[HUN] Aero Vodochody / HSC Aerojet Zrt (Hu, 80%) + Omnipol (Cz, 20%)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 638
48 908
113
Csak érdekességképp a gyári prosiból, néhány repülési profil számszerűsitve:
dcc7efb3ce2132070165c0a25c40f8b8.png

https://www.aero.cz/wp-content/uploads/2024/11/BrozuraA4-SkyFox2024.15web.pdf
Annyi pontosítás, hogy a pálya végén a "robbanásjel" a lelőtt gépet jelöli szóval visszaút infói már nem relevánsak... :rolleyes:
Max COINT műveletekre lehet jó...

• Tetszik
Reactions: endre

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 677
6 315
113
A vietnami szerződés azért lett, mert az eddigi típust - L-39 - cserélték a modernebb változatra. Ez az ugrás a saját Szu-30Mk2 változataikhoz.
.
A vietnami megrendelés azért felesleges, mert Vietnam 2019-ben vett Jak-130-at is, ami az általad is emlitett Su-30-hoz sokkal jobb választás, illetve az NG Genesys kereskedelmi forgalomban elérhető, kb a netről is rendelhető fedélzeti képernyős rendszereinek nem sok köze lehet a Szuhojhoz. Amúgy mindkét gép ugyanarra a célcsoportra megy, haladó kiképző+könnyű támadó, csak a Jak-130 minden paraméterében kicsit jobb.
.
És ha ez nem elég, 2021-ben vettek T6C Texan II-t is az USA-tól, és most az olaszok is éppen eladnak nekik TP-150-et, propelleres alapfokú kiképzőként.
Szóval az NG szükségessége eléggé kérdéses.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 839
27 046
113
Annyi pontosítás, hogy a pálya végén a "robbanásjel" a lelőtt gépet jelöli szóval visszaút infói már nem relevánsak... :rolleyes:
Max COINT műveletekre lehet jó...
Mivel ez köztudottan egy kiképző gép az én szememben a bemutatott ábra egy 0-pontira kivezetett éleslövészet technikai paramétereire és az ezzel kapcsoaltos lehetőségekre világit rá. Írhat az Aero vagy itt bárki bármit...én nem látok bele se többet, se kevesebbet. ;)

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 634
10 958
113
.
A vietnami megrendelés azért felesleges, mert Vietnam 2019-ben vett Jak-130-at is, ami az általad is emlitett Su-30-hoz sokkal jobb választás, illetve az NG Genesys kereskedelmi forgalomban elérhető, kb a netről is rendelhető fedélzeti képernyős rendszereinek nem sok köze lehet a Szuhojhoz. Amúgy mindkét gép ugyanarra a célcsoportra megy, haladó kiképző+könnyű támadó, csak a Jak-130 minden paraméterében kicsit jobb.
.
És ha ez nem elég, 2021-ben vettek T6C Texan II-t is az USA-tól, és most az olaszok is éppen eladnak nekik TP-150-et, propelleres alapfokú kiképzőként.
Szóval az NG szükségessége eléggé kérdéses.
A Jak130 szvsz a kiképzés kovetkezo fokozatat jelenti a Texan Ii. meg lehet, hogy az NG alatt... Fene tudja, de belengetettek amcsi harcaszati geoek beszerzeset szvsz a Szu22 vaktasara...

• Tetszik
Reactions: fishbed and SilvioD

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 921
2 581
113
Egyébként nem ide való, de ahogy én látom nem drónokat kell venni,hanem dróngyártó kapacítás kell,hogy adott helyzetben gyorsan nagy tömegű drónt lehessen gyártani. Azért nem kell nagy készlet békében, mert a jelenlegi robot evolucióban a drónok cca. félévente évent cserélődnek, ahogy fejlődnek a típusok. Ha most szerzed be, akkor egy-két éven belül lesz kurva sok elavult drónod... (cca úgy bár más téma, mind az BT harckocsik ezrei az szovjeteknél a német támadáskor.
A gyarto kapacitassal parhuzamosan pedig egy folyamatos fejleszto kapacitas ami lepest tart a rohamosan fejlodo vilaggal mert ahogy a FOKKER EI egy legifoleny vadasz volt 1915 ben es szenvedtek tole az antant hatalmak ugy lett 1916 vegere elavult es mar latni em lehetett az egen mert alarendelt szerepet jatszott. Ugyanez megy most ukrajnaban. Egymasra egymas fejleszteseire lepeseire kontrafejlesztenek a felek es ehez folyamatos fejlesztes es rugalmas gyartokapacitas valamint kikepzobazis kell.

A dologban az a szerencse hogy a repulogepnel kisebb egyszerubb technikaro beszelunk aminek a gyartasa is egyszerubb de a kapcsolodo iparagak es azok kepessegei amit hozzatudnak ehez adni vegtelen. Pl most az oroszok azert vannak elonyben a dronoknal mert a kinaiak kepesek elfogadhato sulyhatarral 50 km es uvegszalas vezeteket gyartani es ugy a dront nem lehet zavarni csak ha elvagjak a kabelt.

Szoval mar ma sem eleg az hogy kepesek vagyunk ( csak lennenk) teszemazt heti 10 000 DJI dron legyartasara. Mar regen nem eleg de ez sincs meg. Nem hogy Fokker EI re nem vagyunk kepesek a dronok teruleten de meg egy papirrepulot sem tudunk hajtogatni.

De lesz felderito Albatros NG. Fasza!

• Imádom
Reactions: LMzek 2.0

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 625
18 740
113
Nah, Mizu??? :cool:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Nem sok arra?
Nem a gépek ellen vagyunk sokan hanem a mennyiseg fölösleges 8db bőven eleg lenne meg 2 század gripen eseten is.

Ha 3 század lenne a gripenbol minden század melle 4db l39 mar elférne az. 12db l39ng

Igen távlati terv 2 teljes értékű vadaszgep század lenne de szerintem azt az elképzelést elraktak a kozepso fiokba.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 492
104 734
113
Nah, Mizu??? :cool:

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 492
104 734
113
Nem sok arra?
Nem a gépek ellen vagyunk sokan hanem a mennyiseg fölösleges 8db bőven eleg lenne meg 2 század gripen eseten is.

Ha 3 század lenne a gripenbol minden század melle 4db l39 mar elférne az. 12db l39ng

Igen távlati terv 2 teljes értékű vadaszgep század lenne de szerintem azt az elképzelést elraktak a kozepso fiokba.
Sztem ezeket a köröket minden egyes hírnél megfutni végtelenül unalmas.
6-8-12 gép sztem részletkérdés.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 625
18 740
113
Sztem ezeket a köröket minden egyes hírnél megfutni végtelenül unalmas.
6-8-12 gép sztem részletkérdés.
Mindig lefutjuk igen, reszlet kerdes mikor lesz meglepve a 2.szazad vadaszgep hogy megerje ekkora mennyiségű roka :) nekem semmi bajom nincs vele ha 12db van ha mellette vagy 24-28db vadaszgep.
Teny hogy ehhez a pilotak szamat is novelni kell amihez megfelelo mennyisegu kikepzo gep kell.
Csak ugy latszik mi azt a verziot valasztottuk hogy 18 gepre majd lesz 25-30pilota es majd talan lesz 2.szazad amivel ez a pilota tumutus eltunik, es lehet meg tovabb nyujtani a pilotak szamat.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 657
11 914
113
10ev mulva szamolnak ezzel az amortizacioval… nem tudom mit szartok itt romanoktol ugyanazokkal a gondokkal kuzdenek mint mi.
Én az egész bejegyzésemet szar poénnak szántam mint a PR-os az Aero-nál, felrajzolni bakker ennek a digitális szúnyognak a HI-LO-Hi bevetését, távolsággal, istenem. Bakker, a Fiat Cinquecento 700-as motorjának nyomatékgörbéjét sem nézegetem.

Szerintem Ukrajna és Szerbia kivételével jelen pillanatban bármely szomszédos állammal a háború egy röhely lenne, az eszközök egy nagy része (nálunk is a BTR és az URAL, meg Kraz az alap eszköz még mindig) elhullana a hadszintér felé menet, majd a maradék 2000 katona kétségbe esve keresné a másik 2000 katonát. A románoknak rosszabb, az eddig látottak alapján még a folyóik is kipusztulnának a lukas tanku gépek miatt.
Ukrajna és Szerbia más liga, Ukrajna átmenne rajtunk mint teherautó a kéhetes tacskókölykön, Kriss már amúgy is felfestette hogy egy árokparton végzi 50 tártáskás szerencsétlennel, akiknek a keresztjére majd acélbilit akasztunk, bár remélem ez azért elmarad.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 854
113
Gumicsontok helyett nézzünk/LMezzünk valami értelmes feladatot az L-39-eknek:
  1. "Loyal Wingman"-ként, fű alatt repülve, 1BVR+2póttank/2BVR+1póttank felállásban igenis lenne létjogosultsága az L-29-eknek.,
  2. +1(-2) L-39-nek drónként a Griffjeink közelében Body-Guard szerepben (vontatott csali helyett)! :oops:

U.I: A 2.-es pontban említett szerepre használt-felújított-átépített L-39es(ek) is elég lenne! Ha lenne ennyi előrelátás/stratégiai gondolkodás --ami nincs sajnos--, akkor a használt-felújított-átépitett drón kb. kevesebbe --ha Szijj számlázza egálba-- kerülne (kb 1m$) , mint a támadó (BVR-)fegyverzet!!!
Ráadásul egy ilyen támadáskor fel kellene fedni a minden szomszédnál --és nálunk is-- felbecsülhetetlen értékű és pótolhatatlan légvédelmi rendszert a Griffjeink HARM-os fegyverzeteinek! ...ja, nekünk az sincs!
Pedig egy ilyen költséghatékony, és az ellenfélre aránytalanul magas (eszköz-veszteség)kockázatú kombinációra Szun-Ce is csettintene!
...vagyis --mivel költséghatékony-- a jelenlegi Mo-on ez kizárt! :mad:

.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 657
11 914
113
Gumicsontok helyett nézzünk/LMezzünk valami értelmes feladatot az L-39-eknek:
  1. "Loyal Wingman"-ként, fű alatt repülve, 1BVR+2póttank/2BVR+1póttank felállásban igenis lenne létjogosultsága az L-29-eknek.,
  2. +1(-2) L-39-nek drónként a Griffjeink közelében Body-Guard szerepben (vontatott csali helyett)! :oops:

U.I: A 2.-es pontban említett szerepre használt-felújított-átépített L-39es(ek) is elég lenne! Ha lenne ennyi előrelátás/stratégiai gondolkodás --ami nincs sajnos--, akkor a használt-felújított-átépitett drón kb. kevesebbe --ha Szijj számlázza egálba-- kerülne (kb 1m$) , mint a támadó (BVR-)fegyverzet!!!
Ráadásul egy ilyen támadáskor fel kellene fedni a minden szomszédnál --és nálunk is-- felbecsülhetetlen értékű és pótolhatatlan légvédelmi rendszert a Griffjeink HARM-os fegyverzeteinek! ...ja, nekünk az sincs!
Pedig egy ilyen költséghatékony, és az ellenfélre aránytalanul magas (eszköz-veszteség)kockázatú kombinációra Szun-Ce is csettintene!
...vagyis --mivel költséghatékony-- a jelenlegi Mo-on ez kizárt! :mad:

.
Hogy a francba tudna az l-39 együtt repülni a Gripennel? Álmaiban sem, annyira más a teljesítményük. Hogy az l29 hogy jött ide azt nem is értem, múzeumba való már mind, nekünk a nyolcvanas évek óta nincsen.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 854
113
Hogy a francba tudna az l-39 együtt repülni a Gripennel? Álmaiban sem, annyira más a teljesítményük. Hogy az l29 hogy jött ide azt nem is értem, múzeumba való már mind, nekünk a nyolcvanas évek óta nincsen.

Elírtam, természetesen L-39, de a beáldozható drónnak akár még az L-29 is elég lehet, nem is rossz "ötlet"! ;)

A két típus optimális utazó-sebessége között --fegyverzettel+póttartályokkal-- kb 100-150km/h van. Mi az áthidalhatatlan gond?
Repülés-technikailag én nem látok megoldhatatlan feladatott: a Gripen csak "poroszkáljon" 12e méteren(700-850KM/H), az NG meg "nyírjon füvet" alacsonyan-lapítva(pár-száz méteren), kicsivel előtte kb. 700km/h-val.
Ennyit mindkettő tud kb. :hadonaszos:

.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 854
113
Egy "rendes" tulajdonosnak már rég lenne egy hazai fejlesztő irodája, ahol már azóta lazán készen lehetnének
1, a következő kompozit L-39(NG-II.)szárny tervei:
  • kb 25(-45 ;) ) fokos hátranyilazással,
  • "farkas-foggal",
  • orrsegéddel/vezérelhető-belépőéllel,
  • -15% (szárny-)üzemanyaggal
  • ...
2, egy hazai(-V4-es:oops:) hajtómű tervei a 2m$/db-os amcsi "hajszárító" helyett:
  • +10(-15)% tolóerővel,
  • +20% tömeggel,
  • +10% fajlagos fogyasztással,
  • kb. harmad-áron
  • Mo.-zsarolás kockázata nélkül!!!
  • ...

Ha ezeket csak a vétel után 1-2 évvel elkezdték volna, akkor nem a "SEMMI"-ket kéne most naponta "eladniuk"/az arcunkba tolni a havi sok-milliárd kommunikációs HUF értékben! :mad:

.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 657
11 914
113
Elírtam, természetesen L-39, de a beáldozható drónnak akár még az L-29 is elég lehet, nem is rossz "ötlet"! ;)

A két típus optimális utazó-sebessége között --fegyverzettel+póttartályokkal-- kb 100-150km/h van. Mi az áthidalhatatlan gond?
Repülés-technikailag én nem látok megoldhatatlan feladatott: a Gripen csak "poroszkáljon" 12e méteren(700-850KM/H), az NG meg "nyírjon füvet" alacsonyan-lapítva(pár-száz méteren), kicsivel előtte kb. 700km/h-val.
Ennyit mindkettő tud kb. :hadonaszos:

.
Ja, ha nincsen semmi fuggesztve a kis cseh gépre. Ne keress neki harci funkciót, mert nincsen.

• Tetszik
Reactions: fishbed