[HUN] Harci eszközök új álcázó festése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 121
20 269
113
298833840_5493176300726080_4546651357869220117_n.jpg
299486404_5493176640726046_5586246094608636645_n.jpg
Hm! Na viszont ennek a színe már hagy némi kivánatot!

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
295
1 038
93
Hm! Na viszont ennek a színe már hagy némi kivánatot!
Na, @krisss megnyugodhat! Ha már a Pzh-k festése miatt nem tört ki a foscunami és folytatódott a megállás nélküli nyaggatása, akkor majd végre most fellélegezhet. Ezeknek a konténereknek a k*rva anyázása talán ad majd egy-két hét elfoglaltságot a fórumnak. :oops::D

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 121
20 269
113
Na, @krisss megnyugodhat! Ha már a Pzh-k festése miatt nem tört ki a foscunami és folytatódott a megállás nélküli nyaggatása, akkor majd végre most fellélegezhet. Ezeknek a konténereknek a k*rva anyázása talán ad majd egy-két hét elfoglaltságot a fórumnak. :oops::D
Pontosan ezért írtam le! Gondoltam könnyítik a lelkén, hogy lássa legalább ezen vitázunk! :rolleyes:

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 599
71 612
113
Szerintem most azért nem kezdődött el a szokásos egymás torkának esés a festésen, mert a banda nagyrésze megvan vele elégedve. Nekem legalábbis kimondottan tetszik. Bár alapjaiban azonos a Leopardok festésével,de valahogy mégis sokkal jobban sikerült. Szerintem sokkal jobbak az arányok, jóval dominánsabb a zöld és a barna,kevesebb a szürke és a homokszín, egyáltalan nem b*ssza annyira az ember szemét,mint az A4-esek esetében, ráadasul a foltok mintázata és eloszlása is messze jobb lett,ennek már tényleg igazi álcafestés kinézete van!:D Ami még szintén hatalmas pozitívum így a képek alapján,hogy a festés minősége is fényévekkel jobb,mint a Leok esetében, végre nem úgy néz ki, mintha egy random müncheni óvoda kiscsoportját küldték volna rá a gépekre temperával a kezükben... :oops: Képek alapján nekem eddig ennyi jött le,de szombaton majd kiugrok a ligetbe élőben is jó alaposan körbenyáladzani a vasakat. :hadonaszos:
Nem akartam hazamenni a hétvégén de kénytelen leszek. :D

• Tetszik
Reactions: Chima3ra
H

Hummen23

Guest
Hát az NMS sem etalon mert nem leszállított cucc. A PZH szerintem ami annak számítható, de egyébként megnyugtatlak, hogy élőben kifejezetten jól nézett ki.
Esetleg neked nem áll módodban megkérdezni olyan kollégát, aki tudja mi a hivatalos? Úgy értem a honvédségnél mindenre van egy meghatározás, egy szabályzat. Feltételezem a harcjárművek álcázó mintázatát is meghatározták. Annak műszaki paramétereit nemzetközi standardok alapján, RAL kód, kopásállóság, korrózió elleni védelem...ect. Vagy egyszerűen gyártó, típus.

• Tetszik
Reactions: cirqle and Venom85
H

Hummen23

Guest
Végre, végre, áttértetek a rejtőszínekkel való megbeszélésre!!!!
Nem emlékszem, hogy valaha is olvastam volna leírva, de eddig úgy jött le nekem, hogy magas beosztású katona vagy/voltál a honvédségnél.
Esetleg tudnál segíteni abban, hogy milyen jelentősége van az uniformizálásnak, és a terepszínnek, legyen szó akár egyenruháról, eszközökről, járművekről?
Mert ezek a fránya hadseregek mindenhol ragaszkodnak hozzá a világban.

• Tetszik
  • Imádom
Reactions: Pogány and cirqle

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 070
50 131
113
Hozzáteszem, Tata adta meg korábban -mondhatjuk hivatalosan- a Leo2A4-ek szinkódjait egyedül:

"A festésminta hivatalos, gyári színkódjai:

1. alapszín (40-50%) a NATO-zöld (RAL 6031);

2. mellékszín (20-25%) a barnásszürke (RAL 7013);

3. első kiegészítő szín (5-10%) az antracitszürke (RAL 7016);

4. második kiegészítő szín (5-10%) a bézs (RAL 1001)."
A foltok elhelyezkedésére-méretére is megadtak valamilyen mintát?
Soha nem az volt a bajom, hogy nekem nem tetszik, vagy hogy úgy látom semmilyen terepen nem rejt, sőtt, a kék és a rikító sárga messziről is vonzza a szemet. Senkit nem kell érdekelnie a véleményemnek.
Az a sárga az valóban eléggé rikító. A szürke ("kék") amúgy optikailag azért lehet valid, mert minél messzebbről nézel valamit, annál jobban eltolódik a színe egyfajta szürkéskékbe. Remek példa erre:
main-qimg-cf190b6f4dbef6c0b2a030822786d111-pjlq

Engem inkább ezek a nagyon éles határvonalak zavarnak a magyar Leok mintázatában. Túl kontrasztos.
Egységesítve lesz, vagy sem? Ha igen, melyik variáció lesz az?
Most a színek is csak kb hasonlítanak egymásra, és a mintázat sem konzisztens.

Szerintem az A4-eken látható "szakkörös" mintánál akár egy szimpla egytónusú OD is jobban mutatna. Legalábbis amíg nem egységesítik a végleges mintát.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 911
129 094
113
A PZH-2000-en látható minta a színhelyesnek szánt. a konténerek csak meg lettek fujkodva de az amúgy is csak a laktanyában raktározásra van jórészt és nem is értem miért fújták le. Ez a konténeres megoldás az ideiglenes rendszer, amíg a 40 gidrán rendszerintegrációja a digitális rendszerekkel be nem fejeződik.
Az első 10 Gidrán is át lesz fújva.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
10 159
34 463
113
A PZH-2000-en látható minta a színhelyesnek szánt. a konténerek csak meg lettek fujkodva de az amúgy is csak a laktanyában raktározásra van jórészt és nem is értem miért fújták le. Ez a konténeres megoldás az ideiglenes rendszer, amíg a 40 gidrán rendszerintegrációja a digitális rendszerekkel be nem fejeződik.
Akkor jól gondolom, hogy csak majd októberben fogják elkezdeni a 40 Gidránt készre szerelni Kaposváron?

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 259
41 171
113
Az első 10 Gidrán is át lesz fújva.
A karbantartó konténerekről van szó? Hogy jönnek ehhez Gidránok?