1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Airbus Helicopters H145M HForce

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Terminator által indítva @ 2018. július 4..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Nagyon remélem, hogy semmilyen szerb fegyver nem lesz a magyar gépeken. De akkora a ködösítés a kommunikációban, hogy egyre gyanúsabb...
   
  arcas likes this.
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Erről én múltkor összedobtam egy elég hosszú hozzászólást, amiben megpróbáltam kibogozni a szerb irányított rakéta fejlesztéseket, amik nekünk a már aláírt és agyonajnározott védelmi fejlesztési együttműködésből fialhatnak.
  Aztán végül kitöröltem, mert gondoltam megint le leszek hurrogva a marhaságaimmal a szerb vonalon... :rolleyes:
  Na mindegy. A infók szerint mind a 2T5 (továbbfejlesztett Malyutka) mind a Spider (alias Pauk) felkerülhet a HForce alá. De szerintem a Mi-35-öseikre is illeszteni fogják. Miért ne tennék?
  A Spidert, az az EdePro fejleszti, aki az ALAS-t is. Annak ez a kisebb verziója.
  A szerbek egyik felelősével van itt egy interjú az ügyről. Aki érti foglalja össze legyen kedves, mert még automata felirat sem generálódott nálam hozzá.

  Itt meg a szóban forgó rakétákat is meg lehet tekinteni "élőben". Mindkettő a Gazelle jobb oldali pilonján megtekinthető:

  Mondjuk annyi csalás van benne,hogy a 2T5-nek 2 verziója van.
   
  tonyo likes this.
 3. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Hát nem tudom. Nekem az a sanda gyanúm hogy a szerb fegyvereket főként rakétás vonalon (atgm, stb) nem nézem le annyira. Főként az utóbbi időben amit alkottak. Gyakorlatilag az ősöreg Maljutka rendszerből kihozták a maximumot. Rádiós irányítás, 4-5 ezer méteres táv. Elvileg lézeres irányítas is terveztek hozzá. Egyébként biztosan valamilyen külső segítséggel tudtak fejleszteni. Mert lássuk be. Maguktol nem hiszem hogy egy ennyit is elértek.
   
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az EdePro cég egy belgrádi egyetemi spinout cég. Az egyik ottani prof. hozta létre állami támogatással. Ha jól tudom a saját fejlesztésű kis méretű sugárhajtóműből fejlesztették először a rendszereket. Először lépésről lépésre a rakétahajtóművek irányába, majd sikerült egy elég jó fejlesztett irányítást is mellé tervezni. Az ALAS termékskála már vagy a harmadik fejlesztésén van túl, már ami vezérlést illeti. Ha jól tudom, akkor a 2T5-öt nem ők fejlesztették.
  Ellenben a már előbb belinkelt videó egy picit későbbi részén feltűnik egy szintén az EdePro által fejlesztett (a kialakításából egyértelmű) másik fedélzeti fegyver is, ami ránézésre 2-3-szor olyan nagy (fehér színű a rakéta, piros fejjel) mint a Pauk.
   
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ha a Mi-17/24-hez adnak még erre a 6 évre valamilyen fegyvert, azzal semmi problémám nincs. De ne legyen már ugyanolyan (amit ők gyártanak) fegyverzetű H145M helikopterünk a szomszédos nem NATO tag országgal, aki minden fegyverbeszerzését úgy kommentálja hogy "a NATO ellen, a haza védelmében".
   
  mindenen kívül likes this.
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 7. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 8. Loken

  Loken Well-Known Member

  Most ezeken a januári fagyos napokon jól jön, hogy fedett helyen van a 4 db H145M-ünk. Főleg éjszaka. Egyébként ilyen hidegben is gyakorlatoznak velük? Vagy egyenlőre nem is repülnek, mert még nem zárult le az engedélyek beszerzése sem?
   
 9. borisz

  borisz Well-Known Member

  Utoljára három hete láttam az egyiket repülni.
   
  Loken likes this.

Ezen oldal megosztása