• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 642
35 739
113
.
Az ugye megvan, hogy elöbb NER vallalkozok hosszu sora volt a tulajdonos, köztuk jelenlegi miniszter urunk is, amig a magyar allamnak atpattintottak?
Az állami által leadott megredelés után pár hónappal állami tulajdonba került a korábban Bobo-nál lévő tulajdon rész. Ekkor max egy kisebb "foglaló" került kifizetésre a gépekért vagy még az sem. Tehát a L-39-esekért az állam saját magának fizet lényegében: Bobo meg a többi NER figura ezen nem fog kb. semmit.
Mondom ezt úgy, hogy finoman fogalmazva nem tetszik a mostani berendezkedés, de a pont ebben bizniszben nem érdemes nagy mutyit keresni. A Gidrán körül nagyobb kavarás volt vagy van...

Azota meg ki tudja, mi megy ott, kikkel szerzödnek. Jo nagy penznyelö lett abbol.
Egyelőre van egy-két sikeres export eladás - pl. Vietnám rendelt jó pár gépet, osztrákok is érdeklődnek.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
De a nagyobb baj ezzel, hogy mivel sose csinaltak ilyet, igy maguk nem is ertenek hozza.
Irtam, nem kell hogy értsenek hozzá. Elég ha megveszik azokat, akik igen. Miért is bűn ez?
Gondolom, kulföldröl vesznek majd valamit, valahonnan, amit jo aron tovabbadnak a magyar allamnak. Es kb az lesz, mint a covid idejen a szinten brutal tularazottan, NER közvetitök szamara nagy haszonnal behozott lelegeztetögep beszerzös dologgal.
Ez olyan telex/direkt36 szintű F.O.S. szintű érvelés, nem tudok vele mit kezdeni. Elfogadom ,ha ez a véleményed.
Es az egesz dronbuli gondolom, vagy 30 - 3000 evre titkositva, ahogy kell.
30 az minimum, én sem várok mást. Ettől függetlenül úgy is mindent kideritünk róla,...mint mindig. :cool:
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
A valóságtól nem àlll messze sajnos.
Ha ez a véleménye irtam, hogy elfogadom.
Ha azt mondod, hogy most is csak erről van szó Neked még el is hiszem.
Erre reagáltam btw:
Es kb az lesz, mint a covid idejen a szinten brutal tularazottan, NER közvetitök szamara nagy haszonnal behozott lelegeztetögep beszerzös dologgal.
A párhuzam az, ami nálam nemigen állja meg a helyét, tekintettel arra, hogy még csak a körvonlakat (sem) látjuk, semmi konkrétum, de már "lölö" és "NER"...bár rendre rá kell döbbenjek, hogy ez egyeseknél kapásból mindenre válasz és egyben magyarázat is.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 046
3 981
113
Szerintem itt azért nem akkor az összefonódás, mint azt sokan sejteni vélik. Ráadásul itt nem egy Skyguard kaliberű rendszerre kell szerintem elsősorban gondolni, hanem kisebb drónok zavarására alkalmas RF zavarókra, amelyek nem jelentenek olyan hatalmas költséget, mintha egy VSHORAD pontvédelmi rendszerről beszélnénk.
Nekem kicsit túl közeli a cég létrehozása és a jogszabály kihirdetése. Szerintem itt egyirányú kapcsolatról lehet szó. A drónvédelmi rendszer szerintem eddig is valid igény lett volna csak mivel a civil szféra nagyon nem érzi a fenyegetést, így ezt mindenki leszarta. Maga a terület (mármint a civil drónvédelem) már vagy 5-10 éves múltra tekint vissza. A szakkiállítások visszatérő témája ez.
Hogy most a törvénnyel mögé tettek egy noszogatást, az nem meglepő.
Ezzel eddig még senki nincs megkárosítva. Meglátjuk, hogy a követelményrendszer mennyire lesz rájuk szabva. Jelenleg azért nagyon nem ők az egyetlen opció a piacon.
Tehát egy magán társaság onnan vesz ilyen berendezést, ahonnan tud/akar.
És, hogy miért nekik kell ezt finanszírozni?
Mert a saját védelmüket szolgálja. Mint ahogy egy tűzvédelmi vagy egyéb törvényileg kötelező biztonsági rendszert is.
Ráadásul mivel itt elszámolható költségekről van szó, így ezek jelentős része különben is a befizetendő adó kárára fog megvalósulni.
A kötelező rendszer rövid határidős megléte pedig egy olyan extra kiadás lehet, amit nem igazán lehet betervezni egy cég rövidtávú pénzügyi terveibe.
Ha így nézzük, akkor ezzel a húzással generáltak egy faktort a céges hitelezés felpörgetésére. Ne feledjük, hogy a bankok drasztikusan csökkentik a céges hitelezés költségeit.
A 4iG lépése pedig - a leányvállalat alapítása - szerintem inkább egy belsős információra hozott sürgős lépés lehetett. A cég a drón leány kapcsán egészen biztosan foglalkozott már a területtel, de sem egy cég létrehozása, sem egy törvény összehozása nem 1 óra. Hogy ez ennyire közel ér össze, az szerintem egy sürgős lépés volt a 4iG részéről.

A húzás értékelése akkor lesz releváns, ha ismerjük a technikai követelményrendszert, és hogy ez mennyire lesz a 4iG-re szabva.
Akármelyik cégnek teszik kötelezővé, az hótzicher, hogy tovább fogja hárítani az állampolgárokra, tehát inflációt generál!
Ugyanúgy, ahogy a banki, a biztosítói különadókat, a chipsadót, most a korábbi bezinárstoppot, stb.
Folyamatosan extra adóbevételekből akarja fenntartani magát a "drága" állam, amit végül mindenki megfizet, ha tud!
Csakhogy amíg a tehetősek az extra költségeket mellényzsebből kifizetik, a többségnek még összébb kell húzni a nadrágszíjon! Ezt látjuk a fogyasztás és az adóbevételek bezuhanásán.
A fogyasztáson esetleg a hitelkamatok
gyors csökkenése, a reálbérek gyors emelkedése pörgethetne, de az ilyen extra infláció pörgető kiadások pont azt gátolják.
Itt megint egy szűk réteg keresi degeszre magát, ahogy korábban a közvetítők a letelepedési kötvényeken, a lélegeztető gépeken, a gáz beszerzésen, vagy például a plakátkampányoknál, a médiában az állami pénzeken. Vagy ha a katonai ágat nézzük, akkor az Aero Vodochodynál, a Gidránoknál......
Szépen kitömik a saját pereputtyukat a nagytöbbség kárára, a hozzád hasonlóak meg még tapsolnak is nekik!
Hát bravó!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 844
91 286
113
Mi ez a dronvedelminek nevezett mutyi, amit mar megint a meszaros, NER vonal grundol?
.
Tudom ez már bonyolult, de Mészárosnak nincs részesedése a 4iG-ben. Jászai Gellért 51%, Rheinmetall 24%, a többi tőzsde.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 882
13 822
113
Tudom ez már bonyolult, de Mészárosnak nincs részesedése a 4iG-ben. Jászai Gellért 51%, Rheinmetall 24%, a többi tőzsde.

...ééés mi-a-bánatnak kellett is ebbe a cégbe (is) az udvari parazita-beszállító? :mad:
Ettől kezdve itt sem tud lenni semmi, azaz NULLA német ellenőrzési lehetőség nélküli képességünk, tudásunk SEMMINK! Alapvető nemzetbiztonsági dolog kiépítése, megszervezése sem sikerült!!!
"Gratulálhatok!" :mad:

... szólt a "költöi kérdés", a külső szemlélő által akár -- végre--- egy teljesen magyar tulajdonú, lehetséges "magyar Deep State" közeli funkciójú és lehetőségű cégnél --4iG, ami több területen is nemzetbiztonsági képességek felett diszponál--!

Csak a --nem-létező-- gerincét kellene eltörni annak, aki ezt német tulajdonrészt jóváhagyta!!!


U.I.: Súgok: A Profik, a Nagyok --német, olasz, spanyol, szerb, román, sok más állam...--, úgy oldják meg, hogy ilyen rész-feladatra közös leányvállalatokat hoznak létre, és ilyen módon a nemzeti érdekük és N-biztonságuk érintetlen marad!
Nekünk ez (is): Miért Nem Megy??? Hmmm...
Azon politikai "nem-akarásnak..." sorozatos "ilyenek", +sorozatos 49%-os tulajdonrészű pénz-szivattyúk, és mér sok nem-tudott "hasonlók" a vége!


.
 
 • Tetszik
Reactions: hunemperor

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 592
6 007
113
Irtam, nem kell hogy értsenek hozzá. Elég ha megveszik azokat, akik igen. Miért is bűn ez?
.
Mert nincs versenyhelyzet, hanem egy gazdasagi szereplöt (elsöre eliraskent szerelöt irtam... :) ) kiemelnek politikai összefonodasok kapcsan, es törvenyileg bebiztositva felfuttatjak az uzletet. Ebben a formaban, verseny hijan a minöseg es a termek kepessegei masodlagosak, az ar pedig barmennyi lehet, ugyis titkositjak ezer evre. Pontosan ez törtent a covid lelegeztetögepes beszerzesek kapcsan is.
Rosszul jarsz vele te is, sajnalom, hogy nem latod, de tulajdonkeppen mindegy.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
Rosszul jarsz vele te is, sajnalom, hogy nem latod, de tulajdonkeppen mindegy.
Értem amit mondasz, csak nekem nincsenek illúzióim, nem hiszek egy tökéletes rendszerben, mert olyan nincs, amiben ne lenne részrehajlás, korrupció, szubjektiv szemlélet és lefőképpen valamilyen profit orientáltság...ilyen nincs, sehol! Ez nem valami csak magyar vagy közép-eu sajátosság. Többször hoztam példát arra, hogy az átláthatóság látszatának fenntartása mennyire nem jelenti azt, hogy valami tisztességes és objektiv.
Én már minden egyes "megmozdulásba" belekalkulálom ezt a "járulékos veszteséget" és addig nincs is vele problémám -ha volna sem tehetnék semmit- mig a dologból igy vagy úgy de lesz valami. Mint mondtam, a gond számomra ott kezdődik, ha a pénz elmegy, de nem jön cserébe semmi. Ha egyeseknek abből egyenesen az következik, hogy én most valami NER-párti vagyok, akkor bevállalom ezt a "bélyeget".
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 642
35 739
113
az armcom nak volt anno egy külföldi exportra is gyártott C-IED berendezése. küldjenek fel egy fpv dront majd kapcsolják be a zavarót és nézzék hol pottyan le. majd ezt az irányt lehet továbbvinni esetleg a kínaiaktól venni néhány hátit szétszedni és elkezdeni lemásolni azt ami lemásolható. úgyis titkos lenne az eszköz felépítése a kutya nem mondaná meg hogy honna lett merítve. aztán lehet gyártani a családot. (egyébként kimennék izraelbe :) )
Látom nem érted, hogy nem a működő megoldások a lényeg!
A biznisz a lényeg! A 4IG fog ilyet fejleszteni a Mercédesz-gyár meg Józsi bácsi tehenészetére ráerőltetett drónvédelmi előírásból származó bevételből. :p
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 642
35 739
113
Ha a 4iG hadiipari cég akkor ez az érdekesség ebbe a topikba való:

 
 • Tetszik
Reactions: endre