[HUN] Helikopterbeszerzés

A helikopterbeszerzés most akkor több közszolgálati szervezettel közösen lesz? Vagy pedig külön-külön ?

Nekem van egy olyan tippem is, hogy valami visegrádi összeborulást terveznek, lengyelek nélkül. Cseh-szlovák-magyar beszerzést, mivel ők is mostanra jutottak el a gondolatig. Prágában 2016-ra datálják a nagy helikopterbizniszt, többcélú, közepes méretű felfegyverezhető típusra gondoltak, 12-16 db körül. Mint mi is. A harcit mindhárom ország felejtősre vette.

Ha esetleg kiírnák a tendert idén , az még húzódhat egy évig is akár míg döntenek. Plusz még 1-3 év míg szállítanak. Elég ha a 2016-2018-as költségvetésben szorítanak rá pénzt. de mi lesz ha ezt is lízingeljük, vagy hitelre vesszük 20 évre? Akkor már nem is kell sokat félretenni rá évenként. (persze hosszabb távon ez nem gazdaságos) Az esetleges új helik is 15-20 év múlva olyan állapotban lesznek mint a Mil-ek?

Egy TEK-estől hallottam, hogy hamarosan helikopterekhez jutnak, szóval szerintem ők beszereznek valamit gyorsan külön, vagy pedig kiírják a tendert idén.

Amúgy... a TEK eszközállományáról van infó? Mert ha kirakatban van egy jelképes MH, de a TEK-nek van X helije, tankja, stb., akkor úgy is jó... :)

Egy TEK-estől hallottam, hogy hamarosan helikopterekhez jutnak, szóval szerintem ők beszereznek valamit gyorsan külön, vagy pedig kiírják a tendert idén.

A TEK költségvetése elég jelentős összeg. Nem hinném hogy maguk vesznek helikoptert persze, de ne feledjük, nekik nem biztos hogy Honvédség méretű gép kell.
Szerintem inkább egy kisebb méretű típus és legfeljebb két, három, darab.
Tehát úgy gondolom nekik nem kell a honvédségi tenderes dologba beszállni.

Amúgy... a TEK eszközállományáról van infó? Mert ha kirakatban van egy jelképes MH, de a TEK-nek van X helije, tankja, stb., akkor úgy is jó... :)

TEK-nek nincs tankja, de BTR-je van.
Amúgy a harcosok felszerelése világszínvonalú, ha jól érzékeltem az eddig látott felvételeken, fotókon, ami megjelent róluk.
Ráadásul elég jelentős létszámmal is bírnak.
Inkább zászlóalj méretű alakulat, mint század.

hát elvileg egy könnyű és egy közepes heliről fog szólni a tender, szóval a honvédségi dologba is beszállhatnak.

Nehéz döntés lesz,amúgy a nekünk szánt Cougarokról mit lehet tudni?

Csak,mert ha jól tudom ,az albánokhoz ment volna 2 szállító,1 VIP és 1 mentő (medevac??) és 2 SAR Cougar... engem érdekelne a felszereltség..stb ha valaki tud valami bővebbet,akkor légyszi

Hát a jelenlegi konstellációban egy amerikai cég sem esélyes nálunk. Teljesen anakronisztikus lenne, hogy akkor amikor beavatkoznak a belpolitikánkba, hogy ezzel együtt nekik adnánk egy tendert. Ők sem lesznek szívbajosak, gyönyörűen meg fogják kérni mindennek az árát, pont a nem éppen baráti viszony miatt. Mivel Orbán a minél nagyobb függetlenségre játszik, így nem hiszem, hogy a Sikorskynak lenne bármiféle esélye, olyan árat meg nem tudnak adni, hogy ezt le tudnák simítani vele. Talán, talán egy hajszálnyi AW-előnyt vizionálok, papírforma szerint, de mostanság minden megtörténhet.

Ez a cikk egyszerűen bicska nyitogató!
A tudatlan ,abszolút hozzá nem értők indulatainak szítására szolgál, semmi másra nem jó.
Egy mondatban össze foglalva: <b>Hordót a szónoknak!</b>

Akkor fogok vísítani a röhögéstől amikor pesten tüntetnek majd a helikopterbeszerzés ellen. :D Godfriend lehet nem lesz boldog.

„Egy TEK-estől hallottam, hogy hamarosan helikopterekhez jutnak, szóval szerintem ők beszereznek valamit gyorsan külön, vagy pedig kiírják a tendert idén.”
Még azt is el tudom képzelni, hogy hozzájuk vándorol a két felszabadult mókus a mentőktől.

200 milliárdot biztos nem szánnak rá. 100-at is csak visítva. Már ha rászánják. A jövő évi költségvetésben benne sincs.
Hosszú vers lesz ez.

„Egy TEK-estől hallottam, hogy hamarosan helikopterekhez jutnak, szóval szerintem ők beszereznek valamit gyorsan külön, vagy pedig kiírják a tendert idén.”
Még azt is el tudom képzelni, hogy hozzájuk vándorol a két felszabadult mókus a mentőktől.

Szerintem nem használhatják ők se. Én úgy tudom, hogy az EU előírás szerint lakott terület fölött nem használhatnak 1 hajtóműves helikoptert. Az mindegy hogy mentő vagy rendőr vagy TEK. Vagy nem így van? Inkább a sereghez mehetnének kiképző helikopternek.

Biztos nem kapja meg a TEK. A rendőrségnek is selejteznie kell az egy hajtóműves gépeit az említett előírás miatt.
Azt pedig nem látom túl ésszerűnek, hogy 2db helikoptert a Honvédség nyakába sózzanak