<blockquote rel="okdoki">Másik l
ehetőség, hogy az EC645 lesz az egyedüli befutó. Ez egy elfogadható, sőt a legracionálisabb alternatíva.
Lehet, hogy (sajnos) valószínű alternatíva, de egyáltalán nem racionális, sőt, egyenesen baromság. A hadseregnek kellene az EC145-nél nagyobb szállító típus is. Szóval én kizárólag egy kéttípusos (egy könnyű és egy közepes) beszerzést tartok megfelelőnek.
Maradnak még lehetőségek. Pl. EC635/EC645 kombó. Ennek is lenne létjogosultsága.
Nem igazán látom értelmét két eltérő, de ugyanakkor méretben egymáshoz ennyire közel álló típus beszerzését. Feleslegesen bonyolítaná a logisztikát, szervizelést, stb.
Még a darabszám lehet beszédes. Legalább is abból a szempontból, hogy három felhasználó között oszlik meg. A mentőknek elméletileg 8 db helijük volt, bár a 3db Ecureuil az egy hajtómű miatt már kiesett (?). A Rendőrségnek, ha jól emlékszem öt darab forgószárnyasa van. Teljesen logikus azt feltételezni, hogy a Mentők legalább 7-8 gépet fognak kapni. A Rendőrség is minimum 3 gépre tart igényt. Tehát, minimum 10 db nem a honvédséghez kerül. Ami előny, hogy 30 db gép karbantartására, ha egy típusról van szó, már komolyabb karbantartói kapacitást is érdemes fenntartani, ami az üzemeltetés során némileg csökkentheti a költségeket.
Jó fél éve számolgattam itt, hogy hány darab kéne:
<i>"Szerintem ezeknek a szerveknek egy füst alatt mehetne EC145, a mentőknek a hét bázisra egy-egy, plusz még kettő, egy a tartalék, ha valamelyik hirtelen kiesik, egy meg arra az esetre, amikor valamelyiket épp szervizelik. A zsernyákoknak mehetne 8 darab a jelenlegiek helyére. Aztán a katasztrófavédelemnek is úgy 4-5. Meg a honvédségnek vagy 10-15 felfegyverezhető EC645T2 változat. Ez így összesen durván 40 darab lenne, mai már jelentős mennyiség. Emellé mehetne a honvédségnek még úgy szintén 10-15 szállítóheli. Én mondjuk a rámpás, nagyobb kapacitású típusokat favorizálnám mint írtam is (AW101, Mi-171, H-92), de akár az EC725 is jó, így akkor egy gyártótól lenne az összes, ez is jelenthetne némi árengedményt."</i>
Namármost, a mentőknek mindenképpen kéne 9, a rendőröknek most 8+1 van, de nem biztos, hogy kell annyi, lehet, hogy 5-6 is elég lenne. A katasztrófavédelem nem tudom, játékban van-e még. Vegyük úgy, hogy nincs. Tehát a könnyűből kéne minimum 14 darab polgári. Hogy a seregnek mennyi lenne jó könnyűből és mennyi közepesből, hááát... Nyilván minél több.
Na de, ha összesen 30 darabot akarnak beszerezni (ez ilyen kőbe vésett szám lenne?), akkor a seregnek már csak 16 heli marad a kerete. 6 közepes, 10 könnyű? Vagy fordítva?
Ha azonban kétféle típusról beszélünk, az némileg megdobja a "rezsiköltségeket", ilyen alacsony mennyiség esetén.
A hadseregnek mindenképpen két eltérő méretű típus kéne (vagyis három, ha a valódi harcit is belevennénk...), szóval ott nem lehet ezt megspórolni. Vagyis meg lehet, de annak nagy "ára" lesz.
Nos, ez így túlzás. A Mi-17/171 a Magyar Honvédség felhasználási területén felesleges túl-potenciállal rendelkezik.
Ez már régebben is felmerül, hogy a Mi-8/17/171 túl nagy, nem tudjuk kihasználni. Én meg már akkor sem értettem, hogy ez mit jelent... Ezek ugye katonai helikopterek, katonai célokra. Leegyszerűsítve, szinte lényegtelen, hogy békeidőben menyire "kihasználhatóak". A valódi kérdés az, hogy egy háborúban mennyire lennének azok? Vagy talán a Mistralok, a T-72-esek, az esetleg beszerzendő Leók, a D-20-asok, stb. mennyire kihasználhatóak most? Szerintem nagyjából semennyire. És igen a hadsereg, a haditechnikai eszközök sokba kerülnek és nem is térülnek meg közvetlenül soha, mivel nem termelnek semmit. Mert nem is ez a feladatuk. Vagy akkor számoljuk fel a teljes Honvédséget is, mert mivel <b>jelenleg és ebben az országban</b> nincs háború, ezért csak nagyon kis mértékben lehet kihasználni a képességeit és így csak a pénzt viszi?
Én őt látnám amúgy legszívesebben itt a közepes szállító szerepben ("loptam" nomaad képét az AW101 topikból):
</blockquote>
A 30 darab az a maximum. A Merlinnel az a baj, hogy hihetetlenül drága. Remélem valaki meg tudta valaki magyarázni az illetékeseknek, hogy kell normális közepes, és az AW lehetséges gépei nem azok.
Az mit jelenthet, hogy még nem MERTÉK kiírni a tendert?