[HUN] Helikopterbeszerzés

Alfa74.
Jól látod ellenérzésem az AW-vel kapcsolatban. Megpróbálom indokolni. Félek egy ilyen AW-139M-től, ami szerintem az egyik legroszabb verzió, amit helipótlásra hallottunk. AW-101 adatait itt múltkor valaki leírta, 3 hajtóművel nem tud sokkal többet mint a Cougar vagy mondjuk egy MI-171,, árról meg ne is beszéljünk. Sajnos a sztereotípiákban is tudok hinni,,, és hát a digók... nézzük csak meg a haldokló autóiparukat(tudom, USA autóipara sem a legjobb, de szerintem fegyvereik képességét senki sem vitatja). Az sem elhanyagolható, hogy kutató-mentőnek veszik őket, de komoly feladatokra senki nem szerez be AW-149-et vagy akármelyik verzióját.
Nem beszélve arról, hogy egy ilyen nagy üzletet ha jól kötnek meg, az a üzemeltető országnak igen komoly ipari hozadékkal is járhat (szerintem, már többször leírtam itt, hogy ez inkább erről fog szólni), digók meg azért nem tündökölnek most sem ipari sem gazdasági szinten. Nem sokkal drágábbak az EC termékei, a mentőheliket már repülik, ismerik az OMSZ pilóták,,, meghát nem beszélve az egész magyar gazdaság németektől való függőségétől... ami nem is fog változni mostanában.
Igazad van a harci helis résszel. Én viszont azt nem értem, hogy miért kell ragaszkodnunk az 1 gyártóhoz. Nem hiszek abban, hogy itt nem lehetne két gyártótól heliflottát üzemeltetni. Tudom, hogy olcsóbb, de sok más ország is megoldja a haditeknikáit különböző beszerzésekből,,, és valahogy az is működik.
Zárásként: amúgy én is a Török cuccot favorizálom.

A katonai szállítóhelikoptereknél szerintem, ha csak a képességeket és az ár/érték arányt nézzük akkor a MI-171 a legjobb választás.
A civil piacos célokra (rendőrség,TEK,mentők stb...) meg valószínűleg az EC145 a legjobb választás.
A többi szerintem már "csak" politika...

Én is azt mondom MI -171 lenne a legjobb ,de az egy kicsit merész lenne , bár PAKS bővítésének üzletével együtt... :D lehetne mellé bealkudni heliket is meg más finom csemegéket :)

A katonai szállítóhelikoptereknél szerintem, ha csak a képességeket és az ár/érték arányt nézzük akkor a MI-171 a legjobb választás.
A civil piacos célokra (rendőrség,TEK,mentők stb...) meg valószínűleg az EC145 a legjobb választás.

Csatlakozom :)

Az biztos, hogy a Mi-171 az a gép, ami a világ minden táján nap mint nap bizonyít. Megvan hozzá a személyzet, ezt a "NATO miatt nem lehet" hülyeséget meg felejtsük el... ezzel etesség az abszolut hozzá nem értőket...

Az baj @Marton az hogy Orosz heliket vásárolsz az már elég durva kikacsingatás NATO tagként, nem ?
Jelenleg hogy is van Volksbankot felvásárolta SBERBANK ( OROSZ OTP ) BELGRÁD-BUDAPEST vasút vonal dupla nyomsávos , persze a kínaiak finanszírozzák, persze persze :) Akkor jön a Záhonyból-Bécsig tartó szélesnyomtávú vasút, na meg Déli áramlat, a Dunaffer az Oroszoké , tehát azért lehet sok lenne a nyugatnak , bár lehet már ezen a részen túl vagyunk és csak a közvéleménynek van titkolva az Orosz oldal támogatása.

NATO kompatibilis műszerekkel? Szerintem nem. Szerintem cseheknek meg másoknak is vannak üzleteik ruszkikkal, meg nem egyedüliként üzemeltetnénk a NATO-ban a MI-171est. Meg azért ne feledjük a gazdasági részét... ha az a legolcsobb(átképzésben is), meg kapcsolódhat más beruházáshoz,,, hát annak kell nyernie,,, hiszen a gazdasági szempont az első. De véleményem még mindig az, hogy EC lesz a nyerő.

Nem a műszerekre gondoltam , mert az semmi szerintem. Hanem hogy a NATO-t a SZovjetunio ( Oroszok ) ellen hozták létre , erre egyik tag az ellenségtől vesz fegyverzetet ? Mi lesz így az alkatrész ellátással háború esetén ? vagy most ez a Nato tag kivel is van ?

desertfox

" vagy most ez a Nato tag kivel is van ?"

Mindenki saját magával van, ez a biztos. A többi csak ráadás...

Oo. tagja a NATO Partnership for Peace programjának.
A NATO megalakukásának kiváltó oka már megszűnt, így a célja, feladatai is megváltoztak, ill. változóban vannak. Oo. már nem ellenség (mint a Szovjetúnió), legfeljebb ellenfél.

A Civil részlegre tényleg az EC 145 lehet a nyerő . De miben jobb az árán kívül a Mil helikopter mint a Caracal ?

http://jets.hu/news?id=117

http://www.youtube.com/watch?v=bNiIR98mX9U

independence

" De miben jobb az árán kívül a Mil helikopter mint a Caracal ?"

Némely dologban jobb, némely dologban rosszabb.
Szerintem jobb abban, hogy van hátsó rámpája, és az SH verziót eléggé föl lehet fegyverezni.
Ezen felül sokkal elterjedtebb típus így könnyebb hozzá alkatrészt szerezni (ha úgy alakul kerülőúton).
A többi az anyagi természetű.

Ettől még a Caracal szerintem egy jó helikopter.

De én ettől még is a Mi-171/EC145 párosnak szavaznék bizalmat.

Nem a műszerekre gondoltam , mert az semmi szerintem. Hanem hogy a NATO-t a SZovjetunio ( Oroszok ) ellen hozták létre , erre egyik tag az ellenségtől vesz fegyverzetet ? Mi lesz így az alkatrész ellátással háború esetén ? vagy most ez a Nato tag kivel is van ?

A görögök is nagyon haverkodnak az oroszokkal, orosz fegyverzet (BMP, légvédelmi eszközök) beszerzését tervezik már régen. A Szovjetunió helyét Kína vette át.

Törökország meg Kínától vesz légvédelmi eszközöket. Lett is belőle botrány.

n úgy tudom, hogy a Caracal annyira tele van nyomva elektronikával, hogy arról a Mil csak álmodhat. Ezét is olyan drága a Caracal. De a Cougar jöhetne :)

n úgy tudom, hogy a Caracal annyira tele van nyomva elektronikával, hogy arról a Mil csak álmodhat. Ezét is olyan drága a Caracal. De a Cougar jöhetne :)

Hogy milyen drága , azt nem tudjuk . Lehet hallani 20-25 millát , de 40-et is... Szerintem ilyen felszereltségért nem sok a 20-25. A 40-se , ha az NH 90 -es árát nézzük , ami kb a duplája , vagy még több.

Közepes ár , egy a mai kornak megfelelő gépért .

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/13/06/Az_Eurocopter_erdeklodik_a_magyarorszagi_helikopterbeszerzesi_tervek_irant.aspx

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/13/06/Az_Eurocopter_erdeklodik_a_magyarorszagi_helikopterbeszerzesi_tervek_irant.aspx
Ugyanez a HVG-n, az MTI talalasaban mar (barati?) segitsegnyujtasasi szandekkent jelentkezik:
http://hvg.hu/kkv/20131213_A_vilag_vezeto_helikoptergyartoja_segiten
De ha berendelik az NH90est...

Én csak hülye marketingdumát látok....
Ha segíteni akarnak, adják féláron! - Bár pénz úgy sem lenne rá...!
Megoldás csak a repülő stadion lehet. Akkor rendelnénk vagy 100-at...!!!