Nemrég volt szó arról milyen "dobozkákat" kellene látnunk az új helikoptereinken?
Arról már volt szó hogy a Német
Hensoldt cég szállítja a gép
AMPS (Airborne Missile Protection System) nevű önvédelmi rendszerét.
Ennek a rendszernek több szintje van. Az alap az AMPS-M (jelenleg ezt látjuk a leszállított két H145M-en), a csúcs kategória az AMPS-DIRCM
A H-145M-re szerintem nekünk elégséges lenne az AMPS-MLR (MANPAD-Lézer-Radar) szint.
Az MLR szintű kiépítésnek az alábbi részei vannak:
- BIRD Aerosystem által gyártott Suite Controller (MCDU) egység (alsó sor, ballról a harmadik nagyobbacska doboz). Ez az egység rendezi a különböző szenzoroktól érkező adatokat és továbbítja a kabin kijelzőhöz.
- Hensoldt
AN/AAR60 UV szenzorok. (felső sor, középen) Ezekből 4-6 db kell hogy lefedjék a gép körüli teljes teret.
- Hensoldt
ALTAS-2QB lézer besugárzás jelző szenzorok. Ezekből elég 2 db a körkörös védelemhez
- Elettronica Group
ELT-160 RWR szenzorok spirál antennái (felső sor, jobbra). Ezekből is minimum 4 db szokott kelleni.
Látszik még a képen az IMU egység, a földi biztosíték, a kabin kijelző és a csaliszóró berendezések is...
Az UV szenzorok, és a csali szóró berendezések már megvannak, de ha teljesen kiépítenék a rendszert akkor még látnunk kéne az RWR és Lézer szenzorokat is...