1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Airbus Helicopters H145M HForce

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Terminator által indítva @ 2018. július 4..

 1. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Személy szerint a 20 mm és nagyobb csőveseket erősebb harci helikopterekre raknám.
  Erre a gépre meg elég lenne a 50 es kaliber bőven. Sőt a tűzgyorsaság miatt talán még előnyősebb is lenne. A csőves inkább a kisebb puha célokra való. Pl gyalogság megritkitása, páncélozatlan járművek, diverzáns akciók stb..... ide meg a kisebb 50 es a gyorsaság miatt bőven elegendő.
  A 20 as és felettiek már keményebb célokra valók. Ahhoz viszont a gép nem harci madár. Viszont az irányitott/irányitás nélküli rakétákkal simán tudna operálni. Kellő távolságból. De semmi esetre sem közelről pl egy apc ét.
   
  fip7 and Pista a hegyről like this.
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Szerintem választható feladatfuggoen hogy mit raknak fel, vagy ez vagy az mert ennyi mindent meg a mihu se bír el egyszerre
   
 3. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A Gazelle-hez is rendszeresítettek 20mm-es gépágyút.
   
  fishbed, endre, Python and 1 other person like this.
 4. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Amúgy volna egy igazán perverz fegyver ehhez a H145M-hez. Rheinmetall RMK30, 30mm-es, hátrasiklás nélküli revolverező kialakítású gépágyú. Az egyetlen hátránya talán a 300 lövés per perces maximális tűzgyorsasága. Bár amennyire pontos és nagy a lövedéke torkolati energiája, még ez se számít. Sokat elárul, hogy 30x250mm-es a lőszer és ezért sem véletlen, hogy igen magas, 1200m/sec a lövedék kezdősebessége. Eleve a német Tiger gépek tornyába szánták, de a miniatűr Wiesel felderítő járművekre is installálták. Az meg kisebb, mint egy személykocsi.
  1997-re készültek el vele, kár, hogy egyelőte prototípus fázisban van még mindig. De, mondhatni házon belüli dizájn.
   
  fishbed, endre, Python and 5 others like this.
 5. Fade

  Fade Well-Known Member

  Nem feltétlen kell átütni. Ezek az okoslőszerek szépet pukkannak és ha leradirozzák az érzékelőket stb már komoly gondban van egy MBT is.
   
  Loken, tonyo and rappali_ like this.
 6. rudi

  rudi Well-Known Member

  Maliban a Tigriseket a Németek pont nem arra használták mint amire az ki lett találva.
  A német Tigris egy korszerű tank elhárító helikopter fire and forget ATGM rakétákkal, meg MMS-sel.
  Maliban a buckalakóknak tudtommal csak elég korlátozott mennyiségű tankja volt …

  Maradva a magyar H-145-nél...
  Ahhoz hogy a csöves fegyverekre egyáltalán gondolni lehessen ahhoz 1000 m-nél közelebb kell menni a célponthoz.
  Ha ne adj isten visszalőnek 1000 m-ről már nagyjából bármivel ami lőni tud el lehet találni egy helikoptert.

  Tételezzük fel hogy a "sikeres" gyalogos vadászat után H-145 kicsit lyukasan ugyan de hazaevickél…
  Hogy a csudában fogod javítókapacitás hiányában a harci sérült helidet összefoltozni??
  Sehogy, viheted vissza N.o.ba javításra. Az pedig azt jelenti hogy az a heli hosszú-hosszú ideig nem lesz újra bevethető.

  Akinek 20 db helikoptere van (lesz) az nem engedhet meg magának gépveszteséget amiatt mert nekiálltak géppuskával gyalogságra vadászni.
  Ezeknek a heliknek sokkal komolyabb károkat kell tudniuk okozni az ellenségnek ahhoz hogy megérje kockáztatni őket a frontvonalban (minimum tankokat kell tudni kilőnie)!!
  Ha erre nem képes akkor inkább használják sebesültszállításra mert úgy több hasznot hajthat.
   
  Loken, endre, Python and 2 others like this.
 7. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Na ezaz. Ezért kell rá nagy tűzerejű fegyver. Vagy nem való tűztámogató feladatkörbe. Anno a németek keveselték a francia GIAT M30/781 lőtávolságát és pontosságát, ezért jött az ötlet, hogy a Rheinmetall RMK30-asa kerüljön fel. Ez utóbbi amúgy egy komplex fegyvercsalád, ahol a legnagyobb tag az RMK35/2, 35x350mm, 1430m/sec torkolati sebességgel, 200 lövés per perc max tűzgyorsasággal. Szintén hátrasiklás nélküli típus. Hasonlóan a többi RMK-hoz ezt se jutott el a sorozatgyártásig. Így igazából felesleges is róla álmodozni.

  De az se ok nélkül történt, hogy a szovjetek egy 30mm-es gépágyúra cserélték anno a 12.7-es nehézgéppuskát. A Mi-24P-n ez még problémás volt, mert szinte lételem csőszájféket a kabin közelsége miatt nem integrálhatták, csak a lángrejtő tölcséreket, de ezekkel csak mégnagyobb a hátralökő energia.
  A 2A42-esen legalább már van csőszájfék és a tűzgyorsaság is kisebb.

  A H145M esetében jól jönne az RMK30-as, de lényegében a tesztek befejezése óta, több, mint húsz éve áll befagyasztva a program.
   
  alfa74, fishbed, endre and 2 others like this.
 8. megazez

  megazez Well-Known Member

  Mi van ha a románoktól áthozzák a gyárat? Mivel ha jól emlékszem náluk azért létesült ott Brassóban egy üzem mert H215M-et akartak rendszeresíteni, de a rendszeresítés elmaradt, és tegyük fel mi a kiöregedő MI-8/17 helyett talán H225M-et szeretnénk mondjuk 30-at cserébe az üzem áttelepítése elég apróság, nem?
   
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ha nagy tűzerejű fegyvert akarsz tegyél rá félaktív lézeres Zunit. Az MBDA gyártja, a tömege megfelel (egy LAU-10 es tár négy rakétával 688 lb =~ 340 kg)
  8 km-ről a légy f.t ellövöd vele és a 22 kg-os GP harci rész jó nagyot üt...
  [​IMG]
   
  Loken, alfa74, endre and 6 others like this.
 10. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Drága. Fajlagosan minden drága, ami irányított. Nem rossz, nem kicsi a tűzereje, csak drága.
   
 11. borisz

  borisz Well-Known Member

  Úrstn. Egy csomó olyan kérdést válaszolsz meg, amit nem tetem fel, nem is gondoltam rá.
  A Tigrisnél úgy am block derült ki, hogy zsákutca az elképzelés. Nézd meg, azóta hány gpu. nélküli harci helikopter lett?
  Nem kell "gyalogosra vadászni". Nem volt ilyenről szó.

  És ha a magaddal vitt NIR-eket elcsettinted mind, de nem talált, az mennyibe kerülhet? Nem csak a rakéták mennek füstbe, de nem lett kiiktatva a cél, és lehet még egyet fordulni, ami lesz vagy egy óra repülés, ha nem több.
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Most akkor el kell dönteni, hogy fillérbaszunk vagy értelmes fegyvert veszünk. Egy 20 millós helihez dugós puska és csúzli nem passzol, mert a 20 millás heli instant leesik.

  Nem kell minden egyes emberre egy helit küldeni, a harci helit kb. harcjárműveke illik hívni. Élőerő ellen meg nemir rakéta és kész.

  A jeki CAS lehet, hogy az, hogy egy magányos sniper fejére ejt egy vagy több 500-2000 fontost, de mi nem jenkik vagyunk...

   
  endre likes this.
 13. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ilyesmire kellene nekünk egy rendes tüzérség.
   
  Loken and endre like this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pontcél ellen az is csak PGM-mel jó, de a mixszel egyetértek. A leggyorsabb CAS, ha ott van mögötted már letelepülve a tüzérség. Cifu tette be nemrég, hogy a jenkiknél is milyen arányban tör előre a PGM gránát éles használata már.
   
  Loken likes this.
 15. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ezért írtam, hogy gépágyú. A NIR területlefogó fegyver, zömének a repeszhatása pusztít, nem a lottó ötössel felérő közvetlen találata.
  Az Sz-8KOM egy kumulatív robbanófejes rakéta repeszképző köpennyel, ami kicsit minden egyben megoldás.

  A H145M esetében eleve többfeladatú gépről beszélünk, viszont jelen állás szerint az 50-es nehézgéppuska konténer még a gyalogsági tűz hatásos lőtávolán se tudják kívül helyezni a gépet.
  Harcjárművek ellen pedig 1000 méterrül már nem túl hatásos az átütő ereje.

  Ha dedikáljuk, hogy a leendő H145M egy többfeladatú helikopter lesz, akkor előbb. vagy utóbb valami 20mm feletti gépágyút is integrálni kell hozzá.

  Még mindig azt mondom, hogy amit Szíriában az oroszok csinálnak (NIR plusz gépágyú) a leghatékonyabb egy helikopter számára. Érdekes, hogy Afganisztánban és Irakban az amerikaiak is ezeket használták. Persze el kell ismerjem, a US Army OH-58-asain is 50-es nehézgéppuskákkal szórta az ellent, igaz AH-64-esek kíséretében.
   
  Loken, alfa74, fishbed and 5 others like this.
 16. rudi

  rudi Well-Known Member

  Mihez képest?
  Egy APKWS cca. 25.000$
  Egy Zuni sem lehet sokkal drágább...legyen mondjuk 30.000$
  Ha párossával indítod akkor 60.000$-t (16.5 millió HUF) füstölsz el és 90%-os valószínűséggel kiiktattad a célpontot.
  Egy sima nem irányított Hydra 1.500$
  Egy 2x12-es tárat ha kilősz az 36.000$ és azzal csak egy focipályányi területet fogsz beteríteni de egy pontcélt (pl. egy géppuska fészek vagy egy bunker, mozgó jármű, stb..) vagy eltalálsz vagy nem.
  Szerintem nem drága.
   
  endre and wolfram like this.
 17. borisz

  borisz Well-Known Member

  Az igaz, viszont nem egy Gripennek, vagy egy H-145M-nek kell az üzemóráját fizetni, hanem egy teherautóét, ha mondjuk sorozatvetőről megy.
   
  endre and tonyo like this.
 18. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  :)
  25-30k USD az már egy JDAM kit ára. A Hellfire jelenkori ára is horribilis, 117k USD.
  Ez nem fillérbaszás, de be kell látni, hogy ennyi pénzből le lehet gyalulni a fél vidéket Sz-8-asokkal meg 30mm-s sorozatokkal. Azt hiszem, ez a fajta hadviselés nem nekünk, káeurópai (ha úgy tetszik, fillérbaszó) népeknek való.
  Persze harckocsik ellen irányított fegyverek kellenek. Ezt elismerem, de mellőzni a gépágyút egy helikopterről hibás koncepció. Ahogy azt is annak tartom, hogy a jókora H225-ös csak két NIR blokkot visz, vagy egy NIR és egy szerényke 50-es podot. Kéne rá szárnycsonk, és legalább 60 NIR konténer, hogy jól lefogja azt a területet, ahogy kell.
  Beszédes, hogy az UH-60-asok fegyvercsomagjába se csak két pilon a maximum, pedig nem újkeletű a felfegyverzett Blackhawk. Lásd a Westland néhai WS-70-esét:

  https://abpic.co.uk/pictures/model/Sikorsky WS-70 Blackhawk

  Tehát, visszatérve a H145M-el szembeni követelményeknek, ez a gép nem harci helikopter. Számára biztonságos lőtávból viszont csak drágán nyithat tüzet, akármilyen költséges is az ellenséges célpont. Vagy NIR-rel kell hadakozni.
   
  fishbed, Python and fip7 like this.
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem állítom,hogy napi rendszerességgel láttam Apacheokat harci konfoggal de azzal a pár alkalommal amikor igen minimum 2 irányított rakéta mindig volt náluk és kizárólag lézeres, vagy van üveg orrú radaros Hellfire is.
   
  endre likes this.
 20. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Tény, de az az USA. Mi szegények vagyunk.
   
  Python and dudi like this.

Ezen oldal megosztása