Sziasztok, új fórumtagként sokáig gondolkodtam,hogy írjak-e vagy sem. De ha már újra fellendült a téma akkor miért ne? Szerintem is az egyik legjobb megoldás a "repülő tehenek" illetve a Hindek felújítása,modernizálása lenne. Többen leírtátok már az előnyeit,de van pár dolog amit nem, nem tűnik olyan fontosnak,mert nem annyira feltünő,de mégis fontos.. (Bár nem vagyok szakértő)
Tehát vegyük a Mi24-est:
Belső desszanttér ahonnan biztonságban ki lehet ugrani, irányított "TV" és nem irányított rakétákat képesek zúdítani az ellenségre,azonkívül van rajta egy csinos kis gépágyú és még teher szállásra is alkalmas. Az orosz technika pedig igénytelen ahogy mondani szokták, szerintem pedig csak strapabíró. Ja igen és a bombákról ne is beszéljük. Mekkora tűz erő ez összesen? "TV" rakéták+nem irányított rakéták, esetleg nem irányított bombák, a desszanttérből pedig a katonák is tudják szórni az olmot. Aztán még ott van a géppuska a helikopteren ez így összességében nem kis égi áldást képes az ellenség nyakába zúdítani.. Ha esetleg még valami nyugati számítógépeket tudnánk bele pakolni.. ráadásul elég jól manőverezhető és viszonylag gyors helikopter ahhoz képest,amikor gyártották.
Mi-8/Mi-17
Hatalmas nagy gépek és ők is számos országban,számos helyen bizonyítottak már. Sőt ha jól informálódtam akkor Afganisztánban csak velük végzik a légi-szállításokat. Hatalmas dög, óriási befogadó képessége van,hiszen elég sok katonát képes szállítani, ha csak itthon bizonyított dolgait nézzük akkor : árvizek,vörösiszap katasztrófánál. Néhányon vannak felfüggesztési pontok ahonnét ők is tudják adni az égi áldást, nem pedig csak a Black Hawkok. Tudom,hogy a Black Hawk is egy kiváló gép. De azért maradjunk a realitásnál.. De ha megvizsgáljuk a gépet illetve láttunk már multimédiát vagy akár személyesen a bemutatójukat Szolnokon. Akkor tudjuk,hogy van olyan helikopter aminek nyitott a fara.. ebből ki tudnak ugrani hátulról a búvárok illetve a csónakot is ki tudják dobni a vízre, tekintve,hogy folyóról beszélünk,ezért szerintem nagyobb biztonságban vannak ilyenkor,mert vegyük az oldal ajtós helikoptereket : tűz alatt tartjuk a helikoptert az oldalajtónál és már is kilőttünk pár katonát akik ki akartak ugrani illetve a helikopterben is kárt tettünk. (AW esetében). Illetve be-, kirakodásnál a farnál dolgoznak nem pedig oldalt, aki rakodott már,az tudja,hogy hosszában hátulról előre berakni az árut sokkal egyszerűbb mint oldalról. Mivel itt tudjuk a szélességet,hogy mi az ami befér és csak be kell tolni, az oldal ajtósnál pedig még a helikopterben be is kell tolni,hogy ne az ajtóban legyen az út közepén. Persze mondhatjuk,hogy külső ponton felakasztjuk aztán már viszi is a hasa alatt a "cuccost", de mi van ha nem olyan az eszköz amit szállítanak,hogy külső ponton is lehet szállítani.. küldjük majd az ancsákat? Vagy esetleg ha olyan helyre kell vinni a szállítmányt ahol magasan repülni veszélyes és hát nem tudom de nem láttam volna,hogy csak 1 vagy 2 méter lett volna a helikopter és a függő tárgy között mikor szállítják ezért is előnyösebb ha belül is tudjuk szállítani (persze van amit nem lehet!). Ha csak a radarra gondolunk...
Többi szempontom:
A környékbeli országokból simán lehetne utánpótlást, alkatrészeket szerezni.
Elvileg a Mig-eket cserélhetnénk orosz helikopterekre
Cseh-Horvát-Magyar "kiképzőbázis"
Külföldön is oktatnak a pilótáink.
"Megvan" a szükséges infrastruktúra (a hajózók és műszakiak tapasztalata, az eszközök.. azért ez nem egy gyors és olcsó folyamat megszerezni...)
Egy kis off : A Gripen-Mig ügyhöz annyit,hogy talán azért megérte,mert már a láthatáron túli légiharc dönt, ahol pedig elég kevés az,hogy a pilóta és a gép,hogy tud manőverezni(persze a rakéták elkerülhetők,de az jelentős túlterheléssel és üzemanyag-fogyasztással, a Mig evett rendesen és kevés üzemanyagot tudott magával vinni) ráadásul nem csak 1 rakétát indíthatunk az ellenséges gépre.(Régen én is az egyik legnagyobb fanatikus voltam,ohh szar ez a Gripen 1 hajtómű a Mig erősebb gyorsabb .. aha csak éppen a Mig-et könnyebb észlel, vizuálisan is és radarral is, a másik pedig,hogy a Mig földi célok ellen szinte hatástalan.. és még van pár dolog)
Annyi kérdésem lenne,hogy ti mit tudtok a fegyverzettel kapcsolatban? Olvastam,hogy az AIM-9L anyagfáradást és deformációt is okozhat 40-50 óra repülés után a gép szárnyán illetve azt,hogy 70-es évekbeli rakéta. A Maverickhez pedig annyit hogyha jól tudom majdnem 7x-es áron vettük.
Ja és igen a fegyverpiac a legnagyobb piac.. fegyverrel majdnem mindent el lehet érni,ezért hatalmas pénz van benne.. amiből könnyű lopni...