[HUN] Ejder Yalcin / Gidrán 4x4

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 678
42 104
113
Definiáld a beváltat. Igen, le tudja lőni, igen, működőképes
pl. 5-ből 4x talál! Az már elég jó egy olcsó fegyvertől.
- itt leginkább a hatótávolság ami szerintem nem ideális.
7-8 km nem rossz hatótáv!
Mistral tud kb. ennyit nagy sebességű manőverező célok ellen.

Jó, lebuktam, ingyen szeretném ezt - igazodom a honvédelmi költségvetésünkhöz - és továbbra is a hatótávot keveslem.
Képletesen értettem, Safranek.
De igen, a hordozóeszköz - ami drága, meg mindenfélét tartalmaz - lehetőség szerint térjen vissza.
Szólja ha kifejlesztettél egy ilyet! ;)

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 543
3 242
113
pl. 5-ből 4x talál! Az már elég jó egy olcsó fegyvertől.
7-8 km nem rossz hatótáv!
Mistral tud kb. ennyit nagy sebességű manőverező célok ellen.
Világos, csak itt a célok nem nagy sebességűek és ha manővereznek is, nem lekövethetetlen. Ezt ki lehetne használni.

Szólja ha kifejlesztettél egy ilyet! ;)
Na, meggyek is a fészerbe :p
Van véletlenül vagy fél kilo füstnélküli lőporod? Buszjegyre kéne.

• Tetszik
Reactions: Aladeen

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 848
12 217
113
Jaaaaaaa...!
Csak odáig jutottam, hogy expendable.
Bocs, vissza az egész. A Block II még csak HE-FRAG, az ha elműködik nem jön vissza, összekevertem egy másikkal. A Block III lesz (van) EW.

Az M230L hatótávolságán kívüli nagyobb értékű (tűzvezető-felderítő) célokra megy a Coyote, nagyobb kiterjedésű objektumok védelmére széttelepíthető.

• Tetszik
Reactions: Aladeen

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
914
1 894
93
Lehet, hogy olcsóbb lenne, de ez lenne az igaza, ha már amúgy van mistralunk
Én nagyon ajánlanám ezt az RCWS-t a gidránra előre, mivel laposra összelehet csukni! Ezáltal nem rezgeti rángatja menet közben a gidrán tetejét! Már régen mutattam ezt az RCWS-t a BTR felújításnál!

07B-MPCV.jpg

A rakéta tartó kart külön lehet mozgatni, azaz az emelést, majd a rakéta dőlésszögét is külön lehet állítani a felső tengelyen. Ezáltal össze lehet csukni a rendszert laposra!
- Mivel elől lenne a Gidránon én a légvédelmi rakétákat kivenném a rögzítő karokból. A két belső rakéta helyet 1-1 (Denel Y3 agv-t) tenném! Mivel ezen az agv.-n lehet váltani a lőszertípust akkor már 4 típusú lőszert lehetne a lövésznek használni! Be lenne tárazva s tudná bentről váltani a szükséges lőszertípust s agv.-t.
- A két külső rakétahelyre pedig valami páncéltörő rakétát tennék. Így előröl - "védve" - volna!
- A légvédelmet pedig lehetne SUNGUR indítóval megoldani. (Bocsi a következő kép NMS) talán belefér, mivel alapból van hozzá ha így kérjük.

02-NMS-4x4-L-gv-delem.jpg

Mivel ez csak 4x4 talán rövid lenne, így úgy gondolom jobb volna ehhez a megoldáshoz egy 6x6-os!
- Persze ezek csak ötletek, gondolatok, s lehet hogy azok is maradnak sajnos! :(

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 248
33 544
113
No akkor vegyünk egy idealizált rétegzett dron/légvédelmi rendszert.
A nagy és drága felderitő/célkijelölő/fegyverhordozó dronok nem probléma.A már meglévő Patriot,NASAMS,Aster,S300/350,Buk,akármi képes őket leküzdeni,és gazdaságis rájuk az inditás.
Egyel alatta lévő Bayraktan,Keselyű,Luna,Skeeper dronok szintén nem probléma,mehet rájuk a NASAMS,Crotale-NG,Thor,Hawk,mert le tudják küzdeni,és megéri az inditás.
A probléma a Lanset,Heron és társa,meg az occsó tömegesen bevethető mini meg mikro dronok.
Ezek sem technikai problémát jelentenek,hanem pénzügyit.Törekedni kell a lehető legolcsóbb célleküzdésre.
Vagyis csak nagyon indokolt esetben szabad ilyen célokra drága,önirányitott rakétát inditani.
PGMHydra elég olcsó,és többcélú.Jol beilleszthető a hcsop tűzrendszerébe,mint tüzérségi eszköz.(mert mint sokszor irtam volt,a tüzérségi tűzrendszer messze nem merül ki a dd 1osztály PzH,1 üteg PULS,plusz zl-ként egy av üteg mértékben.Ez a minimum,ami valódi harcban SOHA nem elég....)
Már emlegettem a brazil Armadillot,ami idén sorozatgyártásra érett változatban elkészült
WDS_2024_Mac_Jee_Armadillo_925_001.jpg

Lehet bele pgmHydrát rakni,és integrálható hozzá szenzortorony.És válalják hasonló kategóriáju járműbe való integrálását.Gidrán hasonló kategóriáju.
Érdekes a koreai Bigung 70 milis MLRS rendszer is,bár az nagyobb alapbol-de az elektronikája felhasználható a brazil géphez.
Ezek nem csak dronlégvédelemmre,hanem földi célpontok támadására is használhatók (sőt,távaknásitásra is,ugyanis 70milis rakétához is létezik aknaszóró fejrész)
De mégolcsóbbak a gá-k.57/50/40/35/30/30DEFA.Gidran kategóriájú járművön nyilván csak a 30DEFA jöhet szóba.
Ezek az eszközök is egyuttal földi célok ellen is felhasználhatók (légvédelmi gá-k többet lőnek földi célt,mint légit a háborúkban.....)
És végül az önlégvédelem.Sok harcjármű főfegyverével is képes önlégvédelemre dronok ellen (lynx esetünkben).De a pk RCWS megfelelő kialakitásával minden harcjármű alkalmas a (dronok elleni) önlégvédelemre.Ehez hk (Leo) esetén szóba jöhet a 30DEFA gá is a pk fegyvereként.
De minden járművet el kéne látni olyan pk rendszerrel,ami gp/ngp+40milis ABM képes agv fegyverzettel bir.A minden jármű alatt meg tényleg minden hadszintéri járművet értek.Nem csak a harcjárműveket,hanem a hadszintéren lévő összes járművet.PzH,Büffel,stb,de a harctéri logisztikai járműveket is.
Megint,nem csak dronok elleni oltalomul,hanem földi célok ellen is.
A légoltalom nem csak a dedikált légvédelmi járművek feladata.

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 570
9 127
113
kb 50m hatásos lőtávval?
Kb 50 méter lőtávval?
Én azt mondom tökéletes. (5 -100m)
Azt a fasor felett zizegő drónt észre is kell venni. De ezért van hanglokátor és ezért van optika is, csak optimalizálás kérdése.
És az olcsó drónt olcsón kell lelőlni.
És mindenki hangosan ujjongani fog, akinek a járművétől akárcsak 10 méterre is le lett lőve a drón és nem repült be a nyitott deszant ajtón.
Kb 50 méter lőtávval?
Viszont azon belül még egy Lancetnek sem biztos, hogy van esélye egy ilyen vele pont ellentétes irányba mozgó kilónyi ólommal szemben.
Kb mint egy 20mm Phalanx csak kisebb kivitelben és sörétes lőszerrel.
Extra CIWS.
Aztán nem is kellene minden járműre. De persze ez csak az én agyszüleményem, és véletlen tálat cikk nélkül eszembe sem jut, ráadásul offtopic.
Szóval bocs!