Az orosz államadósságról amit találtam:
"Az eredeti 1,7 milliárd dolláros összegből - még az Antall-kormány idején aláírt megállapodás értelmében Moszkva 800 milliót törlesztett, MiG-29 vadászgépek szállításával. Később a magyar határőrségnek szánt páncélozott szállítójárművek, illetve a rendőrségnek juttatott Lada Niva terepjárók apasztották az államadósságot. A 400-450 millió dollárra mérséklődött adósságállományból 100 millió dollár szolgál fedezetül az orosz féltől megrendelt vasúti sínbuszokra. Így mintegy 300-350 millió dollár a még megmaradt orosz államadósság..."
"Az Orbán-kormány a 2002-es választások után egy héttel névértékének harmadáért adott el 250 millió dollárnak megfelelő követelést az Oroszországi Föderációnak Magyarországgal szemben fennálló államadósságából. A bécsi Meinl Bank 77,5 millió dollárt fizet a követelés ellenértékeként."
Aztán jött a kormányváltás és a szocik újratárgyalták: "2002.12.21.: Megállapodás született moszkvai tárgyalásaim során az orosz államadósság rendezéséről, amelynek értelmében a magyar állam egy hónapon belül 90 millió dollár készpénzt kap az orosz féltől - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök. Oroszország 36 százalékos árfolyamon rendezi adósságát Magyarország felé."
Hogy az így befolyó 90 millió dollár sorsa mi lett, illetve hogy a maradék 100 millió dollárral mi lett, arról nem találtam semmit a neten. ( De van még egy-két rejtély az orosz államadóssággal kapcsolatban.)
"A csehek 2005-ben kapták a helikoptereket az államadósságért cserébe:
www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/hirek/mi171s_051017/
A horvátok 2006-ban:
www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/legierok/horvat_legiero/
"A légierő még 2006-ban kötött szerződést 10 db új Mi-171Sh támadó/szállító helikopterre, melyet az orosz államadósság terhére rendeltek meg. A megállapodás mintegy 65 millió USD értékű."
Ez alapján nekem úgy tűnik hogy orosz részről 2005-2006 körül is volt hajlandóság helikopterek szállítására az államadósságért cserébe. Csak akkor nekünk már nem volt annyi orosz államadósságunk."