1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Airbus Helicopters H225M HForce

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Terminator által indítva @ 2018. december 15..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Volt.Elösször UAZ alapon akartak létrehozni egy járgánycsaládot légimozgékony zászlóaljnak.Még Sz-5 rakétákkal müködő minisorozatvetőt is terveztek.Aztán a néhai Szöcske KTJt szánták erre a célra.Cetka motorkerékpárokat is pprobálgattak.De még a kis LuAz is felmerült,hogy azzal gépesitsék a légimozgékony zl-at
   
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Légideszant I-II.2000res évek elejéig fel vannak sorolva benne a légideszant műveletek.Ha jol emlékszem 2008ig.
   
 3. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Nekem a D-nap ugrik be, ahol Tetrarch könnyű harckocsit desszantoltak.
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Afganisztánban Bv206 izeltjárgányokat deszantoltak CH47ekkel.
   
 5. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Pontatlanul fogalmaztam...ahol a desszant döntően befolyásolt bármit? D-napi bukta volt...
   
 6. Pista a hegyről

  Pista a hegyről Well-Known Member

  A világháború óta az I-II. öbölháborúban volt komolyabb desszant művelet. Hogy döntő szerepe volt-e nem tudom megmondani, azt hiszem volt befolyása a hadműveletre de aligha ezen múlt a végkimenetel. Főleg hogy sok kritika szerint nem volt elég gép, hogy kellő mennyiségű technikát tudjanak letenni. Itt van egy elég komoly írás az egészről: http://hadmernok.hu/2009_2_hegedus.pdf

  Egyébként eléggé kérdéses számomra, mennyire valósítható meg ma egy rendes desszant művelet, amikor komolyabb erőket dobunk/teszünk le a frontvonalon túl. Asszimetrikus háborúban is elég nagy a kockázat a rakat MANPADS miatt (lásd a török harci helikoptert is egy bokor mögül szedte ki egy mezitlábas terrorista). Reguláris haderő ellen meg kb esélytelen, radar, légierő, honi/csapatlégvédelem, manpads, gépágyúk. Max ha már összeomlás szélén van az ellenség és minden komolyabb erő le lett nullázva. Szerintem.
   
  blitzkrieg and rappali_ like this.
 7. subsonic

  subsonic Well-Known Member

  Páran céloztatok a Spikera az a család lesz! Harciheli álmokat szerintem kergesse el mindenki az orosz "gépálmokkal" együtt még mindig nem értem miért merül fel még mindenkiben a mai napig..! Egyébként is a harcidrónoké a jövő,ezt minden modern hadsereg felismerte már arra nagyobb esély van rá nálunk is az lesz nagy valószínűséggel,de az még nagyon odébb van!
   
  blitzkrieg, alfa74, arcas and 3 others like this.
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Korea,Vietnam,II. és III.arab-izraeli háború,Algéria,Rhodesia,Namibia-Angola,Etiopia-Szomalia,Irak,Afganisztán(mind a Szu,mind az amik)
  Idönként kulcsfontosságúak voltak a légimozgékony csapatok a hadműveleti siker szempontjábol.
  Teljesen önálló légimozgékony műveletek ritkák,de voltak.1965 Domonika,ami tengerészgyalogság helikopteres deszantja lezavarta a teljes intervenciót.89 Panama.Vietnamban az 1.lovashadosztály műveletei
   
  blitzkrieg and Pista a hegyről like this.
 9. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Az orosz gepek meg azert jutnak par forumtarsnak azeszebe, mert valami Moszkvai ut utan volt nyilatkozat a sajtoban(tobbek kozott) helikoptergyartas(?) lehetosegerol.
  Aztan sokmindenkiben elindul ilyenkor a fantazia. Sztem ennyi az egesz.
   
 10. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Mondjuk, realitása az nincs, de technikailag lehetséges, hogy Magyarországon orosz helikoptereket gyártsanak. Ha itt alapítanak egy vállalatot, 51% magyar tulajdonban, akkor az EU-cégnek minősül és ha történetesen MIL vagy KA heliket gyárt, mondjuk HUMIL vagy KAHU néven, akkor az európai uniós termék.
  Se szankció, se semmi... Azért érdekes lenne nyugati elektronikával, rakétákkal... Meg érdekes lenne látni Trump arcát.
  De ismétlem, realitása nincs...
   
  blitzkrieg likes this.
 11. subsonic

  subsonic Well-Known Member

  Orosz technika felejtős és a harciheli is egyenlőre!
   
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A H225M javításközi üzemidejéről mit lehet tudni? Mennyi idő után kell pl. gyári nagyjavítás?
  Milyen ellenőrzést mennyi idő után kell elvégezni?

  A reduktor problémáról már megy a vita. És a többi rendszer?
   
 13. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Pedig a tervezett Ka92 fegyveres,nyugati hajtóművel,harcelektronikával.......
   
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Majd a szerbeknél lesz.... ott már az a téma fórumokon, hogy ha a NATO tag magyaroknak ilyen sok helikopter kell, akkor ők miért csak ilyen keveset vettek az Airbus-tól. (9 H145M + 3 H225)
   
  Loken, tindalos and arcas like this.
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  Kicsit hosszú lenne felsorolni...egy heliben rengeteg üzemidős alkatrész van.
  Itt találsz mindent
  és természetesen az EASB EC225 63A030 Rev2 Emergency Service Bullettin amiben levették a bolygókerék üzemidejét

  Vedd észre pls. hogy kik és milyen konfliktusokban alkalmaztak helikopteres deszantot.
  99%-ban COIN műveletek voltak és a maradék 1%-ban is amikor reguláris erők álltak szemben a támadó félnek összehasonlíthatatlan erőfölénye volt.
  Nem véletlen..
  Ahhoz hogy deszantot tegyél le kell egy pár dolog.
  - teljes légifölény: ezt nem szorul magyarázatra... míg az ellenség vadászgépei még a levegőben vannak nemhogy a deszant, de még a normál logisztikai helikopter bevetések sem működnek.
  - ellenséges légvédelem kiiktatva: bármilyen helikopternek berepülni az ellenség radarvezérlésű légvédelmének hatósugarába halálos veszély.
  - lehengerlő tűzerő: a könnyűfegyverzetű deszant egymaga nem áll meg az ellenséggel szemben. Kell a külső támogatás ami lehet a tüzérség (pl. Vietnamban általában saját tüzérség hatósugarán belül maradtak..) vagy a légierő. És nem, a harci helik legfeljebb COIN környezetben jöhetnek szóba mint tűztámogatás. Kb. azonos fejlettségű ellenfelek (near peer) esetén ahol ott vannak a harcmezőn a MANPAD-ok, meg 20 mm feletti gépágyúk a harci heliket le fogják lőni. És ez típusfüggetlen.
  - sok helikopter (több száz) amivel nem csak egy két század katonát tudsz kirakni hanem komplett ezredeket és folyamatosan tudod tolni az utánpótlást a deszantban kirakott csapatoknak
  - masszív szervíz háttér (sérüléses és komplett fődarabok) ahhoz hogy fenn is tudd tartani a tevékenységed szintjét hosszabb időn keresztül

  A fentiek közül sajnos nekünk semmink nincs van nincs esélyünk elérni ezért kicsit felesleges légideszantokról álmodoznunk
   
  Shadow, Loken, Sulaco and 9 others like this.
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  Köszönöm hogy összefoglaltad :D
   
 17. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  És katonákon kívül vittek egyebet?
   
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  Köszönöm szépen az olvasnivalót :)
   
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nagyjábol teljesen igazad van.Meglehet nézzni,a szovjetek milyen massziv légitámogatással tervezték bevetni a fuldai résre a VDV erőket.Szükséges hozzá a legalább helyi légifölény,legalább helyileg a légvédelem elnyomása,és massziv támogatás.De lehetséges olyan körülményeket teremteni,hogy lehetséges legyen.Lásd az izraeliek ejtőernyős deszantja a Mitla-hágóra.
  Azonkivül szerintem a legvalószinübb háborútipus amibe belekeveredhetünk a "hibrid" és "4.generációs" tipusú háború,ami elég sok irreguláris elemet tartalmaz.Számunkra különösen érdemes tanulmányozni a rhodesiai és dél afrikai fiereforce akciókat,amik folytatódtak a Sztrela rakéták,és a kubai hadsereg megjelenése után is,sikeresen.
  Szerintem nekünk rajtaütő légiroham alegységet,és légimozgékony páncéltörő rakétás alegységet lehet kiépitenünk.A kinai ATVs légimozgékony géppesitett,vagyinkább könnyűgépkocsizó elgondolásokat is érdemes lenne tanulmányozni.
  Igen.Pl az ogadeni háborúban mutakozott be a BMD harchelyzetben.Afganisztánban szintén.Sheridan könnyű hk ejtőernyővel dobtak le Panamában.Stb
   
  rappali_ likes this.
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Helikopterrel? Mert innen indult a problémafelvetés.
   

Ezen oldal megosztása