[HUN] Harckocsibeszerzés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 100
21 609
113
Elméletileg. Gyakorlatilag meg nem szabad arra lapozni, hogy majd mindig csak annyi jön, amennyit le is tudnak lőni.
Ilyet ne mondj....
A mi egyszem dandárunk csak és kizárólag, kiszáradt sóstavak ,homokos fenekén fog harcolni.
Ott nem kell foglalkozni domborzattal, növényzettel, infrastruktúrával.
És minden gép ,mindig bevethető lesz, és soha nem vesztünk egyet sem.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 813
85 263
113
Kit érdekel a NATO?
Előbb megunkat tudjuk megvédeni,azon felül meg adunk ami van pluszba. ( Azt is csak akkor ha már rendelkezünk értelmezhető offenzìv képességekkel.)
Az hogy a "miniszter" (sic!) egy "bozgor", azzal meg nem lehet mit kezdeni, max ignorálni.
A NATO jóval kevesebbet kér, mint amennyi az önálló védelemhez kell...

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 100
21 609
113
Ezt elfogadom.
Csak amíg nincs védelem, addig az egy szem "fandár" ne nagyon hagyja el az országot.
A homeopátiás luxus technika meg pláne.
Ha meg mégis, az meg netto hazaárulás, mert lefegyverzi az országot.
Illetve, hol a pénz????

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 100
21 609
113
A kormánynak mond/kérdezd ne nekem/engem.
Persze tudom, nem tèged /- titeket dörzsöllek fel.
Sőtt...minden tiszteletem. Én nem bírtam.
Csak iszonyat fusztràlt vagyok, mert hittem.
Hittem hogy felràntunk egy 50-60k-s haderőt,tartalèkosokkal.
Hittem hogy lesz egy b@szò HDO, és lesz mögè tömegtechnika.
Hittem hogy megvàltozik valami, a fiatalok tènyleg sajàt zàszlò alatt verekedhetnek, ès nem kell a lègiòig menni egy kis katonàsdiért.
Hittem abban hogy valòban lesz ùjra Magyar Hadsereg.
Most meg ùgy érzem magam mint egy prosti aki rodàzott egèsz hètvègén, majd pénz helyett Erzsébet utalvànyt kap a fellépés végén.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 472
7 980
113
Persze tudom, nem tèged /- titeket dörzsöllek fel.
Sőtt...minden tiszteletem. Én nem bírtam.
Csak iszonyat fusztràlt vagyok, mert hittem.
Hittem hogy felràntunk egy 50-60k-s haderőt,tartalèkosokkal.
Hittem hogy lesz egy b@szò HDO, és lesz mögè tömegtechnika.
Hittem hogy megvàltozik valami, a fiatalok tènyleg sajàt zàszlò alatt verekedhetnek, ès nem kell a lègiòig menni egy kis katonàsdiért.
Hittem abban hogy valòban lesz ùjra Magyar Hadsereg.
Most meg ùgy érzem magam mint egy prosti aki rodàzott egèsz hètvègén, majd pénz helyett Erzsébet utalvànyt kap a fellépés végén.
Rászedtek mindannyiunkat.
Azt hittem életemben először büszke lehetek az országomra. 35 éves fejjel még vállaltam volna a tartalékos szolgálatot is, harcoltam volna baj esetén.
3 éve még ajánlottam a fiatalabb ismerőseimnek, hogy menjenek el katonának.
Ma már eszembe sem jutna egyik sem!
Szembeköptek mindenkit, aki hitt bennük, és azokat akik beletették a munkájukat.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 563
34 275
113
Mert szerinted semmilyen számítás nincs a 18-as szám mögött?! Kockával dobták ki vagy ez Boris Pastorius szerencseszáma? :D
Számolj csak a járművek számának felével egy 2 km sugarú kör területét. (2500-3000m a 30-as hatásos lőtávja, szóval átfedés is lesz) Ha jól számolom akkor ez 177 km2 lefedést ad. Egy dandár működési területe ennél kisebb!
Megint az van,hogy húzol egy kört az elméleti hatótávval.......Mint a NASAMS esetén,ugyan úgy.
Egy dd hadműveleti sáv is nagyon érdekes kérdés.Lehet az 500 MÉTER,de lehet 5, 50,vagy akár 150 km is.....
Megint más a helyzet,ha az a dd egy önálló dd,vagy egy magasabb egység része.Egy beosztott dd könnyeben kap(hat) megerősitő eszközöket a magasabb egységtől.
Domborzat,beépitettseg,növényzet jellege mind befolyásolja,hogy az elméleti hatótávbol mennyi használható ki gyakorlatilag.
Arrol se feldekezzünk meg,hogy felettébb ritkán lesz 100%os a rendelkezésre állás.Karbantartás,feltöltés,tartalék képzés,stb miatt nem lesz az összes eszköz folyton tüzelőállásban.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 186
43 270
113
Megint az van,hogy húzol egy kört az elméleti hatótávval.......Mint a NASAMS esetén,ugyan úgy.
Egy dd hadműveleti sáv is nagyon érdekes kérdés.Lehet az 500 MÉTER,de lehet 5, 50,vagy akár 150 km is.....
Megint más a helyzet,ha az a dd egy önálló dd,vagy egy magasabb egység része.Egy beosztott dd könnyeben kap(hat) megerősitő eszközöket a magasabb egységtől.
Domborzat,beépitettseg,növényzet jellege mind befolyásolja,hogy az elméleti hatótávbol mennyi használható ki gyakorlatilag.
Arrol se feldekezzünk meg,hogy felettébb ritkán lesz 100%os a rendelkezésre állás.Karbantartás,feltöltés,tartalék képzés,stb miatt nem lesz az összes eszköz folyton tüzelőállásban.
Pedig hidd el hogy valami matek alapján kijött a 18 darab/dandár. Lehet mondani hogy csórók vagyunk, ezért csak ennyi de sokkal gazdagabb német szerint is elég a 18 egy dandárra. Dánok még ennyit sem vettek!

A 2 km-es hatótávval meg hogy csak a felével számolok a 18-nak, eléggé visszafogott becslés arra hogy mekkora területet tudnak lefedni.

Aki szerint kevés a 18 az tegyen mellé valamiféle számítást is, hogy miért! ;)

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 228
10 757
113
Pedig hidd el hogy valami matek alapján kijött a 18 darab/dandár. Lehet mondani hogy csórók vagyunk, ezért csak ennyi de sokkal gazdagabb német szerint is elég a 18 egy dandárra. Dánok még ennyit sem vettek!

A 2 km-es hatótávval meg hogy csak a felével számolok a 18-nak, eléggé visszafogott becslés arra hogy mekkora területet tudnak lefedni.

Mert csak ennyi dandarunk. Egy.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 563
34 275
113

Ez megint egy kicsit bonyorultabb.....Ha túl kevés a dd támogató,biztositó elem,az is baj.
De ha túl sok,az is.
Nem a 18 eszköz egy dd-nak a kevés,hanem azt hinni dőreség,hogy az mindenre is elég.
Mert elméletileg igen,elég.De gyakorlatilag meg nem,nem elég.
De nem lehet korlátlanul növelni se a támogató elemek számát,mert egy szint felett már akadályozza a dd működését a puszta tömegük.
Ezért van szükség az önlégvédelmi képességre.

• Tetszik
Reactions: fishbed

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 136
9 249
113
Miben példa a germán?
Semmiben.
Azt számol amit akar, semmi relevanciája nincs számunkra.

Más....

Íme.
Semmiféle elvonás nincs a HM büdzséjéből.
Csak annyi, hogy az EUR nem 360 hanem, 420... Forintban persze más.. A Magyar Nemzet meg nem hiteles hírforrás. Az volt, nemzeti konzervatív ujság. Manapság már NER szemét mint a megyei lapok..

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 136
9 249
113
A NATO-nak magyarország egy összfegyvernemi zlj-t ajánlott fel már anno domini. Először dandárt akartunk, de láttuk az soha nem lesz. Aztán a MH kirablásával ki tudunk állítani egy zlj-t most. Ha majd a beérkező harceköszök és támogatoeszközök után meglesz az új fegyverzetű egységek minősítése, akkor ki tudunk állítani majd egy tényleged dandárt, de úgy, hogy a itthon nem marad már, csak az ellenerők (vagy majd területvédelem T-72.-ei (ha nem vonják ki), meg D-20 tarackok, BTR-k és egy-két zlj KF-41-es.. (talán mutogatni még néhány Pzh2000.. Ez van..

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 136
9 249
113
Ez megint egy kicsit bonyorultabb.....Ha túl kevés a dd támogató,biztositó elem,az is baj.
De ha túl sok,az is.
Nem a 18 eszköz egy dd-nak a kevés,hanem azt hinni dőreség,hogy az mindenre is elég.
Mert elméletileg igen,elég.De gyakorlatilag meg nem,nem elég.
De nem lehet korlátlanul növelni se a támogató elemek számát,mert egy szint felett már akadályozza a dd működését a puszta tömegük.
Ezért van szükség az önlégvédelmi képességre.
Ez egyébként egy igen bölcs meglátás. De 18 eszöz elméletileg sem elég (A drónok elterjedése előtt légvédelemnek igen, azóta elméletileg sem...) Az önlégvédelmi képesség egyenlő szerintem a MANPADS-al, az alegység szintű dron elleni EW-vel...

• Tetszik
Reactions: fishbed and endre

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 136
9 249
113
A kormánynak mond/kérdezd ne nekem/engem.
Szerintem nem Te vagy személyesen kipécézve..
De az tény, hogy Én is hittem 2017-től hogy elindul Nemzeti Konszenzuson alapuló összefegyvernemi haderőfejlesztés, és minden vartyogás ellenére ez ment is egészen az utolsó választásokig. Aztán kibukott, hogy a NER oligarcják nem érdekeltek benne, mert még Szijj Laci is bukott a Gidrángyártással, más meg nem igazán volt, nincs kvázi ipar hozzá amik meg vannak, abban nem a hazai klánvezérek a fő részvényesek. Hirtelen elfogyott a pénz, mert a NER inkább magára költötte (reptér, irodaépületek, 4IG , autópályák rogyásig stb. Arra is rájöttek, mégsem huzó ágazat a védelmi ipar, mert semmi külső megrendelésünk nincs.. A NER-nek rögtön kell pénz, nem tervezetten.

Közben Kínából jöttek a kölcsönök, mert tolvajoknak nem ad a Unió (nem a nép a tolvaj hanem a NER oligarcák+kormányzati ágak összefonodásában lubickoló egyének az Isten lábának apjáig és vejéig.

Igy aztán megrekedt a program, helyette lefejezték a HM/MH vezetését, majd átszerveztek, majd azóta minden korábban megrendelt eszköznek akkora feneket kerítenek, hogy csak na, de új beszerzések nem nagyon vannak, és ami probléma, hogy ezek miatt a beszerzett eszközök sem használhatóak teljes vertikumban. (Még a lassan elavuló JAS-39 ből az "S" betü hiányzik mert a tervezett Reccelite konténer is lecsoba ment (majd megszakértik, hogy helyette lesz a drónképesség)... De gyakorlatilag pld. nincs CAS helikopterrel, mert csak gépúgyuk vannak a helikoptereken (minimális 5 készlet, meg amelyik Mi-24-nél müködik.. rakéták nincsnek stb. A Leo2A7HU-k jönnek, menetrendszerűen a németek teljesítenek ahogy kell, csak hát vannak hiányok.. Nem írom le.. A Pzh2000 egy részét Ukránok vették át ami nekünk készült - a mi beleegyezésünkkel a késésbe, legalább nem kell fizetni... A lőszerek mennyisége az új eszközökhöz, hát minimális, pedig készletet kéne ebből is gyüjten majd (persze, ha indulnak a gyárak, akkor annyi lesz.. huha. A Gidrán program elcsúszott éveket, A Lynx prototípusokkal tartanak lövészeteket stb. meg benne vannak már a rendszerben, de még elég távol vannak a tényleges képességig. Megjöttek a H225M-ek.. Itt is érvényes a fegyverzeti probléma.. A H225M és 145M tárolóhelyek, hangárok épülnek csekély 2-3 évses késéssel.. Ha megjöttek volna a cseheknek átadott L--39NG-k, akkor nincs helyük mert Kecskeméten sem épült fel semmilyen hangár a NER-Foxnak.. Még jó, hogy el lett tolva az átvétel..
A brazil első szállító megjött. Örüljünk neki, de félek, hogy annyit repked a gép, és még (Pi)Csádba is akarják küldeni, hogy kirepülik az időt belőle rövid idő alatt. HOzzáteszem, valami fedél kéne a gép fölé, mert Magyarországon más az éghajlatt mint Braziliában, vagy Portugáliában. Igaz hasonló méretű szállítók is szabad ég alatt vannak, de gondolom a karbantartási javítási intervallumok mások egy hangárban vagy egy csillagos ég alatt álló repülőgép esetén, közép-európai éghajlaton..

Az akksigyártás projekt egy kurva nagy bukta volt és nem igazán lehet kiszállni..
Az utolsó országyülési választások óta kormány baklovései miatt honvédelmi program az egyik nagy kárvallot, a másik az önkormányzati rendszer, az oktatás, és eü és a többi ténylegesen fontos országos értékű dolgokra pedig nem nő a ráköltött összeg (nem a kormány játszása szerint alakuló forintban, hanem EUR-ban számítva.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 186
43 270
113
Ez egyébként egy igen bölcs meglátás. De 18 eszöz elméletileg sem elég (A drónok elterjedése előtt légvédelemnek igen, azóta elméletileg sem...) Az önlégvédelmi képesség egyenlő szerintem a MANPADS-al, az alegység szintű dron elleni EW-vel...
Azért figyelembe kellene venni, hogy lesz 200+ Lynx ABM gépágyúval és 12,7mm-es géppuskával hőkamerás céllekövetős RCWS-ben - ezt utóbbi szinte minden(!) harcjárművünkön rajta lesz: még a Büffeleken is.
Szóval nem csak Skyranger lesz az egyetlen, ami drónok ellen használható. Szoftver fejlesztéssel BMS-be be kell építeni, hogy minden harcjármű lássa a radarok (pl a Skyrangerek radarjai) által kiszúrt drónokat néhány kilométeres körzetben és máris be tudnak segíteni az 50-es géppuskákkal vagy akár a gépágyúkkal. Egy szakasznyi Lynx vagy Leo2 is elég komoly tűzerőt tud az ég felé fordítani ha időben szólnak nekik merről várható a fenyegetés.
A harckocsikra vett DeFNder 70 fokig emelhető, ami az egyik legmagasabb érték ebben a kategóriában. A LYNX RCWS-e +60 fokot tud, a lövege meg 45-öt.

• Tetszik
Reactions: bel and Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 473
132 025
113
A Pzh2000 egy részét Ukránok vették át ami nekünk készült - a mi beleegyezésünkkel a késésbe, legalább nem kell fizetni...
Ezt a böszmeséget felejtsd már el könyörgöm.....

Az ukránok használt PZH-kat kaptak német és olasz készletből nincs új gyártású gépük. 1 db nincs itt belőle amit BW bérel az új automata töltő és tűzvezető rendszer tesztelésére a saját rendelésükhöz.
Egyszerűen nem értem ez honnan kezdett el terjedni az utóbbi 2 hónapban....

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 563
34 275
113
Ez egyébként egy igen bölcs meglátás
Inkább tapasztalati bölcsességnek mondanám.
De 18 eszöz elméletileg sem elég (A drónok elterjedése előtt légvédelemnek igen, azóta elméletileg sem...)
Elméletileg elég,de csak olyan elméleti számitással,amit @Aladeen is csinál.
Ugyanakkor a szükséges légvédelmi eszközök számát más is befolyásolja-pl a légi fölény,uralom kivivásának képessége.
A dronok elött is voltak olyan célok,amiket nem szokás a légvédelem célpontjaként kezelni,holott azok.Pl az argik 82ben lőttek le siklóbombát.
Az önlégvédelmi képesség egyenlő szerintem a MANPADS-al, az alegység szintű dron elleni EW-vel...
Igen,de én most kifejezetten a harcjármű szintű önlégvédelmi képességre utaltam.
De ami azt illeti,a MANPADS és az EW is beletartozik/beletartozhat a harcjármű szintű önlégvédelmi képességbe,nem csak az RCWS (vagy éppen lehetnek az RCWS eszközei is.......)