[HUN] Harckocsibeszerzés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 136
9 249
113
Hozzáteszem és befejezem az agymenésem a témában, hogy nagyon sok dologról írtam csekély 30 éves pályafutásom alatt a mi a Honvédséggel összefüggött. Nem hiszem, hogy sok minősített vagy titkos stb. anyagot tettem volna nyilvánossá. Ugyanakkor írtam - sok-sok marhaságot is - de sok olyan dolgot amelyre annak átlag polgárnak, akit érdekel a hon védelme és a haditechnika stb. segítettem, valamint amit elhallgattak a HM/MH szinten azt leírtam. Ezért pénzt rendkívül keveset kaptam, tegyük hozzá aki ezzel foglalkozik erősen hoby szinten, azok nem ebből fognak megélni. Mármint újságírásból, blogolásból.
Ugyanakkor ellenzékiként mégis kaptam miniszteri elismerést 2022-ben, (nem a most regnáló miniszterről), ahogy néhányan az ide irogató topictársak közül is többen), de Ők kvázi nem ellenzékiként.
Aki itt a kirugásokról írt még, jelzem, hogy erős konfliktus van a jelenlegi munkahelyemen köztem és a munkáltató között, mert biráltam a Face-n Lázár János volt ménesgazdának kinevezett minisztert, aki a nagy pofája mellett a MÁV-Csoportnak és hazánknak több milliárd forint kárt okozott. Ezért el akartak bocsájatani, de mivel én nem ÉKM dolgozó vagyok, a saját cégcsoportról nem írtam negatív kommenteket, és Lázár közszereplő és állampolgári jogon éltem véleménynyilvánítási jogommal, ezt nem sikerültvégig vinni a munkáltatónak. Nos szeptember óta más dolgokkal probálkoznak.. Eddig sikertelenül. A NER gyakorlatilag minden iparágban megvetette magát és jórészt a szervilizmus uralkodik a minisztériumokban, állami intézményekben és a NER által birtokolt gazdasági társaságok jó részében is. Igy a hadseregben és a HM-ben is.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 563
34 275
113
A soretes puska egy nagyon szuk hasznu kenyszermegoldas, amivel konnyuloveszrajnak lehet adni nagyon-nagyon korlatozott dronelharitasi kepesseget
Megint az van,hogy a sörétes puska ugyanakkor jó közelharc fegyver is.I vh árokharcaiban éppen úgy bevált,mint Vietnám dzsungeleiben,vagy az iraki városharcokban.
Másik,hogy van 40x46 lőszerben is kötegelt nyillövedék és sörétszelencés lőszer is.Olyan gránátvetők,mint a Milkor M32 ilyen lőszerekkel kiválthatja a sörétes puskát,miközben megtartja a gránátvető funkciót.
Ez viszont eleg hulyesegnek tunik, hogy egy katonai ertelemben veve egyaltalan nem terepjaro kisero jarmuvel lenullazni a harckocsik kivalo terepjaro kepesseget.
Egyrészt a tankok valójában ritkán mennek árkon bokron át,többnyire utakon vonulnak.Mikor árkon-bokron át mennek,egyszerűen levállik a kiséret.
Másrészt a 70 tonnás tankok valójában korántsem olyan jó terepjárók,mint gondoljátok.Ukrajnában pedig látható volt,hogy bizony ahol egy korszerű kerekes harcjármű elakad a sárban,ott a könnyebb orosz hk-k is beleragadnak abba a sárba.70 tonnás nyugati gépek is elakadnak abba a sárban,hiába szélesebb a lánctalpuk.
Szóval ugyan a probléma fentáll,de jóval kisebb,mint gondolod.És a közelfedezet,mit ezek a járművek nyújtani tudnak,sokkal jelentősebb haszon,mint az a néhány alkalom,mikor a könnyű kerekesek leszakadnak a hk-któl.
Persze,jobb lenne egy 6x6,8x8 kerékképletű könnyű kisérő,de azt ki kéne fejleszteni-drága lenne.

• Tetszik
Reactions: bel

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 020
15 106
113
Szia,

Ezekben teljesen egyetertek.
A soretes puska egy nagyon szuk hasznu kenyszermegoldas, amivel konnyuloveszrajnak lehet adni nagyon-nagyon korlatozott dronelharitasi kepesseget, ami azert a 0-nal tobb; kb. mintha tamado harkocsiezredet akarnank megallitani nehany K-100-as kezigranattal.
Jelenleg a sörétes lőfegyver szinte az egyetlen hatásos hard-kill elhárító eszköz a drónok ellen a lövészeknél.
Illetve láttam még tubusból indítható ellen-drónt is, ki tudja hova fejlődik a kard és pajzs viszony.
Egyrészt a tankok valójában ritkán mennek árkon bokron át,többnyire utakon vonulnak.Mikor árkon-bokron át mennek,egyszerűen levállik a kiséret.
Másrészt a 70 tonnás tankok valójában korántsem olyan jó terepjárók,mint gondoljátok.Ukrajnában pedig látható volt,hogy bizony ahol egy korszerű kerekes harcjármű elakad a sárban,ott a könnyebb orosz hk-k is beleragadnak abba a sárba.70 tonnás nyugati gépek is elakadnak abba a sárban,hiába szélesebb a lánctalpuk.
Szóval ugyan a probléma fentáll,de jóval kisebb,mint gondolod.És a közelfedezet,mit ezek a járművek nyújtani tudnak,sokkal jelentősebb haszon,mint az a néhány alkalom,mikor a könnyű kerekesek leszakadnak a hk-któl.
Persze,jobb lenne egy 6x6,8x8 kerékképletű könnyű kisérő,de azt ki kéne fejleszteni-drága lenne.
Egyetértve, de ilyen fedezetnek igazán kiváló lenne a Wiesel-1... :cool::rolleyes:

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 473
132 025
113
Hozzáteszem és befejezem az agymenésem a témában, hogy nagyon sok dologról írtam csekély 30 éves pályafutásom alatt a mi a Honvédséggel összefüggött. Nem hiszem, hogy sok minősített vagy titkos stb. anyagot tettem volna nyilvánossá. Ugyanakkor írtam - sok-sok marhaságot is - de sok olyan dolgot amelyre annak átlag polgárnak, akit érdekel a hon védelme és a haditechnika stb. segítettem, valamint amit elhallgattak a HM/MH szinten azt leírtam. Ezért pénzt rendkívül keveset kaptam, tegyük hozzá aki ezzel foglalkozik erősen hoby szinten, azok nem ebből fognak megélni. Mármint újságírásból, blogolásból.
Ugyanakkor ellenzékiként mégis kaptam miniszteri elismerést 2022-ben, (nem a most regnáló miniszterről), ahogy néhányan az ide irogató topictársak közül is többen), de Ők kvázi nem ellenzékiként.
Aki itt a kirugásokról írt még, jelzem, hogy erős konfliktus van a jelenlegi munkahelyemen köztem és a munkáltató között, mert biráltam a Face-n Lázár János volt ménesgazdának kinevezett minisztert, aki a nagy pofája mellett a MÁV-Csoportnak és hazánknak több milliárd forint kárt okozott. Ezért el akartak bocsájatani, de mivel én nem ÉKM dolgozó vagyok, a saját cégcsoportról nem írtam negatív kommenteket, és Lázár közszereplő és állampolgári jogon éltem véleménynyilvánítási jogommal, ezt nem sikerültvégig vinni a munkáltatónak. Nos szeptember óta más dolgokkal probálkoznak.. Eddig sikertelenül. A NER gyakorlatilag minden iparágban megvetette magát és jórészt a szervilizmus uralkodik a minisztériumokban, állami intézményekben és a NER által birtokolt gazdasági társaságok jó részében is. Igy a hadseregben és a HM-ben is.
Ezzel eszem ágában sincs vitatkozni és kurvára gáz, hogy ide jutott az ország :(
Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
285
1 164
93
No azért annyit közbeszólnék, hogy a DB Cargo flottája nem a mienk. Itt a magyar házikészítésű kocsikról volt szó. Egyébként a ténylegesen ezt gyártó cégnek a prospektusát 1x még 2018-19 környékén megkaptam és továbbadtam a HM illetékeseinek egy rendezvényen.. Megrendelés nem történt. Az általános szállításokat végzi a Rail Cargo, meg a német és a másik másik társaság, amely gyakorlatilag nemzeti társaságok szövetsége (magyar, szlovák, román, lengyel, osztrák).. A Leo2A7-est egyik sem fogja szállítani és talán a Pzh2000-est sem. Erre speciális kocsik vannak. (Igen a DB-nek is, meg egy magántársaságnak is). A spec vasúti kocsi képe

https://military-technology.blog.hu/2024/12/04/ahol_tesztelik_a_leopardokat_wtd41_tier a blogbejegyzésben van, igaz kicsiben. De más képet nem raktam ki róla, nem véletlenül.

Köszönöm a közbeszólást, de ez így nem pontos.

A pontos az, hogy egyáltalán nincs magyartulajdonú vasúti kocsi. Kérdés, hogy szükség van-e rá.

Jelenleg a GySEV Cargo-t kivéve nincs állami vasúti teherfuvarozás Magyarországon. GySEV Cargonak meg konténerszállító kocsija van, E kocsik és talán H kocsik saját tulajdonban, a többi mind bérelt.

A Rail Cargo Hungaria osztrák állami cég, a régi magyar áűllami tulajdonú kocsik is ebben a társaságban voltak.

A DB Cargo flottájának is egy jó része bérelt kocsi.

Más részről rengeteg vasúti kocsi bérbeadó és lízingcég van Európában, a kocsik jó részét is tőlük bérlik, vagy hosszabb távra lízingelik, még a nagyok is (pl. DB, RCA/RCH). Ez több százezres vasúti kocsi flottát jelent, köztük nem kevés a rakoncás pőrekocsi 50-70 t közötti kiterheléssel D tengelyosztály mellett. Nagyon sok cégnél ott vannak a korábbi állami cégek által eladott harckocsiszállítók, pőrekocsik. A jelzésük sem különleges, az S fősorozatjelbe tartozik az egy részük (pl. Smps, Smms, Samms, Sammp, stb...), másik részük meg az R fősorozatba (pl. Rimms, Rs, Res, Rmmns).

Teljesség igénye nélkül:

AX Bennet: https://www.axbenet.sk/content/wagons/00_5898_S21_1 ax.pdf https://www.axbenet.sk/content/wagons/00_5898_S21_1 ax.pdf
VTG: Snps https://www.vtg.com/hiring/our-fleet/f42196d Rmmnss https://www.vtg.com/hiring/our-fleet/f43126d
ERMEWA: Rs https://www.ermewa.com/en/wagons/rs-r80-2/
Rail cargo: Sammp https://rch.railcargo.com/dam/jcr:b8778ccc-f041-4f87-aa9a-f7b9316926db/4821_Sammp_DE.pdf https://rch.railcargo.com/hu/dam/jcr:e5afaf95-8bd7-4c23-8b6a-f89573b88af2/4-sz-kezikonyv.pdf

Én ezért nem tartom jó ötletnek, hogy új kocsikat vegyünk. Az MH szállítási feladatait bőven el lehet látni, szerintem kiírnak adott idpőszakra tendert (célszerű 2-3 évre) amin megveresenyeztetik a vasúttársaságokat, és előírják, hogy hány darab milyen kiterhelésű vasúti kocsival kell rendelkezésre állniuk.

Ha meg vészhelyzet van, akkor az állam úgyis rekvirál magának vasúti kocsit, és akkor már nemcsak a fenti S és R kocsik lesznek jók, hanem bármi is, mint az ukránoknál, akik a magas oldalfalú nyitott kocsiban is szállítanak haditechnikát (mert ez áll rendelkezésre mindehol hatalmas darabszámban).

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 136
9 249
113
Köszönöm a közbeszólást, de ez így nem pontos.

A pontos az, hogy egyáltalán nincs magyartulajdonú vasúti kocsi. Kérdés, hogy szükség van-e rá.

Jelenleg a GySEV Cargo-t kivéve nincs állami vasúti teherfuvarozás Magyarországon. GySEV Cargonak meg konténerszállító kocsija van, E kocsik és talán H kocsik saját tulajdonban, a többi mind bérelt.

A Rail Cargo Hungaria osztrák állami cég, a régi magyar áűllami tulajdonú kocsik is ebben a társaságban voltak.

A DB Cargo flottájának is egy jó része bérelt kocsi.

Más részről rengeteg vasúti kocsi bérbeadó és lízingcég van Európában, a kocsik jó részét is tőlük bérlik, vagy hosszabb távra lízingelik, még a nagyok is (pl. DB, RCA/RCH). Ez több százezres vasúti kocsi flottát jelent, köztük nem kevés a rakoncás pőrekocsi 50-70 t közötti kiterheléssel D tengelyosztály mellett. Nagyon sok cégnél ott vannak a korábbi állami cégek által eladott harckocsiszállítók, pőrekocsik. A jelzésük sem különleges, az S fősorozatjelbe tartozik az egy részük (pl. Smps, Smms, Samms, Sammp, stb...), másik részük meg az R fősorozatba (pl. Rimms, Rs, Res, Rmmns).

Teljesség igénye nélkül:

AX Bennet: https://www.axbenet.sk/content/wagons/00_5898_S21_1 ax.pdf https://www.axbenet.sk/content/wagons/00_5898_S21_1 ax.pdf
VTG: Snps https://www.vtg.com/hiring/our-fleet/f42196d Rmmnss https://www.vtg.com/hiring/our-fleet/f43126d
ERMEWA: Rs https://www.ermewa.com/en/wagons/rs-r80-2/
Rail cargo: Sammp https://rch.railcargo.com/dam/jcr:b8778ccc-f041-4f87-aa9a-f7b9316926db/4821_Sammp_DE.pdf https://rch.railcargo.com/hu/dam/jcr:e5afaf95-8bd7-4c23-8b6a-f89573b88af2/4-sz-kezikonyv.pdf

Én ezért nem tartom jó ötletnek, hogy új kocsikat vegyünk. Az MH szállítási feladatait bőven el lehet látni, szerintem kiírnak adott idpőszakra tendert (célszerű 2-3 évre) amin megveresenyeztetik a vasúttársaságokat, és előírják, hogy hány darab milyen kiterhelésű vasúti kocsival kell rendelkezésre állniuk.

Ha meg vészhelyzet van, akkor az állam úgyis rekvirál magának vasúti kocsit, és akkor már nemcsak a fenti S és R kocsik lesznek jók, hanem bármi is, mint az ukránoknál, akik a magas oldalfalú nyitott kocsiban is szállítanak haditechnikát (mert ez áll rendelkezésre mindehol hatalmas darabszámban).
Egyetértünk, hogy szövetségi rendszerben abszolút nem szükséges magyar tulajdonú harckocsiszállító teherkocsi, mert ezek nincsenek elsősorban Europában amely pld. a Leo2A7-est is hurcolnák. Igen A magáncégeknek van,amit felsoroltál, de nem mindegyiknek. Azért sem szükséges mert kvázi magyar teherfuvarozó cég sincs, lévén az üzletágat eladtuk. A magáncégek pedig nem rendelkeznek sem nagyszámú, se speciális kocsikkal. Bár egy NER céget alapítva sok millióval kitömve nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva, újabb aranybányát lehetne nyitni (nem nekünk)..

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 136
9 249
113
Ezzel eszem ágában sincs vitatkozni és kurvára gáz, hogy ide jutott az ország :(
Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél
Köszönöm, de én problémám csak egy porszemnyi kis szelet, ahogy most egyre több ellenzéki politikust fosztanak meg képviselői helyükről, olyan "bűncselekmények" miatt, ahol sem anyagi kár nem keletkezett, sem emberek esetében semmilyen sérülés.
Fekete Győr András, Varjú László stb.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 563
34 275
113
Szükség van ugyan hk szállitásra képes vasuti kocsikra,de hadműveleti szempontbol fontosabbak a legalább közepes mértékben terepképes hk szállitó nyerges szerelvények.
Még mindig nem tudatosult,hogy mennyire gyorsan kopik a lánctalp,és fogy el egy nehéz láncos harcjármű hajtásláncának javitásközi üzemideje.
Qrvanagyongyorsan.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 813
85 262
113
Nagyon jól tudod, hogy sok-sok nem igazán publikus adatokhoz jutunk mi is (ti még többhöz). akár képekkel, akár beszélgetéssel stb. mindig lyukas minden rendszer. Azonban nem hiszem, hogy nem értesz egyet abban, hogy 2022-től megváltozott a beszerzésekkel, a propagandával, a haderő vezetésével és a "civil" sajtóval kapcsolatos viszony akár HM akár MH szinten. Mondhatni túlzott szervilis hányinger.
Arról beszélünk, hogy krisss és én itt nem mond el olyat amit nem szabad és jó lenne ha ezt nem tennéd szóvá (ahogy megtetted).

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 813
85 262
113
Jelenleg a sörétes lőfegyver szinte az egyetlen hatásos hard-kill elhárító eszköz a drónok ellen a lövészeknél.
Illetve láttam még tubusból indítható ellen-drónt is, ki tudja hova fejlődik a kard és pajzs viszony.

Egyetértve, de ilyen fedezetnek igazán kiváló lenne a Wiesel-1... :cool::rolleyes:
Leírtam már párszor, hogy a sörétes max arra jó, hogy megnyugtasd magad, csak valamiért képtelen vagy elfogadni.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 576
3 327
113
Arra pont nem jó a w1, mivel nincs kicsi deszantja, aki kiszáll és benéz a bokor alá.
Nagyon érdekes egyébként a francia elképzelés és nem csak hogy van benne rendszer, de második vhban be is vallt.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 948
39 749
113
Videók sokasága cáfolja állításodat.
Meg nem véletlenül terjed el az orosz hadseregben és nyugaton is kezdik felszerelni a katonákat, például a belga beszerzés.
Ukrán katonák török gyártmányú sörétes puskákat használnak az FPV drónok ellen