[HUN] Helikopterbeszerzés

Hamarabb el tudom képzelni, hogy idővel (a Mi-k után) ez mellé lesz még Airbustól 5-6 nagyobb kaliberű szállitó heli...fogadsz?!
A mókusok még meddig repülhetnek kb? Tudom hogy most tatarozzak őket de normálisan még kb meddig repülhetnek optimális esetben? 2025-2030?? Valamikor 1997 körül készültek ha jól rémlik. Szóval megeshet hogy a nagy helicsere végén azokat is kiváltják a 145-el??

Dudi!

Természetesen a Mi-8 is az. A maradék T-72 is az ami még van. A legkorszerűbb eszközeink, a Gripenek is le
lőhetőek, sőt kimondottan elavultak egy 5 gen géppel szemben, vagy ha be kéne repülni egy Patriot/Aster/S-300+ rendszer ernyőjével szemben.

Szerintem inkább fogadjuk el, hogy 12 db felfegyverezhető páncélozott helikopter jól jön nekünk most, mert ez a 20 gép még nem holnap fog nálunk szolgálatot adni.

A mókusok még meddig repülhetnek kb? Tudom hogy most tatarozzak őket de normálisan még kb meddig repülhetnek optimális esetben? 2025-2030?? Valamikor 1997 körül készültek ha jól rémlik. Szóval megeshet hogy a nagy helicsere végén azokat is kiváltják a 145-el??
A mokusokat inkább a saját kategóriájában fogják váltani. Pl H-125 el =mókus. Valamin a kiképzést is el kell kezdeni. Továbbá nem árt ilyen kis könnyű gép se. Ez lenne a logikus.

• Tetszik
Reactions: Pal
Dudi!

Természetesen a Mi-8 is az. A maradék T-72 is az ami még van. A legkorszerűbb eszközeink, a Gripenek is le
lőhetőek, sőt kimondottan elavultak egy 5 gen géppel szemben, vagy ha be kéne repülni egy Patriot/Aster/S-300+ rendszer ernyőjével szemben.

Szerintem inkább fogadjuk el, hogy 12 db felfegyverezhető páncélozott helikopter jól jön nekünk most, mert ez a 20 gép még nem holnap fog nálunk szolgálatot adni.

Hagyd! Gyűlőli a fajtánkat! Tudod azokat akik "állandóan az eget lesik"...

• Tetszik
Reactions: vilmoci
Hagyd! Gyűlőli a fajtánkat! Tudod azokat akik "állandóan az eget lesik"...

Nem gyűlölök senkit kivéve az elavult technikát mert arra költeni bűn.Amint lehet le kell őket cserélni de ennyi nem szabad még középtávon sem MI-8/17-ben T-72-ben vagy BTR-ben gondolkozni.Az meg aztán tényleg pénzkidobás,ha a használható állapot fenntartásán kívül bármi mást költenek rájuk.Esszük nem esszük olyan szar állapotban can mindenünk,hogy cserélni kell őket nem modernizálni.

Dudi!

Nem nincs igazad!Amennyiben nem kerül modern elektronika (fegyverrendszer,optikai rendszer,önvédelmi rendszer,adatkapcsolat stb) a Hindjeinkbe úgy feleslegesek sőt pénzkidobás minden fillér amit rájuk jöltenej.
De tovább megyek mert egy ilyen alapos modernizációnak is akkor van értelme ha megoldható a helikopterek minimum 10-15 évig tartó üzemeltetése azaz ha nem lehet minimum ennyi időre meghosszabbítani az élettartamot megfelelő repülhető óra mellett akkor a modernizációt sem szabad meglépni.

o
Tudom, hogy a tender gyakran csak látszat, ám itt már a látszatra sem adnak.- Ezek után nem csoda, hogy a banánköztársaságokkal együtt tanyázunk a korrupciós listák élmezőnyében... :(
Ja, hogy te ukrajnabol irsz... hat ti valoban banankoztarsasag szinten vagytok. De Mo meg fuggetlen allam, szoval egyedul is el tudja donteni mit vesz es kitol...

Nem nincs igazad!Amennyiben nem kerül modern elektronika (fegyverrendszer,optikai rendszer,önvédelmi rendszer,adatkapcsolat stb) a Hindjeinkbe úgy feleslegesek sőt pénzkidobás minden fillér amit rájuk jöltenej.
De tovább megyek mert egy ilyen alapos modernizációnak is akkor van értelme ha megoldható a helikopterek minimum 10-15 évig tartó üzemeltetése azaz ha nem lehet minimum ennyi időre meghosszabbítani az élettartamot megfelelő repülhető óra mellett akkor a modernizációt sem szabad meglépni.
Sose legyél ilyen "szarral" élesben szemben, mert jelenleg ha ellenünk használnák és nincs ott a saját kub vagy mistral, azért pislognál mint hal a szatyorban...

Nem gyűlölök senkit kivéve az elavult technikát mert arra költeni bűn.Amint lehet le kell őket cserélni de ennyi nem szabad még középtávon sem MI-8/17-ben T-72-ben vagy BTR-ben gondolkozni.Az meg aztán tényleg pénzkidobás,ha a használható állapot fenntartásán kívül bármi mást költenek rájuk.Esszük nem esszük olyan szar állapotban can mindenünk,hogy cserélni kell őket nem modernizálni.
Az a baj hogy megjegyezték. Lehet hogy még az emelt költségvetés is kevés lenne. Ez szinte biztosan így lesz. Új MBT ék modern IFV vagy APC ről mennyiségben itt álmodozni lehet még egy jó darabig.
Sokan ép ezért gondolkodnak itt a T-72 ek felújításában modernizációjában is. Mert hiába a megemelt költségvetés 70 mbt beszerzése plusz e mellé a támogató ifv vagy apc plusz háttér rohadt nagy összeg.
Én azt látom hogy amit lehet felújítanak modernizálnak. Amit lehet ár értékben vásárolnak. Amire keret lesz. Ebbe még egy felújított modernizált (BMP ék is beleférhetnek)
A t-72 es felújítással meg részben a hazai ipar bázisnak adnának nagy löketett. Jól fog jönni az a szakértelem ha a Német Leo-2 fogjuk majd resturálni bérben a németek részére :D amikor szarban lesznek kint.

Hát igen. A szlovákoknál ugye oktató központ létesült a pár helik mellé, a Saab is igért javitóbázist hozzájuk, ha a Gripent választják...ilyesmire is gondolni kéne beszerzésekkor. De ez igy is nagy előrelépés. Örülök neki.
Ezt mondom en is mindig amikor azzal jonnek, hogy "dehat az orosz feleannyiba kerulne mocskos Trump"... csak kivancsi vagyok az oroszok mikor telepitenek ide a gyartast mint a csehek tettek vagy mikor tennenek ide regios kozpontot mint a svedek Szlovakiaban, vagy mikor inditananak kozos kutatasi projecteket mint UK Lo-val, stb...

Ezt mondom en is mindig amikor azzal jonnek, hogy "dehat az orosz feleannyiba kerulne mocskos Trump"... csak kivancsi vagyok az oroszok mikor telepitenek ide a gyartast mint a csehek tettek vagy mikor tennenek ide regios kozpontot mint a svedek Szlovakiaban, vagy mikor inditananak kozos kutatasi projecteket mint UK Lo-val, stb...

Ezek mellé már felesleges a Blackhawk. A KC-390 mellé meg nem kell C-130-as. Akkor az amerikaiaktól nem veszünk semmit? Ellenállunk a " védelmipénz jellegú hatalmas nyomásnak", aminek nem lehet ellenállni? :hadonaszos:

Lehet, hogy ez egy hosszabb távú elköteleződés lenne a kormány részéről a céggel? Hiszen a korábban beszerzett két - szintén tenderen kívüli - A319-es is az Airbus gyermeke.
“We are honoured to be of service – once more – to the Hungarian Ministry of Defence whom we today welcome as a new customer for our H145M helicopters. With this new order, we are fostering our excellent and trustful relationship with the Hungarian Armed Forces after their acquisition of two A319 military troop transporters last year. Team Airbus is grateful for the continued trust and confidence that the Hungarian government has placed in our products”, said Tom Enders, Chief Executive Officer of Airbus.
Szerintem jó irányvonal lenne a későbbi beszerzéseknél is az európai...Lásd svéd Grippen vásárlás, cseh kézi lőfegyver beszerzés...
Aminek így talán a fegyverzet, pótalkatrész és szervizelési költségei is alacsonyabbak lesznek. Ráadásul az üzemeltetés fenntarthatóságára sem lesz befolyással az USA-val vagy Oroszországgal való éppen aktuális viszonyunk.
Nem, hanem a Merkellel valo viszoy hatarozza majd meg... akkor mar inkabb Trump. De a lenyeg, hogy legyen vegre egy fix pont es ne az legyen mint eddig, hogy mindig 10 fele kishaltol probalunk beszerezni ezt-azt, es egyik sem tud a tenyleges fegyveren kivul semmit sem adni. Pl: Svedorszag milyen diplomaciaia nyomast tud ukrajnara kifejteni? Kb. semmilyet. Szoval Merkel meg mindig jobb mint a semmi, de azert az nagyon nem jo, ha harmadjara is a nemetek melle akarunk allni mikor jon a hirrig... annal meg talan Oroszo is jobb lenne.

Ezek mellé már felesleges a Blackhawk. A KC-390 mellé meg nem kell C-130-as. Akkor az amerikaiaktól nem veszünk semmit? Ellenállunk a " védelmipénz jellegú hatalmas nyomásnak"? :hadonaszos:
Hat ennyit a "vedelmipenz" orosz propagandajarol... amugy szerintem USA-tol is veszunk meghozza IFV-t vagy tankot, mert ok tudnak jot adni es tudnak is adni. No vagy Lo meg sajat maganak sem tud eleget gyartani egyelore, Kina meg messze van, Izrael (veluk ugye vegre joban vagyunk) meg meg nem adott el top cuccot senkinek sem amennyire en tudom.

A Mókusok helikopteres alapkiképzésen és utasrepültetésen kívül nem sok mindenre jók a Honvédségnél, ráadásul két gép üzemeltetése se olcsóság. Ugyanúgy kell hozzájuk pótalkatrész mintha 5-6 gép lenne. Tényleg jobb lenne eladni őket és azt a pénzt is a fejlesztésbe tenni.

Tévedsz, a korrupciós listákat FÜGGETLEN szervezetek készítik, épp az ilyen "beszerzések" alapján...!!! - A korrupt kormányok meg ezért vegzálják a független szervezeteket...!!!
Nyomom a like-t csak tetesd at a humor topicba! (Amugy nekem is van egy fuggetlen minosito szervezetem, de mivel en erre penzt nem kapok senkitol (valodi fuggetlen vagyok) igy kenytelen vagyok az izlesemnek megfeleloen minositani, es ahogy most nezem a friss listam te vagy a legkorruptabb rajta. Mindjart ossze is allit egy ajanlast a fuggetlen szervezetem a szamodra, kapsz egy hetet hogy elszamolj, hogy is haladsz.)

Kedves formosaUna...
Tedd! Ha a géped közben lefagyna, vagy megjelenik a monitorodon egy vigyorgó fej és törli a merevlemezt, akkor megteszem én...
Akkor is! VETTÜNK valamit Európától akkor, mikor Európa Amerikától vásárol! A319.....H145M......a folytatás reményt keltő! Az európai fegyverlobbi meg elrakja Sargentinit a fiókba büdösödni :) :)
Ezért és ennek a folyamatnak a kezdetéért kommentelgetünk itt hosszú évek óta. Valaki egy előző kommentben (bocs, nem tudok egyszerre írni és lapozni) bemutatta a folyamat kezdetét... Zlin...A319...CZ karabély gyártása...H145M... jó felé tartunk? Nem tudom, de valami elkezdődött!