• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 342
7 458
113
Azért én az alumínium habra, mint anyagra emlékszem az űrhajózási dolgokkal kapcsolatban, már az 1970's évekből. De igen, tudom, hogy itthon is foglalkoznak vele.
Energia elnyelésben jelenleg a legjobb a szénhab (IED,akna), ballisztikában meg a kerámia habok.
Anno az "Open IFV" projekthez keresgettem ezeket. Ez pl. az alumínium hab, magyar PDF
Van rá magyar szabadalom, talán a gyártási folyamat egyedi, ami más fizikai tulajdonságokat jelent a végterméknél. Régen foglalkoztam vele, nem is mélyedtem el a témában.
Ami fontosabb, hogy foglalkoznak a ballisztikai védelemmel és van itthoni kapacitás.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 708
72 043
113
Ha te tudnád amit én tudok, szértobbanna a fejed. Mert te velem ellentétben kép és hang nélkül írod a véleményed a haderőfejlesztésről. Természetesen én sem vagyok az aki mindent is tud, de hidd el, hogy nálad milliószór több információm van.
Mire gondolsz? Hogy végre BTR is lehet amivel hadba mehetsz, mert hála az égnek nem égetjük magunkat más levedlett szemetével? :D

• Tetszik
Reactions: fip7 and LMzek 2.0

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 708
72 043
113
Megfigyelhetted már volna, hogy nem én vagyok aki ilyesmiről bármit is kikotyog.
Én csak reagálok az itt elhangzott pletykára és remélem, hogy igaz, hogy aztán elkepzeljem azt a kibaszott savanyú pofádat b+, ahogy nem levedlett Mardert raknak eléd, hanem BTR-t. :D Mert a Marder nem vitte el ez elől a pénzt. :D És bazmeg, ha az eredmény modernizált BTR lesz, akkor majd várom a beszámolódat, hogy milyen fasza kicsi de modern haderő lesz ez itt kérem szépen. :D

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 040
14 041
113
Az a durva, hogy nem egy gumigyárunk van és nem vagyunk képesek még ezt sem intézni...

A BTR-ek beszerzéstől ismert a konstrukciós hibás futómű(+ elégtelen fék) problémája is, ami "megoldhatatlan" Magyarországnak, hiszen nincs futómű-gyárunk sem! Ááááá... :oops:

Még pár (tíz-)milliárdot Szijj--nak, ezt is megoldja, hiszen "jól megcsinálta" a Gidrán-t is: :hadonaszos: :hadonaszos::hadonaszos: ! ! !

.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 185
60 008
113
ahogy nem levedlett Mardert raknak eléd,

Ha a németek 30 millió euróért adják, motor és fegyver nélkül, és neki kell tolnia a harcmezőn, akkor is jobb lesz neki, mint bármi más a világon. Mert német. Kb. ennyi az érvrendszere.
A BTR nem egy jó járgány, de jelenleg ezzel rendelkezünk nagy számban. Szegény ember meg vízzel főz, ebből kell kihozni amit csak lehet. Rajta kívül ezt mindenki felfogta már.

Last edited by a moderator:

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 212
13 728
113
Ha a németek 30 millió euróért adják, motor és fegyver nélkül, és neki kell tolnia a harcmezőn, akkor is jobb lesz neki, mint bármi más a világon. Mert német. Kb. ennyi az érvrendszere.
A BTR nem egy jó járgány, de jelenleg ezzel rendelkezünk nagy számban. Szegény ember meg vízzel főz, ebből kell kihozni amit csak lehet. Rajta kívül ezt mindenki felfogta már.
Ha már hozzányúlnak, remélhetőleg lesz annyi eszük, hogy (utánpótlás) szállító plattformot is kialakítanak, mert arra a cserélésük után is jók lesznek és a régebbi példányokat már most úgy kellene átalakítani.

Last edited by a moderator:

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 708
72 043
113
Ha már hozzányúlnak, remélhetőleg lesz annyi eszük, hogy (utánpótlás) szállító plattformot is kialakítanak, mert arra a cserélésük után is jók lesznek és a régebbi példányokat már most úgy kellene átalakítani.
Évek óta hajtom ezt is, de gondolom majd a háború utan eszükbe jut, hogy de jó lett vóna. :D

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 212
13 728
113
Évek óta hajtom ezt is, de gondolom majd a háború utan eszükbe jut, hogy de jó lett vóna. :D
Igen, mert ahogy írtátok többen is elégé szar egy konstrukció, de legalább tegyük egy kicsit komfortosabbá. Illetve azt a kevés jó tulajdonságát egy kicsit ki kellene használni, ami van a gépnek egy kicsit előrelátóan.

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 212
13 728
113
Azért annyit a hivatalos, engedélyezett bennfentesünk megírhatna, hogy motor meg váltó csere lesz e a felújításba?

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 212
13 728
113
Elég sok elektronika kellene bele.
Tarack - AV...
Ráadásul kerekes önjáró....
Amúgy élném ha lenne ilyenünk.
Mezei utászoknak is jó lehetne. Nem tudom 5-6 tonna felszereléssel mit mutatna?
Azért a hirtenberggel csak meg tudjuk ezt ugorni. A haditechnikai intézet meg csinált egy csomó variánsot már, csak az öregeket kellene tanácsadóként behívni. Ők még olyan lelkesek is lennének mint a fiatalok, ja és nem is kellene sok pénz hozzá, és még az is nagyságrendileg több lenne mint amit ők kaptak valaha erre!

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 599
19 126
113
Azért a hirtenberggel csak meg tudjuk ezt ugorni. A haditechnikai intézet meg csinált egy csomó variánsot már, csak az öregeket kellene tanácsadóként behívni. Ők még olyan lelkesek is lennének mint a fiatalok, ja és nem is kellene sok pénz hozzá, és még az is nagyságrendileg több lenne mint amit ők kaptak valaha err
Licenszet kell szerezni.
Szerbeken keresztül menne szerintem. Ezzel a csővel meg valóban lenne egy ugrás, főleg ha elektronizálva lenne.
Aknák adottak, lehetne rá fejleszteni saját irányítottat, gránátot is gyárthatnánk bele, gyár van,gépsor kellene.
Bolgároktól jöhet a 120-as Kum és a Thermobár gránátok licensze...

(Igazából Lynxre raknám
Abból lenne mentő is , utászgép is...)