[HUN] Gestamen fegyverek

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 069
87 769
113
Jó, én úgy tudtam az 5,56 és az 5,45 űrméreten aluli lőszer (nem olyan értelemben, mint a tüzérségi lőszereknél), de látom tényleg beleszuszakolták a köztes lőszer fogalmába.
A "köztes" pedig eredetileg csak hosszra vonatkozott, tehát hosszabb, mint a pisztolylőszer, de rövidebb, mint a puskalőszer, de az akkor "szabványos" kaliberű, azaz 7,62 vagy 7,92.
Űrméreten aluli? Az azt jelenti, hogy a lövedék űrmérete kisebb mint annak a csőnek az űrmérete, amiből kilövik (nincs más értelmű jelentése).
Mi az, hogy csak a 7,62-es és a 7,92-es a szabványos? A németeken és az oroszokon túl nincs is (nem is volt) világ?

• Tetszik
Reactions: gepard145

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
15 008
38 088
113
Űrméreten aluli? Az azt jelenti, hogy a lövedék űrmérete kisebb mint annak a csőnek az űrmérete, amiből kilövik (nincs más értelmű jelentése).

De van ilyen jelentése is, hogy szokásos űrméret alatti kaliber (subcaliber), de ez valóban régies, amióta megjelentek a sabot ágyúlőszerek, arra használják. Lásd:

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 419
137 583
113
De van ilyen jelentése is, hogy szokásos űrméret alatti kaliber (subcaliber), de ez valóban régies, amióta megjelentek a sabot ágyúlőszerek, arra használják. Lásd:

Csak ezt sose használtàk kézifegyver lőszerre a 80 -as évek flechette lőszeres futurisztikus csodàin kívül.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

senki

Well-Known Member
2018. július 27.
413
383
63
Nem véletlen, hogy az új orosz golyószórónak sok köze nincs az eredeti RPK koncepcióhoz.
https://rg.ru/amp/2025/01/24/novyj-...t-rpl-7-vpervye-predstaviat-na-idex-2025.html
A fent belinkelt legújabb változat ugyan az szerkezetileg, a legnagyobb változás, hogy hevederes adogatású. Az alapkoncepcó nem változott. Plussz tömeg a heveder és a fegyver szerkezetében kialakított adogató szerkezet jelenti, ráadásul a meghibásodási források is növekedtek.
Az RPK alapvetően Eugen Stoner családelvét tükrözi, a HBAR koncepciójának felel meg. A 70-es tárat imádtam hozzá, a 40-es az suta.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 323
41 122
113
Gyanítom a Gestamen féle gépkarabélyra állnak át a Bren2-ről, az mennyire jó, valakinek volt tapasztalata vele, ha nem hadi titok?

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
45 046
86 763
113
  • Hűha
Reactions: sisimoto

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 855
9 239
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Gestamen G224​

Na, mégsem jobbról kell adogatnia, mint ahogy a katonák a pkm-nél megszokták? Hanem "NATO way" balról kéri a honvédség?
2 éve még le lettem hülyézve miatta.

Már csak NATO way alsó gázelvezetéses elrendezést kellene produkálni.

• Tetszik
Reactions: ravenlord

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 855
9 239
113
Teljesen mind1 merről adogat.
Szerintem közelíteni kell a nato-ban elterjedt technikai megoldásokhoz, ha piacképes terméket akarunk előállítani.
Nekem is mindegy volna, viszont a gestamen kifejezetten azzal promótálta a golyószóróját, hogy ez is jobbos adogatású mint a pkm, mert a magyar baka ezt szokta meg.
Én erre fel mondtam azt, hogy bizony jobb volna előre menni a minimi és társai irányába, és az azokat használó katonák megszokásait figyelembe venni. Hiszen NATO tagok vagyunk, nato katonákkal kell tudni együttműködni, azokhoz hasonló fegyvereket használni.
Szóval most valamiért mégis fontosnak érzi Viktorunk felhívni arra a figyelmet, hogy a fegyver a jövőben balos adogatású lesz, mert NATO, mert a honvédség ebben is meggondolta magát.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 069
87 769
113
Szerintem közelíteni kell a nato-ban elterjedt technikai megoldásokhoz, ha piacképes terméket akarunk előállítani.
Nekem is mindegy volna, viszont a gestamen kifejezetten azzal promótálta a golyószóróját, hogy ez is jobbos adogatású mint a pkm, mert a magyar baka ezt szokta meg.
Én erre fel mondtam azt, hogy bizony jobb volna előre menni a minimi és társai irányába, és az azokat használó katonák megszokásait figyelembe venni. Hiszen NATO tagok vagyunk, nato katonákkal kell tudni együttműködni, azokhoz hasonló fegyvereket használni.
Szóval most valamiért mégis fontosnak érzi Viktorunk felhívni arra a figyelmet, hogy a fegyver a jövőben balos adogatású lesz, mert NATO, mert a honvédség ebben is meggondolta magát.
Piacképes? Ezt te sem gondolod komolyan ugye? Semmilyen piacképes termék nem lesz ezekből, már ha sikerül egyáltalán bármilyen terméket kihozni a végére.

• Tetszik
Reactions: fishbed

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 855
9 239
113
Piacképes? Ezt te sem gondolod komolyan ugye? Semmilyen piacképes termék nem lesz ezekből, már ha sikerült terméket kihoznia végére.
Azt nem mondom, hogy sikerülni fog. De normális esetben az volna a cél, úgy kellene hozzáállni.

Apropó, még mindig tud tárból is adogatni, vagy már csak hevederes?
Mert ha csak hevederes, akkor okafogyottá is vált a fordított elrendezés => az egész konstrukciós elképzelés.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 069
87 769
113
Azt nem mondom, hogy sikerülni fog. De normális esetben az volna a cél, úgy kellene hozzáállni.

Apropó, még mindig tud tárból is adogatni, vagy már csak hevederes?
Mert ha csak hevederes, akkor okafogyottá is vált a fordított elrendezés => az egész konstrukciós elképzelés.
A géppuska sosem tudott tárból adogatni.