elkezdték behívni az önkénteseiket továbbképzésre. Az összes régió adminisztrációjának a vezetőjét beiskolázták hadi ismeretek és a hadi logisztika tanulására.. hogy egy háború esetén a katonai körzetek parancsnokaival a legmagasabb szinten tudjanak együtt működni.
Ukránoknál viszont még az oktatás is leépül, nem hogy a civil adminisztráció katonai továbbképzése.
Mivel a gazdaság helyzete Ukrajnában nagyon rossz már most is, ezért eltekintve a hadsereg jelenlegi és jövőbeli technikai színvonalától és nagyságától, a katonai nevelés, oktatás, képzés, továbbképzés anyagi feltételei már most sem biztosítottak. Figyelembe véve, hogy mi történik az ország teljes rendőrségének cseréje folyamán jelenleg, ez előrevetíti azt hogy mennyire kilátástalan az Ukrán hadsereg képzésének a jövője. -Az új rendőrség kiképzése mindössze néhány hétig tart, ennek is a következménye az, hogy még a járműveiket sem tudják biztonságosan kezelni, igaz, politikailag megbízhatóak. De ettől függetlenül, legalább pénzt költenek az Oktatásukra. (...)
</blockquote>

Imadom a funkcionalis analfabetizmust. Es azt, hogy minden harcaszati kerdesre a kinek nagyobb a fasza-tipusu panelvalaszok szuletnek. :)

Alapvetoen nem az orosz regularis hadsereggel kell partiban lenniuk jelenleg, hanem a sajat oroszajku kisebbseguk amugy teljesen jol felszerelt, letszamaban kisebb, de epp ezert jobban kikepzett zsoldosaival/"traktorosaival"/"burjatjaival",akik boven hozzak azert egynehany nato sereg jelenlegi szinvonalat. Ellenuk pedig mar most is hozzak a nivot, a sok koki utan mar legalabb partiban vannak. De hogy pontokba veszodjek:

1. A meritheto emberanyagnak elhuzodo, tobb eves haboru eseten van nemi jelentosege, de ugye azert azt te sem kepzeled, hogy mind a 147 millio oroszt fel lehetne fegyverezni, vagy a 17 millio ukrant, hiszen abba beletartozik az agg, a kisded, es a nok is, na meg aztan nagy haborukban legalabb 2:1szeres aranynak kell lennie lelekszamban a hatorszagban a fronttal szemben, kulonben semmi ertelme. '56-ban is fel lehetett volna fegyverezni a magyar lakossag tomegeit elmeletben, de az csak max egy ujabb tanacskoztarsasagot eredmenyezhetett volna a kor viszonyai kozepette.

2. Az orosz mint egyseges nep? Kezdjuk ott, hogy konnacionalista imperiumfelfogasa reven a hivatalos orosz mindenkit orosznak tekint, aki elfogadja a hatalmat, kulturajat, nincsen benne kizaras a nem szlav nepek fele genetikai alapon. Viszont legalabb olyan diverziv etnikai szempontbol, mint az ukran, szeparatista torekvesek vannak, az Uralon tul is, tehat azert korantsem annyira mas a helyzetuk.

3. Nehezpancelos tekintetben mindig jobban alltak es fognak allni az oroszok, a kerdes, hogy ebbol mennyi modern jut a szatelliteknek, igy pl. Donbasszban sem (de meg Sziriaban sem) hemzsegnek a t90ek, amiket meg rajtuk kivul atdobtak, azok a masod, ill. harmadvonalbeli, elvileg lezsirzott allomanybol vannak, az orzott allomany mellett, ezert tudjak pl. az amerikaiak, hogy ha a kert Javelineket adnanak vedelmi cimszo alatt, konnyen tamado lehetne abbol ukran, lengyel ( :D ) kezekben, hiszen azzal kacsavadaszat kezdodne. Es akkor tenyleg nepirtas kezdodne donbasszban.

4. Adalek: talan nem tunt fel, de epp vasarnap irtak ala az ancsak gyartasat a szaudiakkal, volt antonov, lett antonov, cegek jonnek-mennek, ezzel nem lehet ervelni egyik oldalon sem. ;) az hogy mennyire jo az orosz ht, az nem kerdes, hogy mennyire van jovoje, mar inkabb, hiszen azert a kinaiak ugyanazt olcsobban eloallitjak, es ok kepesek mar integralni a nyugatival az oroszt, nemhiaba kinai repuloket akar beszerezni kijev. Mindenesetre irom, nem a hivatalos orosz hadsereggel kell szembeneznie meg az ukranoknak, hanem a sajat lazadoival. Azokkal szemben meg talan eleg lesz a meglevo szu25os allomany aktiv zavarokontenerrel.

5. Sorkatonasag: eddig is volt sorkatonasag Ukrajnaban, ha figyelemmel kiserted a tegnapi sajtot, ott volt egy hir, miszerint ket eve, a krimi esemenyek alatt mindosszesen 5 ezer bevetheto, harcra foghato katonaja volt kijevnek - pl. a krimben 15 ezerbol ket ezer ha kovette volna a kiadott parancsokat, a tobbi, leven sorkatona vagy penzert szerzodott volt, hasznalhatatlan volt harcaszati ertelemben. Az stimmt, hogy oroszoknal kemenyebb es jobb a kikepzes, de ugye nekik mindig is egy vilaghatalmi-nagyhatalmi szerephez kellett felnoni, mig az ukranoknal eddig ez nem volt szempont, sok mas mellett, igy ertheto. Az is nyilvanvalo, hogy a kemenyebb kikepzes tobb aldozatot kovetelt az orosz sorkatonak kozul, hiszen azert a tevhitekkel ellentetben, az orosz tarsadalom sem jobb pszichologiai ertelemben a tobbinel, max a nyirfak latvanya okoz szorongasos depressziot sokaknal, nem pedig az aceluveg dzsungelek.

6. Humint: az mindig is volt ukranoknal, akarhogy hivtak az allamukat, ezzel egyutt kell elni, hogy neha erosebben jelen van az orosz networking, neha gyengebben (eppen mennyi penz vagy hr elerheto). Ez ellen nagyon nem lehet mit tenni a telepatia tomeges alkalmazasaig, szoval ezzel egyutt kell elnie mindenkinek, aki arrafele akarmit is szeretne. Emiatt nem veletlen az oroszajkuak lecserelese, viszont ezt nem kene tultolnia azert egyetlen kijevi hatalmi tenyezonek sem, es akkor a hatekonysagat majd csokkenteni tudjak. A moralt meg mondjuk azzal lehetne novelni, ha nem a politikai balhek kapcsan lesz vilagelso ukrajna, valamint ha a kedves eloszto- es ellatorendszerek mind a katonai hierarchiaban, mind a civilben elernek egy normaszintet. Ehes gyomorral es lyukas bakanccsal ugyanis meg a sziriat megjart orosz deszantos sem tud ugy kuszni es epuletharcban zonat uralni, mint egyebkent teli gyomorral, ep bakancssal.

Reggelire talan eleg is lesz ennyi.
 

grigorij2

Member
2014. augusztus 20.
109
0
16
Aláírták a szaudiakkal az Antonov szerződést, meg képzik is rendesen a katonáikat, meg kínai repülőik is lesznek sőt nehézpáncélosuk is van. De egy aláírt szerződés még nem bevétel, a kiképzettségük javuzl ugyan, de a katonáikat a szabad ég alatt tárolják télvíz idején, ami jelentős lemorzsolódást okoz, a kínaiak akkor szállítanak repcsit, ha nem hrivnyával fizetnek érte, nehézpáncélosaik meg inkább rozsdatemetőbe valók. Közben persze fogy a lőszer is a Gradokhoz meg az Uraganokhoz, a morál meg csak papíron javul igazából, mert nem tévesztendő össze a hátországban "hazafiságból" grasszáló szélsőjobbos hősök kivagyiságával. A sorozott katona morálja a megfelelő pihentetéstől és ellátástól függ, a "hazaszeretet" csak sokkal kisebb mértékben játszik ott.
Szóval még azt sem nagyon hiszem, hogy a saját szakadárjaikkal "pariban" lennének, hacsak úgy nem, hogy a létszámuk valóban többszöröse a szakiknak. Közben a nagypolitika átnyúlt a fejük fölött, az IMF gyakorlatilag lexarja őket, az orosz követelést (3 mrd zöldhasú) meg nem lehet azzal leírni, hogy az "vesztegetési" pénz volt... Európának lassan elege lesz a korrupcióból, hazudozásból, Minszk egyoldalú értelmezéséből, szóval mondja azt valaki, hogy nyárra ezek bármit is el tudnak érni... Hacsak nem lesz egy szélsőjobbos nacionalista politikai fordulat, aztán ész nélkül nekirontanak Donbassznak, majd betört fejjel vinnyognak megint NATO segítségért. Viszont egy Ljasko szintű vezetésnek már az Eu sem fog lelkesen segítséget nyújtani.
Közben meg Putyin röhögve dől hátra és felpattint még egy üveg sört... :D
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 572
18 443
113
A konferencia arra próbált választ keresni, történt-e áttörés Ukrajnában a reformok és a modernizáció terén..."

Ezt mindenféle konferencia nélkül is meg lehet állapítani, egy rakás szagértő segítsége nélkül is. A válasz az, hogy NEM.
 

Eltorro

Active Member
2010. szeptember 27.
1 394
2
38
Kicsit (nagyon) OFF, de Ukrajnában jártam,

ahol az igaz hazafiak lecserélik járművük logóját hazájuk címerére:
WP_20160222_12_17_10_Pro_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Boltokban a baráti országok borait kiemelik:
WP_20160222_13_46_37_Pro_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


ahol horgász-vadász boltban Maxim-ot lehet venni:
WP_20160222_11_10_11_Pro_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

WP_20160222_11_10_18_Pro_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg


ahol a fenti boltból kilépve ez a látvány fogad:
WP_20160222_11_18_51_Pro_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg


de legalább a főutak karban vannak tartva:
WP_20160222_12_39_24_Pro.mp4_20160223_104341.647_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Aláírták a szaudiakkal az Antonov szerződést, meg képzik is rendesen a katonáikat, meg kínai repülőik is lesznek sőt nehézpáncélosuk is van. De egy aláírt szerződés még nem bevétel, a kiképzettségük javuzl ugyan, de a katonáikat a szabad ég alatt tárolják télvíz idején, ami jelentős lemorzsolódást okoz, a kínaiak akkor szállítanak repcsit, ha nem hrivnyával fizetnek érte, nehézpáncélosaik meg inkább rozsdatemetőbe valók. Közben persze fogy a lőszer is a Gradokhoz meg az Uraganokhoz, a morál meg csak papíron javul igazából, mert nem tévesztendő össze a hátországban "hazafiságból" grasszáló szélsőjobbos hősök kivagyiságával. A sorozott katona morálja a megfelelő pihentetéstől és ellátástól függ, a "hazaszeretet" csak sokkal kisebb mértékben játszik ott.
Szóval még azt sem nagyon hiszem, hogy a saját szakadárjaikkal "pariban" lennének, hacsak úgy nem, hogy a létszámuk valóban többszöröse a szakiknak. Közben a nagypolitika átnyúlt a fejük fölött, az IMF gyakorlatilag lexarja őket, az orosz követelést (3 mrd zöldhasú) meg nem lehet azzal leírni, hogy az "vesztegetési" pénz volt... Európának lassan elege lesz a korrupcióból, hazudozásból, Minszk egyoldalú értelmezéséből, szóval mondja azt valaki, hogy nyárra ezek bármit is el tudnak érni... Hacsak nem lesz egy szélsőjobbos nacionalista politikai fordulat, aztán ész nélkül nekirontanak Donbassznak, majd betört fejjel vinnyognak megint NATO segítségért. Viszont egy Ljasko szintű vezetésnek már az Eu sem fog lelkesen segítséget nyújtani.
Közben meg Putyin röhögve dől hátra és felpattint még egy üveg sört... :D

+1
Mesélnék egy mesét Volt már sereg mely a világot ment meghódítani oly képzett jólfelszerelt, elhívatott és lelkes volt. Azt jól elverte a kisszámú, hirtelenjébe összeszedett, seregecske. A két ellenség közül az egyiknek tele volt a hasa. A másik éhezett. Nem tudom az orosz katonák mit és mennyit esznek jelenleg, de az tény hogy az ukránok diétáznak. Hogy lenne pariban a két haderő, ha jelenleg normális szállást és ennivalót se kapnak az ukrán katonák.