[HUN] Helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Egyébként Én tippeltem :D De semmi köze nincs egymáshoz az egésznek , csak bejönnek mint a lottó ötöseim , csak sosem veszem ki őket :D Miért ne lenne az Orosz atomerőműnek az Orosz helikopterhhez köze? Téliszalámi mellé egy kis alma szállítmányt simán intézzel ha már kéri és akarja az üzletfél és ismersz almafölddel rendelkezőt. Kinek heli , kinek alma ? mind1 , de nem akarlak meggyözni Terminator. Majd ugy is lesz valahogy.
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
pela3 írta:
"Mivel az USA földrajzilag és politikailag is messze van tőlünk, nekünk a németek és az oroszok vannak közel, ez a kormány 2 "fő bástyája"."

De Lengyelország közelebb van, tehát a Black Hawk-ot sem lehet kizárni...!
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
<i> csak annyi,hogy valaki Pakssal kapcsolatban jól tippelt (nem feltétlen a paksi szerződésben volt, de jött pár Minyó)</i>

Ezt a "a paksi szerződésért" dumát felejtsd már el. Az orosz kormánynak semmi köze nem volt ehhez a három helikopterhez. Az oroszokkal kötni akartak egy szerződést a meglévő gépek üzemben tartására, de a paksi szerződés ellenére sem lett belőle semmi. Épp ezért kellett nagyon gyorsan egy magyar cégtől civil helikoptereket beszerezni.

Kiemelném a "(nem feltétlen a paksi szerződésben volt, de jött pár Minyó)" részét, ugyanis arra próbáltam célozni,hogy lehet Pakshoz semmi köze,de desertfox tippje bejött.

pela3 írta:
"Mivel az USA földrajzilag és politikailag is messze van tőlünk, nekünk a németek és az oroszok vannak közel, ez a kormány 2 "fő bástyája"."

De Lengyelország közelebb van, tehát a Black Hawk-ot sem lehet kizárni...!

Hiába van Lengyelország közel,ha a BlackHawkokkal kapcsolatban az amerikai kormány dönt,akik nincsenek túl jóban a kormánnyal. Tehát ha azt mondják,hogy nem akkor nem lesz BlackHawk vagy éppen alkatrész. Játszani játszik a BlackHawk és nem rossz cucc,csak kétlem... majd a lobbi eldönti..
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
Én viszont szeretném, ha a képességek - tehát a szakma - döntene, és nem a "közelség", a lobby vagy az ár alapján választanánk /bár a két utóbbi manapság többet nyom a latban/...!

/Ja, az amerikai viszonyt én nem látom olyan borúsnak. Ráadásul kormányok jönnek, de remélem mennek is...!/
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 595
7 664
113
Számomra egyértelmű, hogy politikai döntés fog születni helikopter beszerzés ügyében. Mint ahogy a Gripen ügyében is történt.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Minden nagyobb volumenű beruházás politikai, a fegyver meg főleg az. De a politikai döntést is az ár fogja legfőképpen befolyásolni, sztem. Anno a vadászgép-tenderen is nagyobb esélye volt az amerikai pályázatnak, mégsem ők nyertek. (drága volt.) És még a hangulat is jobb volt köztünk. Nehéz döntés lesz az biztos, mert pl. az EU-USA gyártóktól nem számíthatunk "baráti árra", bármennyire is szövetségesek vagyunk papíron. Viszont, ha az majd orosz is indulhat, ők is piaci árat lőnek be, ami esetleg minimálisan alatta lesz a nyugati gyártókénál. Sok minden lehet. Az is hogy átszámolják és rájönnek, még sincs erre pénz, és inkább maradjunk a használtnál, főleg ha lesz vkinél vmi jó áron.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Háát nálam így alakulna a rangsor ha beszerzésre kerülne mégiscsak a sor:
1-Mi-171 -- Sajnos ezt tuti nem engedik meg, és jelen helyzetben meg se mernénk venni.
2-IAR 330 Puma (mivel nyugaton már nem gyártják sajnos) Ebből pár darabbal ( kb 25-30%) többet kellene venni hogy azt a mennyiséget elszállítsa mint a Mil.
3-CH 53 Super vagy a King Stallion. De ezek olyan drágák hogy az kizárt hogy nekünk megfizethető legyen. 20 éve is 25 millába került most meg 120 körül van.

Nem igazán van jó megoldás most szerintem katonai szállítóra. Talán még tényleg ez a 3 civil mil volt a legjobb húzás. 1 forintot se költenék rájuk, még csak le se festeném, csak annyit hogy üzemképesek legyenek aztán kukázni ha kifogy a repidő belőlük.

Az első ponttal én is szimpatizálok, csak ugye itt ez a nyüves ukrán válság ...

2. Románt akkor se vennék, ha kötelező lenne. A világ legmegbízhatatlanabb, legkétszínűbb népsége, akik nagyon nem szimpatizálnak velünk (hiába "szövetségesünk") - és akkor még finoman fogalmaztam. A hátbatámadás, szószegés alap román tulajdonság.

3. A CH-53 tényleg kizárt, nekünk az aranyárban van, plusz a fenntartása is.

Új beszerzés esetén tényleg nem sok jó - és költséghatékony megoldás van - (vételár, fenntartás) de talán a használt piaci szegmensben más tésztával dolgoznak, bár a mondás örök: szegény ember vízzel főz ..
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 147
73 719
113
Pela: <i>"Kiemelném a "(nem feltétlen a paksi szerződésben volt, de jött pár Minyó)" részét, ugyanis arra próbáltam célozni,hogy lehet Pakshoz semmi köze,de desertfox tippje bejött. ""</i>

Sorry, benéztem.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
<blockquote rel="sondor961">
...
... Ráadásul kormányok jönnek, de remélem mennek is...!/

Igen, igen...én is a Jobbikot várom! :D</blockquote>


Reggel mikor megláttam hatalmasat szakadtam, feldobta a reggelem, köszi! :D

Pela: <i>"Kiemelném a "(nem feltétlen a paksi szerződésben volt, de jött pár Minyó)" részét, ugyanis arra próbáltam célozni,hogy lehet Pakshoz semmi köze,de desertfox tippje bejött. ""</i>

Sorry, benéztem.

Semmi para, megesik,mindenkivel. :))
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 823
2 542
113
Ma először a levegőben!!

10286802_812827408742382_8498852084204940431_o.jpg

10353226_812869632071493_2097886747950823275_o.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 552
113
Hm, gondoltam új mintázatot találunk ki mert ez már jó 40 éves. De látom ragaszkodunk a hagyományokhoz.:)
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 823
2 542
113
Nekem tetszik! Vagy ezek nem a szolnoki múzeumnak készülnek? :D :D sétareptetés párttagoknak, meg ilyesmi! #Dudi nem mostanában teszi bele a fenekét szerintem! :D
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 725
2 497
113
Hm, gondoltam új mintázatot találunk ki mert ez már jó 40 éves. De látom ragaszkodunk a hagyományokhoz.:)

Szerintem nem olyan rossz ez a minta többször láttam már a Bakonyban a Papod hegy előtt, és elég jól beleolvadt a fás hegyoldal színeibe.
Én azt hiányolom a Mi-8 -ról, hogy nem mentették át a finn gépekről a az időjárásradart keresőreflektort...stb. Vagy esetleg van azokkal még valamilyen terv ?
A két fényképpel pedig az bajom hogy baromira elrontja az a két LHSN -es vízjel.
 

sulyid

Member
2010. április 19.
173
0
16
Csinált egy kép összeállítást, amiből neki szintúgy 0 forint haszna volt és látja kb 1000 ember maximum. Azt hiszem most dőlt össze egy világ bennem :(
 

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 787
8 392
113
Ó, a vízjel miatt nem lehet a képem?
Elnézést kérek érte, mint látható nem anyagi haszonszerzésből varázsoltam be a többi közé...
 

nalson

Member
2013. december 30.
187
0
16
off.

Ma Körmenden, a 8-as számú főúton, egy kamionon, egy Mi-2-es helikoptert szállítottak, sötétkék festéssel, sajnos nem tudtam képet csinálni. A rendőrségen kívül van másvalakinek sötétkék Mi-2-ese? Azt hiszem van egy magáncégnek is Mi-2ese, segítettek az árvíznél is. A rotorlapátok nem voltak rajta. Nem tűnt rendőrséginek, nem olvastam rajta feliratot, aztán kitudja...
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
off.

Ma Körmenden, a 8-as számú főúton, egy kamionon, egy Mi-2-es helikoptert szállítottak, sötétkék festéssel, sajnos nem tudtam képet csinálni. A rendőrségen kívül van másvalakinek sötétkék Mi-2-ese? Azt hiszem van egy magáncégnek is Mi-2ese, segítettek az árvíznél is. A rotorlapátok nem voltak rajta. Nem tűnt rendőrséginek, nem olvastam rajta feliratot, aztán kitudja...

A Forgószárny kft.-nek (HeliForce) van HA-BCL lajstrommal, de az már inkább fekete és nem tudom, épp milyen díszítéssel.

2013:
helikopter-racz_ferenc_mi2_ha_bcl_helikopter_100031.jpg


2011:
helikopter-helikopter_mil_mi2_habcl_01012.jpg
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 698
3 927
113
GrGLy:
Múlt hét szombaton még a felső képen látható festéssel ment ki szerbiába.

nalson:
Ez talán sanszos, de ez meg nagyon világos: http://horac.freeweb.hu/Kep/Civil/HA-A_K/HA-BGC-1.jpg