Nekem az az érzésem, hogy itt erősen össze van mosva a 2 téma.
Nekem kívülállóként teljesen nyilvánvaló, hogy ezek a hiányosságok semmilyen szinten nincsenek kapcsolatba a KF-51-es projektbe való beszállással.
Az a baj, hogy te cégen belül összekapcsolod a kettőt. Ez nem a te hibád. Te egy teljesen más perspektívából tapasztalod meg a dolgokat.
Elmondom neked, hogy ezek a hiányosságok akkor sem lennének megoldva, ha nem lenne KF-51.
Itt jön képbe, hogy "arra van pénz, amire akarják, hogy legyen!"
Az egyik nagypolitika, a másik meg Honvédségi hatáskör.
Ez van akkor, amikor a PM felügyeli a Honvédséget, és nem a HM. Ez nyilvánvaló akkor látszik igazán, amikor megnézed a tavalyi zárszámadást, valamint az
idei kincstári költségvetési teljesüléseket. Teljesen egyértelmű, hogy továbbra sem kap elég forrást a Honvédség.
Ezek augusztusi adatok. Azaz jelenleg a költségvetés teljesülésenek 66,6%-on kellene állnia. Ehhez képest a HM jelenleg a módosított (megemelt + tavalyról maradt + sporttal kibővített) keretszámait sem tudja időarányosan elkölteni. Jelenleg 39,1%-on áll az érték. Ez nem annyira rossz, mint elsőre látszik, mivel ez már a brutálisan megemelt, 2 éves görgetett kiadási keretet is tartalmaznia kellene, és már a 8. hónap után nominálisan jóval többet költött a HM, mint az eredeti előirányzat volt (962Mrd a 736Mrd helyett)
De azért az akkor is árulkodó, hogy a költségvetés egésze is komoly lemaradásban van (58,4%). Pedig közben van egy éves majdnem 20%-os infláció is.
Tehát ez mutatja, hogy mennyire vissza van fogva a kiadási oldal. A halmozódó brutál költségvetési számok meg azt mutatják, hogy ez már 2 éve így van.
Ezek nem szép dolgok, de valahol érthetőek.
Az pedig, hogy ezért a KF-51-et hibáztatod, az kb. olyan, mintha a gyerekem megsértődne, hogy biztos azért nem fektetem a fizetésemet LEGO-ba, mert galád módon időről időre új ruhákat kell neki venni, mert évente 2 számot nő a ruhamérete.
Továbbra is érdekes mindemellett, hogy egy - minimum - dupla fizetési igényt generáló illetménylicitet indítottak toborzási oldalon.
Arra viszont tényleg kíváncsi leszek, hogy mibű...
És érdekes, hogy pont az elhelyezést, körülményeket említed fő sérelemnek, amikor ez egy bőven NER osztogatás pozitív terület lenne, ami ráadásul gazdaságélénkítő elemekkel is rendelkezne.