OFF
Egy erős állam alapja az is, hogy a választópolgárok joggal elvárják, az általuk megválasztott tisztségviselők döntéséről tudjanak, azt számon tudják kérni. Átlátható legyen a közpénzek elköltése, a esetleges problémák megoldása. Így működik pl olyan erős államokban, mint az USA, vagy Németország. A miniszter szó eredete a latin minister szó amelynek jelentése - nem véletlenül - szolga. Egy normális államban a miniszter közszolga, és mint ilyen ő van értem és nem én őérte, így minden döntéséért felelősséggel tartozik nekem, amit csak a döntései fényében tudom gyakorolni, ezért ismernem kell azokat.
Sajnos nálunk még mindig sokan nem értik , hogy mi a titok. Az nem titok, hogy miből mennyink van és mennyiért vettük, az azonban igen, hogy ezek mekkora része hadrafogható, mennyi lőszer van hozzá, mekkora a csapatok feltöltöttsége.
Egy normális államban nem a pénzügyminiszter mondja meg, hogy melyik fegyvert vegyük meg és a szakértőt azért tarják, hogy előkészítse a politikusok döntését és nem azért, hogy később megmagyarázza.
Valahogy nekem, mint polgárnak nem elég ha a miniszter úr azt mondja nyugi, megoldjuk, kíváncsi vagyok (szerintem joggal), hogy mi módon, ennek azért nem gondolom, hogy titkosnak kellene lenni, persze ha egyáltalán van megoldási elképzelés, persze ha nincs akkor nem csodálom, hogy titkosítunk, akkor tényleg van mit. Úgyhogy szerintem joggal várja el minden magyar választópolgár, hogy a t. miniszter úr elmondja, hogy az elkövetkező minimum három évben hogyan is képzeli el a "Nemzeti helikopter képességet".
Sajnos a mélyen tisztelt miniszter úr hamarosan bejelentheti, hogy félreértették a beköszönő nyilatkozatában szereplő kijelentését, miszerint a ciklus végén egyel több működőképes helikoptere lesz a Honvédségnek, helyesen majd úgy hangzik, hogy egynél több működőképes helikoptere van a Honvédségnek.
TG