okdoki:
A típusnevekre koncentráltam? Lehet, mivel mindenhol a kis EC-t szajkózod, a többit pedig említés szintjén.
Első körben: Mindenféleképpen 2 típus kell, egy könnyű és egy közepes, ez a minimum, ez alatt azért sem szabad beszélni, mert bebizonyosodott, hogy az újságírók is előszeretettel vesznek át véleményeket, így -közvetettem -lehet formálni a közvéleményt is, amúgy pedig az Robinson is tökéletes lehet honvédelmi célokra, mert helikopter... sokaknak ilyen ismereteik vannak.
Maga a tender elég karcsú lesz.
Az EC645 nem rossz gép, de sebesült szállításon kívül, max 1 rajt viszel el 1 géppel és esetlegesen némi tűztámogatást tud nyújtani. A fegyverzetét annyira nem ismerem, de mindig egy jóval gyengébb 24-es ugrik be róla, persze a kettő nem egy kategória.
De ha figyelmesen végignézed a környező országok légierejét nem találsz olyan országot, ahol ne állna hadrendben 1 Black Hawk/Cougar/Minyó variáns, azért, mert egyszerűen szükség van rájuk, még Szlovéniának is, pedig az nem egy nagy ország..
Én is EC/AH párti vagyok, az amcsiktól kapásból nem is vennék cuccot, mert velünk szemben megbízhatatlanok, szerintem inkább maradjunk Európában. Az AW-k nem tudom miért, de nekem inkább haditengerészeti gépeknek tűnnek, bár a Merlinnek jobb,hogy van hátsó rámpája.
Az NH90-nek is sokan örülnének csak éppen annak a gépnek a rámpája elég érdekes, na meg nem a mi árkategóriánk...
Szerintem az EC 135/145 T2 tökéletes lenne a mentőknek és a rendőröknek, meg a honvédségnek tűztámogatásnak + talán még a KMZ-sek tudnák használni, a másik pedig az EC725. Természetesen a tenderen úgy kell számolni,hogy 20-30 évig alig,ha lesz másik tender így ezeket a gépeket a lehető legjobb és legtöbb felszereltséggel kellene megvásárolni.
A SAR feladatokkal kapcsolatban pedig annyit,hogy tavaly is voltak riasztva. A NATO felajánlás szerintem max csak SAR/CSAR/MEDEVAC szinten lenne jó ötlet, de azért előtt nem ártana itthon is kihozni a maximumot.
Közben a szállítógépekről mindenki hallgat...