Szerintem meg azért vettünk ennyit, mert ennyire volt igény a NATO részéről és ennyire van pénzünk.Korábban már én is megjegyeztem beszéltünk erről ismerőssel is, hogy talán nem azért vettünk nagyon kevés Leo II mert annyi elég, hanem, mert közben a lynx gyártás mellett a párduc is befigyelt.
Szerintem hülyeség lenne Panthert venni: kész infrastruktúránk van már Lepard-2-esekre szimulátorral, lőszerrel mindennel. NATO szerte elterjedt, sok javító bázissal, alkatrésszel. Az A7-es lövege mindent képes kilőni amivel reálisan találkozhat - tök fölösleges a 130-as löveg, amihez semmilyen logisztikai háttér nincsen.
Szóval ha lesz harckocsink még, akkor az biztos hogy 120-as löveggel lesz felszerelve és nagy valószínűséggel Leopard 2A7 vagy "A8" lesz. Már csak azért is mert az a Parduc nem létezik egyelőre: A4 alvázon gurul! Persze az ukránok 3 éven belül ontják majd a gyáraikból...persze!
Még a LYNX 120-nak is nagyobb hazai rendszeresítési valószínűséget adok, mint ennek a Panthernek, mert annak legalábbminden eleme kész és tényleg tudnánk gyártani 2-3 éven belül. Visszajelzések szerint motorikusan jó az alváz, a löveg is évtizedek óta használatban van - ennek a járgánynak van realitása. Nem biztos hogy ez kell (bár én látnám értelmét), de ez megcsinálható itthon Zalában a meglévő gépparkkal.