Szerintem itt azért nem akkor az összefonódás, mint azt sokan sejteni vélik. Ráadásul itt nem egy Skyguard kaliberű rendszerre kell szerintem elsősorban gondolni, hanem kisebb drónok zavarására alkalmas RF zavarókra, amelyek nem jelentenek olyan hatalmas költséget, mintha egy VSHORAD pontvédelmi rendszerről beszélnénk.
Nekem kicsit túl közeli a cég létrehozása és a jogszabály kihirdetése. Szerintem itt egyirányú kapcsolatról lehet szó. A drónvédelmi rendszer szerintem eddig is valid igény lett volna csak mivel a civil szféra nagyon nem érzi a fenyegetést, így ezt mindenki leszarta. Maga a terület (mármint a civil drónvédelem) már vagy 5-10 éves múltra tekint vissza. A szakkiállítások visszatérő témája ez.
Hogy most a törvénnyel mögé tettek egy noszogatást, az nem meglepő.
Ezzel eddig még senki nincs megkárosítva. Meglátjuk, hogy a követelményrendszer mennyire lesz rájuk szabva. Jelenleg azért nagyon nem ők az egyetlen opció a piacon.
Tehát egy magán társaság onnan vesz ilyen berendezést, ahonnan tud/akar.
És, hogy miért nekik kell ezt finanszírozni?
Mert a saját védelmüket szolgálja. Mint ahogy egy tűzvédelmi vagy egyéb törvényileg kötelező biztonsági rendszert is.
Ráadásul mivel itt elszámolható költségekről van szó, így ezek jelentős része különben is a befizetendő adó kárára fog megvalósulni.
A kötelező rendszer rövid határidős megléte pedig egy olyan extra kiadás lehet, amit nem igazán lehet betervezni egy cég rövidtávú pénzügyi terveibe.
Ha így nézzük, akkor ezzel a húzással generáltak egy faktort a céges hitelezés felpörgetésére. Ne feledjük, hogy a bankok drasztikusan csökkentik a céges hitelezés költségeit.
A 4iG lépése pedig - a leányvállalat alapítása - szerintem inkább egy belsős információra hozott sürgős lépés lehetett. A cég a drón leány kapcsán egészen biztosan foglalkozott már a területtel, de sem egy cég létrehozása, sem egy törvény összehozása nem 1 óra. Hogy ez ennyire közel ér össze, az szerintem egy sürgős lépés volt a 4iG részéről.
A húzás értékelése akkor lesz releváns, ha ismerjük a technikai követelményrendszert, és hogy ez mennyire lesz a 4iG-re szabva.
Akármelyik cégnek teszik kötelezővé, az hótzicher, hogy tovább fogja hárítani az állampolgárokra, tehát inflációt generál!
Ugyanúgy, ahogy a banki, a biztosítói különadókat, a chipsadót, most a korábbi bezinárstoppot, stb.
Folyamatosan extra adóbevételekből akarja fenntartani magát a "drága" állam, amit végül mindenki megfizet, ha tud!
Csakhogy amíg a tehetősek az extra költségeket mellényzsebből kifizetik, a többségnek még összébb kell húzni a nadrágszíjon! Ezt látjuk a fogyasztás és az adóbevételek bezuhanásán.
A fogyasztáson esetleg a hitelkamatok
gyors csökkenése, a reálbérek gyors emelkedése pörgethetne, de az ilyen extra infláció pörgető kiadások pont azt gátolják.
Itt megint egy szűk réteg keresi degeszre magát, ahogy korábban a közvetítők a letelepedési kötvényeken, a lélegeztető gépeken, a gáz beszerzésen, vagy például a plakátkampányoknál, a médiában az állami pénzeken. Vagy ha a katonai ágat nézzük, akkor az Aero Vodochodynál, a Gidránoknál......
Szépen kitömik a saját pereputtyukat a nagytöbbség kárára, a hozzád hasonlóak meg még tapsolnak is nekik!
Hát bravó!