Nem én írtam le, hogy jó lesz CAS és felderítő feladatokra, itt előttem sokan már küldenék vele a pilótákat élesben tapasztalatot szerezni...
Kicsit olvass vissza...
- Szerintem nem is erről van szó!
-
Szerintem a Grippenek repidejét szeretnék csökkenteni.
Tartalékolni.... kell a repülési időt!
- A 4db NG (felderítő), kis hazánk területén az elalvó személyszállító gépek bejellenkezés elmulasztás értesítésére kellenek. Ne Grippen szaladgáljon fel szólni a trehány török pilótáknak, napjában 3-szor. Lehet hívni ezt a ténykedést is felderítésnek.
Ha jól tudom 11000 m-re fel megy az NG. Ez a 4db folyamatosan szolgálatban állna. Nem kell radar, nem kell "-semmi-" rávezetés lesz. Ha prücök van, megy a Grippen utána, úgy is ketten vannak szolgálatban tudtommal. Ennyi.
- A másik 8db marad kiképző gépnek. Itt lehet arról is szó, -(Nem tudom, ne harapjátok le a fejem)- hogy nem csak egy egy gép bombaledobálását lehetne gyakorolni, hanem kötelék repülésben csapat légiharcot, repüllő - repüllő elleni harcászatot. . Esetleg különböző formációkban, 4-4 ellen, 3-4 ellen 2-4 ellen, 1-1ellen, 2-2 ellen.
Vagyis harci helyzeteket.
- Itt van mellettünk lévő országban a háború, gyakorolni kell a különböző helyzeteket, rutint szerezni. Ezeket azért nem kellene Grippenekkel végrehajtani, szerintem sokba kerülne. Meg ugye
nagyon szaporodna a repidő!
Nem tudom, ám ha a cseheknél a rep. útvonalat végig lehetne követni s rögzíteni az egész kiadott feladat alatt, akkor utólag kilehetne értékelni a végrehajtott gyakorlatot. Ki hogyan teljesített, mit rontott el. Hogyan kellett volna alkalmazkodni a másikhoz.... stb...stb. Erre volnának jók ezek a gépek. Vagyis itt valós térben, valós gépen repülnek a pilóták s gyakorolhatnák a harci feladatokat olyan konfigurációban amilyen gépre van kiképzése. Ennyi.
- Ugyanakkor belehetne mutatni más országok katonai vezetőinek, pilótáinak is a lehetséges alkalmazások, lehetséges begyakorlási lehetőségeit.
- Kilehetne alakítani valami Gyakorló rep. központot.
Európa közepén vagyunk.
S nem harctérre kellene küldeni ezeket a gépeket, misszióba sem.
- Többen írtátok miért pont ezt a gépet választották! Ez jó kérdés.
Szerintem azért mivel magyar többségi tulajdonban volt az üzem. S nagyon örülnék egy magyar repülőgépgyárnak. Az alkalmazottaknak nagyon jó volna a gyakorlásra, mérnököknek tanulásra, fejlődésnek.
- Írta valaki hogy nem lehet tovább fejleszteni. Mindent lehet csak gondolkodni s akarni kell, ha nem akarom akkor nem lehet. Megszűnt a másikra várás időszaka, itt nekünk kell lépni, tudatosan előre látó szemmel.
Kicsi a pénztárcánk, ám mégis próbáljunk meg lépkedni, ám csak előre!
- Aki nagyot akar markolni, az keveset fog! - Mondá a közmondás -.
Más:
- Valaki említette hogy a KC-390-es is milyen szar vétel volt.
- Én nem tartom annak. Nézzük meg, a világ 3. legnagyobb repülőgép gyártójától vettünk gépet. Szerintem megfelelő többcélú gép. (
Itt lehet olvasni róla. )
Hogyan kapcsolódik mégis ide ebbe a topikba,
Embraer cég s termékei lehet olvasgatni.
Talán térképen meg lehetne nézni Brazíliát, kb 15 magyar országnyi terület.
- Nekik volt olyan észrevételük hogy talán jó volna nekik Lynx. Más topikban lehet róla olvasni.
- Megnéztem az Embraer katonai piacra szánt termékeit s találtam ott (
egy szubszonikus, könnyű vadászbombázót. ) Ez az AMX Vadászbombázó: Ahogy olvastam az olaszokkal kooperációban fejlesztették ki az 1980-as évek végére. Szerintem egy továbbfejlesztés nem ártana neki.
Szóval megfordult az agyamba hogy nem-e lehetne-e a leendő repülőgyárunkba egy hasonló kooperációs gépet előállítani, fejleszteni a jövőben. Ez további előrelépés volna számunkra. S valami üzlettársítási cserekereskedelmet is lelehetne bonyolítani.
- Lehetne valami 21. századi profilt rátenni. Átnézni a 40 éves lemaradását, mit tudunk belőle kipréselni.
Én így látom előrevetítve a hazai repülőgépgyártás fejlesztését.
A világ 3. repülőgépgyártójával együtt fejleszteni nem rossz dolog, szerintem. S előreviszi mérnökeink gondolkodását, tudását szerintem.
- Elméletileg alumíniumunk van, s nem orosz kotlát gyártanánk belőle. Esetleg más ország gyárt belőle eladható terméket.
Remélem nem harapjátok le a fejemet ezért a kis előregondolásért, mivel lesz itt aki jobban hozzáért s remélem elmondja a véleményét is.