Egy "AUV/UCAV-kamion" feladatkörben, ilyet "cipelve":
egy L-39NG "fostalicska" pont qrva jó ár/érték arányban.
Egy ilyen légi indítású, --alkamáshoz kismértékben módosított-- föld-föld precíziós rakéta az L-39NG-ről indítva a kb. 50 km helyett kb. 150 km-tud. Undorító "fostalicska".
Használt 100e $-s verziókból épített zavaró/megtévesztő/csali-drón szerepben 5-10-szeres árú eszközöket pazaroltatni/légvédelmet túlterhelni gombokért, szerintem is "fostalicska".
Csapásmérő drónként 500km-es, kamikaze-drónként 1.000 km körüli célokat érhet el a pár millió $-os árkategóriában, egy nagyságrenddel drágább, --külföldi függőséget jelentő-- (ballisztikus)rakétatüzérséghez képest.
Hazai fejlesztési, piaci, gyártási potenciált létrehozva. ...ja, és "fostalicska"!
Mondjuk valóban nem csili-vili gyártó, csilliárd-milliós "kirakat-/díszszemle eszköze", kemény " ̶v̶e̶s̶z̶t̶e̶g̶e̶t̶é̶s̶i̶̶ rendszerbe állítási költségekkel ".
Tud együttműködni a Griffjeinkkel, 1-2 tonna terhet cipelve helyettük, --ha ezt majd felfedezik a részükre-- nagyobb hatósugarat nagyobb (összesített)fegyverterhelést és kisebb radar-visszaverést lehetővé téve a pont ezekben "szerény" Gripen-eknek.
...mert "fostalicska".
Összegezve "tisztán szakmai szempontok alapján": abszolút "fostalicska".
Értem én! ( )
A "mostanában" gyorsan változó haditechnika világában sok régi technika szerepe értékelődik át, mert új technikai lehetőségekkel ötvözik.
"Valami", drónok, alternatív("un-ortodox") alkalmazások, hálózatos megoldások és egyéb kulcs-szavakat szoktak emlegetni.
Hagyjuk a fenébe a saját lehetőségeket, vegyünk megint/mindig valamit, qrva"-olcsón"/-keveset.
...értem @kelepisti: "fostalicska".
Nem értünk egyet, semmi gond!
De az, egy kivénhedt, túlhaladott konstrukció. Nagyjából a modernizált T-72 szintje.
A legnagyobb baja a felsoroltak mellett (és korábban mások által is felsoroltak mellett, keress vissza), hogy max arra lesz képes mint egy nagyobb, félvak drón - viszont kell bele ember, aki jó eséllyel meg fog dögleni benne, mert még azt sem fogja tudni, hogy valaki lő rá. Az ember pedig drága.
Azért kiemelve párat:
1, AG raksit hogy indít, ha nincs rajta semmi célfelderítő, főleg ilyen távra? Ha most az jön, hogy A, Gripen adjon neki célt, akkor visszatértünk az 1991-es szinthez, ha meg B, Drón adjon, akkor miért nem az viszi magával?
2, Szerintem te el vagy tévedve az árakat illetően... fogalmad sincs a modern csalik nemcsak olcsóbbak, de sokoldalúbbak is, mint egy ilyen csotrogányt kizavarni. A fajlagos költségei meg össze sem hasonlíthatóak.
3, Írod kamikaze drón - fasza, nem tud alacsonyan behatolni, nagy RCS - vagyis egy CM vagy egy ATACAMS simán két kategóriával felette van.
4, Unortodox alkalmazás - Na ez mi akar lenni? Ha az An-2 azeri szereplésére gondolsz, azt felejsd el ebben a környezetben. Ne legyünk már Afrika, mikor itt az istenadta lehetőség túllendülni ezen....
Tudom, van ez a nosztalgia-military otaku vonal itt a fórumon + amihez megy valamiféle áhitat a beszerzett dolgokat illetően meg a beszerzők felé - de ez a beszerzés simán értelmetlen. Mo. ereje max drón (részegység) fejlesztésre elég, ahhoz meg ez a cég alapokra is teljesen alkalmatlan. Márpedig azon a vonalon kéne elindulni, repülőgépfejlesztés mára iszonyatosan összetett lett.
Ez a cég okkal nem kellett soha senkinek. Most meg jót röhögtek, hogy rásózták Magyarországra. Sajnos.