1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Airbus Helicopters H225M HForce

Diskurzus a(z) 'Helikopterek' témában - Terminator által indítva @ 2018. december 15..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  BMDt igen,Mi-6os helikkel.Afganisztánban kanadaiak Bv206okat CH47ekkel.Izraeliek meg Super Frelon helikkel gp-vel és HSN ágyus dzsipeket.Biztos voltak még egyéb esetek is,de igy fejböl hirtelen ezek jutnak eszembe
   
  Terminator likes this.
 2. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  Valaki felvilágosítana miért pont egy Wiesel a viszonyítási alap? na meg hogy miért ekkora baj hogy nem tudnak gumicsónakkal ugrálni , én nekem a H225M max azért volt meglepő hogy nem rámpás de amúgy nem volt meglepő a választás. Jó kis gép ez , ha annyira kelleni fog majd akkor veszünk rámpásat is.
   
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A váltótípus megnevezése előtt volt az a vitatéma, hogy a Mi-8/17-est csak rámpás típussal lehet leváltani, mert a rámpa mennyire fontos és hasznos.
  Erre vettek egy rámpa nélküli váltótípust. Úgy tűnik a Honvédségnek mégsem volt annyira fontos a rámpa, mint itt néhányan gondolták. (Vagy politikai döntés született.) Megpróbáltuk összeszedni, mi az amit az új helikopterrel nem lehet majd csinálni. (A különlegeseknek nem tud Polarist és gumicsónakot szállítani beltérben.)
  Aztán előjött az hogy miért nem olyan helikoptert vettek, amivel páncélozott járművet is lehet szállítani, mert más hadseregek azt is szoktak. Itt tartunk most...
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Szerintem nekünk jelenleg rámpás heli teljesen felesleges.Max fiereforce jellegű légimozgékony müveletekre vállalkozhatunk.Még a kinai ATVs könnyűgépesitett alegység kialakitása is csak távlati cél lehet,bár az rövidtávon függesztett szállitással is kivitelezhető.Számunkra a helik tüzereje és kompolási képessége lehetne fontos.Nameg a túlélőképesség.
   
  BiancoGasto likes this.
 5. honved

  honved Well-Known Member

  Kát hogy nincs atomfegyver célbajuttatására használt helikopter valahol a világban, mert akkor most az is gond lenne néhány embernél, hogy az általunk mergrendeltek azt miért nem tudják.
   
  Azzurro, kaktusz, blitzkrieg and 11 others like this.
 6. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  A különlegesek járműves deszantja (quad, MRZR,stb.) alap kellene, hogy legyen.
   
 7. migfun

  migfun Well-Known Member

  Ha csak annyit ismertek volna kritizálók a követelményrendszerből, ami alapján kiválaszzásra került a típus, mint amennyit össze tud szedni bárki a lengyel vagy a svájci vadászgép-tenderekről a netről, akkor nem fikázhatna senki, mert látná, hogy azt kaptuk, amit kértünk.
   
  Nagy Csaba and fishbed like this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Milyen helikopterrel szállítanak APC-t...? :eek:

  Ma az M113 is pehelysúly APC terén és az is +10 tonna. Még egy C-47 sem mozgat ilyeneket. Vagy a COIN háborúhoz használt páncélozott furgonokról beszélünk? Mert bakker most nézem, hogy a Cougar is 14 tonna. :confused:

  Az életben nem hallottam még olyat, hogy "más hadseregek" APC-t szállítanak helivel. A legnagyobb szállítható járművek jellemzően terepjárók, kisebb teherautók és esetleg 155 mm-es vontatott löveg, de ezek egy részét is függesztve és nem belső térben. Jenkiknél a HAWK elvileg légi szállítható volt,, de nemigen használták ezt ki. A legnagyobb külső függesztés jellemzően talán sérült helik vagy gépek szállítása, de ezek is extrém ritkák, nálunk szóba sem jön. Mi-26 vitt már el CH-47-et és Vietnám alatt is voltak olyanok aszem, hogy UH-1-et vitt CH-47.
   
  Nagy Csaba, fishbed, Azzurro and 6 others like this.
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Kréta? Az is elég nyögvenyelős volt.
   
 10. ms07

  ms07 Well-Known Member

 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  kaktusz likes this.
 12. arcas

  arcas Well-Known Member

  Aminap visszanéztem még egy H145M-el kapcsolatos videót, ott elhangzott, hogy ma már nem lehetséges szerződésben kötött ellentételezés, mert uniós alapelvet sért - egyoldalú beavatkozás a gazdasági szerkezetbe ill. valami a versenyképességgel...már nem tudom. Egyszóval, megállapodások lehetnek, de szerződésben ilyesmi már nem lehet.
   
 13. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Háát azért... Kicsengetünk nekik kb 300milliárdot a helikért, minek még kitömni őket x milliârd támogatâssal?
   
 14. Ez egy fétis, kb mint a "soha el nem akadó kala vs műanyag szar m4" vagy a második világháborús német fegyverek kritika nélküli imádata.
   
  krisss likes this.
 15. luperator

  luperator Well-Known Member  Két éves videó, de élmény nézni. (bár jobb lenne látni ugyanezt az azóta integrált fegyverekkel együtt).
   
  ravenlord, Tcat, superjet100 and 5 others like this.
 16. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  Örvendetes. Remélem ez csak a kezdete lesz a projektnek, nem a plafon.
  néhány jópofa elem:
  „üzem elkészültétől minden századik helikopterben, amit legyártanak, magyar alkatrész is lesz”
  Tényleg nem kéne ott megállni, hogy évente 1-2 helikopterbe kerüljön be valami a majdani cégtől :)
  „A zöldmezős beruházás keretében megépülő gyártóközpont....”
  A jóIsten minket megáldott ezzel a zöldmezős hisztériával. o_OFeltétlenül le kell betonozni üres területeket lehetőleg jó messze a dolgozók lakóhelyétől a városon kívül, hogy oda autóval kelljen járniuk megnövelve a forgalmat, stb. Közben meg tovább omladoznak majd minden város belső területein a felhagyott üzemek... Nyugodtan rá lehetne kényszeríteni a kisebb volumenű cégeket, hogy az ilyen helyeket lakják be és tegyék rendbe.
   
  borisz likes this.
 17. subsonic

  subsonic Well-Known Member

  Látom nem ment át a lényeg igazán nem is érdekes
   
 18. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Szép s jó, de ezek a "találatok" jónak számítanak? Mert így első ránézésre semmit sem talált el...
   
  Sulaco likes this.
 19. subsonic

  subsonic Well-Known Member

  Már volt Airbus alkatrész gyártó üzem Magyarországon sőt beszállítók is voltak emiatt is dőlt a mérleg feléjük elárulok egy titkot az AW vagyis,most már Leonardo is akart itt gyárat létrehozni csak nem akkora értékben
   
  Loken and zsolti like this.
 20. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  Bár a válaszod semmiben nem kapcsolódik ahhoz, amit írtam, de azért kössz. :)
   

Ezen oldal megosztása