Nem Én vagyok a szaktudor, hanem egy főtiszt akivel beszélgettem. Amikor veszünk egy rendszert, akkor a teljes képességet be kell szerezni, és a szállítási határidőket kell úgy szerződni, hogy akkor álljon rendelkezésre amikor az eszköz és a humán erőforrás elérné a "combat ready"-t. Most viszont az a helyzet, hogy minden helikopter leszállításra került, mehetne akár a nem irányított rakétákkal a lövészet, de nincs rakéta megrendelés. (nem leszállítás, rendelés!!). Miért? Nem akarom leírni, elég legyen, hogy haderőnemek közti szokásos baszakodás. A probléma, ha nincs a képesség kihasználna, megszerevezve, akkor addig az eszköz szinte kidobott pénz. Nem az a fontos, hogy az ellenséget, tüzérségi ágyúlövedékkel, nem irányított rakétával, vagy kőbaltával küzdöd, le, hanem hogy leküzd, ha szükséges. Jelenleg a H145M itt van, kiképzéssel akár év végére lehetne bevethető, de nem mert nincs fegyverzet, csak a gépágyú. Itt van a Mihu és nincs fegyverzet csak a P-k gépúgyúja, mert a lejárt nem irányítot Sz-8 rakétákat kb. 15-30%-os működéssel ellődőzzük a Bakonyban, újak meg nincsenek rendelve. Nem álmodozom a Sz-8-ról, én csak azt írom le, hogy a szerbek racionálisabbak ebben a kérdésben, amit gyártanak pld Sz-8 az integráltatják az Airbusszal közösen. Egyébként az a rakétafajta, nagyobb szakértelmet nem kíván akár itt is lehetne nálunk gyártani, de érdemes lenne rendelni belőle és integrálni. A 70-80mm között nagy éltérés nincs, pontosságban sem, olcsóbb lenne mint a galloktól beszerezni.. Sajnos a beszerzéseknél Maróth Gáspáréknak naponta harcolnia kell a bizonyos , főtisztekkel, tanácsadókkal stb.. Egyébként itt a multkor röhögtek a kerekes önjáró tarackok beszerzésének értelméről amit írtam, nos a katonák és a beszerző szervezet sok szakértője komolyan osztja véleményemet...