[HUN] Harckocsibeszerzés

Korábban már én is megjegyeztem beszéltünk erről ismerőssel is, hogy talán nem azért vettünk nagyon kevés Leo II mert annyi elég, hanem, mert közben a lynx gyártás mellett a párduc is befigyelt.
Szerintem meg azért vettünk ennyit, mert ennyire volt igény a NATO részéről és ennyire van pénzünk.

Szerintem hülyeség lenne Panthert venni: kész infrastruktúránk van már Lepard-2-esekre szimulátorral, lőszerrel mindennel. NATO szerte elterjedt, sok javító bázissal, alkatrésszel. Az A7-es lövege mindent képes kilőni amivel reálisan találkozhat - tök fölösleges a 130-as löveg, amihez semmilyen logisztikai háttér nincsen.
Szóval ha lesz harckocsink még, akkor az biztos hogy 120-as löveggel lesz felszerelve és nagy valószínűséggel Leopard 2A7 vagy "A8" lesz. Már csak azért is mert az a Parduc nem létezik egyelőre: A4 alvázon gurul! Persze az ukránok 3 éven belül ontják majd a gyáraikból...persze! :D
Még a LYNX 120-nak is nagyobb hazai rendszeresítési valószínűséget adok, mint ennek a Panthernek, mert annak legalábbminden eleme kész és tényleg tudnánk gyártani 2-3 éven belül. Visszajelzések szerint motorikusan jó az alváz, a löveg is évtizedek óta használatban van - ennek a járgánynak van realitása. Nem biztos hogy ez kell (bár én látnám értelmét), de ez megcsinálható itthon Zalában a meglévő gépparkkal.

Mármint kb 100 harckocsival több lessz a seregnek összessègèben mint ifv? o_O
A 250 db irreális szám szerintem modern harckocsiból Magyarországnak: max 100 körüli mennyiségre tippelnék 10 éves távlatban. Pl. 88 A7-es meg 12 kiképző A4-es. Ennek lenne realitása.
Az IFV-k száma is több lesz várhatóan: a 8x8-asból még azért lesz egy min. 200 körüli mennyiség szerintem...már ha nem rokkanunk bele minden évben a gázszámla kifizetésébe.

A tüzérséget kellen megtolni, de nagyon! 100 körüli 155 mm-es cső kellene minimum.
24 PZH
48-72 ATMOS
24 HX3 L/60
18-24 PULS
Ezzel így elégedett lennék és nem is a megfizethetetlen kategória 8-10 év alatt fizetgetve.

Aha :rolleyes:
Vègülis ilyen tempóban vagy 25 èv alatt le is gyártanánk.

Remèlem a harckocsiba nem kell chip:oops:.
Mert akkor arra is várhatunk.
Ugyan már! Elég csak mosógépgyárakkal körberakni a harckocsi gyárat! Vagy lomtalanításnál az elektromos használt termékeket összegyűjteni oszt csá! Nekem van egy rossz mosógépem meg mikróm is! Szívesen feláldozom hazámért legalább eltűnik a hátsó kertből! :cool: :rolleyes:

A 250 db irreális szám szerintem modern harckocsiból Magyarországnak: max 100 körüli mennyiségre tippelnék 10 éves távlatban. Pl. 88 A7-es meg 12 kiképző A4-es. Ennek lenne realitása.
Az IFV-k száma is több lesz várhatóan: a 8x8-asból még azért lesz egy min. 200 körüli mennyiség szerintem...már ha nem rokkanunk bele minden évben a gázszámla kifizetésébe.

A tüzérséget kellen megtolni, de nagyon! 100 körüli 155 mm-es cső kellene minimum.
24 PZH
48-72 ATMOS
24 HX3 L/60
18-24 PULS
Ezzel így elégedett lennék és nem is a megfizethetetlen kategória 8-10 év alatt fizetgetve.
Az a komplomisszumos javaslatom (Bál nem szakmai élveken alapul, de végül is így életszelű), hogy vegyünk még 22 db A7-est, és gyáltsunk le 200db Pálducot, aminek a felét adjuk el.
A lövegekkel én is egyetéltek...

A 250 db irreális szám szerintem modern harckocsiból Magyarországnak

800 db, kb ami jó lenne, ha lenne, akkor is ha a többsége lekonzervált állapotban lenne tárolva. De lenne rá kiképzett, tartalékos harckocsizó. ( 800 db harckocsi az engedélyezett mennyiség, ha jól tudom, ezért írtam ennyit. Egyébként, 1600 db is lehetne, mint a Néphadseregenk a 80-as évek végén )

800 db, kb ami jó lenne, ha lenne, akkor is ha a többsége lekonzervált állapotban lenne tárolva. De lenne rá kiképzett, tartalékos harckocsizó. ( 800 db harckocsi az engedélyezett mennyiség, ha jól tudom, ezért írtam ennyit. Egyébként, 1600 db is lehetne, mint a Néphadseregenk a 80-as évek végén )
Ilyen számokat nyugodtan el lehet felejteni! :D

Tudom hogy nem lesz ennyi, de el nem felejtem azért. :)
A hidegháború idején sem önszánunkból tartottunk fent ekkora haderőt, hanem szovjet nyomásra. Hozzá is járult rendesen az ország csődbe menéséhez.
100 körüli mennyiséget tartok személy szerint reálisank: megfizethető, fenntartható pénzzel, emberrel. A szomszédainknak sincs lényegesen (sokszorosan) több korszerű(!!!) harckocsija, A különbséget pedig majd a tüzérséggel, aknákkal, Spikekal és RGW-vel rendezzük le! ;)

Tüzérség top prioritás kellene legyen: a 155mm-est semmi nem védi ki. Ha elég közel robban, akkor a tanknak vége!

Pl. pár napja láttam egy videót egy ukrán harckocsiról: egy közelbe bevágodó 152-es repesze keresztül ment a csövön - oldalról átláttál rajta. A legénység megúszta ugyan, de torony csere kellett a javításhoz és ez még nem is volt teli találat, csak "technikai KO".

Szerintem meg azért vettünk ennyit, mert ennyire volt igény a NATO részéről és ennyire van pénzünk.

Szerintem hülyeség lenne Panthert venni: kész infrastruktúránk van már Lepard-2-esekre szimulátorral, lőszerrel mindennel. NATO szerte elterjedt, sok javító bázissal, alkatrésszel. Az A7-es lövege mindent képes kilőni amivel reálisan találkozhat - tök fölösleges a 130-as löveg, amihez semmilyen logisztikai háttér nincsen.
Szóval ha lesz harckocsink még, akkor az biztos hogy 120-as löveggel lesz felszerelve és nagy valószínűséggel Leopard 2A7 vagy "A8" lesz. Már csak azért is mert az a Parduc nem létezik egyelőre: A4 alvázon gurul! Persze az ukránok 3 éven belül ontják majd a gyáraikból...persze! :D
Még a LYNX 120-nak is nagyobb hazai rendszeresítési valószínűséget adok, mint ennek a Panthernek, mert annak legalábbminden eleme kész és tényleg tudnánk gyártani 2-3 éven belül. Visszajelzések szerint motorikusan jó az alváz, a löveg is évtizedek óta használatban van - ennek a járgánynak van realitása. Nem biztos hogy ez kell (bár én látnám értelmét), de ez megcsinálható itthon Zalában a meglévő gépparkkal.
Már megint a negatív hullámaid!...mint a lynxeknél...mindig jössz a negativ hullámaiddal. Hát nincs benned semmi hit? Mikor már olyan jó minden... erre megint jössz a negativ hullámaiddal!:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Gondolj erősen arra, hogy ott a párducgyár a 250 párduccal és ott lesz!

Durván 6-8 db árából megvan egy Gripen C!
250 db árából brutális erősítést kaphatna a légierő, tüzérség, drónok, MANPAD, AT. Értelmetlen lenne, ennek fényében.

Nem helyette, hanem mellette. Harckocsik nélkül nem tudsz hatékonyan támadó hadműveleteket megvívni. Amennyiben csak a szomszédainkat nézzük, Ukrajna nélkül bár nem tudom úgy mennyi az értelme a nézésnek. Akkor is kell legalább 200 db harckocsi. Inkább persze több. Itt jönne be, hogy nem minden tanknak kellene a méregdrága Leopárd 2A7 HU verziónak lennie. Ebben lenne érdemes gondolkodni. Már ami a közeljövőt illeti. Távoli jövőre tekintve, lehet persze rendelni 3-4 évente egy szuper tank zászlóaljat. Aztán építhetjük is a szuper haderőt. :)

Nem helyette, hanem mellette. Harckocsik nélkül nem tudsz hatékonyan támadó hadműveleteket megvívni. Amennyiben csak a szomszédainkat nézzük, Ukrajna nélkül bár nem tudom úgy mennyi az értelme a nézésnek. Akkor is kell legalább 200 db harckocsi. Inkább persze több. Itt jönne be, hogy nem minden tanknak kellene a méregdrága Leopárd 2A7 HU verziónak lennie. Ebben lenne érdemes gondolkodni. Már ami a közeljövőt illeti. Távoli jövőre tekintve, lehet persze rendelni 3-4 évente egy szuper tank zászlóaljat. Aztán építhetjük is a szuper haderőt. :)
Figyu, a Ferrari sem a családi kombi helyett van, hanem mellette. Mégse látsz minden utcában parkolni fél tucatot.
Amit ilyenkor akartok, ahhoz egy é-koreai típusú gazdasági modellen keresztül vezet az út. Szeretnétek?
Több komolyságot, pls ;)

• Tetszik
Reactions: Catles and Aladeen
Figyu, a Ferrari sem a családi kombi helyett van, hanem mellette. Mégse látsz minden utcában parkolni fél tucatot.
Amit ilyenkor akartok, ahhoz egy é-koreai típusú gazdasági modellen keresztül vezet az út. Szeretnétek?
Több komolyságot, pls ;)

Nem kell a legmodernebb több száz db. 3 zlj modern mellé, lehetne még 3 zlj felújított, korszerűsített, régebbi típus. 6 zlj, már 264 db harckocsi. Nem vágná taccsra a Honvédséget, ahogy nem vágná oda az országot sem. Nem az a baj, hogy most vettünk egy korszerű zlj Leopárdot. A gond az, hogy nincs mellette semmi egyéb, amit még fel tudunk mutatni és harcértéke is van. Mert elkótyavetyéltük. Ez esetben pedig, ha komoly a haderőfejlesztés terve és nem csak látványpékség, egy NATO kompatibilis dandár felállításával, akkor bizony még venni kell mást is. Feltételezem, ha tényleg komoly a történet, akkor fogunk is venni, még harckocsit is, a többi nehézfegyverrel egyetemben. Épp csak itt mi nem tudjuk ,hogy mit és mennyit meg mikor. :)